29 Μαρτίου 2010

Χθες αργά το βράδυ,


ξενύχτησα ακούγοντας μία ραδιοφωνική εκπομπή που μετέδιδε τα νεότερα και αργότερα έβγαζε στον αέρα ακροατές που μιλούσαν για την βομβιστική επίθεση στα πατήσια με ένα δεκαπεντάχρονο νεκρό. βγαίνει ένας τύπος με σταράτη φωνή, 75 χρονών και λέει αυτολεξεί:

—ποιός φταίει που χτυπήθηκε μια οικογένεια μεταναστών που έψαχνε στα σκουπίδια; αυτοί φταίνε που ήρθανε εδώ παράνομα (γιατί όλοι αυτοί παράνομοι είναι).

αυτοί λοιπόν.

75 χρόνια και δεν έμαθες τίποτα. δεν ξέρω πώς να νιώσω για σένα.

22 σχόλια:

  1. εσύ πόσο χρόνών είσαι inverted_a;
    20-25;
    για αμετανόητους δωσίλογους της κατοχής και βασανιστές της επταετίας δεν έμαθες τίποτα;
    δεν ξέρω πως να νιώσω για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι σχέση έχουν οι δωσίλογοι και οι βασανιστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχώς συνεχίζουν να επιβιώνουν αρκετοί και βγαίνουν στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν σε καταλαβαίνω,

    αλλά αυτό που με ξανά 'κανες 20σάρη μου 'φτιαξε τη διάθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. δυστυχως ομως ολοι αυτοι που εχουν κανει θεμα την περιθαλψη και τις παροχες στην συγκεκριμενη οικογενεια και γενικα την παρουσια των μεταναστων απεχουν πολυ απ΄το να χαρακτηριστουν απλα δωσιλογοι, ακροδεξιοι η οτιδηποτε παρομοιο και ακραιο.
    "νορμαλ" αγανακτισμενοι "νοικοκυραιοι" ειναι. Αυτοι που πληρωνουν και δεν μπορουν να κατανοησουν τον γενικοτερο παραλογισμο του κεντρου της αθηνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι μπερδεύουμε πολλά θέματα εδώ, μετανάστευση, τρομοκρατία, οικονομία κ.α.

    Εμένα μου έκανε εντύπωση η σκληρότητα της αντίδρασης πολύ κόσμου όταν τελικά έμαθε πως το θύμα ήταν αλλοδαπός. Αυτό είναι ένα θέμα.

    Η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας (κι όχι μόνο) είναι απαράδεκτη, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Και δυστυχώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις: ούτε να τους εντάξεις κοινωνικά όλους αυτούς τους ανθρώπους μπορείς μέσα σε μία μέρα (όσους νόμους κι αν φτιάξεις) ούτε να τους διώξεις απ' την χώρα (κυρίως γιατί υπάρχουν άπειρα πρακτικά προβλήματα).

    Η εγκληματικότητα είναι ένα άλλο θέμα από μόνη της, η τρομοκρατία ένα τρίτο, το κοινωνικό μίσος ένα τέταρτο και πάει λέγοντας.

    Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την πρώτη αντίδρασή σου όταν μαθαίνεις ότι διαμελίστηκε ένας 15χρονος και λες: αυτός έφταιγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μα ολα αυτα συνδεονται μεταξυ τους..η απιστευτη σκληροτητα της αντιδρασης πολλων, απο ολα αυτα μαζι εκπορευεται,ο καθενας τα συνδυαζει με αλλο τροπο για να κατανοησει τελικα καποια υπαρκτα προβληματα..
    και οσο τα προβληματα δεν λυνονται, τοσο το μισος θα πηγαινει προς καθε σχετικη και ασχετη κατευθυνση..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχεις δίκιο στο ότι δημιουργείται ένα κλίμα... περισσότερο φόβου ή μίσους δεν ξέρω, αλλά ξέρω ότι τα προβλήματα δεν θα λυθούν ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα, κάποια ίσως και καθόλου...


    p.s. gif, δεν πρέπει να έχουμε ξαναμιλήσει, αλλά το blog σου είναι από τα καλύτερα που έχω συναντήσει. good work!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και εντάξει αυτός είναι 75αρης , σάψαλο και ραμολιμέντο. για κάποιους από τους σημερινούς 30αρηδες που υποστηρίζουν τα ίδια, τι να πεις; να τους λυπηθείς, να σιωπήσεις ή να τους αρχίσεις στις χριστοπαναγίες;

    Σάββας Κατάρας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ετσι ειναι, τιποτα δεν θα λυθει ευκολα, να δουμε ως που θα φτασουμε ομως,
    ενα χρονο περιπου μενω στα κατω πατησια (κοιταγα σημερα το χαρτη με τα 3 περιστατικα, τη βομβα και τις 2 δολοφονιες και συνειδητοποιησα οτι μενω ακριβως στη μεση!) και παρολο που δεν εχω δει τιποτα ιδιαιτερο και "τρομακτικο" (περα απ'τα ωραια παραδειγματα μεταναστων που ανοιγουν μικρες επιχειρησεις και προσπαθουν να ζησουν,συσπειρωνοντας ετσι κι αλλους περισσοτερους),
    αυτο που με εντυπωσιαζει ειναι ολο αυτο το κρυμμενο μισος απο τους ηλικιωμενους ελληνες που ενω γενικα ειναι ηρεμοι, ψαχνουν καθε ευκαιρια για να σταξουν φαρμακι...

    thanks για τα καλα σου λογια,εγω δε λεω τιποτα για το μπλογκ σας εδω (τι να πω..), σας διαβαζω πολυ καιρο και ανα καιρους σχολιαζα με αλλα ονοματα.. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Συμφωνώ με το Gif που λέει.
    "νορμαλ" αγανακτισμενοι "νοικοκυραιοι" ειναι. Αυτοι που πληρωνουν και δεν μπορουν να κατανοησουν τον γενικοτερο παραλογισμο του κεντρου της αθηνας.
    Τυχαίνει λόγω δουλειάς να την ξέρω καλά την περιοχή (όχι δεν πουλάω ναρκωτικά). Υπάρχει ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα και το ότι δεν το αναγνωρίζει και δεν προσπαθεί να το λύσει κανένας οδηγεί τον κόσμο σε αυτές τις ακραίες απόψεις.
    Οι κάτοικοι παλεύουν όσο μπορούν να ευαισθητοποιήσουν κάποιον υπεύθυνο αλλά η κατάσταση διαρκώς χειροτερεύει. Έχουν απευθυνθεί μέχρι και σε χρυσαυγίτες. Μετά τι περιμένεις να γίνει?
    Το θέμα είναι ότι τόσο καιρό δεν μιλάει ΚΑΝΕΝΑΣ για το θέμα του ιστορικού κέντρου (στα μαζικά μέσα ενημέρωσης). Και μια μέρα σαν την χτεσινή που σκοτώνεται ένας Αφγανός και ένας Έλληνας ιδιοκτήτης πρακτορείου Προπο τα μέσα προβάλλουν ΜΟΝΟ το ένα περιστατικό (δεν υποτιμώ την αχρηστοσύνη της εξουσίας αλλά με κάτι τέτοια υποπτεύεται κανείς και συμφέροντα). Όλα αυτά οδηγούν τον παππού αυτόν και άλλους στην αγανάκτηση και τα άκρα. Δεν έχει δίκιο, αλλά τον καταλαβαίνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φυσικά και θα γίνει πορεία, φυσικά και θα σπάσουν δυο τρία κεφάλια, όπως φυσικά και θα ξανασκάσουν βόμβες στα Πατήσια, μπορεί και λίγο πιο μακριά αυτή τη φορά. Πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε κάτι να αλλάζει εδώ μέσα; Μπορούμε άνετα να λέμε ότι βλέπουμε το μέλλον, ένα χάρισμα των Ελλήνων που, συγχαρητήριά τους, έφτασαν να επαναλαμβάνονται θλιβερά απλώς και μόνο για να υπάρχουν. Η βόμβα έσκασε (ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ) στα 50 μέτρα από το σπίτι μου και στο ίδιο στενό. Σας μιλάω ειλικρινά, ούτε στο μπαλκόνι δεν βγήκα να δω τι συνέβη, καμία εντύπωσ πια. Το πρωί για τη δουλειά είδα τις κάμερες και κατάλαβα τι είχε συμβεί, ούτε τηλεόραση δεν έχω ευτυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μένω κι εγώ εκεί κοντά. Δεν θα πώ κάτι βαρύγδουπο. Απλά ας ασχοληθεί κάποιος με το πρόβλημα. Ας παρθούν ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ. Και μετά ας συζητήσουμε τι και πως βελτιώνονται τα μέτρα. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει ΔΙΑΘΕΣΗ. 2 χρόνια minimum είναι αυτή η κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παιδιά επανέρχομαι με ένα σχόλιο που διάβασα κάπου (fuck copyright λέμε :P)

    "Αν η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς είχε γραφεία, η Χρυσή Αυγή δεν θα έβαζε βόμβες στα σκουπίδια"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όσο καλπάζει η εγκληματικότητα φυσικό είναι να ανεβαίνουν οι Καρατζαφέρηδες κάθε λογής, αφού κανείς δεν μιλά για τα καθημερινά προβλήματα υπό το φόβο του να τον πουν φασίστα. Κι εδώ έχουμε το παράδοξο να μιλά η κάθε κυβέρνηση για προοδευτικότητα όταν σακατεύει στο ξύλο φοιτητές κι εργαζόμενους γιατί λέει δεν εξοντώνει τους μετανάστες (όπως θα ήθελαν κάποιοι εντός κοινοβουλίου), άσχετο αν πεθαίνουν δεκάδες μετανάστες κάθε χρόνο.

    Είναι σκέτος παραλογισμός, ως συνήθως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κανείς δεν μιλά για τα καθημερινά προβλήματα υπό το φόβο του να τον πουν φασίστα.

    Μα τι λες;;;
    Τι θέλει να πει ο ποιητής;;;
    Όλο το τελευταίο σχόλιο σου είναι ασυνάρτητο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πάω να γράψω πολλά σύντομα και δεν γίνομαι σαφής: εννοώ ότι η κυβέρνηση (αυτή, όπως και η προηγούμενη) αποφεύγει το θέμα της υποβάθμισης του κέντρου της Αθήνας και της αύξησης της εγκληματικότητας. Το αποφεύγει γιατί δεν έχει λύσεις μέχρι στιγμής, κι απ' ό,τι φαίνεται ούτε την απαραίτητη βούληση για να ξεκινήσει να φτιάχνει λίγο τα πράγματα.

    Την ίδια στιγμή εμφανίζεται υπέρμαχη της ιδέας να νομιμοποιήσει τους μετανάναστες (σωστό υπό προϋποθέσεις, αλλά αυτό δεν θα μειώσει την εγκληματικότητα, ούτε θα κάνει πιο ανθρώπινο το κέντρο της Αθήνας).

    Αυτό το κενό μεταξύ θεωρίας και πράξης έρχεται να καλύψει ο Καρατζαφ και οι υπόλοιποι που υπόσχονται "άμεσες λύσεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. inverted συμφωνώ απόλυτα με το τελευταίο σου σχόλιο. τα μεταφέρεις σωστά. αυτό που με εκνευρίζει προσωπικά στην αντιμετώπιση των μέσων και των μπλόγκ είναι ότι περισσότερο ασχολούνται να βρίσουν τον Καρατζαφέρη (που δεν αξίζει και δεν έχει νόημα) παρά να κατηγορήσουν τις δύο κυβερνήσεις ότι αγνοούν το πρόβλημα και με τη στάση τους έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο. πραγματικά το ακούς ΣΠΑΝΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δυστυχώς, με το επαναλαμβάνεις κάποια πράγματα κινδυνεύεις να θεωρηθείς ως γραφικός είτε να αποδυναμώνονται τα λεγομένα σου.

    Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΥΤΟΣ ΓΕΝΝΑΕΙ ΟΥΤΕ ΦΤΙΑΧΝΕΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΟΥΛΟΥΠΩΝΕΤΑΙ.ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ.

    Και όσοι πιστεύουν σε μια "όμορφη ευρωπαική Αθήνα" καλά θα κάνουν να προσπαθησουν να γίνουν Κακλαμάνηδες στη θέση του Κακλαμάνη είτε να απολάυσουν ένα μέρος της πίτας μέσω των γιαλαντί διαγωνισμών του δήμου τύπου athens benchmark!

    Αυτά είχα να σας πω, καλά μυαλά και μακρυά απο τα κόμματα (κάθε είδους)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. οι κυβερνήσεις μέχρι στιγμής έχουν ξεκάθαρη βούληση όσον αφορά το θέμα των μεταναστών. τους χρησιμοποιούν σαν φθηνά εργατικά χέρια στις δουλειές των ημετέρων, τους αφήνουν να στοιβάζονται κατά εκατοντάδες σε κτίρια όπως το παλιό εφετείο για να ρίξουν τις τιμές των ακινήτων σε περιοχές-φιλέτα, τους χρεώνουν την εγκληματικότητα που συντηρούν με τους μηχανισμούς αντιμετώπισής της, είναι δλδ πολυεργαλεία οι παράνομοι μετανάστες. φαντάζεσαι να μην υπήρχαν; πρώτα-πρώτα δεν θα είχε λόγο ύπαρξης το λΑος. και σκέψου και το άλλο: δημιουργώντας μια νέα κατώτερη κοινωνική τάξη, αυτόματα ανεβάζεις ένα σκαλοπάτι όλες τις υπόλοιπες. γι' αυτό σου λέω, μια χαρά είναι οι παράνομοι μετανάστες, τα κάνουν όλα και συμφέρουν. χώρια που μπορεί να ξεκινήσουν επιτέλους καμιά επανάσταση και να μας βγάλουν όλους από τη μιζέρια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ότι βολεύουν κάποιους εργοδότες ως φτηνά εργατικά χεριά και αυτό συντηρεί την κατάσταση ισχύει. Τα υπόλοιπα μου φαίνονται αρκετά συνομοσιολογικά. Μένω στην περιοχή και ακούμε θεωρίες ότι είναι κόλπο να πέσουν οι τιμές εδώ και δύο χρόνια. Ότι και καλά είναι κόλπο και η Ομόνοια θα γίνει η νέα Κηφησιά.Το έχω ψάξει και δεν έχω μάθει για κανέναν πλούσιο που αγόρασε κάποιο οικόπεδο η κτήριο στην περιοχή (ενώ οι τιμές είναι ήδη στον πατο). Μάλλον αυτό δίνει ελπίδα στους κατοίκους γι αυτό αναπαράγεται. Για την κατάντια του κέντρου δεν νοιάζεται κανείς.
    Διαφωνώ και στο επιχείρημα ότι τους χρεώνουν την εγκληματικότητα. Μπορεί να είναι απεγνωσμένοι και να μην πρέπει να τους καταδικάζουμε κτλ αλλά η εγκληματικότητα προέρχεται από αυτούς. Μην εθελοτυφλούμε άλλο. Δεν συμφωνώ με ακραίες φασιστικές απόψεις γιατί είναι θύματα όντως οι μετανάστες αλλά θύματα που λόγω των συνθηκών γίνονται οι ίδιοι θύτες. Όταν ακούω απόψεις ότι είναι αθώοι και άκακοι μου φαίνονται το ίδιο ακραίες και επικύνδινες με του Καρατζαφέρη. Μην εθελοτυφλούμε άλλο. Ναι δεν είναι κακοί, ναι φταίνε οι συνθήκες, ναι μπορεί Έλληνες στην αντίστοιχη θέση να έκαναν τα ίδια αλλά αυτή τη στιγμή είναι γεγονός ότι η εγκληματικότητα προέρχεται σε τεράστιο βαθμό από τους μετανάστες. Δεν ξέρω την λύση, αλλά ας δούμε την πραγματικότητα κάποια στιγμή! Για περάστε λίγο από τα στενά σε Ομόνοια-Ψυρρή-Μοναστηράκι όσοι αμφιβάλλεται να βγάλετε μόνοι σας συμπεράσματα. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγχτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. επειδή τυχαίνει να ξέρω άτομα και καταστάσεις όσον αφορά τα πέριξ της πλατείας θεάτρου, μπορώ να σου πω με σιγουριά πως ότι ήταν να πουληθεί έχει ήδη αλλάξει χέρια. γι αυτο άλλωστε κι έχουν αρχίσει οι επιχειρησεις-σκούπα (εκκένωση του εφετείου, προώθηση των ζάκηδων προς τα εξάρχεια κτλ). το αποτέλεσμα αυτής της αγοραπωλησίας θα το δούμε σε 4-5 χρόνια, όταν οι κατασκευές θα πάρουν πάλι τα πάνω τους και το κέντρο θα αναβαθμιστεί ως δια μαγείας. ο μόνος που την πλήρωσε μέχρι στιγμής είναι ο ζουγανέλης & το guru, που το έκλεισε πρόωρα και τώρα το σκέφτεται να το ξανανοίξει αλλά ντρέπεται.

    όσον αφορά την εγκληματικότητα, υπάρχει ένα ολόκληρο αλισβερίσι, από το οποίο κερδισμένα βγαίνουν τα όργανα της τάξης και οι συν αυτοις. η βία στο κέντρο όμως μοιάζει να είναι κυρίως εσωτερικής κατανάλωσης: εκδηλώνεται μεταξύ των διαφόρων φυλών που διεκδικούν ρόλο στις παράνομες δραστηριότητες (ναρκωτικά, πορνεία κτλ) και σπάνια στρέφεται εναντίον τρίτων. δεν ανήκω σ' αυτούς που τα βλέπουν όλα ρόδινα, αλλά ούτε και θα βιαστώ να δικαιώσω τον κάθε ξενόφοβο μλκ. έμενα 3,5 χρόνια στα προσφυγικά του νέου κόσμου, στο λεγόμενο δουργούτι, ένας από τους ελάχιστους έλληνες σε αραβοκρατούμενη περιοχή. σε όλο αυτό το διάστημα λοιπόν, το μόνο περιστατικό βίας που έζησα ήταν το ντου των χρυσαυγιτών που έσπασαν μαγαζιά και έδειραν κόσμο στα καλά καθούμενα. για φαντάσου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή