17 Μαΐου 2010

Κόρε. Ύδρο. Live @ Gagarin205, 14/5/2010 (with Electric Litany)













Δεν γράφω σχεδόν ποτέ για συναυλίες και live acts κάθε είδους γιατί νομίζω πως οι ζωντανές εμφανίσεις σου δίνουν την ευκαιρία να τεστάρεις αν η σχέση σου με το συγκρότημα λειτουργεί κι από κοντά, κι αυτό φυσικά δεν ενδιαφέρει κανέναν να το διαβάσει. Αυτό που έγινε όμως την Παρασκευή ήταν κάτι διαφορετικό και νομίζω πως πρέπει να ακουστεί. Την παρασκευή το βράδυ στο gagarin επιβεβαιώθηκε η υποψία όλων όσων δεν είχαν δει live τους ΚΥ (σαν κι εμένα), γιατί δεν τους πετυχαίνεις εύκολα στην Αθήνα, ότι δηλαδή είναι η καλύτερη μπάντα αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Καλή η Monika (που ήταν και παρούσα αν είδα καλά), ωραίος ο Boy, ατμοσφαιρικοί οι Night on Earth, πολύ καλή η Sugahspank! στη σκηνή, άντε κι οι Raining Pleasure και Closer (live), δυνατοί οι Active Member, παρεΐστικοι ο Σωκράτης κι ο Θανάσης, όλοι τους μια χαρά κι ωραίοι αυτοί κι άλλοι τόσοι, αλλά φίλοι μου αυτό που έκαναν οι Κόρε. Ύδρο. δεν συγκρίνεται με τίποτα. Μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση καλλιτέχνη με το έργο του, βίωμα κανονικό χωρίς ψευτιές, χωρίς δήθεν, επώδυνο. Και βέβαια, η μουσική... ο τρόπος με τον οποίο ανεβοκατέβαζε η μπάντα στροφές από την εφηβική μελαγχολία ως την ηλεκτρική παράνοια με κιθάρες, τύμπανα και stage diving ήταν μοναδικός. Πολύ απλά, μας είπαν ότι μπορούν να παίξουν τα πάντα, όπως ήθελαν. Μελαγχολία; Μελαγχολία. Ένταση; Ένταση. Παράνοια; Παράνοια.

Το μόνο πράγμα που μπορούσα να φέρω κοντά στο μυαλό μου ήταν οι Τρύπες, περισσότερο από τις διηγήσεις των παλαιότερων που τους πρόλαβαν στα 80s ακόμα και λένε πως ήταν ανεπανάληπτοι (και φυσικά τους πιστεύουμε όλοι, ειδικά στο σημείο που αφορά την ερμηνεία του Αγγελάκα, την οποία όποιος προσπάθησε να αντιγράψει ατύχησε). Στα μέτρα της εποχής μας όμως, δεν νομίζω πως υπάρχει κάτι που έστω να τους πλησιάζει από ελληνική μεριά. Αν υπάρχει αντίρρηση, πάρα πολύ ευχαρίστως να την ακούσουμε και να την ανακαλύψουμε όλοι.

Για μένα πάντως, το πράγμα ξεκαθάρισε την Παρασκευή λίγο μετά τις μία το βράδυ: οι Κόρε. Ύδρο. είναι η καλύτερη ελληνική μπάντα και μέχρι νεωτέρας όλοι οι υπόλοιποι θα περνούν από κάτω. Μας έδωσαν δώρα άλλης τάξεως.

υ.γ. Ζητώ συγνώμη που δεν αναφέρθηκα στους πολύ καλούς Electric Litany που άνοιξαν τη συναυλία, αλλά καταλαβαίνετε... (μικρή σημείωση: όσο πιο ρυθμικό το κομμάτι, τόσο ανέβαινε η απόδοση της μπάντας, οπότε νομίζω πως έχουν μέλλον προς τα εκεί)
υ.γ.2 Κάποιος να φροντίσει επιτέλους οι Κόρε. Ύδρο. να βγάλουν live δίσκο. Εκτός κι αν θέλουν ακριβώς να διαφυλάξουν το βιωματικό της υπόθεσης, οπότε πάω πάσο.
υ.γ.3 Παντελή Δημητριάδη είσαι αδερφός.



(ένα μεγάλο μπράβο στους χρήστες του youtube που ανέβασαν τα παραπάνω βίντεο)

15 σχόλια:

  1. Τρείς μέρες μετά και ακόμη δεν έχω βρει τα λόγια, μόνο σκέφτομαι διάσπαρτες στιγμές. Νιώθω πως αυτό το live ήταν τόσο δυνατό που όσοι ήμασταν εκεί θα το κρατάμε για χρόνια μέσα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ο τρόπος που ακροβατούν ανάμεσα στο συγκλονιστικό & το γραφικό εξακολουθεί να με κάνει νιώθω κάπως αμήχανα, με τον τρόπο που ένιωθα έφηβος όταν άκουγα τα μωρά στη φωτιά, τη φωνή και το στίχο του σαλβαδόρ. δεν ξέρω αν οι κ.υ. είναι η καλύτερη ελληνική μπάντα, είναι σίγουρα όμως η πιο ξεχωριστή.

    πάντως το οτι θα έβλεπα τον δημητριάδη να σπάει κιθάρες & να βουτάει στο κοινό, δεν θα το περίμενα ποτέ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ στεναχωριέμαι που δεν ήμουν εκεί... ελπίζω την επόμενη φορά (όποτε είναι αυτή...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οπα οπα, η καλυτερη ελληνικη μπαντα ειναι το ενοχο λα (http://www.esnips.com/doc/850bfa48-944a-4203-9a6b-040aadcf2a99), αντε οι boko.

    στα του live τωρα, οι λιτανι σιγουρα οχι κακοι αλλα τπτ το ιδιαιτερο. μια πιστη μεταφορα του δισκου τους στη σκηνη.

    οι κορε υδρο σιγουρα πολυ καλοι σα μπαντα, πηγαιναν τα κομματια τους λιγο παραπερα, και κυριως ειλικρινεις. μπορει να μην τους καταλαβαινω, αλλα με επεισαν κ τους σεβομαι.

    μεχρι εκει ομως ινβ! :ρ

    σε καμμια περιπτωση παντως δεν εγινε αυτο που εγραφα εδω (http://seagazing.blogspot.com/2010/05/blog-post_4044.html), θεωρω οτι δεν μενει σαν ιστορικη η βραδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πλάκα κάνεις, προφανώς -ήταν από τα πιο σημαντικά live που έχω δει ever. Αλλά σε δικαιολογώ γιατί δεν έπαιξαν το αγαπημένο σου κομμάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σωστα, αν επαιζε η αορατη γραβατα θα ειχαμε αλλα δεδομενα να συζηταμε... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ γενικά σε όλα, αλλά θέλω να επισημάνω μερικά αρνητικά που χωρίς αυτά το live θα ήταν ακόμα καλύτερο. Στην αρχή και μέχρι τη μέση ο ήχος ήταν ψιλοχάλια. Τα πρώτα κομμάτια από την αλήθεια πήγαν άκλαφτα (2 και 3 στο cd), κρίμα επειδή είναι από τα καλύτερά τους. Οι κιθάρες δεν ακούγονταν με την ένταση που έπρεπε, τα έγχορδα δεν δέσανε πολύ καλά. Μετά τη μέση τα πράγματα καλυτέρεψαν βέβαια, αλλά είναι φανερό ότι η μπάντα δεν είναι τόσο δεμένη, όσο είναι πχ το group της Monika.

    Ίσως βέβαια αυτός ο 'ερασιτεχνισμός'να είναι που δίνει στο group την ταυτοτητά του. Σε κάθε περίπτωση η ερμηνεία του Παντελή είναι πάνω από όλα και έκανε το live ανεπανάληπτο.

    Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες παραστάσεις καιεκτός Αθήνας. Έχεις καμιά έγκυρη πληροφορία? Αφού γέμισε το Gagarin γιατί να μην κάνουν και ένα mini tour, με ή χωρίς έγχορδα.

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ για τον ήχο (και το Χωρίς επίκληση δεν ακούστηκε καθόλου καλά -που το λατρεύω).

    Δεν ξέρω τπτ για μελλοντικά live, αλλά σίγουρα αν γίνει κάτι θα τρέξω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. παντως το γκαγκαριν δε γεμισε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όντως δεν γέμισε. Συγκλονιστική συναυλία, μεγάλα κομμάτια, τρομερή μπάντα, με διαφορά ό,τι καλύτερο διαθέτουμε στα.. εντός. Όσοι βρεθήκαμε εκεί μπορούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας πολύ τυχερούς. Μακάρι να μπορούσα να τους ξαναδώ σύντομα.

    Και φυσικά μπράβο για την ανάρτηση, εδώ και 2 μέρες δεν πρόλαβα ούτε για πλάκα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πραγματικά φοβερό live! εμπειρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σχόλιο της monika στο myspace των ΚΥ:

    15 May 2010 15:07

    Δε μπορεσα να κοιμηθω το βραδυ. Αδυνατούσα να συνειδητοποιήσω πόσο απίστευτη συναυλία είδα. Νιώθω οτι θα κουβαλάω χρόνια τη δύναμη της χθεσινής βραδιάς.
    Μπραβο και πάλι μπραβο...

    http://www.myspace.com/koreydro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν πήγα και ούτε ήθελα να πάω, αλλά με όλα αυτά που λέτε εδώ και γενικά από ότι έχω διαβάσει για το live, μάλλον δεν έκανα καλά.

    Πάντως ο Αγγελάκας ακόμα και καθιστός που τραγουδάει τώρα, σε ξεσηκώνει, είναι να το έχεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. live ήταν πολύ καλοί, αλλά όπως καταλαβαίνω (για άλλη μία φορά) σήμερα, με μπάντες σαν τους ΚΥ αν δεν σου αρέσουν από πριν, δηλαδή αν δεν σε πείθουν ότι είναι ειλικρινείς, αυτό δεν θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα ούτε πάνω στη σκηνή.

    αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα, άσε που χωρίς διαφωνίες δεν μπορεί να γίνει ωραία κουβέντα περί μουσικής (και όχι μόνο)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ηταν απολαυστικοί http://vam33.blogspot.com/2010/05/blog-post_16.html η δική μου ανταπόκριση
    Καλημέρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή