25 Νοεμβρίου 2009

Top20 2000-2009: Movies



20. Clint Eastwood - Letters from Iwo Jima (2006)

Έκανε πολλά πράγματα ο Ίστγουντ αυτή την δεκαετία, αλλά η δεύτερη ανάγνωση του αντιπολεμικού του έπους ήταν το πιο θαρραλέο απ' όλα.




19. Aki Kaurismäki - Mies vailla menneisyyttä (2002)

Μ: Πότε μπορώ να μετακομίσω;
Antilla: Μόλις γυρίσω την πλάτη μου.
Μ:Και τα κλειδιά;
Αntilla: Βλέπεις πουθενά κλειδαριά;
Μ:Όχι.
Antilla: Μην ασχολείσαι με τρίχες λοιπόν, αλλιώς θα πάρω και την πόρτα.
[respect]




18. David Fincher - Zodiac (2007)

Λεπτομέρεια, μαεστρία, επιμονή, εμμονή, αντιεμπορικότητα, μεγάλη σκηνοθεσία.




17. Chan-wook Park - Oldboy (2003)

Be it a rock or a grain of sand, in water they sink as the same.




16. Miranda July - Me and You and Everyone We Know (2005)

Η indie αυτοκρατορία αντεπιτίθεται. Σε έναν δίκαιο κόσμο αυτή η ταινία θα είχε γίνει ένα καινούργιο Σινεμά ο Παράδεισος.




15. Richard Kelly - Donnie Darko (2001)

went to school and i was very nervous, no one knew me, no one new me
hello teacher tell me what's my lesson, look right through me, look right through me
and i find i kind of funny, i find it kind of sad
the dreams in which i'm dying are the best i've ever had
i find it hard to tell you, i find it hard to take
when people run in circles its a very very, mad world, mad world




14. Pedro Almodóvar - Volver (2006)

Όποιος καταλάβει το Γύρνα πίσω (και γενικότερα τον Αλμοδαβάρ) καταλαβαίνει την μία γυναικεία πλευρά. Την καλή πλευρά.




13. Sofia Coppola - Lost in Translation (2003)

Την έχω δει τουλάχιστον 5 φορές. Έχει πολλή μοναξιά, μελαγχολία, το ζευγάρι στην ξένη πόλη, κριτική σε ανατολικό και δύτικό τρόπο ζωής, λεπτομέρειες που μένουν αφανέρωτες, αλλά κυρίως, έχει τα πόδια της Σκάρλετ. Ειλικρινά περνάει όλη η ταινία και ψάχνω απεγνωσμένα τα πόδια της.




12. Jean-Pierre Jeunet - Le fabuleux destin d'Amélie Poulain (2001)

Πιο κλισέ δεν γίνεται - απορώ με τον εαυτό μου!




11. Andrei Zvyagintsev - Vozvrashcheniye (2003)

Η Επιστροφή ήρθε από το πουθενά (ποιός να περίμενε μία ρώσικη ταινία;) και μας χτύπησε με τη πρώτη. Μετά από καιρό, δεν χρειάστηκε να μπω στη διαδικασία να σκεφτώ ή να εξηγήσω μία ταινία. Όλα σ' αυτήν μου φαίνονται τόσο μα τόσο φυσικά.




10. Andrew Stanton - WALL·E (2008)

Δεκάδα χωρίς Pixar δεν γίνεται. Θα μπορούσε να ήταν ο Ρατατούης ή το Ψάχνοντας το Νέμο ή οι Απίθανοι ή οποιοδήποτε άλλο κατόρθωμά τους που γέμισαν με χρώμα και φαντασία την δεκαετία. Το κινούμενο σχέδιο συνάντησε τον Κιούμπρικ.




9. Takeshi Kitano - Dolls (2002)

Πέραν της εικαστικής ομορφιάς της και της πλαστικότητας της κίνησης και της αρχετυπικής ροής γενικότερα, βασισμένη στους αρχαίους μύθους περί ενοχής και τιμωρίας, οι Κούκλες δεν εγκλωβίστηκαν στην μορφή του ιαπωνικού Οιδίποδα: έγιναν ζευγάρι αγάπης.




8. Tomas Alfredson - Låt den rätte komma in (2008)

Από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των τελευταίων χρόνων, ένα σκοτεινό παραμύθι απ' το βορρά για ένα αγόρι και μία μικρή βαμπιρέσσα, δωσμένο με λεπτότητα και μινιμαλιστική ομορφιά, αλλά πάνω απ' ολα με κρυφή ευαισθησία.




7. Ang Lee - Se, jie (2007)

Τρεις ερωτικές σκηνές έχει το φιλμ, αλλά ανάμεσά τους έχει αλλάξει το άπαν σύμπαν, εντός και εκτός των ηρώων του. Μία ταινία που τόλμησε και δίδαξε κινηματογράφο εν έτει 2007.




6. Lars von Trier - Dogville (2003)

Η αρχή της δεκαετίας βρήκε τον Δανό σε μεγάλη ακμή, παραδίνοντάς μας δύο απανωτά αριστουργήματα. Σε τούτο εδώ το συγκεκριμένο, πρώτο μίας ανολοκλήρωτης ακόμη τριλογίας για τις USA, μπορώ να σας πω ότι ναι, ούρλιαζα από ευχαρίστηση στην τελευταία σκηνή με την Κίντμαν.




5. Peter Jackson - The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Δεν έχει νόημα να το παίξω εκλεκτικός σινεφίλ: ο Άρχοντας ήταν το απόλυτο έπος που όλοι οι RPG players περίμεναν να δουν όλη τους τη ζωή και χαρακτήρισε απόλυτα την δεκαετία. Δίκαια. Έχω δει και τις 3 ταινίες πάνω από 20 φορές. The world is changed; I can feel it in the water, I can feel it in the earth, I can smell it in the air... Α, και μην ξεχνάτε, ήρωας της τριλογίας είναι ο Σαμ, ε;




4. Darren Aronofsky - Requiem for a Dream (2000)

Όταν βγήκα εκείνο το κυριακάτικο απόγευμα από το σινεμά στην ακαδημίας και έτρεχα για να προλάβω το λεωφορείο για το σπίτι, ήξερα πάρα πολύ καλά ότι είχα μόλις βιώσει μία από τις δυνατότερες κινηματογραφικές εμπειρίες που θα τύχαιναν στην εποχή μου. Και τώρα πια μπορώ να ομολογήσω ότι είχα να βουρκώσω σε ταινία από το δημοτικό όταν είχα πρωτοδεί τον Κύκλο των Χαμένων Ποιητών. Αυτή την ξεπέρασα βέβαια, ενώ το Ρέκβιεμ δεν έχω τολμήσει να το ξαναδώ εννιά χρόνια τώρα.




3. Tim Burton - Corpse Bride (2005)

Πόσο την αγάπησα αυτή την ταινία! Πώς με έκανε μέσα σε 75 λεπτά να ξεχάσω όλα τα σπουδαία πράγματα που είχε κάνει ο Μπάρτον μέχρι σήμερα... Αν ήταν μεγαλύτερη σε διάρκεια δεν θα άντεχα τη συγκίνηση, θα έπεφτα από το γκρίζο κόσμο μας στον γεμάτο χρώμα κόσμο των πεθαμένων.




2. David Lynch - Inland Empire (2006)

Με πόνο φυχής, κατρακυλά στην δεύτερη θέση. Δεν ξέρω αν θα με συγχωρέσω ποτέ γι' αυτό... Το Mulholland Dr. θα μπορούσε να είναι επίσης εδώ, αλλά στην ουσία είναι η ίδια ταινία με το Lost Highway (από την άλλη μεριά της σκουληκότρυπας), οπότε κόπηκε λόγω επανάληψης.




1. Michael Haneke - Das weisse Band, Eine deutsche Kindergeschichte (2009)

Τα πολλά λόγια είναι περιττά και ο φασισμός είναι ήδη εδώ. Το μόνο αρνητικό της τελειότερης ταινίας αυτής της δεκαετίας είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει καμία να συγκριθεί μαζί της.



ΦΕΤΙΝΕΣ ΛΙΣΤΕΣ (θα γίνουν updates σε όλα)
Top20 2009
Albums | Songs | Movies

Top20 2000-2009
Albums | Songs | Movies | Hot Scenes | Soundtracks | Videos | Books
Top20 2000-2009 Greek
Albums | Songs | Movies 
Η ψηφοφορία μας για τις ταινίες της δεκαετίας
Αρχικό ποστ | Οι 100 πρώτες | Συνολικά αποτελέσματα

15 σχόλια:

  1. eisai theos p h lista s periexei to zodiac.
    (k egw dn kserw gia poio logo dn exw dei akoma thn epistrofh k to let the right one in)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως έυκολα καταλαβαίνει κανείς, η λίστα μου είναι 99% υποκειμενική, αν και αν το προσέγγιζα πιο επαγγελματικά, πάλι οι μισές ταινίες μέσα θα ήταν. Από τις δεκάδες που άφησα απ' έξω, πιο πολύ λυπάμαι για το 2046 και την Αγέλαστος Πέτρα. [ συγνώμη :(... ]

    Η Επιστροφή είναι από τις ταινίες όλα-ή-τίποτα. Σε όσους αρέσει την βρίσκουν αριστούργημα, σε όσους δεν μπαίνουν στο κλίμα την θεωρούν απίστευτη μετριότητα. Είναι ταινία για σινεφίλ καβγάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όχι,εγώ την επιστροφή την βρήκα "απλά" πολύ καλή!

    Συμφωνώ απόλυτα για Άρχοντα και Ρέκβιεμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιατί 99 και όχι 100%; Όλες οι λίστες 100% υποκειμενικές είναι...

    Εμένα μου άρεσε πάρα πολύ η Επιστροφή, αλλά δεν τη θεωρώ αριστούργημα... Άλλωστε πάρα πολύ δύσκολα και σπάνια χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Απ΄τις επιλογές σου δεν έχω δει το 19, το 16 και το 14. Τις 2 πρώτες απλά δεν έτυχε και την 3η επειδή δεν μου ταιριάζει το σινεμά του Almodóvar... :)

    2. Απ΄τις υπόλοιπες που έχω δει, μόνο το Låt den rätte komma in δεν μου άρεσε ιδιαίτερα και το θεωρώ υπερτιμημένο

    3. Μόνο 2 κοινές επιλογές έχουμε!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν ξεκίνησε αυτή η ψηφοφορία, νόμιζα πως λίγο-πολύ θα μιλούσαμε όλοι για τις ίδιες ταινίες, αλλά όσο μετράω αποτελέσματα, βλέπω πόσο πολύ διαφέρουν τελικά οι επιλογές από τη μία λίστα στην άλλη!

    Πίστευα ότι αυτές οι διαφωνίες ταιριάζουν περισσότερο στους δίσκους, γιατί οι ακροατές "φανατίζονται" περισσότερο με τα τραγούδια, τα συγκροτήματα κτλ. αλλά απ' ότι φαίνεται, έκανα λάθος! Είμαι περίεργος να δω ποιές θα κλείσουν θέση στην τελική εικοσάδα!

    Συνεχίζω το μέτρημα γιατί έχω μείνει πίσω!...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πολύ μου άρεσε η λίστα σου.
    έχουμε μερικές κοινές, αλλά κ κάποιες που δεν έχουμε κοινές (βλέπε Ζόντιακ, Επιστροφή, Γράμματα από την Ιβοτζίμα, Ινλαντ Εμπάιρ κα) δεν τις έχω δει ακόμα.
    Το σίγουρο είναι ότι αυτή η ιστορία με τις λίστες θα μας προτρέψει να δούμε κάποιες ταινίες που χάσαμε κ αυτό είναι το θετικό.

    Όσο για το Αμελί, γιατί είναι κακό άραγε να νοιώθουμε "κλισέ" από καιρό σε καιρό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό σου το "καπρίτσιο" στην θέση 2 στοιχίζει 20 βαθμούς από το Mulholland Drive..Αν είναι εκτός 10άδας σε καθιστώ υπεύθυνο :p (πλάκα κάνω!)

    Ενδιαφέρουσα λίστα, το 7 δεν το έχω δεί αλλά ούτε και το 1 (δεν πρόλαβα ακόμη!). Θα προσπαθήσω να πάω να το δώ σινεμά μέσα στο σαββατοκύριακο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μην φοβάσαι, καλά τα πάει το Mulholland! Δεν θέλω να αποκαλύψω τίποτα για την κατάταξη μέχρι να ψηφίσουν όλοι, αλλά να ξέρετε πως γίνεται μεγάλο ντέρμπι. Κάθε μία 20σάδα που μετράω, αλλάζει το νουμερο 1 !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μπράβο, μπράβο και πάλι μπράβο για το υπέροχο νούμερο 1. Αν είχε βγει λίγο καιρό νωρίτερα πολλές εικοσάδες θα ήταν διαφορετικές! Μου έκανε εντύπωση και το Volver γιατί νόμιζα πως μόνο εγώ είχα ευχαριστηθεί τόσο πολύ αυτή την ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Εξαιρετική λίστα! Μ'άρεσε που έβαλες τα Dolls, Vozvrashcheniye, Låt den rätte komma in και Se ije. Το ότι δεν έχω δει βέβαια τα 2 πρώτα της λίστας σου με κάνουν και ντρέπομαι λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Άντεξες το Inland Empire ???
    Μώρε μπράβο ... Εντυπωσιάζομαι . Ο Λυντς είναι από τους αγαπημένους μου, η πρώτη μία ώρα είναι απολαυστική αλλά νομίζω ότι μετά κάνει μια τεράστια κοιλιά και παίζει με τις αντοχές του θεατή . Νομίζω ότι δεν την έχουν δει πολλοί άνθρωποι ...

    Η Κορδέλα καταπληκτική ταινία, ήθελα να τη βάλω στην 20άδα αλλά την είχα πολύ φρέσκια κι αυτό δε θα ήταν δίκαιο για όλες τις άλλες ταινίες που μας πρόσφεραν τόσες συγκινήσεις όλα αυτά τα δέκα χρόνια . Εσύ τόλμησες .

    Μπράβο και για τη Νεκρή Νύφη . Αρκετά ψηλά όμως η τοποθέτηση της στη λίστα ...

    Μη δίνεις σημασία . Ωραία λίστα ! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. INLAND EMPIRE

    http://seagazing.blogspot.com/2007/06/inland-empire-analysis-spoilers-warning.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπερα! Αναρτώ τώρα κι εγώ τη δική μου λιστα! Καθυστερημένα, το ξέρω... I apologize! Αν θες, τη λαμβάνεις υπόψη σου...

    Χαιρετώ!

    (http://theories-theories.blogspot.com/)

    ΑπάντησηΔιαγραφή