30 Αυγούστου 2007

Ελλάδα.

And now my bitter hands chafe beneath the clouds
Of what was everything.
Oh, the pictures have all been washed in black, tattooed everything...


Όλα τα λόγια είναι περιττά πια. Όσοι είχαν ακόμα την απορία αν ανήκουμε στην Ανατολή ή στη Δύση, στον 21ο ή τον 16ο αιώνα, νομίζω πως πήραν την απάντησή τους. Οριστικά.
Και εγώ και ο oksikemia έχουμε καταγωγή από την Ηλεία -η οποια ακόμη καίγεται, αυτή την στιγμή που γράφω- και ξέρουμε πολύ καλά τι σημαίνουν 120 χωριά καμένα όπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου. Και εμείς φυσικά ήμασταν τυχεροί, λίγα χιλιόμετρα μακριά μας μετρούν νεκρούς και ψάχνουν για "αιτίες".
Μεγαλώνουμε σε αυτό τον τόπο και συνηθίζουμε σιγά - σιγά την ανικανότητα, την αναξιοκρατία, τη ρουσφετολογία, τη διαφθορά και την ακατάσχετη ηλιθιότητα, ελπίζοντας μέσα μας ότι παράλληλα γινόμαστε καλύτεροι, προοδεύουμε και κάνουμε -μικρά έστω- βήματα μπροστά, τα οποια σύντομα θα γίνουν ορατά, θα αποδώσουν καρπούς. Λάθος. Και τα λάθη πληρώνονται -οι 65 νεκροί είναι ένα μέρος αυτής της πληρωμής. Πικρή πληρωμή.
Λες μετά από όλα αυτά ότι θα αλλάξει κάτι, θα δούμε το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση, θα κάνουμε κάτι... Μάταια όλα. Γιατί είμαστε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης. Γι' αυτό και αυτές τις μέρες θα δείτε άτομα από τη Λαμία να παίρνουν επίδομα πυροπλήκτων στη Ζαχάρω και, πολύ σύντομα, θα δείτε και εκατομμύρια χαμόγελα στο άκουσμα των πρώτων exit polls... Αυτή είναι η Ελλάδα. Γιατί έτσι είμαστε οι Έλληνες. -"Έτσι μας έκαναν" θα διαμαρτυρηθούν κάποιοι, εγώ πάντως δεν βλέπω καμία διέξοδο. Εδώ θα μείνουμε όλοι(;), στο ίδιο έργο θεατές.

1. Δεν πήγα και δεν θα πάω σε καμία διαδήλωση -το μαύρο ας το θυμηθούμε την μέρα που πρέπει.
2. Λέω σε όλους να μην δώσουν ούτε μισό ευρώ στους διάφορους "τηλεμαραθώνιους" που στήνονται. Τα χρήματα αυτά θα τα διαχειριστούν ακριβώς οι ίδιοι που άφησαν εκατομμύρια στρέματα δάσους να καούν χωρίς έναν πυροσβεστήρα. Για σκεφτείτε το καλύτερα.

Υ.Γ.: Όπως σωστά υπενθυμίζει ο Κούντερα στην Αβάστακτη ελαφρότητα του είναι, όταν ο Οιδίποδας μαθαίνει το κακό που έχει προκαλέσει -έστω και άθελά του-, τυφλώνεται μόνος του για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Οι άρχοντες (της χώρας του πάντα...) αν και ήξεραν τι κακό είχαν προκαλέσει, δεν έκαναν τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου