24 Σεπτεμβρίου 2008

Τα παιδιά του λυόμενου γκέτο


Μία μέρα πριν ξεκινήσει η καινούρια σχολική χρονιά, το υπουργείο Παιδείας απέστειλε στους διευθυντές εκπαίδευσης εγκύκλιο με οδηγίες ώστε να γίνει απορρόφηση των μικρών τσιγγανόπουλων στα σχολεία. Η διαρροή των παιδιών αυτών είναι μεγάλη, ωστόσο η κίνηση αυτή των αρμοδίων αποσκοπούσε αλλού.

Μικροί Ρομά σε καταυλισμό του Ασπρόπυργου.
Τον περασμένο Ιούνιο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Αν-θρώπου καταδίκασε τη χώρα μας για διάκριση εις βάρος Ρομά και για την καταπάτηση του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, για τις μη εγγραφές παιδιών σε σχολείο του Ασπρόπυργου κατά τη σχολική χρονιά 2004-2005 και την τοποθέτησή τους σε χωριστές τάξεις εκτός του συγκροτήματος. Είναι εντυπωσιακό ότι μέχρι σήμερα κανένα από αυτά τα παιδάκια δεν έχει ενταχθεί κανονικά στη σχολική κοινότητα!

* Η υπόθεση ξεκινάει το καλοκαίρι του 2004, όταν με παρέμβαση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) διαπιστώνεται πως τα δεκάδες τσιγγανόπουλα του καταυλισμού Ψάρι στον Ασπρόπυργο δεν είναι μαθητές. Στις 21 Σεπτεμβρίου αρκετοί Ρομά πηγαίνουν στα δύο συστεγαζόμενα σχολεία της περιοχής για να γράψουν τα παιδιά τους, κάτι που τους αρνούνται οι διευθυντές, επικαλούμενοι έλλειψη οδηγιών από το υπουργείο.

* Δύο μέρες αργότερα, αποφασίζεται η δημιουργία χωριστού παραρτήματος και ξεκινά η αναζήτηση κατάλληλου χώρου. Ακολουθεί πλήθος γραφειοκρατικών διαδικασιών, με αποτέλεσμα το σχολικό έτος να χαθεί.

* Στις αρχές του νέου σχολικού έτους (2005-6) τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα όταν οι γονείς των υπόλοιπων παιδιών διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την προσέλευση των τσιγγανόπουλων στο σχολείο. Ετσι, τα τοποθέτησαν σε ειδικές τάξεις το απόγευμα. Για όλο τον επόμενο μήνα οι «αγανακτισμένοι» πολίτες καλούσαν σε αποχή μέχρι να φύγουν οι Ρομά μαθητές από το σχολείο, οι οποίοι πήγαιναν στην απογευματινή τάξη με αστυνομική προστασία!

* Στις 13 Οκτωβρίου πραγματοποιείται ογκώδης διαμαρτυρία των γονέων που παρεμποδίζουν με τη βία τα παιδιά Ρομά να μπουν στο χώρο. Ως αποτέλεσμα μεταφέρονται σε λυόμενο γκέτο μακριά από το σχολείο και τον καταυλισμό. Τότε το ΕΠΣΕ μαζί με τους Ρομά προσφεύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

* Τα προβλήματα δεν λένε να τελειώσουν, αφού η επόμενη χρονιά (2006-7) δεν ολοκληρώνεται ποτέ για τους τσιγγάνους μαθητές, καθώς το Πάσχα άγνωστοι γράφουν ρατσιστικά συνθήματα και πυρπολούν τις ειδικές τάξεις.

Τον περασμένο Μάιο μια επίθεση μαθητή ενάντια σε τσιγγανόπουλο γίνεται η αφορμή για να μην τελειώσει ούτε και το περσινό σχολικό έτος.

* Φτάνουμε, λοιπόν, στον Ιούνιο, οπότε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα και την υποχρεώνει να καταβάλλει 6.000 ευρώ σε κάθε προσφεύγοντα γονέα για ηθική βλάβη και 2.000 για δικηγορικά έξοδα.

Ο εκπρόσωπος του ΕΠΣΕ Π. Δημητράς αναφέρεται και σε νέες προσφυγές που θα κατατεθούν «αφού παρά την καταδίκη ο ρατσιστικός διαχωρισμός συνεχίζεται στον Ασπρόπυργο με την γκετοποίηση των παιδιών αυτών στο υποτυπώδες σχολικό παράρτημα, το οποίο μάλισα ξανακαταστράφηκε μετά την απόφαση! Η πολιτεία αγνοεί επιδεικτικά την υπόδειξη του δικαστηρίου πως πρέπει να καταργηθούν οι χωριστές, δήθεν προπαρασκευαστικές, τάξεις εκτός από τις περιπτώσεις όπου υπάρχει αντικειμενικά διαπιστούμενη ανάγκη».

* Υπάρχουν και άλλες κοινότητες Ρομά, στις οποίες αρνούνται την πρόσβαση στα σχολεία ή βάζουν τα παιδιά σε χωριστά τμήματα. Οι πιο χτυπητές περιπτώσεις είναι σε Σπάτα, Βοτανικό, Ρηγανόκαμπο στην Πάτρα, Ζεφύρι και στους Σοφάδες Καρδίτσας. Προβλήματα που συνεχώς επιδεινώνονται, παρά το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία πανεπιστήμια χρηματοδοτήθηκαν με εκατομμύρια ευρώ από Ελλάδα και Ευρώπη για την ανάπτυξη προγραμμάτων που αφορούσαν την ένταξη των τσιγγανόπαιδων και την καταπολέμηση του αποκλεισμού τους...
link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου