12 Φεβρουαρίου 2009

200 χρόνια Δαρβίνος


(μία από τις πολλές προσπάθειες γελοιοποίησής του-δυστυχώς εκατομμύρια χριστιανοί και μη συνεχίζουν να τον κοροϊδεύουν ακόμη και σήμερα)

Αυτό πρέπει να "ανέβει" σήμερα, 12/2, ημερομηνία γέννησης ενός σημαντικότατου ανθρώπου για την πρόοδο της ανθρώπινης σκέψης. Που μισήθηκε όσο ελάχιστοι άλλοι. 2 σημερινά άρθρα:

Σήμερα γιορτάζει η επιστήμη, η λογική. Σαν σήμερα στις 12 Φεβρουαρίου 1809, γεννήθηκε στο Shrewsbury της Αγγλίας, ο Κάρολος Δαρβίνος. Ο άνθρωπος που συνέλαβε τη θεωρία της Εξέλιξης των Ειδών, βασισμένη στην αρχή της Φυσικής Επιλογής.

Είναι ο άνθρωπος που έγραψε το βιβλίο «Περί της Καταγωγής των Ειδών» - ένα από τα σημαντικότερα βιβλία στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το βιβλίο αυτό κατόρθωσε μετά την εμφάνισή του να αλλάξει πολλούς ρόλους στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, ο Θεός που έως τότε ζούσε αναπαυτικά στα σαλόνια, μετακινήθηκε στ’ αλώνια, από Δήμαρχος έγινε Κλητήρας, και για την επιστήμη εξαφανίστηκε τελείως από το προσκήνιο. Bιολόγοι, φυσικοί, γενετιστές κ.α. επιστήμονες πήραν τη θέση του. Μετά τον Δαρβίνο ο Θεός και έχασε κάθε εξουσία, κάθε δικαιοδοσία στον άνθρωπο και στη φύση. Χάρισε τη δυνατότητα στον άνθρωπο να μην προσκυνά πλέον καμία υποθετική θεότητα, του χάρισε την αξιοπρέπεια απέναντι στον θάνατο. Ο άνθρωπος μετά τον Δαρβίνο έμαθε να ερευνά με ταπεινότητα, έχοντας επίγνωση της σημαντικής για τη ζωή ασημαντότητάς του. Μια βαθιά ματιά στα γραφόμενά του, ίσως μας αποκαλυφθεί ότι ακόμη κάποιοι σύγχρονοι όροι και έννοιες όπως «Οικολογία» και «οικολογική συνείδηση» είναι πνευματικά του παιδιά. Ας το σκεφτούμε.

Ροΐδη Εμμονές

Διακόσια χρόνια μετά τη γέννηση του Δαρβίνου το Βατικανό ανακοίνωσε ότι η Θεωρία της Εξέλιξης είναι συμβατή με τη Βίβλο, αλλά δε σκοπεύει να απολογηθεί για την αρνητική στάση που κράτησε εδώ και 150 χρόνια, οπότε εκδόθηκε για πρώτη φορά το βιβλίο του βιολόγου - φυσιοδίφη, "Καταγωγή των Ειδών".
Η αντίθετη θεωρία, του "Δημιουργισμού", στηρίζεται στην άποψη ότι ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο σε έξι ημέρες, όπως περιγράφεται στη Βίβλο. Αυτές οι δυο θεωρίες ακόμα διχάζουν τη κοινή γνώμη.
Διεθνής έρευνα που έγινε δείχνει ότι απο τους πιο ένθερμους οπαδούς της θεωρίας της εξέλιξης είναι οι Ισλανδοί και οι Δανοί με ποσοστό 80%, ακολουθούν η Ισπανία και η Ουγγαρία, ενώ στους πιο δύσπιστους εμφανίζονται η Ελλάδα, η Αμερική και η Τουρκία.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα ένας στους δύο πιστεύει ότι ο Δαρβίνος έχει δίκιο, το 29% πιστεύει ότι είχε άδικο και το 18% δηλώνει πως δεν ξέρει.
Την ίδια ώρα, τα περισσότερα σχολεία σε όλο το κόσμο φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στο "Περί της καταγωγής των ειδών" του Κάρολου Δαρβίνου. Ανάμεσα σ' αυτά και τα σχολεία της χώρας μας...

ΣΚΑΪ

4 σχόλια:

  1. Αν δεν έχεις διαβάσει κάποιο από τα βιβλία του Richard Dawkins, ρίξε τους μια ματιά, σίγουρα θα τα εκτιμήσεις!
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχω διαβάσει, έχουν μεταφερθεί και σε μικρο-ντοκιμαντέρ. Τέλος πάντων, ότι διαβαζει κανείς καλό είναι, αφού η φοβερή μας εκπαίδευση δεν ασχολείται καθόλου (είναι σαν να διδάσκεις φυσική και να αγνοείς την κβαντομηχανική ή την θεωρία της σχετικότητας).
    Καλημέρα στα Ολύμπια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έτσι είναι... Βέβαια, στα Ολύμπια, μπορεί πλέόν κανείς να εκτεθεί και στην κβαντομηχανική και στα γραπτά πολλών επιστημόνων... (Το τελευταίο του το διάβασες? Ή είδες τις διαλέξεις?)
    ;-D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπου υπάρχει ίντερνετ, μπορείς να βρεις τα πάντα [σχεδόν], κατά τ' άλλα πρέπει να έχεις την τύχη να βρεθεί στο δρόμο σου ένας καθηγητής που να ενδιαφέρεται να διδάξει στα παιδιά το κάτι παραπάνω, επίσημο ή ανεπίσημο.

    Τελευταίες του δημοσιεύσεις ήταν κάποια άρθρα στο New Scientist και το Scientific American, καθώς και ένα ομαδικό βιβλίο από τον Oxford University Press [μου αρέσουν πάρα πολύ αυτές οι πανεπιστημιακές εκδόσεις, αγγλικές και αμερικάνικες, είναι ακριβές αλλά αξίζουν τον κόπο]. Από τηλεοπτικά τελευταία αναφέρω τα γνωστά The Root of All Evil? (2006), The Enemies of Reason (2007) και The Genius of Charles Darwin (2008).

    Πλάκα - πλάκα, χρειάζονται ειδικά ποστ για όλα αυτά!

    Προτιμώ τα βιβλία, αλλά αν δεν προλαβαίνω ψάχνω τα βίντεο και η ανάγνωση αναβάλεται για αργότερα... Α, σε κοντινό χρόνο είχε βγει και η Πραγματεία του Onfray (λιγότερο ενδιαφέρουσα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή