8 Μαΐου 2009

στέρεο νόβα | ένα κλεμμένο ποδήλατο






























τι μπορεί να συνδέει ένα early rnb συγκρότημα από τα 60s με τους στέρεο νόβα; η απάντηση βρίσκεται στην εισαγωγή (αλλά και σε όλο το κομμάτι, παίζει επαναλαμβανόμενα το riff από κάτω) του τραγουδιού ένα κλεμμένο ποδήλατο. το sample είναι παρμένο από το amen brother των winstons του 69. διαβάζω ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι κλασσικό, γνωστό σαν amen break (ακούστε το 1,28 στο παραπάνω βίντεο) και ότι έχει σαμπλαριστεί χιλιάδες φορές. υποψιάζομαι ότι οι στέρεο νόβα (όπως και πάρα πολύ άλλοι) το άκουσαν στο πρώτο μέρος της κλασσικής σειράς ultimate breaks and beats που κυκλοφόρησε το 1986. μάλιστα στη συγκεκριμένη συλλογή το break παίζει σε λιγότερες στροφές και είναι ακριβώς αυτό που χρησιμοποίησαν οι στέρεο νόβα. αν δεν κάνω τραγικό λάθος ο δανεισμός αυτός δεν αναφέρεται πουθενά στο δίσκο, αλήθεια δικαιώματα να πλήρωσαν;

υγ. τρελός συνειρμός! λέτε η λέξη κλεμμένο στον τίτλο να μην είναι τυχαία;

5 σχόλια:

  1. Στο youtube υπάρχει κι ένα πολύ κατατοπιστικό βίντεο για τη χρήση του συγκεκριμένου sample. Πάντως, από τη στιγμή που ολόκληρο genre (jungle/drum'n'bass) βασίστηκε σε αυτό το beat, η μη απόδοση της πηγής δεν αποτελεί ελληνική εξαίρεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σε γενικές γραμμές συμφωνούμε. μόνο που τα πράγματα είναι πολύ συγκεκριμένα εδώ, έχουμε ένα τραγούδι και μία πολύ συγκεκριμένη αναφορά. αναγνωρίζω ότι ίσως δεν είχαν τα λεφτά και ότι γενικά είχε προηγηθεί μια ασαφής φάση με τα σαμπλ. αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. oksi θα διαφωνήσω. δεν νομίζω πως οι στερεο νόβα χρησιμοποίησαν το συγκεκριμένο sample. πιστεύω πως ήταν δική τους έμπνευση και απλά έτυχε να το έχει ανακαλύψει και κάποιος άλλος πιο πριν! αλλά εντάξει και χωρίς αυτό το μπητ το τραγούδι θα ήταν εξίσου αριστούργημα, έτσι δεν είναι?
    επίσης, τι έγινε με τα dvd ρε αλήτη???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. gilles είναι σίγουρα αυτό. σχετικά με τα dvd είμαι αδικαιολόγητος. θα σου στείλω mail για εξηγήσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή