12 Φεβρουαρίου 2010

Τζίμης, 56


Ο Τζίμης Πανούσης δεν είναι ένας επαναστάτης χωρίς αιτία, αλλά ένας αυθεντικός καλλιτέχνης με εμπεριστατωμένη άποψη και δυνατό προφορικό και γραπτό λόγο. Η σάτιρά του είναι καυστικά μοναδική και η ευφυία του άξια λόγου. Καθόλου εμπαθής, πανέξυπνος και ταλαντούχος, φτύνοντας κατάμουτρα το star system έχει καταφέρει να αφήσει τη σφραγίδα του σε ότι κάνει. Αυθάδης και συνωμοτικός, παράλληλα χαριτωμένος και λογοπλάστης, με απύθμενο χιούμορ, τον εκτιμάμε τα μέγιστα.

Αποσπάσματα συνεντεύξεων..

Στα σόου σου χρησιμοποιείς πολύ εύκολα «βρώμικες» λέξεις. Το κάνεις για να σοκάρεις; Πιστεύεις ότι το κοινό ευθυμεί και μόνο στο άκουσμα τέτοιων λέξεων; Όσο «βρώμικη» είναι η λέξη «χέρι», άλλο τόσο «βρώμικη» είναι η λέξη «πούτσος». Το κοινό δεν είναι ηλίθιο να ευθυμεί έτσι εύκολα. Θέλει μεγάλη μαστοριά και απαιτεί τεράστιο ψυχικό κόστος η ενασχόληση με την αρχαία τέχνη της βωμολοχίας.

Από όσα έμαθες ως τώρα στη ζωή τι θα κρατούσες; Τον στίχο του παλαιού ρεμπέτη: «Του μουνιού σου η χωρίστρα μού χαλάει την ορχήστρα».

Είσαι «σεξιστής» επί σκηνής ή πρόκειται για συκοφαντίες «πολιτικά ορθών»; Πώς συνδυάζεται η αθυροστομία με την ευαισθησία των στίχων σου; Φίλε μου, ο επάρατος πολιτικός ορθολογισμός έχει παντού μόνο σκύλους. Οι φοβισμένοι «μικροαστείοι» μάχονται δήθεν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Βλέπουν παντού σεξιστές και τρομοκράτες κρυμμένοι πίσω από την πανοπλία της δουλοπρέπειας.

διάγνωση:
Γνήσιος Υδροχόος με ωροσκόπο στις πρώτες μοίρες του Σκορπιού και Σελήνη στους Διδύμους. Ενα επικοινωνιακό «τέρας» που κινείται σαν αερικό ανάμεσα στη μουσική την κοινωνική και πολιτική πασαρέλα με Dr. Martens και κολάν. Ο «Τζιμάκος» διαθέτει στον χάρτη του έναν χαρταετό που τον καθορίζει στο έπακρο. Η Σελήνη σε τρίγωνο με τον Ποσειδώνα (ιδιομοιρία) τον Ηλιο και την Αφροδίτη σε ζώδια του αέρα σε μεγάλο τρίγωνο, σε εξάγωνο με τον Πλούτωνα και αντίθεση Ηλιου – Αφροδίτης με τον Πλούτωνα. Ακραία και πνευματώδης φύση με μπόλικο ιδεαλισμό και αρκετές εμμονές. Η Αφροδίτη σε σύνοδο με Ηλιο στον Υδροχόο, του δίνει το ανατρεπτικό έναυσμα και μια αποδέσμευση από στεγανά και μοιρολατρείες. Η αντίθεσή της με τον Πλούτωνα τον κάνει μαγνητικό, σχεδόν αφόρητο σε κάποιους, αλλά διεισδυτικό ακόμα και σε όσους αντιπαθούν τη σάτιρά του. Εκείνο που χαρακτηρίζει τον Τζίμη Πανούση δεν είναι η μουσική, αλλά η λογοπλασία του και η έκφραση του λόγου και της σκέψης, μέσα από κείμενα ντυμένα μουσικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου