28 Μαρτίου 2010

All the underground hits

  • Πηγαίνεις στο bios αλλά δεν προσέχεις τι μουσική παίζει,
  • Φοράς παπούτσια all star γιατί στο γυμνάσιο σου είπαν πως είναι εναλλακτικά αλλά ξεχνάς ότι ανήκουν σε πολυεθνική που έχει εργοστάσια σε χώρες με μισθούς 20$/μήνα,
  • Κουβαλάς eastpak στην πλάτη για να μπορείς να μαζεύεις όλα τα free press της πόλης στα οποία διαβάζεις πρώτα τα γκομενικά και τα ζώδια,
  • Κοροϊδεύεις αυτούς που τραγουδάνε στα μπουζούκια αλλά δεν έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν ο Στράτος Διονυσίου είναι πιο ειλικρινής από τους Arcade Fire,
  • Φωνάζεις διαδικτυακά για την Κούνεβα αλλά αφήνεις τις κούπες σου για τον καφέ να στις πλύνουν οι καθαρίστριες στην εταιρεία που δουλεύεις,
  • Αναρωτιέσαι για την κατάντια μας αλλά βλέπεις ειδήσεις στο star για να σπάσεις πλάκα (και παίρνεις μάτι λίγο και την Πετρούλα),
  • Το metal σου φαίνεται παρωχημένο αλλά δεν έκατσες ποτέ ν' ακούσεις τις αρμονίες, την τεχνική και την ευαισθησία που κρύβει,
  • Σου άρεσε η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού αλλά δεν άντεξες ούτε το πρώτο μισάωρο του inland empire,
  • Δεν είσαι ρατσιστής αλλά δεν θα πήγαινες ποτέ αλβανίδα γκόμενα στους δικούς σου,
  • Ταξιδεύεις στο εξωτερικό αλλά έχεις την εντύπωση ότι εσύ δεν είσαι τουρίστας,
  • Πήγες στο νέο μουσείο αλλά βαριέσαι ν' ανέβεις στην ακρόπολη,
  • Βγαίνεις στα μπαράκια του κέντρου αλλά αισθάνεσαι άβολα στα εξάρχεια ή στο κολωνάκι,
  • Πηγαίνεις θέατρο αλλά δεν έχεις διαβάσει ποτέ το Αγάπης Αγώνας Άγονος,
  • Σου άρεσε η Ασκητική αλλά δεν ασχολήθηκες με το Πέρα από το καλό και το κακό ή το Tractatus Logico-Philosophicus,
  • Θεωρείς τον Ελύτη "εκπληκτικό" και τον Σεφέρη "δωρικό" αλλά δεν έχεις ξαναδιαβάσει Σολωμό από το σχολείο κι έπειτα,
  • Δίνεις συμβουλές στους άλλους που θα πάνε και τι να κάνουν αλλά εσύ μένεις ακόμα με τους γονείς σου στην Αθήνα,
  • Κοροϊδεύεις τους βλάχους από την επαρχία αλλά δεν έχεις πληρώσει ποτέ για όλη την παρέα,
  • Έχεις φίλες στο facebook όλες τις πρώην συμμαθήτριές σου αλλά δεν έχεις τα κότσια να την πέσεις στην συνάδελφο που γουστάρεις περισσότερο,
  • Φοράς γυαλιά κι όταν έχει συννεφιά ή κασκόλ κι όταν έχει ήλιο,
  • Βρίζεις τους παπάδες αλλά πιστεύεις στο θεό και στη μετά θάνατο ζωή,
  • Μετά τον Δεκέμβρη ή την κρίση θέλεις ν' αλλάξουν τα πράγματα αλλά δεν αλλάζεις τον εαυτό σου,
το πρόβλημα με σένα δεν είναι αυτά που κάνεις,
είναι που δεν ξέρεις το γιατί.


—σου αφιερώνω 4 τραγουδάκια:







15 σχόλια:

  1. έτσι ακριβώς. πωπω θλίψη με έπιασε...και τα παραδείγματα συνεχίζονται:

    -είσαι εναλλακτικός και έχεις βαρεθεί τους Smiths
    -πηγαίνεις στα λαιβ μόνο για να το διηγηθείς την επόμενη και όχι για να ακούσεις
    -βρίζεις τους δημοσιους υπάλληλους αλλά στα 32 ακόμη δεν έχεις δουλέψει ούτε παρτ ταιμ
    -έχεις "άποψη" για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία των Αθηνών (τί άποψη δλδ.. αυτά που γράφει ο Ρηγόπουλος στη λαιφο) και στο σπίτι σου φωνάζεις τη μάνα σου να σου σιγυρίσει

    μα καλά κι εσύ.. Βιτγκενσταιν? μόνο αν τον αναφέρει ο Τσαγκαρουσιάνος...μ "έπιασε" το κειμενό σου

    lucia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έτσι ακριβώς. πωπω θλίψη με έπιασε...και τα παραδείγματα συνεχίζονται:

    -είσαι εναλλακτικός και έχεις βαρεθεί τους Smiths
    -πηγαίνεις στα λαιβ μόνο για να το διηγηθείς την επόμενη και όχι για να ακούσεις
    -βρίζεις τους δημοσιους υπάλληλους αλλά στα 32 ακόμη δεν έχεις δουλέψει ούτε παρτ ταιμ
    -έχεις "άποψη" για την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία των Αθηνών (τί άποψη δλδ.. αυτά που γράφει ο Ρηγόπουλος στη λαιφο) και στο σπίτι σου φωνάζεις τη μάνα σου να σου σιγυρίσει

    μα καλά κι εσύ.. Βιτγκενσταιν? μόνο αν τον αναφέρει ο Τσαγκαρουσιάνος...μ "έπιασε" το κειμενό σου

    lucia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και λίγα ακόμη/
    - το να ξέρεις τι μουσική παίζει στο Bios νομίζεις ότι έχει κάποια σημασία και σε κάνει καλύτερο.
    - σνομπάρεις τα Free Press αλλά όταν είχαν αρχίσει γύρναγες την Αθήνα να βρείς ένα αντίτυπο και τα θεωρούσες καταπληκτική προσπάθεια.
    -Φωνάζεις διαδυκτιακά για την Κούνεβα ενώ δεν κάνεις καν αυτό για τόσες άλλες παρόμοιες περιπτώσεις γύρω σου που απλά δεν έχουν προβληθεί τόσο.
    -Υποστηρίζεις ότι υπάρχει κάτι αυθεντικό στο λαικό τραγούδι για να προκαλέσεις και να την πείς στους ίντυ φίλους αλλά ούτε εσύ όταν είσαι μόνος σου στο σπίτι βάζεις να ακούσεις αυτή τη μουσική.
    -έχεις πετάξει την τηλεόραση, μπαίνεις σε ψαχνένα σάιτ και μπλόγκ στο ίντερνετ αλλά δεν αναρρωτιέσαι για την κατάντια μας.
    -έχεις αποφασίσει να αποθεώσεις το Inland empire πρίν καν το δείς. Επειδή είναι Lynch.
    -υποστηρίζεις σε όλα τους μετανάστες και θυμώνεις όταν τους κατηγορούν οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου της Αθήνας αλλά δεν ζείς εκεί και δεν θα τόλμαγες να περάσεις ούτε για 10 λεπτα από τα στέκια τους.
    -ταξιδεύεις στο εξωτερικό να δείς συναυλίες.Κάποιοι δεν πάνε ούτε διακοπές το καλοκαίρι.Έχεις ακούσει κάτι τέτοιο,αλλά δεν έχεις γνωρίσει κανέναν.
    -κρίνεις εύκολα και κράζοντας κάποια πράγματα νομίζεις ότι είσαι ανώτερος
    -κατέβηκες και φανατίστηκες με τις πορείες για τον Αλέξη,αλλά δεν έχεις ασχοληθεί με καμμία πορεία για τα οικονομικά μέτρα και εργατικά δικαιώματα.
    -θα αφήσεις αυτό το κόμμεντ γιατί δεν πιστεύεις στην λογοκρισία και δεν θέλεις να σε πούν φασίστα αλλά μέσα σου σε ενοχλεί και δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις ψύχραιμα

    Συγνώμη για το τελευταίο. Δεν αναφέρομαι στον συγγραφέα του άρθρου γενικά, δεν έχω στόχο κάποια επίθεση. Απλά ένιωθα ότι πρέπει να αναφερθούν και αυτά δίπλα στα άλλα. Αφορούν όποιον νιώθει ότι τον αφορούν, όπως και το άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. είσαι μεγάλος agent provocateur τελικά :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 29 Μαρ 2010 12:16:00 π.μ.

    Καλά κάνεις και αναφέρεις ό,τι σε ενοχλεί. Αν προσθέσουμε κι άλλα θα είναι καλύτερα. Προσωπικά κάνω τσεκ μονο στο "-έχεις πετάξει την τηλεόραση, μπαίνεις σε ψαχνένα σάιτ και μπλόγκ στο ίντερνετ" αλλά ειλικρινά προσπαθώ, όσο περνάει ο καιρός βλέπω πόσο χαμένος χρόνος είναι κι αυτό. Έχεις δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διευκρινίζω δεν αναφέρω σε σένα δεν σε ξέρω. και το μπλόγκ πρόσφατα το έχω μάθει. Απλά έχω την εντύπωση ότι κάποιοι θα διάβασαν το άρθρο και θα χάρηκαν που δεν κάνουν αυτά που λές και είναι "από τους άλλους τους σωστούς" και παρέθεσα κάποιες γραμμές ακόμη που μπορεί να τους αφορούν.
    Στην τελευταία γραμμή στο κόμμεντ σου δεν καταλαβαίνω ακριβώς τι εννοείς αλλά για μένα ΚΑΜΜΙΑ πράξη (όπως πχ ότι εγραψες το άρθρο) δεν είναι χάσιμο χρόνου. ΚΑΜΜΙΑ.
    ΜΟΝΟ Η ΑΠΡΑΞΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. No offence, αλήθεια.

    Έγραψα 2-3 πράγματα που μου ενοχλούν (κακώς ίσως, δεν το συνηθίζω γιατί πάντα σε κάνει να φαίνεσαι κάπως και δεν μπορείς να υπερασπίσεις τον εαυτό σου τελικά), και εσύ πρόσθεσες κάποια που σε ενοχλούν εσένα, όπως ένας τρίτος μπορεί να μιλήσει από την μεριά του για κάτι άλλο.

    ~Το σερφάρισμα είναι χάσιμο χρόνου ως ένα βαθμό, κυρίως γιατί οι περισσότερες πληροφορίες απλά επαναλαμβάνονται χωρίς να προσθέτουν κάτι, οπότε εκείνο τον χρόνο θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε πιο δημιουργικά.



    ///Καταλαβαίνω ότι αυτές οι συζητήσεις είναι καλύτερο να γίνονται από κοντά κι όχι γραπτά, εκεί είναι το φαουλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εν τω μεταξύ τα 'χει παίξει ο blogger και κάνει 10 λεπτά να εμφανίσει το κάθε σχόλιο... γκρ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ειρήνη αδέλφια! Πολύ στα σοβαρά τα παίρνετε όλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ~To ποστ του μήνα...με διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χμμ..ενδιαφέρον..Μερικά από αυτα που μου κάναν εντύπωση..

    -Αυτό για τα all star κολλάει και με τους αντιεξουσιαστές που γεμίζουν τους τοίχους με γραφικά αποφθέγματα αλλά αν πέσει μπογια στα nike, adidas τους, τσαντίζονται.
    -Από ποτε αλήθεια, η ειλικρίνεια είναι κριτήριο για την μουσική που σου αρέσει?Και στο κάτω κατω της γραφής τι ορίζεις σαν ειλικρίνεια?
    -Το μεταλ πάντα είχε εξαιρετικές μπάντες,αρκεί να τις προωθούσε το pitchfork
    -O Ελύτης δεν ήταν ο παιδόφιλος?
    -Οκ τωρα να σοβαρευτούμε,υπαρχει καποιος σοβαρός ανθρωπος που πιστεύει ότι τον Δεκέμβρη αλλαξε κατι?Θυμάμαι κάποιοι το παρουσίαζαν σαν ένα είδος "επανάστασης" αλλά προφανώς ουτε οι ίδιοι δεν το πίστευαν.(Και αλήθεια,σήμερα γιατί δεν εγιναν πορείες για τον θάνατο του 15χρονου την Κυριακή?Καποια στιγμή η Ελλάδα πρεπει να ξεπεράσει τα μεταπολιτευτικά της κόμπλεξ)

    Ωραίο ποστ..Τροφή για σκέψη.Cheers..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν γνωριζόμαστε και δεν θα σχολιάσω το πόσο δασκαλίστικο μου φαίνεται το κείμενο, αλλά είναι δυνατόν να σε ενοχλούν οι eastpack;
    Επίσης σοβαρά τώρα, θέλεις να εξηγήσεις γιατί σε ενοχλεί αυτό με τον θεό και τους παπάδες; Δεν κατάλαβα την αντίθεση που το κάνει τόσο μεμπτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Το ποστ περιγράφει μία μικρή ομάδα συγγενών συμπεριφορών, δεν είναι ούτε "κατηγορώ" ούτε φιλοσοφική διατριβή. Εκφράζει (ή τουλάχιστον προσπαθεί να το κάνει) μία κριτική απέναντι σε συνήθεις παρανοήσεις ή "δηθενιές" για να το πούμε πιο απλά. Σίγουρα υπάρχουν άλλες τόσες κι άλλες τόσες και σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι ότι τις αναγνωρίζω ή δεν τις ακολουθώ όλες. Αλίμονο.

    Χαρτογραφεί έναν χώρο κι αυτό είναι όλο.

    Δεν νομίζω ότι εξηγούνται τα πάντα ρασιοναλιστικά ή πως έχει νόημα να επιχειρηματολογείς μέχρι τελευταίας ρανίδας του πληκτρολογίου σου. Εκφράζεις τις σκέψεις σου με σαφήνεια κι ο τρίτος μπορεί νομίζω τις περισσότερες φορές να αντιληφθεί την στάση σου σε κάποιο ζήτημα, έστω και διαισθητικά.

    Τον πατερναλισμό gsus τον σιχαίνομαι πιο πολύ κι απ' το μελόδραμα, αλλά εάν βρω καλό δάσκαλο, τον ακολουθώ όπου μπορεί να με πάει. Εγώ φυσικά απέχω έτη φωτός από κάτι τέτοιο, γι' αυτό και μιλάω συνήθως για άλλα θέματα. Αν μου ξεφεύγει και λίγη φλυαρία παραπάνω μία στο τόσο, το θεωρώ μικρή ψυχολογική εκτόνωση.

    Να πω απλά για την θρησκεία ότι με το να σχολιάζουμε απλά τα όσα φαιδρά ή παράνομα κάνουν οι παπάδες είναι εύκολο, αλλά το ότι εξισώνουμε τις προκαταλήψεις της και το ενοχικό της πέπλο πάνω απ' την ανθρωπότητα στο ίδιο επίπεδο συζήτησης όπως με την επιστήμη και τις ανθρώπινες αξίες, αυτό ακριβώς είναι που τους δίνει το πάτημα και κάνουν ό,τι κάνουν εδώ και αιώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή