17 Μαρτίου 2008

τα νέα από το seagazing

  • Οταν τα φυτά καταλήγουν στα ντεπόζιτα βενζίνης αντί στα πιάτα μας οι τιμές τους αυξάνουν και μαζί η πείνα στον πλανήτη, εξηγούσε στο «Σπίγκελ» ο Λέστερ Μπράουν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Earth Policy, θυμίζοντας πως για να γεμίσει ένα ντεπόζιτο 100 λίτρων, ένας παραγωγός αιθανόλης πρέπει να μεταποιήσει 250 κιλά σιτάρι, όσα δηλαδή απαιτούνται για την παραγωγή 460 κιλών ψωμί, ποσότητα ικανή να θρέψει ένα άτομο επί ένα ολόκληρο έτος. περισσότερα.
  • Οταν πριν από έναν χρόνο το Μεξικό έζησε ένα πρωτοφανές κύμα διαδηλώσεων και ταραχών λόγω της αύξησης της τιμής της καλαμποκόπιτας -βασικό μέσο της παραδοσιακής διατροφής των κατοίκων του- ο ΟΗΕ προειδοποιούσε ότι η «κρίση της τορτίγιας» σηματοδοτούσε την απαρχή ενός νέου κύματος εξεγέρσεων της πείνας. περισσότερα.
  • Σχεδόν 600.000 σκλάβοι διακινούνται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Ανθρωποι, στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά, που αγοράζονται και διοχετεύονται στα πορνεία (43%), στις αγορές καταναγκαστικής εργασίας (32%), στα πεζοδρόμια, στα φανάρια και τον υπόκοσμο της εμπορίας οργάνων της πολιτισμένης Δύσης, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης. περισσότερα.
  • Στη Σιτέ Σολέιγ, μια παραγκούπολη της Αϊτής, τα παιδιά βγάζουν τη γλώσσα τους στους τουρίστες. Σκληρή, καφετιά, τραχιά, δεν κοροϊδεύει, απλώς δείχνει στον κόσμο το μόνο που τους απέμεινε να τρώνε για να επιβιώσουν: μπισκότα λάσπης. περισσότερα.
  • Ο μικροβιολόγος Τσακ Γκέρμπα βρήκε πως τα τηλέφωνα μπορεί να διασπείρουν το βακτήριο του σταφυλόκοκκου το οποίο μπορεί να προκαλέσει από μολύνσεις του δέρματος μέχρι μηνιγγίτιδα! Ο δρ Γκέρμπα ήλεγξε 25 τύπους κινητών τηλεφώνων, στα μισά από τα οποία βρήκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου. περισσότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου