22 Σεπτεμβρίου 2007

you're gonna miss me


είδα το you're gonna miss me του keven mc alester, το ντοκιμαντερ σχετικά με το roky erickson. οι προσδοκίες μου από την ταινία και αυτό που τελικά είδα κινούνταν σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. περίμενα να δω μία ταινία που θα μου αποκάλυπτε πληροφορίες για τη μουσική, γιατί δεν ήξερα τίποτα σχετικά. αλλά και τώρα που την είδα, λίγα πράγματα ξέρω για τη μουσική. γιατί ο mc alester επικεντρώνει στη ζωή του roky και πιο συγκεκριμένα στη σοβαρή ψυχική ασθένεια που αντιμετωπίζει (σχιζοφρένεια αν δεν κάνω λάθος). η ιστορία ξεκινά όταν ο erickson συλλαμβάνεται για κατοχή κάνναβης και καταλήγει σε ψυχιατρική κλινική και όχι σε φυλακή, εξαιτίας μιας όχι και τόσο εκδηλωμένης έως τότε διαταραχή στην ψυχοσύνθεσή του. κατά την έξοδό του από την κλινική ο erickson -και αφού έχει υποστεί μεταξύ άλλων και ηλεκτροσόκ- είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή που ήταν πριν την εισαγωγή του. ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε έναν άνθρωπο που δε μπορεί να συντηρήσει τον εαυτό του, κάτι που θα αναλάβει να κάνει η μητέρα του η οποία έχει αμφιλεγόμενες απόψεις επί του θέματος -παίζει να ήταν λιγάκι τρελή. είναι φοβερή η σκηνή που δείχνει τον erickson να είναι αρνητικός απέναντι στη μουσική, αρνούμενος χαρακτηριστικά να δεχτεί ένα βινύλιο που του προσφέρει κάποιος φίλος του. τελικά, μετά απο δικαστικές διαμάχες, την "κηδεμονία" του roky κερδίζουν τα αδέρφια του (που είχαν σχηματίσει στη δεκαετία του 60 τους 13th floor elevators) οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ψυχική ασθένεια του αδερφού τους με περισότερο επιστημονικό τρόπο. η τανία παίρνει θέση ότι αυτή ήταν η σωστή επιλογή, αφού σε μία από τις τελευταίες σκηνές δείχνει το roky να παίζει κιθάρα και να τραγουδά ένα τραγούδι! επίσης συγκινητική στιγμή στο φιλμ. τελικά, το you're gonna miss me είναι ένα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με την ζωή του roky ericson παρά με τη μουσική του. ελπίζω φώς στη μουσική να ρίξει η ταινία roky erickson - demon angel - a day and night with roky erickson που θα δω μόλις βρω λίγο χρόνο.

1 σχόλιο:

  1. λοιπον, ειδα και το δευτερο φιλμ που ανεφερα. λιγα πραγματα...
    πολυ ερασιτεχνικο, γυριστηκε το 1984 ενδεχομενως για καποιο τοπικο καναλι του texas (νομιζω).
    αποτελειται απο σκηνες ενος live της κακιας ωρας και απο μια συνεντευξη παλι ερασιτεχνικη.

    οπως δηλωνουν στο τελος οι συντελεστες , πραγματοποιησαν ενα ονειρο τους, να παρουν συνεντευξη απο το roky erickson.

    ο roky δεν ειναι σε παρα πολυ καλη κατασταση, μεταξυ αλλων ισχυριζεται οτι πουλησε την ψυχη του στο διαολο και οτι ο ντιλαν ειναι εξωγηινος!

    το καλο ειναι οτι εχει αρκετη μουσικη, παρολο που το λαιβ ειναι ερασιτεχνικο, τραγουδι και 2 κιθαρες. ακομα και ετσι φανερωνεται οτι κατω απο τους τραχεις ηχους υποβοσκει η μελωδια (!!!!!) και οτι εχουμε να κανουμε με μια σπουδαια φωνη που μου θυμισε λιγο robert plant.

    ΑπάντησηΔιαγραφή