26 Ιανουαρίου 2010

Επικαιρότητα (ή: Τι είναι η πατρίδα μας;)


1. Μην ανησυχείτε, η Ελλάδα δε θα χρεοκοπήσει. Δηλαδή δε θα μπει η ταμπέλα από πάνω, γιατί είμαστε ήδη μέσα στη δίνη μίας ήπιας χρεοκοπίας (πως από μερικά σπίτια λείπει το φωτάκι απ' έξω; το αυτό). Κι άλλοι έχουν τεράστιο έλλειμμα και τους δανείζουν μια χαρά (και τους υποθηκεύουν για δεκαετίες πολλές). Εδώ δανείζουν σε τριτοκοσμικές χώρες, δε θα δανείσουν σε μας, που είμαστε οι καλύτεροι ευρωπαϊκοί πελάτες; Γιατί ούτε από την ευρωζώνη θα βγούμε. Δε θέλουν να μας διώξουνε (τώρα πιά) και δε θ' αντέξουμε να φύγουμε μόνοι μας. Η προοπτική μας, βασικά είναι μονόδρομος: τεράστιο χρέος, ασύλληπτα πολλοί φόροι, λιτότητα, διπλασιασμός ανεργίας (που θα παγιωθεί), μείωση μισθών, διαρκής ύφεση. Όποιος έχει δουλειά θα είναι τυχερός. Και όλοι οι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων φυσικά θα κάνουν ταξίδια στο εξωτερικό... Εκείνος δε, ο καταπληκτικότερος όλων, ο απόφοιτος του λάνντον σκουλ οφ ικονόμικτς δε, θα διδάσκει(!!!!) οικονομικά. Μεγάλος μάγκας ο Καραμανλής τελικά. Τον παραδέχομαι.

2. Ο Καρατζαφέρης είναι πολύ άτυχος που του έκατσε το νομοσχέδιο για τους μετανάστες μέσα στην οικονομική καταστροφή. Διαφορετικά θα μπορούσε να γίνει εύκολα ο δεύτερος Χριστόδουλος ζητώντας εδώ και τώρα δημοψήφισμα, μαζεύοντας εκατομμύρια υπογραφές νοικοκυρών, χωροφυλάκων, ταξιτζήδων και μελών της δαπ νουδουφουκου. Δε δικαιούται σου λέει να γίνει Έλληνας το αλβανάκι που γεννήθηκε εδώ και πήγε και σχολείο, ούτε ο πακιστανός που πουλάει χαρτομάντηλα στα φανάρια. Ποτέ. Γιατί εμείς είμαστε απόγονοι του Ηρακλή, που είχε πατέρα το Δία, σ' ευθεία γραμμή, αμόλυντοι, άσχετα που τα τελευταία 2200 χρόνια ήμασταν σκλάβοι τα 2000. Είναι πολύ λυπηρό να διαπιστώνεις πόσο δεξιά έχει μετατοπιστεί ολόκληρη η ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Μιλάω με συμμαθητές μου πλέον απ' το Λύκειο και δε πιστεύω στ' αυτιά μου.

3. Ο καλύτερος στόχος για τον εθνικιστικό χώρο (δηλ. την πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού) ήταν φυσικά η Θάλεια Δραγώνα. Δε θα σταθώ στα αποσπάσματα και τις ερμηνείες (παρότι είχε την πλάκα του ένα blog να πιάνει αδιάβαστο τον Άδωνι και όλους τους υπόλοιπους), ούτε στην επιστολή Θεοδωράκη που βγήκε μπροστά να σώσει το Έθνος από τους θολοκουλτουριάδηδες (σικ), θα πάω στην ουσία: όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται. Άκουσε ο εθνοκεντρικός (ακροδεξιός ή σύριζα, το ίδιο μου κάνει) ότι τα έθνη, το ΕΘΝΟΣ μας είναι μία φαντασιακή οντότητα και βγήκε από τα ρούχα του! Είναι δυνατόν σου λέει, το δικό μου το έθνος; Κι εγώ που θα βασίσω τώρα την άμοιρη ύπαρξή μου; Καλά θα μου πεις, εδώ τόσα εκατομμύρια άνθρωποι είναι σίγουροι πως υπάρχει Παράδεισος και Κόλαση, άφεση αμαρτιών και λαός του Ολυμπιακού, η επίθεση στη Δραγωνά σου έκανε εντύπωση; Πάντα οι άνθρωποι ένιωθαν ασφαλείς μέσα στο ποίμνιο κάθε λογής κι όχι στην ελευθερία. Όλα αυτά μου θύμισαν τις καθημερινές συζητήσεις των πρώτων εβδομάδων στο στρατό: Τι είναι η πατρίδα ρε μαλάκα; ρωτάει ο ένας. Η γλώσσα, κι η θέληση να πεθάνω για τους δικούς μου αν χρειαστεί, απαντάω.

4. Περισσότερο κι απ' το ξεγύμνωμα των χαλκευμένων αποσπασμάτων, απολαμβάνω τη δημόσια αντεπίθεση στην ιστορική ανακρίβεια και την καπήλευση των αρχαίων κειμένων που είχε καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι πραγματικά κρίμα να αφήσουμε αυτά τα θαύματα της παγκόσμιας γραμματείας στα χέρια των ακροδεξιών επειδή οι νεότεροι διαβάζουν όλο και λιγότερο (καλά, οι ακροαριστεροί με τις χύτρες που διαβάζουνε και πολύ τρομάρα τους τα καταφέρνουν και γελοιοποιούνται μια χαρά μόνοι τους). Η γνώση είναι πολύ σημαντική υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια τους.

5. Σημειώστε την αύξηση των φασιστικών επιθέσεων σε όλη την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Έρχεται βαθιά ύφεση και δεν υπάρχει καλύτερη εποχή απ' αυτή για τα φίδια και τα αυγά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου