4 Νοεμβρίου 2010

The Social Network (David Fincher, 2010)

Το Social Network δεν είναι καλή ταινία, αλλά θα χαρακτηρίσει την χρονιά (και ίσως όχι μόνο) για το σωστό της timing, τώρα που το fb είναι μεταφορικά η 3η μεγαλύτερη χώρα του πλανήτη. Μεταξύ μας, ούτε το fb είναι ιδιαίτερα καλό site, αλλά αφού στα μαζεύει όλα και γκομενίζεις ταυτόχρονα με όποιον θες, σίγουρα δεν πρόκειται να σας πείσω στο παραμικρό.

Από μία άποψη είναι αποτυχία για τον Fincher. Ο άνθρωπος που μας έδωσε το Zodiac καταπιάστηκε μ' αυτό εδώ; Και τι σκατά έχουν πάθει όλοι οι κριτικοί και γράφουν τον ουρανό με τ' άστρα προσπαθώντας να πιάσουν τη νέα γενιά μην τους φύγει ο πελάτης; Ο κινηματογράφος οφείλει να είναι κάτι περισσότερο από ιντερνετική μόδα.

Λέω εγώ τώρα... η αποθέωση της δημοφιλίας (=ντεμέκ δημοκρατίας μέσω των μεγάλων ακροατηρίων) στο internet μπορεί να καταστρέψει τα πάντα και πιο γρήγορα απ' όσο πιστεύετε.

Πίσω στην βαρετή ταινία, όλα λέγονται στον αρχικό και στον τελευταίο διάλογο του Eisenberg με 2 γυναίκες: η πρώτη του εξηγεί πως είναι μαλάκας και η δεύτερη προσπαθεί να τον πείσει ότι δεν είναι. Τα απανωτά refresh των τελευταίων δευτερολέπτων θα σας δώσουν την οριστική απάντηση.

15 σχόλια:

  1. ζούμε χίπικες εποχές, όλοι είναι φίλοι μεταξύ τους, ένα τεράστιο LIKE βασιλεύει σ' όλο τον πλανήτη.εγώ πάντως το έκλεισα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει μωρέ, αν το παίρνεις στην πλάκα δεν υπάρχει πρόβλημα... με τρελαίνει όμως η σκέψη πως παιδιά 10-15 χρονών (όλα τα ελληνόπουλα π.χ.) είναι μέσα τις περισσότερες ώρες της ημέρας. Τον 35ντάρη που βαριέται και θέλει να περάσει την ώρα του δεν τον λυπάμαι, αλλά τους μικρούς... δεν βρίσκουν κάτι πιο άμεσο να κάνουν; Δεν ξέρω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ στραβά την πήρες την ταινία (περί Facebook είναι άλλη κουβέντα).
    Οκ, κατανοώ ότι έχεις ενστάσεις ώς προς την επιλογή του θέματος, απο κεί και πέρα όμως με δεδομένο το θέμα δεν ήταν καλοφτιαγμένη?

    Προσωπικά παρακολουθούσα με αρκετό ενδιαφέρον την υπόθεση και την εξέλιξη των χαρακτήρων (άλλο θέμα το πόσο σχέση έχουν αυτοί οι χαρακτήρες με τους πραγματικούς, διοτί το άκουσα και αυτό σαν αρνητικό σχόλιο).

    Για τους κριτικούς έχεις δίκιο, ΠΑΡΑ-λύσσαξαν στις βαθμολογίες. Σε λίγο θα φτάσουν κάποιους μουσικοκριτικούς που με το ζόρι προσπαθούν να μας πείσουν ότι ΚΑΘΕ χρονιά βγαίνει το νέο αριστούργημα που αλλάζει όλη την ιστορία της ροκ και της μουσικής γενικότερα.

    Αλλά γενικά μια καλή ταινία. Δεν καταλαβαίνω γιατί περιγράφεις αρνητικά την τελευταία σκηνή. Είναι πολύ εύστοχο σχόλιο για όλο το facebook και προσέφερε και ενα ικανοποιητικό closure στην ταινία.

    Διάβασα και ένα ενδιαφέρον review της ταινίας στο blog του laternative. Αν θες τσέκαρέ το. Με προκαλεί πάντως η ταινία να την συζητήσω παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. To link ξέχασα
    http://laternative.blogspot.com/2010/10/social-network.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Laternative και Winter Academy έγραψαν ωραία posts για την ταινία, σωστή αναφορά.

    Εγώ βαρέθηκα παρακολουθώντας την, ειλίκρινά. Εντάξει, στην αρχή έχει πλάκα να μιλάς γρήγορα και να προσπαθείς να δείξεις ότι κάνεις 2 πράγματα ταυτόχρονα, αλλά μετά την πρώτη ώρα η ταινία κάνει εμφανέστατη κοιλιά (είναι και εκείνος ο Τιμπερλεϊκ που ρίχνει το ενδιαφέρον σου με το που εμφανίζεται). Ο Eisenberg πάντως αποδίδει τα μέγιστα στον ρόλο του πιστεύω.

    Δεν υπάρχει σφραγίδα Fincher στο Social Network, είναι απλά μία ταινία για ένα φαινόμενο της εποχής (ok, ΤΟ φαινόμενο της εποχής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βαρετή δεν είναι σε καμία περίπτωση η ταινία. Άψογο ρυθμό έχει, αλλά για μένα δε θα έπρεπε να αναλωθεί σαν χρονικό του fb, αλλά να δείξει και την επίδραση του στην εποχή μας, καθώς και λίγες περισσότερες ενδοσκοπικές πινελιές.

    Όσο για τους Έλληνες κριτικούς, δε νομίζω πως το αποθέωσαν οι περισσότεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σε αυτο για την αποθεωση θα συμφωνησω. Οι κριτικοι κατι εχουν παθει. Περιμενω να δω τι θα γραψουν για το RED, με Willis, Freeman, Malcovich κλπ, το οποιο απλα ΔΕΝ βλεπεται. Οσο για το Socia Network, δεν το βαρεθηκα, μαρεσε σαν ταινια, αλλα ΟΧΙ σαν ταινια του Fincher. Η πρωτη σκηνη με την φιλεναδα που τα ξεκινάει ολα την βρήκα την καλυτερη στιγμη της ταινιας...Σχετικα με τους κριτικους και παλι... Ποιος θυμαται το κακομοιρο το Inception????? Το βάρος της ''καλύτερης ταινίας κλπ κλπ κλπ'' που τράβηξε???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το Inception δεν είναι καν η καλύτερη ταινία του Νόλαν... (και αν το Social Network χαρακτηριστεί η καλύτερη του Fincher, απλά δεν θα τ' αντέξω)!

    Μεταξύ μας βέβαια, αυτό της "καλύτερης" ταινίας, είναι ένα βάρος που κανείς δεν μπορεί να σηκώσει. Δεν υπάρχει τέλειο φιλμ, αυτό θα μπορούσαμε να το έχουμε σαν αξίωμα.

    Ωραίοι οι λεκτικοί πόλεμοι του T.S.N. πάντως, οι ατάκες πάνε κι έρχονται σαν εξυπνακίστικες ατάκες σε chat, στο facebook ή και αλλού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @moody: άψογο ρυθμό έχει τα πρώτα 45-60(το πολύ) λεπτά. Μετά περιμένεις το τέλος ή/και καμία έξυπνη ατάκα ενάντια στους 2 δικηγόρους. Τουλάχιστον, έτσι μου φάνηκε εμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ''αλλά αφού στα μαζεύει όλα και γκομενίζεις ταυτόχρονα με όποιον θες''

    και το σχόλιο με τις γυναίκες πολύ σωστό. μεγάλο μαλάκα απέναντι τους θα τον έλεγες και μεγαλομανή ψυχρό σαν άνθρωπο επίσης άνετα, αλλά έτσι είναι πολλοί επιστήμονες-έξυπνοι των θετικών επιστημών κύρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. μεγαλοφυια δεν λεω, αλλα δεν ειναι καπως το οτι εγινε δισεκατομμυριουχος και σου δινει την αισθηση πως δεν το χαιρεται καθολου; ακομα την ιδια τυπισσα κυνηγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαι εγώ την βρήκα μια χαρά, δεν νομίζω να κάνει κοιλιά,σε αυτό βοηθάει και ο καλός ρυθμός της. Εμβαθύνει περισσότερο στους χαρακτήρες και στα άμεσα εμπλεκόμενα άτομα παρά στο ίδιο το facebook σαν παγκόσμιο φαινόμενο. Μέσα όμως απαυτά τα άτομα βγαίνουν και τα συμπεράσματα για την ίδια την σελίδα και τα κίνητρά της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ε ναι.
    έχει και αυτός τα θέματα του (τις θεματάρες του) βλέπεις; την κυνηγάει αφού πρώτα την πατσαβούριασε.
    μου θυμίζει μαι συζήτηση που ξέρω αν το Master του CalTech σε optics του ενός τον έκανε πιο έξυπνο από το MBA της άλλης, καταλαβαίνεις την κατάληξη της σχέσης ε...

    εγώ ή ήμουν γκάου ή γκομενιλίκια δεν είδα όταν είχα ακαουντ πάντως. κάτι ψευτοπεφτάτζες και χαριτωμενιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μια καλή ταινία βασισμένη σε μια αδιάφορη ιστορία. Σιγα το χαρακτηρα το Ζουγκερμπεργκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πραγματικά δεν είχε κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ιστορία, δηλαδή έπρεπε να σκέφτεσαι συνέχεια ότι "ο πρωταγωνιστής είναι ο νεότερος δισεκατομμυριούχος του κόσμου" για να ελπίζεις σε κάποια ανατροπή (που δεν).

    Ο Φίντσερ μ' αυτές τις γρήγορες ατάκες έκανε την αφήγηση όσο πιο ζουμερή μπορούσε. Από 'κεί και πέρα... gasireu αυτό που περιγράφεις μου θυμίζει αντεστραμένη αποστροφή που είχα συναντήσει μια φορά που έτυχε να παρακολουθήσω ένα απ' αυτά τα γαμημένα ριάλιτυ μόδας στην τηλεόραση και έλεγε η μία "καλά, δεν ξέρεις αυτό τον μόδιστρο;" και "τα δικά μου ρούχα είναι από το παρίσι" μπλα μπλα μπλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή