26 Οκτωβρίου 2008

Atheist Bus : Η φωτογραφία που μου έφτιαξε τη μέρα

Κυκλοφορεί στο Λονδίνο!
εδώ η είδηση // εδώ το site // εδώ το blog // εδώ το facebook

6 σχόλια:

  1. Και στην ελλάδα χρειάζεται μια αντίστοιχη καμπάνια. Να αποκτήσουν το θάρρος να εκδηλωθούν όσοι κρύβουν τις αθειστικές πεποιθήσεις τους. Είμαστε πιο πολλοί απ'ότι φαντάζονται, αλλά και πιο πολλοί απ' ότι εμείς οι ίδιοι φανταζόμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χμ, εσύ είσαι πιο αισιόδοξος κι από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διεθνής των αθέων

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΑΝΘΑΚΗ

    Πάνω στην ώρα που ακούω τους πολιτικούς αναλυτές της TV να ανακοινώνουν ότι «ο Καραμανλής απομάκρυνε από την κυβέρνηση όσους υπουργούς ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο Βατοπεδίου», έρχονται τα εντυπωσιακά νέα απ' τη Βρετανία!

    Απ' την καμπάνια «Atheist Bus», που ξεκίνησε ως παρ' ολίγον ανέκδοτο τον περασμένο Ιούνιο κι έφθασε, προ τετραημέρου, να εξαπλωθεί σε 800 λεωφορεία στο Λονδίνο, στο Εδιμβούργο, στη Γλασκόβη, στο Μπρίστολ, στο Μάντσεστερ, στο Κάρντιφ. Με κολλημένο στα πλαϊνά τους το σλόγκαν «Μάλλον δεν υπάρχει Θεός. Σταματήστε να ανησυχείτε λοιπόν και ζήστε τη ζωή σας»!

    Κι αν αναρωτιέστε πότε θα δούμε κάτι ανάλογο στα μέρη μας, σας πληροφορώ ότι στις ΗΠΑ και στην Ισπανία ήδη τρέχει ανάλογη εκστρατεία, ενώ ετοιμάζεται και η Ιταλία να μπει στο χορό εντός των προσεχών εβδομάδων. Ολα αυτά, μάλιστα, με προσφορές του απλού κόσμου, όχι κυβερνήσεων ή οργανώσεων. Εχω άδικο μετά να αναρωτιέμαι αν θα συνδράμει ο Εφραίμ, έτσι και αναπτυχθεί αντίστοιχη πρωτοβουλία στα μέρη μας; Στο κάτω κάτω της γραφής αυτό το «ζήστε τη ζωή σας» δεν μοιάζει και πολύ αταίριαστο με τις δραστηριότητές του...

    *Οπως γράψαμε και πάλι, την ιδέα για την αθεϊστική εκστρατεία έριξε πέρυσι τον Ιούνιο η σατιρική συγγραφέας Αριάν Σερίν, μπλογκάροντας στην εφημερίδα «Guardian». Είχε αντικρίσει στους δρόμους του Λονδίνου ένα λεωφορείο με θρησκευτικές φράσεις στο πλάι του, ανέβασε στροφές, σκέφθηκε μια αντι-καμπάνια, κατέθεσε την αποψή της, αναπτύχθηκε δίκτυο ολόκληρο από μπλόγκερ και συνοδοιπόρους, τέθηκε ως στόχος το ποσό των 5.500 λιρών (30 λεωφορειακές διαδρομές επί ένα μήνα), ανέλαβε να συντονίσει το έργο η φημισμένη ανθρωπιστική οργάνωση British Humanist Association.

    *Το αποτέλεσμα; Συγκεντρώθηκαν 135.000 λίρες (υπέρβαση του στόχου κατά 2.400 %!) και κατοχυρώθηκαν 800 λεωφορειακές διαδρομές ανά τη Βρετανία. Συν 1.200 βαγόνια του υπόγειου σιδηρόδρομου που θα τρέχουν στο Λονδίνο από αύριο, φέροντας φράσεις διασήμων (Αλμπερτ Αϊνστάιν, Κάθριν Χέπμπορν, Ντάγκλας Ανταμς, Εμιλι Ντίκινσον) υπέρ αθεΐας και αγνωστικισμού. Και το κερασάκι στην τούρτα: Δυο γιγαντοοθόνες στην Οξφορντ στριτ, απέναντι απ' τον σταθμό Μποντ στριτ, με το μήνυμα «Μάλλον δεν υπάρχει Θεός κ.λπ. κ.λπ.» να παίζει σε 24ωρη βάση!

    *Οσο για την εξαγωγή αμφιβολιών, η «Ενωση Αθέων» της Ισπανίας οργάνωσε καμπάνια (τρέχει από την περασμένη Τρίτη) στα λεωφορεία της Βαρκελώνης μεταφράζοντας κατά λέξη το σύνθημα των Βρετανών, ενώ ετοιμάζονται και οι ιταλοί άθεοι.

    *Στις δε ΗΠΑ, η American Humanist Association χρηματοδοτεί εδώ και ένα μήνα καμπάνια στην Ουάσιγκτον με κεντρικό σλόγκαν «Γιατί να πιστεύετε σε Θεό; Ας είμαστε καλοί για χάρη της καλοσύνης και μόνο». Αντιδράσεις υπήρξαν φυσικά σε κάθε περίπτωση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιχειρήθηκε λογοκρισία. Μόνο στην Αυστραλία φιμώθηκαν οι άθεοι, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης διαφημίσεων σε λεωφορεία αρνήθηκε να φιλοξενήσει την καμπάνια τους, ακόμη και στην πιο αθώα («Κοιμηθείτε το πρωί της Κυριακής») εκδοχή της...

    μηπως και οι ελληνες μπλογκερ κανουμε κατι ουσιαστικο;;;

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=89678236,2856540,8585180

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σκέφτεστε αυτό που σκέφτομαι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. και στη βρετανια ετσι ξεκινησε, απο τα blog. αντε inverted_a οργανωσε το!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η καμπάνια των άθεων, που έγινε σε αρκετές χώρες με σλόγκαν σε λεωφορεία, απαγορεύτηκε από το κράτος το οποίο συμμαχεί με το Βατικανό

    Καθολική αντίδραση

    Πάταγο είχε κάνει, αν θυμάστε, η λεωφορειοκαμπάνια των άθεων στη Βρετανία! Με ένα έξυπνο σλόγκαν («Μάλλον δεν υπάρχει Θεός. Σταματήστε να ανησυχείτε, λοιπόν, και ζήστε τη ζωή σας») και με αρκετά ισχυρή χρηματική υποστήριξη (οι κάθε είδους δωρεές ξεπέρασαν τις 150.000 λίρες), κατέκτησε τις δημόσιες συγκοινωνίες σε πλείστες όσες πόλεις ανά τη Γηραιά Αλβιώνα.

    Μια πονηρή και επιτυχημένη εκστρατεία που μιμήθηκαν οι άθεοι στην Ισπανία και στις ΗΠΑ και προσπάθησαν να τη μιμηθούν οι ομοϊδεάτες τους στην Ιταλία.

    Προσπάθησαν, αλλά... δεν τα κατάφεραν! Δεν τους έλειψαν ούτε η χρηματική υποστήριξη (συγκέντρωσαν 15.000 ευρώ), ούτε το ευρηματικό σύνθημα («Η κακή είδηση είναι ότι δεν υπάρχει θεός. Η καλή, ότι δεν τον έχεις ανάγκη»).

    Είχαν, μάλιστα, ορίσει ως πρώτη ημέρα κυκλοφορίας των «αθεολεωφορείων» την 4η Φεβρουαρίου, στην πόλη της Γένοβας. Παρ' ότι, όμως, η δήμαρχος Μάρτα Βιτσέντζι τοποθετήθηκε ευμενώς απέναντι στην πρωτοβουλία, η εταιρεία IGP Decaux, που ελέγχει τις διαφημίσεις στα λεωφορεία της Γένοβας, υποχώρησε στις πιέσεις των φανατικών καθολικών. Επεσε, λοιπόν, απαγόρευση και η καμπάνια της οργάνωσης UAAR («Ενωση Αθέων, Αγνωστικιστών και Ορθολογιστών») δεν εμφανίστηκε ποτέ στην Ιταλία.

    Κανένα πρόβλημα, απαντά η UAAR! Μαζεύουμε ακόμη περισσότερα λεφτά και επανερχόμαστε με ένα εντελώς αισιόδοξο σύνθημα: «Η καλή είδηση είναι ότι υπάρχουν εκατομμύρια άθεοι στην Ιταλία. Η ακόμη καλύτερη, ότι πιστεύουν στην ελευθερία της έκφρασης». Αυτό, τουλάχιστον, θα είναι δύσκολο να τους το απορρίψουν...

    ΥΓ.: Και στο Χάλιφαξ του Καναδά έπεσε πάντως βαρύς ο πέλεκυς: Η οργάνωση «Humanist Canada» ήθελε να τοποθετήσει στα λεωφορεία το σλόγκαν «Μπορείς να είσαι καλός χωρίς τον Θεό», αλλά οι τοπικές αρχές έκριναν μάλλον εμπρηστική τη φράση. Και απάντησαν με ένα βροντερό «όχι».


    http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=3561428,11451732,16843476

    ΑπάντησηΔιαγραφή