17 Ιουλίου 2007

τούρινγκ


έχω βαρεθεί να ακούω πόσο εύκολο είναι να πάρει κανείς σήμερα ένα πτυχίο πληροφορικής. λοιπόν, να δηλώσω ότι η πληροφορική είναι επιστήμη όπως η φυσική, τα μαθηματικά, η ψυχολογία κτλ. δεν είναι πληροφορική το word, τα windows και το “δύσκολο” excel!
και ένας ωραίος τρόπος για να γίνει αυτό κατανοητό, είναι το βιβλίο “τούρινγκ, μαθήματα αγάπης” (εκδοτικός οίκος λιβάνη) του χρίστου παπαδημητρίου. για το συγγραφέα θα πω απλώς ότι είναι κορυφαίος ερευνητής στην πληροφορική διεθνώς. περισσότερα στη σελίδα του.
ο τούρινγκ είναι ένα μυθιστόρημα για τον ίαν και την έθελ που γνωρίζονται στην κέρκυρα κάποιο καλοκαίρι. κατά την εξέλιξη της ιστορίας τους αποκαλύπτεται στον αναγνώστη ένα μεγάλο κομμάτι της επιστήμης των υπολογιστών και έννοιες όπως αλγόριθμος, υπολογισμός, πολυπλοκότητα αλλά και προγραμματισμός, κρυπτογραφία, τεχνητή νοημοσύνη εξηγούνται με πολύ απλή γλώσσα και με παραδείγματα που αναφέρονται στην καθημερινότητα, ώστε να μπορεί να καταλάβει ακόμα και ο αναγνώστης που μπερδεύει τον αλγόριθμο με το λογάριθμο και τον κώδικα με τον κωδικό! πρόκειται δηλαδή για την ιστορία της πληροφορικής η οποία αποκαλύπτεται καθώς εξελίσσεται η ιστορία του ζευγαριού. το μόνο αρνητικό στο βιβλίο είναι το τέλος του, μου φάνηκε κάπως απότομο και όχι ξεκάθαρο. βέβαια, σαν γενική κρίση έχω να πω ότι είναι ενδιαφέρον βιβλίο και μόνο η αποσαφήνιση των επιστημονικών ορισμών αξίζει το χρόνο που θα του αφιερωθεί.
για το τέλος παραθέτω ένα απλό ως προς τη διατύπωση του ερώτημα που καλό θα ήταν να αναζητήσετε την απάντησή του πριν ξοδέψετε παααάρα πολύ από το χρόνο σας κάνοντας δοκιμές. λοιπόν,
“μπορεί ένα αλογάκι στο σκάκι να επισκεφτεί όλα τα τετραγωνάκια της σκακιέρας, το ένα μετά το άλλο χωρίς επαναλήψεις, κάνοντας μόνο νόμιμες κινήσεις αλόγου;”
το παραπάνω αποτελεί ένα (λυμένο) πρόβλημα πληροφορικής!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου