12 Απριλίου 2010

Το πρώτο τραγούδι από το Κουστουμάκι του Boy και το μέλλον της Ελληνικής σκηνής

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα μου να το λέω με κάθε ευκαιρία, το συζητάω συχνά με φίλους, μουσικούς και άσχετους με την ελληνική παραγωγή των τελευταίων 15 χρόνων, το γράφω όσα χρόνια με θυμάμαι σ' αυτό το blog και σε διάφορα forums, το πιστεύω και έχω πειστεί πλέον γι' αυτό:

χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους να γράψουν καινούργια μουσική με ελληνικό στίχο

Δεν είναι κίνημα, δεν είναι ιδεολογία, αλλά μάλλον λογικό κενό που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική δισκογραφία. Η μητρική γλώσσα είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας, ίσως το πιο σημαντικό. Για να μην σχολιάσουμε τώρα πόσο εύκολο είναι να κρυφτείς πίσω από τον αγγλικό στίχο και φανούν οι αδυναμίες σου...

Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει το Κουστουμάκι (πολύ θα το ήθελα, αλλά ας περιμένουμε να το ακούσουμε ολόκληρο), όμως είμαι βέβαιος πως ο Βούλγαρης πήρε την σωστή κατεύθυνση, στην οποία θα υπάρξει συνέχεια πολύ σύντομα.

Σήμερα το blog Stop That Sound μας έδωσε μία γεύση από το νέο δίσκο που βγαίνει σε λίγες μέρες (26/4). Το τραγούδι λέγεται Είμαι Αυτός:
The Boy - eimai aftos by stopthatsound

Πώς σας φαίνεται;

*Κρατάω τις σημειώσεις του spiral ότι ζήλεψε για την αναφορά στην Σάσα και το μεγάλο εμπόδιο της industrial αισθητικής, από την οποία είναι δύσκολο να ξεφύγει ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης.

*Η Inner Ear κατέβασε την τιμή της προπώλησης στα 10€. Μόνο και μόνο γι' αυτό, θα το αγοράσω.

27 σχόλια:

  1. Μα γιατί εμπόδιο η industrial αισθητική?
    Με παρόμοιο industrial και αστικό τρόπο δε μίλησαν οι Stereonova πριν δύο δεκαετίες και κατάφεραν να "μιλήσουν" ουσιαστικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και μπορεί να μιλήσει ουσιαστικά, ίσως όμως σε λιγότερο κόσμο (τώρα βέβαια αυτό θα μου πεις είναι δίκοπο μαχαίρι και θα 'χεις δίκιο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τρομακτικός ο στίχος. Πολύ μέσα στο μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. προσπερνώντας το οτι έπιασε στο στόμα του τη sasha (όταν το πρωτοάκουσα έπαθα παράκρουση κι ήθελα να τον σφάξω στο γόνατο :P), οφείλω να αναγνωρίσω τη δύναμη του στίχου του. αν τον δεις όμως σε αντιπαραβολή με το στίχο του κ.β. (διάλεξε ένα στίχο, οποιονδήποτε) με τον οποίο έχουν γίνει ήδη κάποιοι -ατυχείς- παραλληλισμοί, θα αντιληφθείς το παρακάτω: ο κ.β. με το λόγο του ζητά να βγει από τα σκατά, ενώ ο μπόη προσπαθεί να σε χώσει κι εσένα (τον ακροατή) μέσα. κι αυτό δεν ξέρω αν εγώ προσωπικά το χρειάζομαι. από εκεί και πέρα γούστα είναι αυτά, περί ορέξεως κολοκυθόπιτα, και λοιπές κοινοτυπίες.

    πάντως μαλακία που δεν τονε παίζανε τα παιδάκια στη σχολή μωραΐτη και τώρα μισεί την πουτάνα την κοινωνία (δεν μπορούσα να μη στάξω το δηλητήριό μου, σόρι. next time don't mess with sasha, gege? :D)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Spiral: Ρε καλό είναι αυτό που λέει για τη Σάσα, λέει συγκεκριμένα: "Δεν είσαι του γούστου μου, και ούτε μοιάζεις με τη Σάσα Γκρέυ", τι μύγα σε τσίμπησε? :P

    Ο παραλληλισμός με κ.β δεν είναι και τόσο άτυχος γιατί αν και είναι ακριβώς όπως το λές (με τα σκατά), μιλάνε για το ίδιο πράγμα, απλά απο διαφορετικές οπτικές γωνίες.

    Και πολύ δύσκολο να ξεκολλήσει αυτός ο άνθρωπος απο αυτό τον τρόπο που τα λέει, αν και έχει δώσει πολλές φορές δείγματα σε άλλες δουλειές του μιας πιο "φωτεινής" αν θές πλευράς (όπως στο "No more bad trips for little Mary" απο το Time Machine).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε ζηλεύω παθολογικά λέμε, hands off sasha κετσ' :P

    εντάξει, ναι, διαφορετικές οπτικές γωνίες κτλ, αλλά εγώ ως ακροατής τι εισπράττω από τον καθένα; ο κ.β. με κουβάλησε (κι ακόμη με κουβαλάει) στα δύσκολα, ο άλλος ρίχνει σκοταδίλα και στις πιο όμορφες μέρες μου. κι αυτό το θεωρώ αγεφύρωτο χάσμα, όταν μιλάμε για στίχο που μπορεί -ας πούμε- να αλλάξει τη ζωή σου προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. γι' αυτό και θεωρώ ατυχή τον παραλληλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ζωντας σε μια πολη σαν την αθηνα το Industrial μιλαει πολυ και πρεπει να μιλαει σε πολυ περισσοτερα ατομα.
    Ο Ελληνικός στίχος έχει δύναμη, δυναμη πολύ που μπορεί να σε ανατρέψει σαν καλλιτεχνη με την κακη εννοια. Ωραία τα γκρουπάκια που βγαίνουν με αγγλικό στιχο αλλά είναι λες και λειτουργεις τον υπολογιστή σου σε safe mode...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπάρχει 'πρέπει' Ωρίωνα. Καλώς ή κακώς το ύφος μιας μουσικής χτυπάει στο υποσυνείδητο και αν δεν σε αγγίζει δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό. Ποτέ μου δεν άντεξα το industrial και δεν θεωρώ πιθανό να το αντέξω κάποτε. Άλλωστε επειδή ακούμε στην Αθήνα όλη μέρα αυτοκίνητα και εργοτάξια πρέπει να τα βάζουμε και στα ακουστικά μας; Μάλλον το αντίθετο...

    Κατά τα άλλα συμφωνώ 100% για τον ελληνικό στίχο, όπως τα είπαμε και το Σάββατο με inverted, oksi και spiral!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είμαι ο μόνος που με ενοχλεί λίγο αυτό ακριβώς, ότι μοιάζει δηλαδή με Στέρεο Νόβα; Περίμενα κάτι άλλο, διαφορετικό. Αλλά ας περιμένουμε όλο τον δίσκο.

    //Η Σάσα είναι πιασμένη λέμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. to oti mporei na mas thymizei stereo nova (epoxis telson), mono kalo mporei na einai...kai poion apo emas den exoun epireasei...olous?
    i alitheia einai pos den katalavaino olous tous stixous...
    poly kalo tragoudi...evge sto agori...
    pop eye

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. τους στέρεο νόβα που τους είδατε εκει μέσα? σοβαρα. δεν νιώθω καθόλου το παραλληλισμό.

    και επίσης δεν ξέρω γιατί το λέτε ιndustrial το τραγούδι. :-p

    o δίσκος είναι δισκάρα αδιανόητη. και το νήμα είναι το καλύτερο ελληνικό τραγούδι τα τελευταία χρόνια.

    σοκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σου μελ,

    Καταρχήν δεν έχουμε ακούσει ακόμα ολόκληρο το δίσκο. Εσύ τον βρήκες;

    Από 'κεί και πέρα, industrial ή μή, δεν θα ήθελα ένα δίσκο με απαγγελία στίχων (άσε που οι στίχοι στο συγκεκριμένο κομμάτι δεν με εντυπωσίασαν ακριβώς). Θέλω να τραγουδήσω τους στίχους! Τέλος πάντων, θέλω να περιμένω να τον έχω στα χέρια μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Βασικά, όσο το ακούω, οι στίχοι του είναι σαν μία σειρά posts ή twitterίσματα (με την Σάσα σε δεύτερο tab).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τα τραγούδια τα ξέρω από τα λαιβ. και ειναι ολα απιστευτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σε πιστεύω, αλλά άσε με να περιμένω να τον ακούσω από την αρχή ως το τέλος, όπως τον προηγούμενό του (και καλύτερα).

    (υγ) Ελπίζω να βρεθούμε κάποια στιγμή στην Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. κυνοδοντα μου θύμισε, πολύ πιο εξωγενές θεματολογικά αλλά έτσι πολύ τσίτα μελαγχολία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. θα σου αρέσει πολύ ο δίσκος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μελ, άστα αυτά και κανόνισε η επόμενη δουλειά σου να έχει στίχο, και δη ελληνικό. έχουμε ποντάρει ένα κάρο λεφτά επάνω σου :)

    περι σάσας: ινβερτάκο, το σάββατο στο higgs θα γενεί φονικό, αυτό σου λέω μονάχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. θα συμφωνήσω με το μελ, ο παραλληλισμός με τους στέρεο νόβα είναι στην καλύτερη περίπτωση πρόωρος. επίσης, ούτε εγώ κατάλαβα το industrial, προφανώς εννοούμε την αστική αισθητική κυρίως στους στίχους και όχι στη μουσική.

    τέλος, θα συμφωνήσω με τον ινβερτεντ. ενα τετοιο δισκο περιμενουμε να σωσει την ελληνοφωνη σκηνη? ενα δισκο-καλλιτεχνικο statement?

    (το σχολιο δεν προσφερει τπτ στην κουβεντα, ολα τα εχετε πει ηδη).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. H συσχέτιση με στέρεο νόβα είναι λόγω της απαγγελίας των στίχων - μοιάζει πάρα πολύ το στύλ - είναι το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσα το κομμάτι, και οχι με την καλή έννοια. Το industrial για εμένα έγκειται στα "καρφωμένα", στεγνά 4/4 και στα διάφορα samples με παραμορφώσεις που παίζουν απο πίσω. Ξέρω, οχι ακριβώς ο ορισμός του industrial, αλλά αυτό μου βγάζει.

    Anyway, περι γούστου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΚΟΥΣΤΟΥΜΑΚΙ -πληροφορίες
    THE BOY- ΚΟΥΣΤΟΥΜΑΚΙ
    κυκλοφορεί απο την Inner Ear Records στις 26 Απριλίου 2010.
    για pre-order σε τιμή κρίσης εδω www.inner-ear.gr/shop.html


    Το Κουστουμάκι είναι μια παραληρηματική διαταραχή. Προσωπικά τραύματα μπλεγμένα με μετ-αποκαλυπτικές εικόνες τρόμου. Όνειρα και φαντασιώσεις .Παρελθόν και μέλλον. Πάντα απών το παρόν και η πραγματικότητα. Εικόνες και χαρακτήρες που κατοικούν στο μυαλό μου. Που γεννήθηκαν μέσα στην Αθήνα του 2010. Επιτέλους, ανατέλλουν τα έτη της επιστημονικής φαντασίας. Ένα αγρίμι μεθυσμένο τσιρίζει την ασχήμια του στα μπαρ. Φωνάζει για τα πρόσωπα που δεν έχουν πια σημάδια. Στο πεζοδρόμιο η Ελλάδα , βαμμένη ξανθιά με λιπ γκλός στα χείλη , έχει να πιάσει πελάτη μια βδομάδα . Να θυμάστε πάντα αυτό. «Είμαι αυτός που κολλάει από πίσω σας στο μετρό». Οι Ασπρες Φορεσιές τελούν το μυστήριο της συναισθηματικής αποσύνθεσης. Κράτα τα μάτια σου κλειστά όταν κοιτάς τους αφανείς επισκέπτες από τον Χειρότερο Πλανήτη. Στο Δάσος των Νεκρών φτιάχνουν την τροφή για τα μωρά της Νέας Κοινωνίας. Μα εσύ πιάσε το τσεκούρι σου , δειλέ μου φίλε , και δείξε μας τον νέο τρόπο επικοινωνίας. Εμείς θα καταλάβουμε. Πια δεν μιλάμε με λέξεις άλλα με αίμα. Όσο και αν φοβάσαι όμως την δαγκωματιά, πιο πολύ φοβάσαι την ελευθεριά. Βάλε το Κουστουμάκι της ενηλικίωσης. Είσαι ο Λη Χάρβευ Οσβαλντ. Πριν την τελευταία βολή ψιθυρίζεις “Αιώνια θα είστε πρωτοστάτες της γεννοκτονίας....The Boy



    ΚΟΥΣΤΟΥΜΑΚΙ

    1.αγρίμι
    2.κάποια εποχή
    3.φαίνομαι τόσο όμορφος
    4.ελλάδα
    5.είμαι Αυτός
    6.άσπρες φορεσιές
    7.μάτια κλειστά
    8.νήμα
    9.τσεκούρι
    10.δαγκωματιά
    11.κουστουμάκι

    στίχοι : the boy (εκτός απο το τσεκούρι που είναι των asterigrammeskyklos)
    μουσική,ενορχήστρωση : the boy
    παραγωγή : the boy, callmelazy
    μαστερινγκ : τάκης δημουλάς
    artwork: db

    Μαϊος 2009-Μάρτιος 2010



    "με γεύση κατσαρίδα"
    -----------------------------------

    http://blogs.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendId=49079514&blogId=532585035

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. to oti se poly kosmo thymizei stereo nova, mallon den einai tyxaio...ki opos eipa kai proigoumena me tin kali ennoia panta...
    nomizo pos an akousete to mathima apo to telson, olo kai kapou tha vreite tous sysxetismous...an oxi kai pali den exei simasia...giati apla to eimai aytos einai katapliktiko...
    pop eye

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. κι εμένα εκ πρώτης όψεως μου θυμίζει στέρεο νόβα και συμφωνώ με τον spiral ότι οι πρώτοι σε ταξίδευαν ενώ αυτός θέλει να σε βουτήξει κι εσένα μέσα.
    (μου φαίνεται πάντως λίγο παρήγορο που κατά κάποιο τρόπο η παρουσία των σ.ν. συνεχίζει και στις επόμενες γενιές... )
    τι πειράζει η industrial αισθητική σε μια πόλη σαν τη δικιά μας...
    αυτά σκέφτομαι αλλά λέω να ακούσω τώρα και τα υπόλοιπα τραγούδια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλό είναι και σου τρυπάει το μυαλό αλλά με στέλνει κάπου ανάμεσα σε Stereonova και Tρύπες. Δεν πειράζει όμως. Θα μπορούσε να με στέλνει και σε τίποτα σκουπίδια. Ο στίχος είναι πολύ καλός και συνοπτικά, άντε κι είς ανώτερα!
    Avaton Kortez

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Η μουσική και ιδίως η δυνατή μουσική είναι για να την απολαμβάνουμε και όχι για να τη σχολιάζουμε. Απολαύστε την λοιπόν. Επιτέλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Και πώς θα ρίχνουμε τις γκόμενες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή