21 Φεβρουαρίου 2009

the blue nile are the best band in the world

σήμερα παίζει να είχα το χειρότερο hangover στη ζωή μου, μετά από άπειρες ώρες ύπνου το μόνο που μπορούσα να ακούσω ήταν κάτι οικείο και ήρεμο, ασυναίσθητα σιγοτραγουδούσα το because of toledo. το άκουσα μία φορά, άλλη μία, άλλη μια, βρήκα όλο το άλμπουμ high και το άκουσα κ αυτό, βρήκα τις παλιότερες δουλειές της μπάντας. τις άκουσα και αυτές. οι blue nile είναι ίσως μοναδική περίπτωση συγκροτήματος, έχουν ηχογραφήσει τέσσερα άλμπουμ στα 26 χρόνια που υπάρχουν! ξεκίνησαν το 1983 με το a walk across the rooftops και οι κριτικοί τους εκθείασαν. λες και για να δημιουργηθεί αυτό το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τους 3 σκωτσέζους, αντί να πάρουν φόρα αυτοί αναρωτήθηκαν αν αξίζουν το credit και οδηγήθηκαν σε writer's block! τους πήρε 6 χρόνια για να το ξεπεράσουν, με το δίσκο hats να παίρνει ακόμα καλύτερες κριτικές που θα "αναγκάσουν" τη μπάντα να περιοδεύσει και στην αμερική. η επιτυχία τους έφερε και πάλι σε δυσάρεστες καταστάσεις για τους ίδιους και μετά από 7 χρόνια κυκλοφόρησαν το peace at last (το μοναδικό που δεν έχω, αν παίζει λινκ σφυρίξτε πλιζ). η μουσική των blue nile κατακλύζεται από το ambience που δημιουργούν τα keyboards (και τα 3 μέλη παίζουν keyboards) και μέσα σε αυτή την ηχητική ομίχλη (πείτε το και synaesthesia) αναλαμβάνουν πρωτοβουλία πιάνα, κ άλλα keyboards και ακόμα πιο πάνω από αυτά η τεράστια φωνάρα του paul buchanan, κάτι μεταξύ σε crooner, σε τραγουδιστή της soul και σε bruce springsteen! οι blue nile είναι η μπάντα που αν σε κερδίσει θα γίνει μία από τις πιο αγαπημένες σου, είναι τυπική περίπτωση συγκροτήματος που ένα τραγούδι του σε μεταμεσονύκτια εκπομπή στο ραδιόφωνο μπορεί να σε αποτελειώσει για την υπόλοιπη εβδομάδα. είναι μπάντα που σου προκαλεί σεβασμό γιατί είναι ειλικρινής. στο τέλος τέλος όπως έλεγε ο paul το 2004 (έτος κυκλοφορίας του high) στο uncut: "i'd like to think that, as and when we finish -because i don't know how many more records we'll make- that we made the best body of work we could. we don't take a lot time making them because we're self-involved and precious, though we may well be that, but we want to be able to look you in the eye".

*ο τίτλος του ποστ είναι παρμένος από το φερώνυμο γκρουπ στο lastfm.
**νομίζω ότι το έχω γράψει ξανά. το high το βρήκα στο virgin megastore στο mall με 1 ευρώ! keep on digging!
***το τραγούδι let's go out tonight είχε ακουστεί σε μια σκηνή του six feet under. ακόμα μια ένδειξη του πόσο καλή ήταν η σειρά αυτή.

4 σχόλια:

  1. http://rapidshare.com/files/192738785/TheBlueNile-PeaceAtLast.rar

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. φοβερό συγκρότημα απ' τα αγαπημένα μου το 1989 τους έκανε μια μικρή αλλά με πολύ θαυμασμό παρουσιάση το ΚΛΙΚ δεν τους είχα ακούσει, μπήκα στο πειρασμό και πήρα το ΗATS σε δίσκο δεν υπήρχαν cd τότε, έπαθα σοκ έξι πανέμορφα κομμάτια το ένα καλύτερο απ΄το άλλο, τα εχω όλα cd τους κάτι μου λέει ότι θα βγάλουν και 5ο αλλά μην με ρωτάτε πότε , ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή