18 Φεβρουαρίου 2009

sly and the family stone | there's a riot going on

το there's a riot going on που κυκλοφόρησε ο sly stone το 1971 στην epic είναι από τους δίσκους που συναντάς στις λίστες με τα αριστουργήματα της μαύρης μουσικής, πλάι στο what's going on του marvin gaye, το otis blue του otis redding, το hot buttered soul από τον isaac hayes ή το live στο apollo του james brown. είχα συνδυάσει τον sly με στεγνό φανκ και δεν είχα κάνει προσπάθεια να τον ακούσω. μέχρι την περασμένη εβδομάδα που το επιχείρησα.. από την πρώτη ακρόαση ο δίσκος με κόλλησε στον τοίχο, r n b, soul (φυσικά), ψυχεδέλεια, και funk (φυσικά) που μοιάζει με αυτό που συναντάς στη μουσική του curtis mayfield παρά στου rick james. διαβάζω ότι την περίοδο της ηχογράφησης ο sly βρισκόταν σε κακή κατάσταση με τα ναρκωτικά να παίζουν μεγάλο ρόλο στη ζωή του, κάτι που ανακλάται στην ήρεμη, μαύρη και κατατονική ατμόσφαιρα του άλμπουμ. αγαπημένο μου κομμάτι είναι το family affair που έκανε επιτυχία στα 70s. έχει ενδιαφέρον η ιστορία πίσω από το τραγούδι, ο clive davis αφεντικό τότε της εταιρίας δεν ήθελε να κυκλοφορήσει το εν λόγω single γιατί ο sly ακούγεται σα μαστουρομένος (μία ένδειξη όσων λέγαμε παραπάνω). στα υπέρ του riot να σημειώσουμε τους πολιτικοποιημένους στίχους που επηρρέασαν το hip hop. κλείνοντας, θα συμφωνήσω με τους κριτικούς, ο δίσκος είναι αριστουργηματικός, πέντε στα πέντε αστέρια. αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη μαύρη μουσική, πρέπει οπωσδήποτε να ακούσει αυτό το άλμπουμ.

7 σχόλια:

  1. Καλησπέρα! Δεν έχω ακούσει πολλά πράγματα από αυτό τον μουσικό χώρο αλλά έχω ακούσει πολλά καλά λόγια για αυτό το άλμπουμ. Θα το έχω στα υπόψιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νομιζω οτι αυτος ο δισκος ειναι προσιτος. ναι μεν καθε ακροαση αποκαλυπτει πραγματα, αλλα και ενας νεος φαν της σοουλ θα το εκτιμησει! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λοιπόν, μ' έβαλες να μελετήσω λίγο πιο πολύ Sly - που μ' αρέσει τρελλά. Να, ας πούμε λατρεύω τα 2 πρωτα κομμάτια του επόμενου LP "Fresh" (1973), "In Time" & "If You Want Me To Stay" (συνιστάται ανεπιφύλακτα), τούτο εδώ δεν το έχω μελετήσει. Ίσως γιατί το "Family Affair" - ενώ μ' αρέσει - δεν είναι το αγαπημένο μου στυλ του Sly.
    Αλήθεια, έχεις(έχετε) κάποια επαγγελματική σχέση με τη μουσική;

    @Μιχάλης Τσαντίλας: Μιχάλη, αυτός ο χώρος έβγαλε αριστουργήματα, ειδικά με τη soul & funk των sixties & seventies - με "μεγάλους αναμορφωτές", όπως λέει και ο/η oksinemia, τους Marvin Gaye, Isaac Hayes, James Brown, Stevie Wonder κλπ. κλπ. Ήταν η φάση της πολιτικοποίησης (έφυγε ό "μαύρος ερμηνευτής" από το ποπ στερεότυπο της Motown) αλλά και της "αστικοποίησης" (ο μαύρος έγινε respectable και έζησε σαν αστός). Μετά, ήρθε το '80 ο Reagan και τους έστειλε με την πολιτική τους πάλι πίσω στα γκέτο - αποτέλεσμα η "βιαιη" rap & Hip-hop, με ενδιαφέροντα αποτελέσματα, αλλά όχι πια "αριστουργήματα"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το εχω ακουσει και εγω δυο τρεις φορες το fresh αλλα για την ωρα δε μπορω να ξεκολλησω απο το riot, συνεχως στο repeat! :) αλλα θα το κανω και θα προσεξω και τα τραγουδια που αναφερεις!

    ειμαι ο oksikemia και μαζι με τον inverted_a γραφουμε εδω τα απογευματα (καμμια φορα και το πρωι απο τη δουλεια :ρ). καμμια επαγγελματικη σχεση με μουσικη δεν εχουμε, απλα γραφουμε για οτι ακουμε και μας κανει εντυπωση. thnx για τα comments και το link απο το μπλογκ σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. akouse opwsdipote kai to stand! tou sly...
    episis tsekare kai to understanding tou bobby womack opws kai ta curtis,roots kai superfly tou curtis mayfield
    de sou lew gia ta funkadelic giati pistevw oti ta exeis akousei...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και στο σταντ εχω ριξει μια αυτια, περισσοτερα προσεχως και με αυτο. curtis rules, θα τσεκαρω bobby womack. funcadelic/parliament από πού να αρχισεις και πού να τελειωσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ακόμη κι αν έχει κανείς ενστάσεις σε συλλογές τύπου best of, το πρώτο Greatest Hits των Sly & The Family Stone, που κυκλοφόρησε το 1970 -ακριβώς πριν το Riot- και αφορά το διάστημα 1967-69, είναι μια από τις καλύτερες συλλογές που έχω ακούσει και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα. Είναι ίσως η καλύτερη εισαγωγή στη «φωτεινή» τους early περίοδο σε αντιπαραβολή με τη σχετικά πιο «σκοτεινή» που ακολούθησε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή