25 Νοεμβρίου 2010

σκέψεις πριν την blogoψηφοφορία/χρεοκοπία

δεν έχει νόημα να προσπαθείς να αποδείξεις ότι δεν είσαι hipster. είναι σαν να σου λέει ο παπακωνσταντίνου ότι η ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει. τον πιστεύει κανείς; εντάξει, δεν έχεις μουστάκι και σιχαίνεσαι τα καπέλα, αλλά μην νομίζεις πως έχεις τόσο ανεπηρρέαστη άποψη για την καλλιτεχνία όπως ο παππούς σου. εξάλλου και η χώρα δεν θα χρεοκοπήσει σαν την αργεντινή, αλλά "ελεγχόμενα". τι σκατά, εδώ είναι ευρώπη, γεννέτηρα του καθολικισμού και των καλών τρόπων.



"nobody wants to read you best albums of the year list."


και γιατί να θέλει εξάλλου. καταρχήν πόσοι νομίζετε πως ακούν πραγματικά μουσική σήμερα; τα 'χω ξαναπεί, στην ελλάδα εγώ δεν τους υπολογίζω πάνω από ένα 5%. μετά, γιατί να κάτσουν να διαβάσουν εσένα και κυρίως, γιατί να κάτσουν να διαβάσουν οποιονδήποτε; υπάρχει και το ίντερνετ διάολε. άμα δεν έχω τι να κάνω θα κατεβάσω και θ' ακούσω τα πάντα.


γκόμενες δεν ρίχνεις πλέον με τη μουσική, ξέχνα το.


συνεχίζουμε να μολύνουμε το διαδικτυακό περιβάλλον με τις προτιμήσεις μας γιατί είμαστε άρρωστοι, έχουμε πρόβλημα, είμαστε κολλημένοι με τις ψευτιές της σύχρονης κουλτούρας. δε γαμιέται, εδώ άλλοι πάνε και καθαρίζουνε παρτέρια ή ανάβουν ρεσώ στις πλατείες. εμείς στέλνουμε mails στο p4k για τη μαλακία που έκανε και έδωσε δεκάρι στον west. καθένας με την ψυχοθεραπεία του. κάποτε συζητούσαν σοβαρά για τον καστοριάδη και την σχέση του σατρ με τον υπαρξισμό. τώρα αυτό το κάνει η sasha grey στο twitter της.


τοπ20 λοιπόν. 


καταρχήν ήταν καλή η χρονιά ή όχι; πότε το βλέπω έτσι, πότε αλλιώς, στο τέλος μάλλον θα συμβιβαστώ με την ιδέα πως για άλλη μία φορά βγήκαν αρκετοί καλοί δίσκοι αλλά όχι κάτι το συνταρακτικό. δεν έβγαλε τελικά δίσκο ο burial ρε γαμώτο.


ok, έβγαλαν οι arcade fire. μεγάλο φαβορί για το κύπελο. αλλά γι' αυτό χάσουν το #1 στο τέλος. και οι national είναι στάνταρ επιλογή, αλλά έχουν στα μείον πρόσφατη κορυφή και δύσκολα θα την επαναλάβουν. είναι όσο πυξ λαξ χρειάζεται το ελληνικό κοινό το high violet, αλλά δεν το βλέπω να συζητιέται πολύ τελευταία... ωραίο θάτανε να το πάρει ο άστεγος ο gonjasufi, ναρθει για συναυλία στην ικαρία του χρόνου ν' αγιάσει ο άνθρωπος. αλλά παραείναι αουτσάιντερ απ' ό,τι φαίνεται. θα ήταν μία σούπερ πρωτιά πάντως, ταγαρίστικη.


οι radio dept. ελπίζω να πάνε καλά, έχουν πολύ όμορφο δίσκο και είναι γαμώ τα άτομα. έδωσαν σίγουρα δύο από τα τραγούδια της χρονιάς (εννοείται πως θα κάνουμε λίστα και με τα τραγούδια και τις ταινίες κτλ.), όπως εξάλλου και ο caribou -τραγουδάρες. αλλά δεν ξέρω κατά πόσο οι συνολικές δουλειές του θα κερδίσουν το κοινό που θα ψηφίσει.


έχουμε κι άλλες indie επιλογές που θα μπορούσαν να κερδίσουν μία θέση στην κατάταξη, αλλά πραγματικό ενδιαφέρον θα έχει να δούμε τι ψάρια θα πιάσουν άλλα είδη, όπως για τα παράδειγμα το witch house (που ακόμα δεν έχω μάθει πώς να το ξεχωρίσω) και όλα αυτά τα συγκροτήματα με τίτλους από τρίγωνα και εξώφυλλα με κύκλους. 


το my beautiful dark twisted fantasy θα μπει στην εικοσάδα; το north των darkstar (τ' αγαπημένο του fact); δύσκολο ίσως και για τα δύο, τουλάχιστον υπό κανονικές συνθήκες... οι grinderman θα 'ναι μέσα λογικά, γιατί έχουν πλάκα. κι οι black keys, σίγουρο, αρέσουν σε όλους/όλες. ο antony από την άλλη δύσκολα θα τα καταφέρει (δεν έχει σουξέ μέσα), αλλά ο δίσκος του ήταν καλός.


καλό ερώτημα είναι αν θα υπάρχει ελληνική συμμετοχή στα πρώτα είκοσι. νομίζω πως ναι και εγώ θα το ψηφίσω σίγουρα. *έχω δε μία υποψία παύλα ελπίδα ότι αν ο δίσκος των leon έβγαινε νωρίτερα, θα μπορούσε να έχει μία θέση στη λίστα.


θα ήθελα επίσης να δω μερικές εναλλακτικότερες των εναλλακτικών επιλογές, πιο post-dubstep απ' όσο μπορεί ν' ακούσει ο θαμώνας του bios, πιο ecm απ' όσο μπορεί ν' αντέξει ο χορηγός του μεγάρου μουσικής, πιο μάκης χριστοδουλόπουλος απ' όσο γνωρίζουν οι θαυμαστές του Βιετνάμ μέσω κινηματογράφου. έτσι ξεκινάω και φτιάχνω τη λίστα μου κάθε χρόνο αλλά πάντα την αλλάζω γιατί φοβάμαι ότι θα γίνω ρεζίλι, πως "δεν χωράνε όλα τα είδη στην ίδια λίστα" κτλ. δεν ξέρω, μπορεί να 'χουν και δίκιο.


δεν θα 'ταν ωραίο όμως να βγουν στην εικοσάδα οι Finnegans Wake, Hindi Zahra και Thomas Larcher ας πούμε, αντί για τους Beach House, Janelle Monáe και Neil Young που θα διαβάσουμε παντού; 


ίσως η καλύτερη ψηφοφορία να γινόταν μέσω last fm add-ons που να καταγράφει όλα τα τραγούδια που άκουσες μέσα στη χρονιά στον υπολογιστή και στο mp3 σου. τότε να δεις τι θα έβγαινε πραγματικά στις πρώτες θέσεις, πόσα only girl in the world και πόσα loca loca loca έχεις τραγουδήσει όλο το 2010.


τελευταίο: περισσότερο απ' όλα θέλω να δω τι θα ψηφίσουν άνθρωποι που ακούν συνήθως διαφορετικά πράγματα από μένα, ή είδη που έχω σταματήσει να παρακολουθώ. ελπίζω να ψηφίσουν με πάθος.


για να δούμε.


αν είναι να χρεοκοπήσουμε, μη χρεοκοπήσουμε πάλι με καζαντζίδη. όχι άλλο τραίνο γερμανίας-αθηνών. το αεροπλάνο είναι φτηνότερο.



“I owned a signed copy of Miles Davis’s Sketches of Spain. I had a slow resting pulse rate: forty-seven normally, and no higher than seventy with a high fever. I was out of work. I knew the names of all the brothers Karamazov”

Haruki Murakami - The Wind-up Bird Chronicle

14 σχόλια:

  1. "Πιο εύστοχος πεθαίνεις" θα έγραφε κάποιος άλλος.
    Εγώ θα σου γράψω απλά "Μπράβο".
    Πάνω κάτω κι εγώ τα ίδια σκεφτόμουν σήμερα βλέποντας το ένα τουιτ μετά το άλλο. Χέστηκα για την μουσικοκριτική του καθένα και για το μπλογκοβιζιον και τις μουσικομαχίες. Μισώ τους μουσικοκριτικούς και τους wannabe μουσικοκριτικούς. Η μουσική είναι κάτι καθαρά προσωπικό και υποκειμενικό. Κάθε φορά που κάποιος γράφει "Ο δίσκος του Τάδε μπαίνει χαλαρά στο τοπ 10 για το 2010" μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό "Χεστήκαμε". Γιατί το τι μου αρέσει στην μουσική, θα το κρίνω εγώ. Εγώ θα ψάξω, εγώ θα ακούσω, εγώ θα το ερωτευτώ ή θα το απορρίψω. Χέστηκα και για τις λίστες σου και για το 10αρι του Pitchfork στον Kanye West. Θα μου πεις, πως θα μάθαινες για τους ταδε, αν δεν υπήρχε το NME, το p4k κλπ? Χε-στη-κα. Είσαι χιψτερ του κερατά, και βασίζεσαι σε γνώμες άλλων. Ο κόσμος ζούσε και άκουγε μουσική και χωρίς αυτά.
    Άκου την μουσική σου, μην μας την τρίβεις στην μούρη σαν τη θεία κοινωνία. Σαν το ΑΠΟΛΥΤΟ, που πρέπει να ακούσουμε κι εμείς, αλλιώς είμαστε δεύτεροι, πίσω, και μουσικά κατώτεροι.
    Αυτά τα ολίγα.
    Σωστότατο το ποστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλώς μια σκέψη, καμιά φορά μπορείς να πεις κάτι τέτοιο μέσα στα πλαίσια της φλυαρίας ή του ναρκισσισμού μας (καμιά φορά και του αυτοσαρκασμού μας). Εντάξει, αυτό μπορεί να συμβεί (και συνέβαινε και προ ίντερνετ, στις παρέες). Χρειάζεται απλά μία υπενθύμιση για να έρθεις στη θέση σου. http://27.media.tumblr.com/tumblr_l6poxuNBlr1qbbprno1_500.png

    Έπειτα συζητάς με μεγαλύτερη οξυδέρκεια ζητήματα περί τέχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ''τώρα αυτό το κάνει η sasha grey στο twitter της''
    lol!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. άλλη μια φορά, γιατί δεν φαίνεται καλά στο σχόλιο του ινβέρτεντ:

    http://27.media.tumblr.com/tumblr_l6poxuNBlr1qbbprno1_500.png

    αφίσα θα το κάνω, να το κολλήσω πάνω από την οθόνη του υπολογιστή και να το βλέπω κάθε μέρα για να ξεκολλάει το μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ! Πλάκα θα είχε αν όλοι κάνανε τις λίστες τους σύμφωνα με τα γούστα τους και όχι με το τι είναι στη μόδα! Δηλαδή αφού δεν γουστάρετε arcade fire μην τους βάζετε στη 10άδα. Αντί αυτού βάλτε αυτό που πραγματικά λιώσατε και ας είναι και Σακίρα! Αλλά με τις ανακοινώσεις στο τουίτερ ότι ο τάδε δεν χωρά στη λίστα μου ή αυτός σίγουρα θα μπει κτλπ όλοι προσπαθούν να κάνουν μια λίστα "politically correct" για το χίπστερ status τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η προσεγγιση "προσωπικη επιλογη" στη μουσικη ειναι κακως εμπεδωμενη σαν ο απολυτος οδηγος, αν θελετε τη γνωμη μου. μπορει στη βαση της να ειναι σωστη αλλα υπαρχουν καποια στανταρντ που απλα ισχυουν και δεν τα διαπραγματευομαστε.

    το τι ειναι καλο λοιπον, μπορει να οριστει με αντικειμενικα κριτηρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. δεν θα μπορούσα να διαφωνίσω περισσότερο με το ποστ σου.δηλαδή σοβαρά τώρα πιστεύεις ότι κάνουμε τις λίστες, και ακούμε γενικότερα μουσική για να ρίξουμε γκόμενες ή να το παίξουμε cool (σε ποιον?)
    οι λίστες γινόνται επειδή στην ουσία ειμαστε nerds όσο δεν πάει,και θέλουμε την μουσική να την κατατάξουμε με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο. και σορρυ κιόλας ναι εμενα με νοιαζει τι θα πει κάποιος για το κομμάτι της χρονιάς ή αν οι af αξίζουν να είναι στο νούμερο ένα της χρονιάς. προτιμώ να κάνω τέτοιες καμμένες συζητήσεις από το μοιραλατρώ για την κατάσταση της ελλάδας όλη την γαμημένη ώρα. απλά δεν καταλάβαινω την ουσία αυτου του ποστ απο την στιγμή που και εσύ συμμετέχεις στην ψηφοφορία.δεν αυτοαναιρείσαι? και γω απλές σκέψεις κάνω τώρα.

    υ.γ.1 αν σας ενοχλουν τόσο πολύ αυτές οι συζητήσεις στο twitter κάντε ενα απλό unfollow και τελείωσε η συζήτηση.μην είστε κλασικοί ελληνάρες που κράζετε την τηλεοραση και είστε μπροστά της 24ωρες το 24ωρο. γιατί ξέρετε κάτι? και μεις "Χεστήκαμε".

    φιλικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Serpentine pad, ίσως το διάβασες με άλλο πρίσμα. Δεν λέω κάτι διαφορετικό από το σχόλιό σου στο ποστ. Κάνω λίστες κάθε μέρα και έχω αρχίσει να διαβάζω οικονομικά. Και τα δύο μίζερα του κερατά είναι, αλλά κάπως πρέπει να ψυχαγωγείται κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Oksi κι εγώ πιστευω οτι η κριτική αυτη καθεαυτη ειναι μια διαδικασία λογικής αρα μετα από ενα σημείο ειναι αντικειμενική(τα εχουμε πει τόσες φορές και εδω και παντού), αλλα πρακτικα για αυτα ακριβώς τα στανταρντ δεν τσακωνομαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το σχόλιο μου μάλλον πηγαινε περισσότερο στα comments παρά σ'αυτό καθαυτό το ποστ σου..(γιατί όχι beach house ψηλά??)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. vasika mou ekane entyposi to sxolio tou oksikemia...kai poia einai ayta ta standards arage, pou einai ki adiapragmateyta?
    antikeimenikotita pali me poia kritiria?
    kata ta alla mia xara einai oi listes ki opoios thelei akolouthei i oxi...eksallou oloi provata eimaste...
    anonymos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κοιταξε, δεν ισχυριστηκα οτι ξερω απο μουσικη. ειπα οτι με ενοχλει η λογικη "οτι μου αρεσει ειναι καλο".

    θα προσπαθησω να το εξηγησω με παραδειγματα.

    ενα standard που ειναι αδιαπραγματευτο ειναι οτι το what's going on του marvin gaye ειναι αριστουργημα. μπορουμε να βρουμε πολλα τετοια παραδειγματα και να συμφωνησουμε ολοι. αν μας αρεσει ή οχι ειναι αλλο θεμα.

    αν βαλεις ενα δισκο σε 10 ανθρωπους που εχουν ακουσει μουσικη, πιστευω οτι θα καταληξουν πανω κατω στα ιδια συμπερασματα, θα συμφωνησουν ολοι για τα καλα κ τα ασχημα στοιχεια του.

    αντιθετα, εστω ενας ανθρωπος που δεν εχει διαβασει ενα βιβλιο ποτε στη ζωη του (ομοιως και για τη μουσικη) και αρχιζει την αναγνωση το 2010. θεωρεις οτι η λιστα που θα βγαλει θα ειναι καθολου "αντικειμενικη";

    θελω να πω αλλα δε μπορω να το εκφρασω τωρα, οτι δεν αρκει το προσωπικο γουστο, χρειαζεται κ η γνωση. ΥΠΑΡΧΕΙ καλη κ κακη μουσικη.

    το τι μας αρεσει βεβαια ειναι αλλο θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή