20 Νοεμβρίου 2006

Οι αριθμοί της ντροπής


αντιγράφω από το χθεσινό κομμάτι του ιού.

Στις λεπτομερείς στατιστικές για την παράνομη μετανάστευση παραλείπεται πάντοτε η αναφορά στους αριθμούς των νεκρών και αγνοούμενων μεταναστών. Υπάρχουν οι αριθμοί των περιστατικών, των συλληφθέντων, των διακινητών αλλά και των κατασχεθέντων σκαφών. Πουθενά δεν αναφέρονται οι νεκροί.

Η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου “Fortress Europe” δημοσιεύει ανά μήνα και ξεχωριστά για κάθε χώρα τους αριθμούς των θυμάτων μεταναστών στην προσπάθειά τους να εισέλθουν σε κάποια χώρα της Ε.Ε. Στις 6/10/06 το δελτίο του Παρατηρητηρίου συνοψίζει: «5.544 μετανάστες πέθαναν από το 1988 μέχρι τον Οκτώβρη του 2006 στα Ευρωπαϊκά Σύνορα. Από αυτούς οι 1803 είναι αγνοούμενοι που έπεσαν στη θάλασσα. Στη Μεσόγειο και στον Ατλαντικό προς την Ισπανία πέθαναν 4.363 μετανάστες. Στα στενά της Σικελίας 1.873 άνθρωποι πέθαναν προσπαθώντας να φτάσουν στη Μάλτα και την Ιταλία. 1.135 από αυτούς αγνοούνται στη θάλασσα. Στη θαλάσσια πορεία στα στενά του Γιβραλτάρ προς Ιταλία 1.469 νεκροί Αφρικανοί, ανάμεσά τους 281 αγνοούμενοι. Στη θάλασσα του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας πέθαναν 408 εκ των οποίων 168 αγνοούνται. Τέλος στην Αδριατική ανάμεσα στην Αλβανία, Ιταλία και Μαυροβούνιο χάθηκαν 474, οι 136 είναι αγνοούμενοι».

- 369 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στοιβαγμένοι σε φορτηγά και κοντέινερ στην Αλβανία, Γαλλία, Ελλάδα, Τουρκία, Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία και Ουγγαρία.

- 146 άνθρωποι πέθαναν από δίψα στην έρημο της Σαχάρας προς την πλευρά της Μεσογείου στην προσπάθειά τους να φύγουν από την Αφρική (Σουδάν, Μαλί και Νιγηρία).

- 88 άνθρωποι ανατινάχτηκαν στα ναρκοπέδια των ελληνοτουρκικών συνόρων.

- 51 πνίγηκαν σε ποτάμια στα βοσνιοκροατικά, ελληνοτουρκικά, αυστροσλοβακικά και ιταλοσλοβενικά σύνορα.

- 34 νεκροί βρέθηκαν παγωμένοι μέσα σε φορτηγά στα σύνορα Τουρκίας, Ελλάδας και Σλοβακίας.

- 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα τρένα στην προσπάθεια να φτάσουν στην Αγγλία.

- 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αστυνομικά πυρά στα σύνορα της Ισπανίας.

- 11 άνθρωποι κάηκαν σε αεροδρόμιο της Ολλανδίας περιμένοντας την απέλασή τους.

- 9 άνθρωποι πυροβολήθηκαν από Τούρκους και Γιουγκοσλάβους στρατιώτες.

- Τέλος 5 άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στο χώρο αποσκευών αεροπλάνων.

Ειδικά για την περιοχή του Αιγαίου το Παρατηρητήριο αναφέρει ότι το περιστατικό του Σεπτεμβρίου ρίχνει λίγο φως σχετικά με το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. «Το τελευταίο ναυάγιο αναφέρεται ότι έγινε τον Ιούνιο του 2006, όμως η μείωση των περιστατικών στην ουσία αποκαλύπτει την πολιτική της εντατικής απόκρουσης της παράνομης μετανάστευσης που υιοθετήθηκε από την Ελλάδα με την υποστήριξη της Ε.Ε. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Από τις αρχές του 2006 μέχρι τον Αύγουστο η ελληνική αστυνομία συνέλαβε 48010 μετανάστες χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα παραμονής. Πάνω από 10000 από αυτούς προωθήθηκαν στις χώρες προέλευσής τους. Για τους άλλους -σύμφωνα με πηγές του αρμόδιου υπουργείου- άρχισαν οι διαδικασίες εκτόπισης. Τον περασμένο Σεπτέμβρη 8 άνθρωποι πνίγηκαν στην Κρήτη προσπαθώντας να φτάσουν στη στεριά και 2 άλλοι ανατινάχτηκαν στο ναρκοπέδιο του Εβρου. Τέλος τα 6 θύματα που βρέθηκαν κοντά στις τουρκικές ακτές και που παραλίγο να οδηγήσουν τις δύο χώρες σε διπλωματικό επεισόδιο καθώς δικηγόροι από τη Σμύρνη, μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας, ζήτησαν να γίνει έρευνα κατηγορώντας ευθέως την ελληνική ακτοφυλακή».

Τέλος, το Παρατηρητήριο αναφέρεται στην πρωτοβουλία Φρατίνι για τα ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας των ευρωπαϊκών θαλασσών που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία κυρίως στην περιοχή της Λιβύης. Οι δοκιμαστικές περιπολίες κράτησαν δύο εβδομάδες με συμμετοχή ιταλικών, μαλτέζικων και ελληνικών σκαφών και με τη συμβολή γερμανικού ελικοπτέρου. Παράλληλα δόθηκε χρηματική και τεχνολογική βοήθεια στον Καντάφι από τις Βρυξέλλες (3 εκ. ευρώ) ώστε να έχει τη δυνατότητα αποτροπής του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη με σύγχρονα μέσα και εξοπλισμό. Οι απάνθρωπες μέθοδοι που αποδεδειγμένα χρησιμοποιεί το καθεστώς της Λιβύης εναντίον των επίδοξων μεταναστών δεν μοιάζει να προβληματίζουν τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης, αρκεί να επιτυγχάνεται ο τελικός στόχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου