24 Νοεμβρίου 2006

greek hype vol.1 :: mary and the boy

Υπάρχει όντως ελληνικό hype; Είναι οι Mary and The Boy το "επόμενο μεγάλο πράγμα" (aka Next Big Thing) στην ελληνική "εναλλακτική" "σκηνή"; (πόσες άγνωστες λέξεις να χωρέσει μία πρόταση άραγε;) Αξίζει τον κόπο που τους δώθηκαν τόσοι χώροι για να εμφανιστούν φέτος; Και... wtf είναι επιτέλους αυτό το cabaret/piano punk;







Όταν είδα για πρώτη φορά live την Μαίρη και τον The Boy μάλλον απογοητεύτηκα. Είχα ακούσει τόσα καλά λόγια γι' αυτούς -αλλά ούτε ένα τραγούδι τους- που μάλλον περίμενα να κατέβει ο Elvis να παίξει Nick Cave. Ευθύνονται όμως οι ίδιοι γι' αυτο;

Τα πάντα εμφανίζονται ακραία: η μουσική (το ηλεκτρικό πριόνι βαράει συνεχώς), τα φωνητικά (η Μαίρη βγάζει κανονικές κραυγές), η sexy ατμόσφαιρα (εντάξει, εδώ το συζητάμε πολύ το πράγμα, την προσθήκη της χορεύτριας την βρήκα εντελώς περιττή, αλλά μάλλον έφταιγε και ο χώρος που τους είδα -κάποιες φωτογραφίσεις τους ήταν πολύ καλές πάντως). Κάτι μου θυμίζει η λέξη ακραία... χμ, την λέξη punk ίσως;

Ο ερωτισμός που εκπέμπουν τα τραγούδια τους δεν είναι για ταινία του prime time, είναι έντονα απειλητικός -άρα και πιο ρεαλιστικός. Όταν η Μαίρη τραγουδά "I am so beautifull tonight, so fuck me... I am so beautifull tonight, fuck me..." αναρωτιέσαι πόσο περισσότερο στο ψαχνό μπορεί να χτυπήσει μία μπάντα που ανήκει στην εποχή της (σκεφτείτε μόνο τι θα λέγαμε αν αυτό το τραγούδι το είχε πει φέτος η Lily Allen ή η τραγουδίστρια των Garbage αν θέλετε). Αυτή η άγρια ομορφιά, η εικόνα ενός ακατέργαστου μουσικού υλικού που εκφράζεται άμεσα είναι θα έλεγα το κύριο χαρακτηριστικό τους μέχρι στιγμής (αφήνω κατά μέρος τα περί... πρωτοποριακής ζωντανής εμφάνισης που μου θυμίζει ΝΜΕ και τρομάζω).

Οι ίδιοι λένε πως δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την μουσική και -ακόμη περισσότερο- ότι το συγκρότημα δεν είναι η πρώτη προτεραιότητά τους (συνέντευξη στο περιοδικό sonik, τεύχος 16, Απρίλιος 2006), επομένως εγώ αναρωτιέμαι αν όταν με το καλό βγεί ο δίσκος τους ο τελικός ήχος θα περισσότερο ή λιγότερο επεξεργασμένος. Το σίγουρο είναι πως πολλοί είναι αυτοί που τους περιμένουν στην γωνία, οποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, γνήσια απόδειξη πως η ελληνική μιζέρια και κακομοιριά βασιλεύει και στον 21ο αιώνα.

Είναι οι Mary and The Boy οι σωτήρες του ελληνικού underground; Ίσως όχι -κατάφεραν όμως να κάνουν αίσθηση με ένα υλικό που όσες ατέλειες κι αν έχει δεν είναι καθόλου κακό κάποιες φορές, και φυσικά, βρίσκονται ακόμα στην αρχή. Μαγκιά τους λοιπόν, κι ας εμφανίστηκαν πολλές φορές σε διάφορους χώρους, κι ας έφτασαν σε αυτιά που θεωρούν μουσική αυτό που ακούν όταν μπαίνουν στο ταξί.

Υ.Γ. Κάντε μία διασκευή σε Tom Waits σας παρακαλώ.

[do] believe

11 σχόλια:

  1. mary and the boy στο blog;
    παραιτούμαι!!!!
    :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oksikemia κάνε δικό σου blog ρε, πρέπει να βγάλω το seagazing απ' τα links μου ;p

    ΜΠΛΙΑΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε ναι αλλά όλα έχουν κάποια όρια. Με τους Mary and the Boy τα ξεπέρασες :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όχι ρε δεν είναι καλό!!
    διαφθείρουν τη νεολαία αυτοί!!
    άκου φακ μι πλιζ!! lolololololol!

    σοβαρά τώρα, δέχομαι ότι μπορεί να έχουν κτ ψιλοενδιαφέρον στη μουσική τους, αλλά η παραγωγή -για την ώρα- είναι τόσο χάλια που δεν ξέρεις αν φταιει το συγκρότημα ή η ηχογράφηση.
    αυτές τις πίπες όμως piano punk και μαλακίες δεν τις αντέχω με τπτ!
    τεσπα, ας περιμένουμε επίσημο άλμπουμ και κρίνουμε.

    πάντως για το hype, στην περίπτωση τους υπήρξε από την πρώτη στιγμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ωραίο blog :)

    Κοίτα να δεις τι βρίσκει κανείς ωρες ώρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. thanks 16forever!

    Απ' ό,τι κατάλαβα από το δικό σου blog, θα μπορούσες να προσθέσεις ελλείψεις του post "μετά τον παύλο"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πιστεύω ότι ο καλύτερος δίσκος από ελληνική μπάντα βγήκε "πριν τον Παύλο" και δεν είναι άλλος από το ομώνυμο LP των Εν Πλω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ...ξέχασα το Underworld Shakedown των Last Drive.Xμμμ..δεν ξέρω είμαι σε δίλημμα! lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. respect στους Εν Λευκώ!
    Και στους προσωπικούς του Σαδίκη (τρελή παράβλεψη στη λίστα αυτή, θα το διορθώσω σε λίγο).

    Ήθελα να κάνω ένα post για το "μετά" επειδή τα περισσότερα βιβλία και αναδρομές σταματούν εκεί ακριβώς, στο 1990, κι είναι κρίμα... υπάρχει πολύ καλό υλικό και έπειτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εν πλω, όχι εν λευκώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχεις δίκιο, είμαι απαράδεκτος...

    (πρέπει να βάλω edit comments, δεν πάει άλλο!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή