14 Σεπτεμβρίου 2008

mumia abu-jamal

«Οταν χρειάζεται κανείς να αγωνιστεί για κάτι που γνωρίζει ότι είναι δίκαιο αλλά, παρ' όλα αυτά, αρνείται να το κάνει, είναι ήδη νεκρός. Και ποτέ δεν είδα τόσα πτώματα να περιφέρονται μιλώντας για δικαιοσύνη».
Τα λόγια του θανατοποινίτη Μουμία Αμπού Τζαμάλ συνοψίζουν εύστοχα την υποκρισία των αστυνομικών και δικαστικών αρχών των ΗΠΑ που, εδώ και 26 χρόνια, κρατούν όμηρο στις φυλακές της Πενσιλβανίας τον αφροαμερικανό δημοσιογράφο.

Πρόσφατα, το παγκόσμιο κίνημα υπέρ της αθώωσής του -στο οποίο μετέχουν από τον Νόαμ Τσόμσκι μέχρι τον νοτιοαφρικανό αρχιεπίσκοπο Ντέσμοντ Τούτου- δραστηριοποιήθηκε εκ νέου.

Μόνο στο Ντένβερ, χιλιάδες ήταν εκείνοι που διαδήλωσαν υπέρ του Μουμία. Αφορμή, η αίτηση που υπέβαλε ο συνήγορος του Μουμία, Ρόμπερτ Ρ. Μπράιαν, για ακρόαση από το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο.

Οι υπερασπιστές του δεν δέχονται συμβιβασμό για μετατροπή της ποινής σε ισόβια και είναι αποφασισμένοι να εξαντλήσουν τα ένδικα μέσα, ώστε να αναγνωριστεί, επιτέλους, ως ρατσιστική η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου, που καταδίκασε τον Αμπού Τζαμάλ σε θάνατο, το 1982.

Εφόσον η αίτηση γίνει δεκτή, πολλές προβληματικές πτυχές της αρχικής δίκης θα τεθούν στο μικροσκόπιο. Ενδεικτικά, ο τότε δικαστής Αλ. Σάμπο, φέρεται να είχε δηλώσει: «Θα βοηθήσω να ψήσουν ζωντανό τον νέγρο»...

Ο Μουμία κατηγορείται για τη δολοφονία του αστυφύλακα Ντάνιελ Φόλκνερ.

Ο ίδιος διακήρυσσε ανέκαθεν την αθωότητά του, καταγγέλλοντας ότι πραγματικός λόγος για τη σκευωρία εις βάρος του ήταν η δημοσιογραφική και πολιτική του δράση ως μέλους των Μαύρων Πανθήρων.

Πέρα από τις τρανταχτές αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι αστυνομικές αρχές, είναι εντυπωσιακό ότι οι πραγματικοί αυτουργοί ομολόγησαν την ενοχή τους, ενώπιον δικαστηρίου, το 2001! Τότε, ο μάρτυρας Αρνολντ Μπέβερλι παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και ένα ακόμη άτομο είχαν προσληφθεί για την εκτέλεση, στο πλαίσιο ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών μεταξύ διεφθαρμένων αστυνομικών.

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, μάλιστα, είδαν το φως της δημοσιότητας ανέκδοτες φωτογραφίες όπου οι αστυνομικοί διακρίνονται να μεταφέρουν στον τόπο του εγκλήματος «πειστήρια» στις θέσεις όπου τελικά τα απαθανάτισε ο φωτογράφος της αστυνομίας...

Βεβαίως, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει την ευχέρεια να απορρίψει το αίτημα. Σε περίπτωση, όμως, που η υπόθεση ευοδωθεί, ίσως ο Μουμία μιλήσει ενώπιον μιας πραγματικά τυφλής Δικαιοσύνης.
από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου