8 Φεβρουαρίου 2009

υπενθύμιση

* Η αυτοδυναμία και με τους δύο εκλογικούς νόμους αποτελεί συνάρτηση δύο παραγόντων: του ποσοστού που θα πάρει το πρώτο κόμμα και του αθροίσματος των ποσοστών των πολιτικών σχημάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

* Με το ισχύοντα εκλογικό νόμο βάση για αυτοδυναμία θεωρείται το 40%, με την προϋπόθεση ότι τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό, (πάνω από 6%).

* Με τον νέο νόμο Παυλόπουλου η βάση της αυτοδυναμίας υποχωρεί γύρω στο 38%, με την προϋπόθεση πάντα ότι τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν μεγάλο ποσοστό.

* Και στους δύο εκλογικούς νόμους δεν παίζει κανέναν ρόλο η διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα.

* Κρίσιμη παράμετρος είναι ο αριθμός των κομμάτων που θα διαβούν το εκλογικό κατώφλι 3%, με άλλα λόγια η τύχη των Οικολόγων. Μπαίνοντας στη Βουλή, όπως δείχνουν οι μετρήσεις, μειώνεται το ποσοστό των υπολοίπων και απαιτείται υψηλότερο ποσοστό για την αυτοδυναμία του νικητή των εκλογών.
[via]

8 σχόλια:

 1. 38%... αν σκεφτείς τα άκυρα, τα λευκά και φυσικά όσους δεν πάνε καθόλου να ψηφίσουν, μας κυβερνούν κάτι τύποι που δεν τους εγκρίνουν τα 3/4 του πληθυσμού.

  Μας κυβερνά το 1/4...

  Αλλά και τι διαλογή κάνουμε στο 1/4, ε; Δεν έχετε παράπονο: οι μισοί κληρονομούν την έδρα από τα γενοφάσκια τους και οι άλλοι μισοί τρέχουν από πανηγύρι σε εκκλησία και από κοπή πίτας σε βαφτίσια για να τάζουν διορισμούς/μεταθέσεις/νύφες από την Βουλγαρία κτλ. κτλ.

  Αυτή η χώρα είναι ένα λάθος. Έτσι απλά. Δεν έχουμε κανένα μέλλον.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. δημοκρατια εχουμε, αποφασισουν οι περισσοτεροι. οχι οι πολλοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. οι περισσότεροι, ναι.

  αλλά από ποιο υποσύνολο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. απο αυτους που ψηφισαν κατι αλλο! :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. όχι, λέω ποιους μετράμε και ποιους δεν τους λαμβάνουμε υπόψην καθόλου.

  αυτοί βγάζουν κυβέρνηση μετρώντας μόνο ένα υποσύνολο του πληθυσμού. είναι οι περισσότεροι, αλλά μετράνε ένα κομμάτι μόνο του εκλογικού σώματος, όχι το όλον.

  αν αυτό δεν είναι αντισυνταγματικό, τότε τι είναι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Αυτή η χώρα είναι ένα λάθος. Έτσι απλά. Δεν έχουμε κανένα μέλλον.

  Εντύπωση μου κάνει που το λες!!!!!!!Βέβαια count me in σ'αυτή την εύκολή "κοσμοθεώρηση" που πολλοί ασπάστηκαν μέτα την 6/12

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. θα συμφωνησω οτι ειναι μια ευκολη κοσμοθεωρηση. και σε αλλες χωρες τα πραγματα δεν ειναι γαμω παντως...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. ω, είναι εύκολη, αλλά την έχω χρόνια τώρα. σιγά μην περίμενα τον δεκέμβρη.

  ιστορικά, πάντα είχαμε ανάγκη μία μικρή ή μεγαλύτερη καταστροφή για να κάνουμε κάτι της προκοπής. τώρα είμαστε σε ελεύθερη πτώση. περιμένουμε την σύγκρουση.

  δεν περιμένω καμία λύση από το σύστημα που έχουμε. καμία.
  και μου φταίει ο κόσμος γι' αυτό, όχι οι πολιτικοί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή