18 Φεβρουαρίου 2009

Νίκος Δήμου vs The Pope

Εσείς γιατί θέλατε να μείνετε στη Γερμανία;

Γιατί είχα ήδη μια καριέρα εκεί κάνοντας πράγματα που μου άρεσαν. Μου είχαν συμβεί απίστευτες ιστορίες. Θα σας πω μόνο μία: Διαβάζοντας μία επιφυλλίδα στη Sueddeutsche Zeitung, τη μεγαλύτερη εφημερίδα της Γερμανίας, κάθισα κι έγραψα ένα κείμενο και το ’στειλα στην εφημερίδα. Ήμουν ένας φοιτητής, τελείως άγνωστος. Μια βδομάδα μετά, μου ’ρχεται ένα γράμμα: «Σας ευχαριστούμε πολύ για το κείμενο. Το βρήκαμε αξιόλογο. Θα δημοσιευτεί την τάδε του μηνός. Πείτε μας ένα λογαριασμό τραπέζης για να καταθέσουμε την αμοιβή σας.»

Έτσι απλά;

Από κει και πέρα, θεωρήθηκα συνεργάτης της Sueddeutsche. Παράλληλα έκανα ραδιόφωνο, θέατρο, σενάρια για ταινίες… Πούλαγα ένα σενάριο και ζούσα με τα λεφτά αυτά ένα χρόνο. Οι παρέες μου στην Γερμανία έγιναν διάσημοι και πλούσιοι χωρίς να χρειαστεί να εκπορνευθούν. Συγγραφείς, σκηνοθέτες, εικαστικοί δημιουργοί, που τους ξέρει όλη η Ευρώπη.

Πόσο καιρό μείνατε στη Γερμανία;

Έξι χρόνια. Μετά έκανα το λάθος και επέστρεψα στην Ελλάδα. Είναι το μοναδικό πράγμα για το οποίο μετανιώνω στη ζωή μου. Εκεί βρισκόμουν σε ένα φοβερά απαιτητικό περιβάλλον που με ζόριζε και με βοηθούσε να προχωρήσω. Όταν έκανα την παρουσίαση της διδακτορικής μου διατριβής πάνω στον σκεπτικισμό, ήρθαν να μ’ ακούσουν πάρα πολλοί ακροατές. Μεταξύ τους ήταν και μια ομάδα από Ιησουίτες καλόγερους, οι οποίοι βλέπουν τον σκεπτικισμό σαν κόκκινο πανί.

Ήταν οπαδοί του «πίστευε και μη ερεύνα»;

Ακριβώς. Και ήρθαν να μου καταρρίψουν τη διατριβή! (γέλια) Έγινε μια μάχη πολύ υψηλού επιπέδου η οποία κράτησε 8 ώρες. Στο τέλος μας πέταξαν έξω απ’ το Πανεπιστήμιο!

Ποιος νίκησε;

Νομίζω ότι νίκησα εγώ, αλλά μπορεί αυτοί να πιστεύουν το αντίθετο. Ψάχνοντας πριν ένα χρόνο τις σημειώσεις που είχα κρατήσει τότε, βρήκα το όνομα ενός Ιησουίτη που μου είχε απευθύνει πολλές φορές τον λόγο. Το όνομα ήταν Ράτσινγκερ.

Ποιος είναι αυτός;

Ο Πάπας!

Ο σημερινός;

Ναι, ο σημερινός. Λέγεται Γιόζεφ Ράτσινγκερ και τότε ήταν καθηγητής Θεολογίας στη Γερμανία. Και είχε έρθει με τους μαθητές του για να με ξεσκίσουν.

[συνέντευξη στους scooligans]

10 σχόλια:

  1. Klimera,
    Tin sigkekrimeni sinentefksi tin exw diavasei oli.O antropos einai apisteftos.Den tou "aksize" i Ellada. An itan sto eksoteriko twra tha ton iksere olos o kosmos kai emeis tha niothame iperifanoi pou enas Ellinas diaprepei sto eksoteriko alla... gia kaki tou tixi girise pisw...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να γράψω τώρα για τον Δήμου... θα προσθέσω μόνο μία μικρή πληροφορία, δείγμα της ευγένειάς του: απαντά σε όσα τον ρωτάς και μάλιστα αμέσως. Όσες φορές χρειάστηκε να ρωτήσω κάτι, είτε σε comment στα blogs του ή παλιότερα σε mail (μιλάμε για το 2000 τώρα, όταν σχεδόν κανένας συγγραφέας δεν είχε mail -που να ισχούσε τουλάχιστον και όχι απλά να το έβαζε ο εκδότης στο οπισθόφυλλο) απαντούσε και μάλιστα άμεσα. Πάντα ευγενικός και όχι δήθεν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πω πω...είναι μερικοί άνθρωποι που η ζωή τους είναι τόσο συναρπαστική όσο το έργο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. όντως... btw, υπάρχει λέξη "ισχούσε"; (!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. inverted_a είναι ιδέα μου οτι δεν πιάνεις την λεπτή ειρωνεία των σχολίων; :p

    (ίσχυε, χεχε :P)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πού ειναι αυτο το σχολιο ρε παιδια;

    πσ. το okplayer γαματο ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ναι ρε, μακάρι να προλάβαινα να παρακολουθώ όλα τα ποστ του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή