19 Μαΐου 2007

φάσμα

70 χρόνια πριν τους Radiohead, δεκαετίες πριν τους new age προβληματισμούς, πριν τα "ψυχολογικά προβλήματα των νέων", πριν τις εκπομπές με τους "μικρούς ήρωες της καθημερινότητας" στην τηλεόραση, ο Κώστας Καρυωτάκης έκανε την περιγραφή της απόλυτης εγκεφαλικής ασφυξίας. Το ακόλουθο κείμενο, ένα από τα ελάχιστα πεζά που έγραψε ποτέ, ονομάζεται -ειρωνικότατα ή με κρυφή ελπίδα;- Φυγή. Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Νέα Εστία", Γ', 62, 15 Ιουλίου 1929. Το χειρόγραφο σώζεται ακόμη. Με τον ίδιο τίτλο είχε δημοσιεύσει στη "Νέα Ζωή" (Αλεξάνδρειας) ανάλογο ποίημα.


Ι
Αισθάνομαι την πραγματικότητα με σωματικό πόνο. Γύρω δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, αλλά τείχη που στενεύουν διαρκώς περισσότερο, τέλματα στα οποία βυθίζομαι ολοένα. Αναρχούμαι από τις αισθήσεις μου.
Η παραμικρότερη υπόθεση γίνεται τώρα σωστή περιπέτεια. Για να πω μια κοινή φράση, πρέπει να τη διανοηθώ σ' όλη της την έκταση, στην ιστορική της θέση, στις αιτίες και τα αποτελέσματά της. Αλγεβρικές εξισώσεις τα βήματά μου.

[...]

ΙΙΙ
Στο χυδαίο αυτό καρναβάλι, εφόρεσα αληθινή πορφύρα, στέμμα από καθαρό, ατόφιο χρυσάφι, ύψωσα ένα σκήπτρο πάνω από τα πλήθη, κ' επήγαινα ακολουθώντας την εσωτερική μου φωνή. Έχανα τη συνείδηση του περιβάλλοντος, αλλά επήγαινα σαν υπνοβάτης, ακολουθώντας την εσωτερική μου φωνή.

[...]

ΙV
Και τώρα έχασα την ήρεμο ενατένιση. Πού ν' αφήσω το βάρος του εαυτού μου; Δεν μπορώ να συμφιλιωθώ με του κήπους. Τα βουνά με ταπεινώνουν. Για να δώσω τροφή στους λογισμούς μου, παίρνω το μεγάλο, δημόσιο δρόμο. [...] Περπατώ ολόκληρες μέρες. Πού πηγαίνω; Όταν γυρίσω το κεφάλι, ξέρω πως θ' αντικρίσω το φάσμα του εαυτού μου.

βικιθήκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου