2 Φεβρουαρίου 2010

Θα έπρεπε να ντρέπονται


όσοι κατηγορούν έτσι εύκολα το iPad πριν ακόμα κυκλοφορήσει και προσπαθούν να γελοιοποιήσουν την Apple και τον Τζομπς λες και είναι κανένα παιδάκι της γειτονιάς κι αυτοί οι μεγάλοι σοφοί bloggers / δημοσιογράφοι που θα μας ανοίξουν τα μάτια.

Να θυμηθούμε λίγο πόσα τεχνολογικά sites με παγκόσμιες πρωτιές σε εγκυρότητα και αναγνωσιμότητα έλεγαν πως το iPhone θα είναι μία μεγάλη αποτυχία και πως "δεν θα το αγοράσουν;" Τρέχουν τώρα να τα μαζέψουν για μία συσκευή που απλά δεν πιάστηκε από κανέναν.

Τέλος πάντων, όταν είσαι ο Πρώτος και ο Καλύτερος τρέχει ο κάθε πικραμένος να σε στοχοποιήσει. Να 'τανε η ζήλια ψώρα... Απλά περιμένετε ένα μήνα να κάνει ρεκόρ πωλήσεων και κανά χρόνο για να καθιερωθεί παγκοσμίως και μετά ξανακάνουμε την ίδια συζήτηση.

Το iPad έχει το potential να αλλάξει τις καθημερινές μας συνήθειες περισσότερο από κάθε  άλλο προϊόν που κυκλοφόρησε μετά τα windows 95 (μόνο που στην περίπτωσή του όλοι θα τρέξουν να το αντιγράψουν πολύ-πολύ πιο γρήγορα). Περιμένετε και θα δείτε.

υγ: Η άθλια φωτογραφία του (παρ' όλ' αυτά συμπαθητικού) Κοντέινερ της Ελευθεροτυπίας [www.konteiner.gr] είναι από το blog του Νίκου Δήμου που επέστρεψε (απ' ότι φαίνεται) στην ενεργό δράση. Παραμένει για μένα ο καλύτερος Έλληνας blogger που έχουμε γνωρίσει μέχρι στιγμής.

23 σχόλια:

  1. btw τα νεα δεδομένα αναφέρουν οτι τελικά μπορεί να έχει webcam το ipad. να δουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τη τελευταια προταση την εγραψες για να βραχυκυκλωσουμε,δε μπορει;-PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάμερα μπορεί να βάλει εύκολα και μουλτιτάσκινγκ να προστεθεί και usb και διάφορες μικροαλλαγές που ίσως μπήκαν στην άκρη μπροστά στην προσπάθεια να φτιαχτεί το προϊόν τόσο εύχρηστο.

    ΟΚ, κρατάει κλειστά κάποια πράγματα για να έχει κέρδη, αλλά και πάλι, το χτύπημα είναι μεγάλο.

    @λολιτα: τον διάβαζα χρόνια τον Δήμου -προ διαδικτύου- και του αναγνωρίζω ότι ήταν για μεγάλο διάστημα ο πρώτος σε αναγνωσιμότητα blogger και έγραφε σωστά. Έδωσε μεγάλο credit στην πρώτη, εμβρυακή φάση της ελληνικής μπλογκόσφαιρας και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχεις μεγάλο δίκιο στο ότι ο Δήμου γράφει "σωστά" όπως λες. Έπιασε πολύ σωστά το θέμα με τα reference books σε ψηφιακή μορφή (προσωπικά ως φοιτητή, με έχουν σώσει) και την εξέλιξη του κάθε μέσου που δεν προυποθέτει απαραίτητα το θάνατο κάποιου άλλου.

    Το iPad όμως δεν έχει δύο πράγματα πολύ σημαντικά, το multitasking (που αντιστοιχα η Nokia το έχει και το έχει μετατρέψει στο μεγαλύτερο ατού της διαφημιστικής εκστρατείας της)και το θέμα με το flash Η έλειψη του οποίο σου ακυρώνει με τη μία όλα τα streaming sites.

    Με τις καλές τιμές του απεριόριστου 3g στην αγγλία, το μικρό μέγεθος του δίσκου του, δε θα έπαιζει κανένα ρόλο.
    Αυτά αν μπορούσες να streamαρεις ταινίες, μουσική χωρίς να τα κατεβάζεις.

    Ναι, οκ, περιμένουν μάλλον την html5 ή κάποια αναβάθμιση που θα έρθει απο την Adobe, αλλά λές σε κάποιον "πάρτο και θα σου δώσω τα υπόλοιπα αργότερα"? Αμάξι χωρίς ρόδες ξέρω γω?

    Μπορεί την κυκλοφορία του να την έχουν προλάβει οι εξελίξεις σ'αυτά τα θέματα, και να λέμε μαλακίες τώρα, αλλά ως καταναλωτής κρατάω επιφυλάξεις.

    Και ως λάτρης της τεχνολογίας, έχω την υποψία οτι η αναβάθμιση του (το iPad 2.0) θα παρει σώβρακα σε κανα χρόνο απο τώρα, όπως έγινε με το iPhone 3GS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχεις δίκιο, είναι σαφή μειονεκτήματα και σίγουρα θα διορθωθούν άμεσα. Ούτε εγώ αγοράζω κάτι στην πρώτη έκδοση.

    Αλλά δεν μπορώ να πιστεύω ότι όλοι αυτοί που ξεσπούν τώρα εναντίον της Apple δεν αντιλαμβάνονται το νέο αέρα που φέρνει το iPad σε όλο το χώρο των φορητών συσκευών. Μου είναι αδιανόητο δηλαδή.

    Αλλά προφανώς το βλέπουν -και γι' αυτό αντιδρούν σπασμωδικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ναι στάνταρ δεν έχει υποστήριξη flash γιατί βασίζονται στην html5 και imho καλά κάνουν. το flash είναι υπερβολικά cpu intensive και σιγά-σιγά θα πεθάνει. το youtube ήδη έχει version (beta) με όλα τα βίντεο σε html5.

    δείτε και εδώ: http://www.youtube.com/html5

    προσωπικά ο Δήμου με κουράζει, τον θεωρώ ξερόλα, μια απο τις ιδιότητες που σιχαίνομαι σε αυτή τη ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ξερόλας ίσως όχι, αλλά ένα μικρό ναρκισισμό, μία τάση να επιβάλλει να επιβάλλει τις απόψεις του ίσως ναι (αλλά then again, who does not?)

    Θυμάμαι τώρα ένα εντελώς άστοχο ποστ για τον σαββόπουλο (τα λόγια είναι περιτά)...

    Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι ότι ρε παιδί μου ο Νίκος Δήμου δεν προσπαθούσε να γράψει ωραία και έξυπνα και για σπουδαία θέματα. Ο Νίκος Δήμου έγραφε ωραία και έξυπνα και για σπουδαία θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "προσωπικά ο Δήμου με κουράζει, τον θεωρώ ξερόλα, μια απο τις ιδιότητες που σιχαίνομαι σε αυτή τη ζωή."

    me too...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι ενοχλητική (γι' αυτό εξάλλου σπάνε τα πάντα από την πρώτη μέρα και προσθέτουν όσα μπορούν οι χρήστες).

    Είναι πολλά μείον.

    Αλλά αλλάζει τα δεδομένα (και το ξέρουν και οι μεν και οι δεν). Ποτέ μην υποτιμάμε την σημασία της εργονομίας, της φυσικότητας και -γιατί όχι;- της ομορφιάς. Το iPad θα γίνει πολύ πιο δυνατό όταν ενσωματώσει π.χ. το Mac OS και όχι κάποιο υποκατάσταστό του, αλλά η δυναμική της συσκευής εδράζεται αλλού.

    Προσωπικά, απ' την apple έχω αγοράσει μόνο έναν iMac. Αλλά ειλικρινά η εργονομία και η σταθερότητά του δεν συγκρίνεται με τίποτα. Ενάμισης χρόνος συνεχούς λειτουργίας και δεν μου έχει κολλήσει ποτέ, τίποτα. Όλα γίνονται πιο γρήγορα και, κυρίως, πιο απλά. Αυτή η επιστροφή στην απλότητα είναι που με κερδίζει. Δεν μπορώ να βλέπω συγκρίσεις του iPad με ένα κομμάτι βράχου. Αυτό είναι σκέτη κακεντρέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. το πρόβλημα είναι ότι αργά αργά, φεύγουμε από το μοντέλο του υπολογιστή που κάνουμε ότι θέλουμε, και ερχόμαστε σε κλειστά λειτουργικά.

    αυτό είναι μόνο τρόμος.

    εδώ είναι ένα πολύ ωραίο κείμενο και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο

    αν έχετε χρόνο...

    http://www.popsci.com/gadgets/article/2010-01/ipad%E2%80%99s-closed-system-sometimes-i-hate-being-right

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μελ, νομίζω πως το άρθρο δραματοποιεί πολύ τα πράγματα, αλλά είναι πολύ αργά για να ανταπαντήσω αυτή τη στιγμή.

    πάντως, ακόμα κι αν συμφωνήσω για την επικίνδυνη πολιτική της εταιρίας, εγώ μίλησα για την συσκευή και "κατηγόρησα" αυτούς που απορρίπτουν την συσκευή, όχι τις προθέσεις του ΔΣ.

    θα επανέλθω τουμόροου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. χεχε, μπορεί να τα δραματοποιεί λίγο παραπάνω, αλλά μη ξεχνάς: η αλήθεια είναι κάπου και χέζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. inverted_a αντιλαμβάνομαι τα περί εργονομίας αισθητικής και απλότητας και δεν διαφωνώ. άλλωστε κάθε χρήστης έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Τα σχόλια για το ipad προτιμώ να τα βλέπω με χιουμοριστική διάθεση πέρα από τα κακεντρεχή αλλά δεν έχει σημασία να αναφερθούμε σε συγκεκριμένα.
    Οι ανησυχίες για τα κλειστά συστήματα ίσως είναι δικαιολογημένες πόσο μάλλον όταν πλησιάζουμε σε web browser based λειτουργικά συστήματα αλλά πιστεύω ότι πάντα θα υπάρχει παράλληλα η άλλη επιλογή γιατί πολύ απλά αυτά τα συστήματα δεν θα εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των καταναλωτών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. μελ εχω την αισθηση οτι εχει "ξανασυζητηθει" αυτο που λες.

    http://seagazing.blogspot.com/2010/01/ipad.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. χαχαχα! οχι συγνωμη ρε, το εγραψα για να ανατροφοδοτηθει ο διαλογος (ο λογιος ινβερτεντ με παρασερνει κ εμενα, ακου ανατροφοδοτηθει!).

    ισα ισα που για εμενα που δεν εχω παρακολουθησει το θεμα, μου φαινεται ενδιαφερουσα η κουβεντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. hazopoulis, με κάλυψες με το τελευταίο σχόλιο: κάθε χρήστης έχει διαφορετικές απαιτήσεις. Απολύτως σωστό. Και μάλιστα για κάθε εργασία μπορεί κι ο ίδιος χρήστης να θέλει άλλο μηχάνημα. Εγώ, λόγω δουλειάς, χρησιμοποιώ κάθε μέρα Solaris και Linux, καθώς και λίγο Windows XP (αναγκαστικά...), ενώ στο σπίτι έχω iMac. Άλλα μηχανήματα για άλλες χρήσεις.

    Περνάμε λοιπόν στην φορητότητα και ψάχνουμε ένα εύχρηστο μηχάνημα. Κατά την γνώμη μου, αυτή την στιγμή ΔΕΝ υπάρχει τέτοια συσκευή. Καμία. Πιστεύω ότι το iPad θα είναι η πρώτη. Θα έχει περιορισμένες δυνατότητες, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά δεν περιμένω να γίνει και 100% powerful υπολογιστής. Δεν θα έχει τέτοια χρήση.

    Το κλειστό λογισμικό δεν το φοβάμαι, τουλάχιστον προσωπικά, γιατί ξέρω ότι πάντοτε θα μπορούμε να το προσπεράσουμε (αν θέλουμε). BTW, νομίζω ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί και νομικά το πρόβλημα, όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν, από τις δεκαετίες του 60 ως την κατάργηση του IE από τα windows.

    Διάβασα αυτές τις μέρες κάποιες φήμες ότι η Apple σκέφτεται ήδη να αποσύρει το iPhone OS από το iPad και να το κυκλοφορήσει με μία mini έκδοση του Mac OS. We 'll be watching.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μιας και τυχαίνει να παρακολουθώ το κοντέινερ, κατεβάζοντας προχθές την pdf μορφή του(http://www.konteiner.gr/), η εικόνα του εξωφύλλου μου φάνηκε οικεία και σύντομα θυμήθηκα την ανάρτησή σας.

    Για να υπερασπιστώ λοιπόν όχι τόσο τη συντακτική ομάδα του ένθετου, όσο τη δική μου αντίληψη του τσιτάτου, θα ήθελα να δείξω ότι η κριτική τόσο η δική σου όσο και του Δήμου είναι άτοπη.

    Η εικόνα του εξωφύλλου συνοδεύεται από μια υποσημείωση με τη μορφή αστερίσκου:
    * Αν η εταιρεία θέλει τα χρηματά μου, θέλω κ’ εγώ να προσέξει την προσοχή που της δίνω.

    Στη σελίδα των περιεχομένων, μια σμίκρυνση της εικόνας συνοδεύεται από μια επεξηγηματική σημείωση:

    "H φωτογραφία στο εξώφυλλο απεικονίζει το καινούργιο gadget της Apple - iPad -που μόλις παρουσιάστηκε στην αγορά. Άλλη μία φιλόδοξη προσπάθεια για να αυξηθεί η παροχή περιεχομένου (content) στο Web 2.0. Με άλλα λόγια ζητάνε περισσότερα data από εμάς (τους χρήστες) και τα θέλουν γρήγορα. Φυσικά, θα πληρώσουμε εμείς το ποσό των 500-850 δολαρίων-ανάλογα με το μοντέλο-για να τους τα στείλουμε! Και πολύ σύντομα θα αποθεώνουμε το επόμενο τεχνολογικό εύρημα του κ. Jobs.
    Ένα παιχνίδι χωρίς τέλος(;)"

    Είναι μάλλον φανερό ότι η παρέμβαση του εντύπου δεν αμφισβητεί την ηγετική θέση της Apple σε ζητήματα τεχνολογικής πρωτοπορίας και αισθητικής. Σε πρώτη ανάγνωση μου φαίνεται μια διαμαρτυρία ενός απογοητευμένου mac-ά (όπως και η πλειοψηφία των αρνητικών γνωμών για το iPad, οι οποίες προς όφελος της εταιρίας λειτουργούν τελικά, υποδεικνύοντας φανερά και μη μειονεκτήματα.), ο οπoίος ίσως είδε τη ζυγαριά μορφής - περιεχομένου να γέρνει επικίνδυνα προς το πρώτο μέγεθος, τονίζοντας το αντίτιμο που παρεμβάλεται.
    Άρα ο παραλληλισμός του Δήμου με μεσαιωνικούς καλόγηρους μόνο εκβιασμένος μπορεί να χαρακτηριστεί- δυστυχώς δεν έχει ανοικτά σχόλια και εκμεταλεύομαι το seagazing, την κατανόησή σας...- ,μια ευκολία εκφοράς γνώμης υπερβολική και μια πολύ επίπεδη ανάγνωση της εικόνας.

    Αυτά σε πρώτο επίπεδο.Διότι η φράση που κλείνει τη σημείωση αλλά κυρίως η εικόνα ίσως κρύβουν κάτι παραπάνω. Την σχεδόν μάταιη και ταυτόχρονα χωρίς ορατή κατάληξη, προσπάθεια της τεχνολογίας να δικαιολογήσει τον εαυτό της μόνο μέσω "επαναστατικών" προϊόντων, με καταδίκη των περασμένων ενσαρκώσεων της, αναγκαζόμενη να επανεφευρίσκει αυτοβούλως τα νέα πρότυπα και πρωτόκολλα χρήσης, ακυρώνοντας την αρχική χρηστική αξία, μετατρεπόμεντας τελικά το τεχνολογικό αντικείμενο σε φετίχ.
    Και η Apple επενδύει τη στρατηγική πωλήσεών της σε αυτή ακριβώς τη φετιχοποίηση του λογότυπου και των αντικειμένων που το φέρουν.
    Δεν ξέρω και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αν αυτή τη φορά το παράκαναν, αφού άλλωστε το ipod και το iphone στην ίδια λογική έπαιξαν.
    Όντως την πολυγλωσσία δεν την πολυέπιασα, αλλά το να αναγράφεται το νέο του θανάτου του ipad στην οθόνη ενός ipad απεικονίζει γλαφυρά την αντίφαση της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας που μέσω του internet μας δείχνει τη νέα συσκευή του internet...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όλες οι ενστάσεις δεκτές. Και επιθυμητές.

    Η κριτική μου δεν ήταν τόσο εναντίον του κοντέινερ (απλά με εξόργισε λίγο η φωτογραφία), όσο κατά ορισμένων μεγάλων sites τεχνολογίας.

    Πάντως, η τεχνολογία διαρκώς δεν ακύρωνε τον εαυτό της; Δεν είναι επιστήμη εξάλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Mου έβαλες προσάναμμα για περαιτέρω ψάξιμο γύρω από τις διαφορές τεχνολογίας επιστήμης, μα η αναβολή για κάτι πληρέστερο κόντεψε να με φυράνει!...
    Οπότε,με δικά μας λόγια, αν δεχθούμε ότι η επιστήμη θέτει τα πρωταρχικά ερωτήματα περί αλήθειας και η τεχνολογία τα αντίστοιχα για την εφαρμογή των τεχνικών επιτευγμάτων, τότε η πρώτη είναι που πεθαίνει για να πεθάνει και η εκάστοτε τεχνολογία. Έλα όμως που πλέον αμφότερες χειρίζονται τα επιτεύγματα της άλλης για την επιδίωξη των σκοπών τους και δεν μπορούμε να μιλούμε για μια γραμμική, μονόδρομη σχέση.
    Όπως και να'χει, το θέμα είναι αυτοί οι θάνατοι να προέρχονται με απώτερο στόχο τη γνώση και την εξυπηρέτηση της ανθρώπινης ζωής και όχι να προσπαθούν να την ορίσουν, εμφανιζόμενοι ανά εξάμηνο, με μια συχνότητα τελικά κερδοσκοπική.
    Με κάθε επιφύλαξη για γενικεύσεις και απλουστεύσεις όσον αφορά τις έννοιες επιστήμη, τεχνολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Συμφωνούμε θεωρητικά, αλλά πρακτικά και οι 2 κινούνται στα πλαίσια της αγοράς, σωστά; (αυτό το κτήνος, η αγορά, δεν καταλαβαίνει τίποτα, τα τελευταία χρόνια επηρεάζει ανοιχτά έως και τα θέματα των διδακτορικών).

    Θέλω να πω ότι τελικά κρίνουμε εκ του αποτελέσματος, γιατί όλοι θέλουν κέρδος. Αν ο κόσμος υποστηρίξει κάτι, άντε να κατηγορήσεις αυτόν που του το πρόσφερε (ακόμη και σε ακριβό περιτύλιγμα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή