2 Μαρτίου 2009

"Ψωμί - Παιδεία..." Ελευθερία;

Όλα τα έθιμα είναι γελοία, αλλά οι απόκριες διεκδικούν τα πρωτεία θρησκευτικής, παραθρησκευτικής, εικαστικής και αισθητικής αποβλάκωσης. Τέλος πάντων, τουλάχιστον δεν δουλεύουμε και τρώμε καλά (ας είναι καλά η νηστεία -οι καλοί χριστιανοί τρώνε υπερδιπλάσια του κανονικού σήμερα).
Χθες έπεσα πάνω στη ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ σε προηγούμενη εκπομπή για τον φόνο του Καλτεζά πριν από 23 χρόνια και διάβασα κάποια σκόρπια άρθρα σε εφημερίδες... Όλα αυτά μπερδεύτηκαν στο μυαλό μου σε ένα ζοφερό σύννεφο ανελευθερίας και καταστολής, σε σημείο απογοήτευσης:

Η εισηγητική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία για το σκεπτικό του διαβήματος: «Οι κουκουλοφόροι πληθύνονται και οργανώνονται επικίνδυνα», οπότε «το κράτος οφείλει να εξασφαλίσει επειγόντως την ασφάλεια των πολιτών». Η μη εξαγορά των ποινών επιβάλλεται λόγω της «πιθανολογούμενης» (!) ύπαρξης «κοινής χρηματικής πηγής» πίσω από την «οργάνωση ομάδων κουκουλοφόρων», η οποία (υποτίθεται ότι) «καθιστά λιγότερο επώδυνη ή και ανώδυνη τη χρηματική ποινή για το κάθε μέλος της οργάνωσης»...
Δεν λείπει, τέλος, η επίκληση του εξωτερικού εχθρού: «Επιπροσθέτως εθνικοί λόγοι συντρέχουν για την επείγουσα ανάσχεση του φαινομένου, διότι τα από τους "κουκουλοφόρους" δημιουργούμενα έκτροπα χρησιμοποιούνται από τους εχθρούς της χώρας μας ως επιχειρήματα αποδεικτικά της ύπαρξης τρομοκρατίας στην Ελλάδα ή για απόσπαση της προσοχής των πολιτών από σοβαρότατα εθνικά θέματα».
ΙΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μία νέα τύπου Αστυνομία, που θα στηρίζεται στις δυνατότητες του «μεγάλου αδελφού» αξιοποιώντας τα στοιχεία από τα κινητά τηλέφωνα και τις κάμερες στους δρόμους και θα αντιμετωπίζει «δυναμικά» κουκουλοφόρους και διαδηλωτές οραματίζεται ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης. Mιλώντας στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης καλεί τους πολίτες να κάνουν παραχωρήσεις σε ό,τι αφορά τις ατομικές ελευθερίες και το προσωπικό τους απόρρητο, για χάρη της ασφάλειας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότ«ενδεχομένως να χρειαστεί να στερηθούμε κάποια πράγματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερα»... Στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Μαρκογιαννάκης τάσσεται υπέρ της επαναλειτουργίας των καμερών παρακολούθησης και αποκαλύπτει πως αγοράζει οχήματα ρίψης νερού που θα καταβρέχουν τους διαδηλωτές όταν υπάρχει ένταση, κάνει λόγο για σαρωτικές αλλαγές στην Αντιτρομοκρατική, ενώ δηλώνει ότι από δω και πέρα η Αστυνομία εγκαταλείπει την παθητική στάση και θα συγκρούεται με τους κουκουλοφόρους.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Eχει άραγε σοβαρά στοιχεία στα χέρια της η αστυνομία που της επιτρέπουν να διοχετεύει την άποψη ότι η αμυντική χειροβομβίδα με την οποία χτυπήθηκε το κτίριο όπου στεγάζεται το Στέκι Μεταναστών και το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, στα Εξάρχεια, εξαπολύθηκε στο πλαίσιο κάποιας «κόντρας με ομάδες αναρχικών»; Οχι βέβαια, διότι αν διέθετε τέτοιας λογής στοιχεία, όλο και κάτι περισσότερο από τις υποψίες της (ή τις βαθύτερες επιθυμίες της) θα ανακοίνωνε. Τώρα, απλώς επιχειρεί να θολώσει τα νερά, όπως ακριβώς το επιθυμεί και η πολιτική της ηγεσία, που δεν δείχνει να κατανοεί πόσο σοβαρό γεγονός είναι η επίθεση, με σκοπό τον θάνατο, σε ένα κτίριο όπου βρίσκονται πάντοτε άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλοί μετανάστες που πηγαίνουν εκεί για να διδαχθούν ελληνικά (δωρεάν βέβαια, από εθελοντές εκπαιδευτικούς), μήπως και μπορέσουν να μετάσχουν από στοιχειωδώς καλύτερη θέση στην «ημετέρα παιδεία», έστω στην «ημετέρα εκμετάλλευση». Η πρόνοια των ενοίκων, που έχουν δεχτεί πολλές επιθέσεις από νεοφασίστες, να τοποθετήσουν διπλό τζάμι απέτρεψε το μακελειό.

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Πρώτα ήρθε η αποκάλυψη των «Λος Αντζελες Τάιμς» ότι διατηρεί το δικαίωμα της CIA να κάνει μεταγωγές, δηλαδή παράνομες απαγωγές και μεταφορές των συλληφθέντων σε σύμμαχες χώρες για να ανακρίνονται και να κρατούνται σε μυστικά κέντρα επ' αόριστον.
Επειτα, το υπουργείο Δικαιοσύνης αποφάνθηκε ότι οι κρατούμενοι στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ, στο βόρειο Αφγανιστάν, δεν έχουν δικαίωμα προσφυγής στην αμερικανική Δικαιοσύνη ώστε να διερευνηθούν τα εναντίον τους στοιχεία και είτε να δικαστούν είτε να απελευθερωθούν.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε με ένα λακωνικό «η κυβέρνηση συντάσσεται με την προηγουμένως ισχύουσα θέση» σε ομοσπονδιακό δικαστή που εξέταζε προσφυγή κρατουμένων στο Μπαγκράμ, οι οποίοι κρατούνται χρόνια χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, όπως στο Γκουαντάναμο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ευρωπαϊκές πλάτες στην ένοχη CIA
Το Ευρωκοινοβούλιο συνεχίζει να ερευνά για παράνομες πτήσεις και φυλακίσεις της CIA σε ευρωπαϊκή επικράτεια, τα κράτη -μέλη της Ε.Ε. ωστόσο δεν συνεργάζονται
Οι παράνομες πτήσεις της CIA, η απαγωγή ατόμων και ο βασανισμός τους είναι υπόθεση που δεν έχει κλείσει για τη Γηραιά Ηπειρο.
new.enet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου