22 Μαρτίου 2010

for the spring


  • Κρατάμε σημειώσεις για τις συναυλίες που έρχονται: Bob Dylan στο Terra Vibe (29/5) και λίγο νωρίτερα Gil Scot Heron στο Gagarin (23/5). Επίσης στο Gagarin τον ίδιο μήνα εμφανίζονται οι Κόρε.Ύδρο. μαζί με τους Electric Litany (14/5). Πολλά λεφτά θα φύγουνε εκείνες τις μέρες —όποιος δεν παίξει καλά θα εισπράξει διπλή αποδοκιμασία. Βασικά ελπίζω να έχουμε δουλειά μέχρι τότε. Και τον Ιούνιο έχουμε Metallica + Slayer + Megadeath + Anthrax στο Terra Vibe (24/6), έτσι; Ξεχνάω πολλούς αλλά αυτά τα live σκέφτομαι περισσότερο αυτές τις μέρες. Επίσης, έρχεται ο Shackleton στο bios (14/4) και ο oksikemia επιμένει να πάμε (και μάλλον έχει δίκιο).
  • Οι ταινίες των τελευταίων μηνών από την άλλη (αλλά και τον επόμενων απ' ότι φαίνεται) είναι μία μεγάλη σειρά από απογοητευτικές εμπειρίες. Δεν θέλω να γίνομαι κακός ή παρελθοντολάγνος, αλλά είναι φανερό πως το επίπεδο της κινηματογραφικής τόλμης έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες δεκαετίες. Κι ας ανεβαίνουν τα κέρδη από τα εισιτήρια, με ή χωρίς 3D. Πλήρωσα 9,5 ευρώ για να δω την Αλίκη του Μπάρτον σε μούλτιπλεξ (χωρίς 3D) και βλαστήμησα την ώρα και την στιγμή, τον κακό ήχο, την μέτρια εικόνα, την καθυστέρηση στην προβολή, τις δέκα τηλεοπτικές διαφημίσεις που με ανάγκασαν να δω πριν ξεκινήσει η ταινία, την ηχορύπανση που προκαλούσαν δεκάδες πιτσιρίκια με τις μανάδες τους, τη μυρωδιά του άθλιου ποπ κορν... 
  • Θα κάνω πολλούς-πολλούς μήνες να ξαναπλησιάσω κινηματογράφο. 9,5 ευρώ για... τι; Home Cinema και σπίτια μας. Αν είναι δυνατόν!
  • Όπως έλεγα και στην βιβλιοφάγο Μ., αν χρεωκοπήσουμε και μείνουμε όλοι στον άσο, τουλάχιστον θα έχουμε —επιτέλους!— χρόνο να διαβάσουμε όλα τα βιβλία που θέλουμε και τώρα δεν προλαβαίνουμε. Συνιστώ και δεύτερη ανάγνωση των απάντων των Σαίξπηρ, Μπόρχες, Κάφκα, Ντοστογιέφσκι και Σαχτούρη. Θα φωνάξουμε και τον λάρυγγα για ανταλλαγή φιλολογικών σχολίων.
  • Δίνω άνιση μάχη κατά της φλυαρίας της πληροφορίας. Σταμάτησα να διαβάζω εφημερίδες, free press, ελληνικά και ξένα περιοδικά (σχεδόν τα πάντα). Έσβησα τα bookmarks του firefox και ασκώ τιτάνια πίεση στα feeds του google reader (btw, είναι το πιο επιτυχημένο κάτι που έχει βγάλει η google μετά το gmail) για να μειωθούν κάτω από 300. Τώρα έχω 446, αλλά ξεκίνησα με 1000+, οπότε καλά τα πάω. Ο Narita λέει πως στο τέλος θα βάλω φωτιά στο σπίτι και θα βγω στο δρόμο γυμνός κρατώντας μία βαλίτσα.
  • Θα το έκανα, αλλά λυπάμαι τον iMac μου.
  • Εκεί που παθαίνουν πλάκα όλοι είναι όταν τους λέω ότι δεν έχω τηλεόραση (και δεν θέλω—κάποια στιγμή θα ήθελα ένα Home Cinema, χωρίς κεραία). Αναγκάζομαι να επιχειρηματολογήσω κι από πάνω. Με κοιτάνε λες και είμαι κανένας ανώμαλος. Δεν μπορεί σου λέει, κάτι έχει αυτός, πως γίνεται να μην βλέπει Λαζόπουλο και Βέρα στο δεξί; Ειδήσεις; Καλά, και πού βλέπεις μπάλα; (δεν βλέπω μπάλα, ο αθλητισμός είναι περισσότερο υπερεκτιμημένος κι απ' τους Rolling Stones) Και πού κοιτάνε τα έπιπλα του σπιτιού σου; (αυτή είναι κλασική ερώτηση—το ένα κοιτάει το άλλο και όλα μαζί την βεράντα, άσε που δεν έχω και κανένα μαυσωλείο, δύο-τρία έπιπλα είναι όλα κι όλα)
  • Μου έστειλαν λοιπόν σε mail το link με το φετινό τραγούδι της eurovision στο youtube που "το είχα χάσει" όπως έλεγαν και έπρεπε να το δω //////// τι γαμημένη αηδία ήταν αυτό; Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, είμαι μάλλον ο χειρότερος άνθρωπος για να πει κάτι τέτοιο, αλλά μου φαίνεται πως όλα αυτά τα mainstream τηλεοπτικά πράγματα τα τελευταία χρόνια έχουν χειροτερέψει σε απόλυτο βαθμό. Δηλαδή πλέον πρέπει να ψάχνεις με απόγνωση να εντοπίσεις 2-3 καλές εκπομπές μέσα στην εβδομάδα, 1 καλό τραγούδι στο ράδιο όλη μέρα κ.ο.κ.
  • Ωραία, η καταστροφή πλησιάζει (αν και φοβάμαι πως το βαρέλι δεν έχει πάτο και δεν θα σωθούμε ούτε με το νέο ημερολόγιο των Μάγια).
  • Στην αναμονή των μεγάλων ονομάτων του εξωτερικού και με αφορμή διάσπαρτες συζητήσεις για την ποιότητα της νέας ελληνικής μουσικής παραγωγής, ακούω συνεχώς και ξανά ελληνικές μπάντες, ας πούμε από το 2000 και ύστερα. Και μου αρέσουν αρκετά, ίσως όχι όλοι, ίσως όχι οι ίδιοι που μου άρεσαν πριν 3-4 χρόνια, αλλά υπάρχει υλικό. Και άνθρωποι που κινούνται. Δεν ξέρω τι μπορεί να κρύβει όλο αυτό το πράγμα από πίσω (κάποιες παθογένειες τις συζητούσαμε πριν λίγες μέρες αν θυμάστε) ούτε είμαι  50 χρονών για να το συγκρίνω με τα ύστερα 80s ή τα νεαρά 90s. Δεν είναι καμία νεραϊδοχώρα (όπως διάβασα σχεδόν πριν λίγες μέρες σε κριτική ελληνικού live και δεν πίστευα στα μάτια μου, νόμιζα πως ήμουν μεθυσμένος), αλλά είναι κάτι.
  • Κάτι που αξίζει την προσοχή και την αυστηρότητά μας.

8 σχόλια:

  1. Πωπω! Θέτεις πολλά ενδιαφέροντα θέματα αλλά θα σταθώς κυρίως σε ένα: στην τηλεόραση. Δεν περίμενα βέβαια ποτέ ότι θα βρισκόμουν στη θέση του υπερασπιστή της μιας και βλέπω κι εγώ ελάχιστα. Το ΠΣΚ που πέρασε όμως, η κρατική τηλεόραση είχε 3 σπουδαίες εκπομπές: το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Λευτέρη Παπαδόπουλου στη Βίκυ Φλέσσα και τα 2 μέρη του αφιερώματος στη Λένα Πλάτωνος από τα Ημερολόγια της Λένας Αρώνη. Και επίσης, μπορεί ο αθλητισμός να είναι υπερεκτιμημένος στο θέμα των χρημάτων που παίζονται γύρω του αλλά, με συγχωρείς, λίγα θεάματα συναγωνίζονται ένα καλό ποδοσφαιρικό ματς. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μυστικά της Εδέμ είναι τώρα :ΡΡΡΡ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΙχάλη, θα συμφωνήσω στο ότι είναι εξωφρενικά πολλά τα χρήματα που ξοδεύονται (αν και δεν φταίνε αυτοί, ελεύθερη αγορά έχουμε) και θα διαφωνήσω στα υπόλοιπα. Εγώ τουλάχιστον αυτή την απόλαυση δεν την βλέπω σε τέτοιο βαθμό. Εντάξει, καμιά φορά μπορεί να έχει ενδιαφέρον, να πορωθείς λίγο απ' την αδρεναλίνη, αλλά γενικότερα είναι μία απίστευτη λαϊκίστικη και αφελέστατη φούσκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οπότε εγώ κατατάσσομαι στα αφελή θύματα του λαϊκισμού. Καλό είναι να ξέρει κανείς πού πατά και πού πηγαίνει... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα παραλέω, ε; Δεν είναι σκοπός μου ποτέ να είμαι ειρωνικός, αλλά καμιά φορά εκφράζομαι υπερβολικά...

    Φούσκες κατά καιρούς ακολουθούμε όλοι πάντως (I think), αυτό δεν σημαίνει ότι μας χαρακτηρίζουν και συνολικά. Εγώ πάντως την έχω πατήσει με διάφορα πράγματα έτσι.

    Και φυσικά (για να μην ξεχνάμε και τα αυτονόητα), είναι άλλο το να απολαμβάνεις ένα ματς και άλλο το να βρίζεις το σόι του οπαδού της αντίπαλης ομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μην ανησυχείς, μπορεί να με λένε Τσαντίλα αλλά δεν τσαντίζομαι τόσο εύκολα. lol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. συμπάσχω μαζί σου όσον αφορά το πληροφοριακό od. με αφορμή το κλείσιμο των ελληνικών torrent trackers έκοψα τα πολλά dl & οφείλω να ομολογήσω οτι ένα κομμάτι μέσα μου ένιωσε τεράστια ανακούφιση. είναι τόσο μεγάλος ο πειρασμός της εύκολης & "ελεύθερης" πρόσβασης στα πάντα που -εγώ τουλάχιστον- δεν μπορώ να του αντισταθώ ή να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση, στο σημείο να νιώθω οτι πλέον υπάρχω για να ταξινομώ & να απορροφώ πληροφορία. σκέφτομαι καμιά φορά οτι θα ήθελα να υπάρξει μια νομοθεσία που ναι μεν να μην απαγορεύει το download, αλλά να περιορίζει τον όγκο του, π.χ. να επιτρέπεται να κατεβάσεις τσάμπα ένα δίσκο ή μια ταινία τη βδομάδα. νομίζω οτι τότε το πράγμα θα αποκτούσε πάλι ενδιαφέρον.

    με την ευκαιρία (δλδ εντελώς στο άσχετο), σου προτείνω να δεις την πρώτη ταινία του crhistopher nolan. ονομάζεται following, τη γύρισε το 1998 και πρόκειται για ένα μικρό no-budget αριστούργημα. είναι ασπρόμαυρο & κινείται στο χώρο του σύγχρονου urban film noir (αν και πάντα τα film noir ήταν urban, γι' αυτό γαμάνε :P). διαρκεί 70 λεπτά & του πήρε ένα χρόνο να τη γυρίσει (μόνο γυρίσματα, όχι μοντάζ κτλ) γιατί οι συμμετέχοντες είχαν "κανονικές" δουλειές και μπορούσαν να διαθέσουν χρόνο μόνο τα σαβατοκύριακα! το είδα τις προάλλες και έπαθα κοκομπλόκο. ο άνθρωπος όντως είναι ιδιοφυής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. shackleton με benga, skream και darkstar.

    http://www.bios.gr/events/detail.php?show=318

    ΑπάντησηΔιαγραφή