19 Μαΐου 2010

Monika - Exit (2010)


Ο δεύτερος δίσκος της Μόνικα θα προσφέρει άφθονη τροφή και στους υποστηρικτές και στους επικριτές της. 2 χρόνια μετά, πολλοί έχουν λάβει θέση και απλά περίμεναν να κυκλοφορήσει κάτι, οτιδήποτε. Το Avatar ήταν ο μοναδικός ελληνικός δίσκος της περασμένης δεκαετίας μαζί με τον Βραχνό Προφήτη που ακούστηκε σχεδόν από όλους. Γιατί ήταν 2 αριστουργηματικοί δίσκοι. Απλό και δίκαιο στην περίπτωσή μας, κι ας μην συμβαίνει έτσι τις περισσότερες φορές. Είναι προφανές ότι η επιτυχία δεν συγχωρείται εύκολα στην Ελλάδα, όπως επίσης και ότι η Monika είναι ευκολότερος στόχος από τον Θανάση. Το χειρότερο όμως είναι ότι το Exit θα προδώσει υπαρκτές αδυναμίες.

Κάποια στιγμή, λίγο μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου της, η Μόνικα είχε δηλώσει σε μία συνέντευξη πως είχε ήδη υλικό για άλλους 2-3 δίσκους. Νομίζω πως σ' αυτό ακριβώς το σημείο αρχίζουν τα προβλήματα.

Το Exit είναι ένας όμορφος δίσκος, αλλά μοιάζει με μικρό αδερφάκι του Avatar. Και αν η -απαραίτητη- σύγκριση κάθε φορά με τους προηγούμενους δίσκους σας φαίνεται άδικη, σκεφτείτε το εξής: αν έχεις γράψει 40 τραγούδια και βάλεις τα 10 καλύτερα σε έναν δίσκο, πώς θα είναι ο επόμενος αν δεν γράψεις (πάρα πολλά) άλλα ή δεν αλλάξεις κατεύθυνση; Γιατί αυτό είναι το θέμα: από το Avatar δεν μπορούσες να πετάξεις ούτε μισό τραγούδι, ήταν καταπληκτικό, κι είχες αγαπήσει ήδη το Over the hill από το myspace τόσους μήνες πριν. Το Exit μας το σύστησε ένα άνευρο Show me, come one, ίσως το χειρότερό της κομμάτι so far...

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο νέος δίσκος να εξαφανιστεί όχι στην σκιά του προηγούμενου, αλλά χάρις στην ατολμία του και την έλλειψη καινοτομίας. Απέναντι στην υπεροπλία 5-6 κλασικών σχεδόν τραγουδιών του προκατόχου του που δεν ήξερες τι να πρωτοακούσεις έχει να αντιτάξει ένα σαφώς πιο (αυτο)περιοριζόμενο σύνολο τραγουδιών, με λεπτές και όμορφες συνθέσεις μεν, αλλά με σαφή διάθεση να μην περάσουν τα όρια πουθενά και να μην ρισκάρουν το οτιδήποτε, πέρα από μία εισαγωγή 20 δευτερολέπτων με χατζιδακικό μπουζούκι σ' ένα τραγούδι γάμου.

Η Μόνικα έχει σαφέστατα ταλέντο στο να γράφει όμορφα τραγούδια, διαφανή ακόμα και στην μελαγχολία τους. Στο Exit ξεχωρίζουν κάποια από αυτά, ανεβάζοντας συνολικά το επίπεδο του δίσκου, ωστόσο δεν ξέρω αν θα πείσουν τους ακροατές της, πόσο μάλλον τους επικριτές της (ακόμα κι αν οι τελευταίοι δεν μπορούν να γράψουν ούτε μισό κομμάτι τέτοιας αισθητικής). Οπότε το ερώτημα που μέλλει να απαντηθεί είναι αν θα συνεχίσει να παράγει παρόμοιους δίσκους, δίνοντάς μας λιγότερα ή περισσότερα τέτοια τραγούδια στο μέλλον ή θα προχωρήσει σε εντυπωσιακούς μετασχηματισμούς. Μεταξύ μας, το δεύτερο είναι πολύ πιο επικίνδυνο.

3,5/5

Αγαπημένα: Not Enough, Our love or How we lost it

6 σχόλια:

  1. διαφωνω... από το Avatar θα πεταγα το μισό album ευκολα... απο το Εxit ηδη μαρεσουν τα μισά και μου φαινεται και λιγάκι διαφορετικό... οτι την θεωρω σπουδαία και την ίδια αλλά κα τις δυο κυκλοφορίες της δεν χρειαζεται να το πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. συμφωνώ σχεδόν σε όλα.
    εμένα δεν με χαλάσε η μη αλλάγή κατεύθυνσης. απλά [για να το πω όσο πιο ξερά γίνεται] το exit δεν έχει ιδιοφυείς μελωδίες όπως το avatar. κοινότυπες μελωδίες και αφήνουμε την τρομπέτα και τα άλλα όργανα να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά.
    αλλά η μόνικα δεν πιστεύω πως θα χαθεί. μπορεί να γράψει κομματάρες και μόλις αφήσει avatar πίσω της θα επανέλθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αύριο θα'χω ακούσει το καινούριο της. Προς το παρόν έχω μόνο το Avatar από το οποίο δεν νομίζω πως θα πέταγα ΚΑΝΕΝΑ τραγούδι, πόσο μάλλον το μισό άλμπουμ που αναφέρθηκε παραπάνω. Μην ξεχνάμε πως η Μόνικα είναι ακόμη πολύ μικρή. Έχει πολλά να μας δώσει, είμαι σίγουρη. Έχει μεγάλο ταλέντο. Προσωπικά το avatar το'χω λιώσει. Το βάζω και παίζει σερί!! Στις 16.6.2010 θα την απολαύσουμε στο Λυκαβηττό! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. δεν είπε κανένας οτι δεν εχει να δωσει. και τα 2 τα albums ειναι πολυ προς τιμη της πολύ μπροστα για νεο καλιτέχνη. δεν με νιαζει αν επαναλαμβάνεται και αν οι 2 δισκοι μοιάζουν μεταχύ τους. είναι ελπιδοφόρα και η ίδια και οι δουλειές της. αλλά ολόκληρο το ΑVATAR, οχι... δεν ειναι τοοοσο σούπερ. για νεα δουλειά νέου ανθρώπου ναι...αλλα και απο την άλλη... μεχρι και ο BOWIE εχει βγάλει βλακείες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να γνώριζε και τη γλώσσα, καλά θα ήταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. polu ntoros gia to tipota. foni metriotati exei gia na min po tipota xeirotero, k sto teleuteo cd tis den mporesa na to akouso olokliro vareto mexri aidias...

    ΑπάντησηΔιαγραφή