3 Δεκεμβρίου 2008

Lost | A Complete Theory

λοιπόν... η παρακάτω θεωρία δεν είναι δική μου, ούτε με καλύπτει 100%, είναι όμως με διαφορά η καλύτερη που έχω ακούσει κατά καιρούς και αν μη τι άλλο, βάζει όλα τα περίεργα γεγονότα της σειράς σε ένα ενιαίο πλαίσιο, κάτι που μου αρέσει πολύ και φυσικά ενισχύει τις πιθανότητες αυτή να είναι η τελική θεωρία.
καταρχήν, πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει μία θεωρία, όπως κάνω πάντοτε (ακόμα και για το INLAND EMPIRE) και, από την πρώτη-πρώτη φορά που είδα να πατιέται αυτό το κωλοκουμπί κάθε 108 λεπτά υπέθεσα ότι είχε να κάνει με χρονομηχανή. ό,τι διαφορετικό και να πουν οι παραγωγοί της σειράς πάνω σ' αυτό για να κρατήσουν αυξημένο το ενδιαφέρον μας, απλά δεν τους πιστεύω.
ακολουθεί η θεωρία μεταφρασμένη στα ελληνικά με μικρές προσθήκες και κάποιες αλλαγές για να είναι πιο κατανοητή, αλλά δεσμεύομαι (σικ!) ότι μέχρι να αρχίσει ο 5ος κύκλος θα την έχω αναθεωρήσει ως προς το συντομότερο και το ακριβέστερο του περιεχόμενού της.
έχει ένα σημείο στο οποίο φαίνεται υπερβολική (το τέρας του καπνού), αλλά μέσα στην όλη λογική της, η εξήγηση που δίνει τελικά δεν είναι και τόσο ακραία. ακολουθήστε την προσέγγισή της αν θέλετε και σχολιάστε όποιο σημείο σας φαίνεται θολό. με μία καλή συζήτηση μπορούμε να βρούμε σχεδόν όλες τις απαντήσεις.


///////
σχόλιο 10/2/2009:
///////
βλέπω αρκετούς εξωτερικούς συνδέσμους προς την θεωρία και αρκετά σχόλια, πού κάνει λάθος, πού πέφτει μέσα κτλ. -είναι απλά μία θεωρία και μάλιστα σχετικά παλιά. σίγουρα έχει σωστά και λάθη. το σημαντικό της επιχείρημα ήταν το ταξίδι στον χρόνο, κάτι το οποίο αρχικά είχε διαψευστεί επισήμως και κατ' επανάληψη, αλλά τώρα πια είναι δομικό στοιχείο κάθε νέας θεωρίας
///////
enjoy the show, θα τα πούμε με την ησυχία μας του χρόνου το καλοκαίρι.
///////


enjoy the mindfucking!
(& συγχωρήστε μου κάποια ορθογραφικά λαθάκια, θα τα διορθώσω σταδιακά)
κάπου ανάμεσα στο 1881 - έως 1900
Το Black Rock ήταν ένα δουλεμπορικό πλοίο που διέσχίζε τον Ειρηνικό. Μετέφερε μια μεγάλη ποικιλία μεταλλικών ορυκτών, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα διαδραστικές με άλλες μαγνητικές δυνάμεις. Απροσδόκητα, το πλοίο πλησιάζει το νησί του Lost. Το νησί αυτό έχει μοναδικές μαγνητικές ιδιότητες, και τα μαγνητικά υλικά πάνω στο πλοίο διαδρoύν με τις μαγνητικές δυνάμεις του νησιού, με αποτέλεσμα το πλοίο να ανυψωθεί κυριολεκτικά πάνω στο νησί! Το πλοίο, έχοντας ισχυρά επίπεδα μαγνητισμού, δημιουργεί μια τρύπα στην αόρατη φούσκα που περιβάλλει το νησί. Αυτή η τρύπα είναι στις συντεταγμένες 305, η ειδική πορεία που χρησιμοποιεί η ομάδα του Daniel όταν ταξιδεύει για να φτάσει στο νησί. Μόλις το Black Rock συντρίβεται, οι κυβερνήτες του εγκαταλείπουν το πλοίο, συμπεριλαμβανομένου του Alvar Hanso*, ο οποίος θα αρχίσει μελέτες για τις μαγνητικές πτυχές του νησιού. Οι απόγονοι αυτών των κυβερνητών θα σχηματίσουν τελικά την πρωτοβουλία Dharma (Department of Heuristics And Research on Material Applications) στα τέλη της δεκαετίας του 1960.
1970
Η πρωτοβουλία Dharma δημιουργήθηκε με σκοπό την "αναβάθμιση" του ανθρώπινου γένους. Αυτό που αρχικά ξεκίνησε ως μια απλή ερευνητική πρωτοβουλία, εξελίχθηκε σε ένα τεράστιο έργο που είχε σκοπό να δοκιμάσει τη μοίρα. Τα μέλη της μεταβαίνουν στο νησί και ξεκινούν την εξερεύνηση των μυστικών του. Κατά τη διάρκεια των μελετών τους, καταφέρνουν να ωθήσουν τις μαγνητικές ιδιότητες του νησιού έτσι ώστε να λυγίσουν το χώρο και το χρόνο. Με άλλα λόγια, δημιούργησαν μία χρονομηχανή! Η χρονομηχανή αυτή εξυπηρετεί δύο διαφορετικές λειτουργίες και η Dharma μαθαίνει μόνο την μία από αυτές:
  • Ένα κομμάτι της μηχανής είναι συγχρονισμένη στην μαγνητική ανωμαλία που περικλείει το νησί. Έχει την ικανότητα να στείλει ολόκληρο το νησί πίσω στο χρόνο -τόσο πίσω, όσο στη στιγμή που δημιουργήθηκε η ίδια η μηχανή, αλλά όχι παλαιότερα. Στο τέλος της 4ης σεζόν, ο Ben γυρίζει τον τροχό για να "μετακινήσει το νησί" πίσω στο χρόνο, στη στιγμή που δημιουργήθηκε η χρονομηχανή. Τα μέλη της Dharma ποτέ δεν έμαθαν πως να το κάνουν αυτό, η γνώση τους περιορίστηκε μόνο στην 2η λειτουργία της χρονομηχανής (γιατί και πως συνέβει αυτό θα το δούμε στην πορεία).
  • Η χρονομηχανή είναι επίσης μία φυσική συσκευή που μπορεί να μεταφέρει ένα μεμονωμένο άτομο (και όχι μόνο) πίσω στο χρόνο, επίσης στο έως το ίδιο σημείο, δηλαδή τόσο πίσω, όσο στη στιγμή που δημιουργήθηκε η ίδια η μηχανή, αλλά όχι παλαιότερα.
Στα αρχικά στάδια των δοκιμών με την χρονομηχανή, η Dharma επέλεξε να διεξάγει πειράματα σε ζώα (π.χ. πολικές αρκούδες), για να αποφύγει την δημιουργία οποιασδήποτε χρονικού παραδόξου ή καταστροφής. Ο σκοπός των πρώτων πειραμάτων με την χρονομηχανή ήταν να δουν αν θα μπορούσε να παρατείνει τη ζωή ενός ζώου. Έστειλαν μία πολική αρκούδα πίσω στο χρόνο λίγα χρόνια και στη συνέχεια άλλαξαν το ενδιαίτημά της για να δουν αν θα επιβιώσει. Η Dharma είδε ότι μόλις οι πολικές αρκούδες πήγαιναν πίσω στο χρόνο, μπορούσαν να επιβιώσουν εκτός νησιού, ακόμη και σε απομακρυσμένα, ακραία κλίματα (όπως σε ερήμους), επομένως η μηχανή τις καθιστούσε ανίκητες. Συνειδητοποιώντας τη δύναμη αυτή, οι ηγέτες της Dharma επέλεξαν να κρατήσουν περιορισμένη την γνώση της υπάρξης της χρονομηχανής. Έτσι, πολλά από τα πειράματα στο νησί του Lost ήταν μόνο ένα δόλωμα για να συγκαλύψουν την πραγματική έρευνα πίσω από την πρωτοβουλία Dharma.
Λίγο μετά τον πειραματισμό με τις πολικές αρκούδες, η Dharma αρχίζει να στέλνει ανθρώπους πίσω στο χρόνο. Μετά από μερικά χρόνια έρευνας με την χρονομηχανή, η Dharma ήταν περίεργη να μάθει αν αυτή η μηχανή μπορεί να επιτρέψει στον άνθρωπο να αλλάξει την πορεία της ιστορίας. Για να δει αν οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν ένα μέλλον που έχει ήδη γραφθεί, η Dharma ξεκινά να αναθέτει στους χρονοταξιδιώτες της αποστολές για να αλλάξει την πορεία της ιστορίας. Δυστυχώς, όπως διαπίστωσαν πολύ σύντομα, οι χρονοταξιδιώτες δεν ήταν σε θέση να κάνουν τίποτα για να τροποποιήσουν οριστικά το μέλλον που ήταν ήδη γνωστό.
Ώντας απεγνωσμένοι να αποδείξουν ότι υπάρχει ΚΑΠΟΙΟ όφελος στη νέα χρονομηχανή, οι ηγέτες της Dharma βρίσκουν μια ομάδα δικών τους ανθρώπων και τους καταστούν ακούσια αντικείμενα μελέτης του επόμενου πειράματός τους που αφορά ταξίδια στο χρόνο. Αυτό είναι το εξής: μπορείς στέλνοντας ανθρώπους πίσω στο χρόνο να τους θεραπέψεις από ένα θανάσιμο ιό; Χωρίς τον απαραίτητο σχεδιασμό, η Dharma απελευθερώνει πρόχειρα έναν ιό σε μία περιοχή του νησιού, ο οποίος επιρρεάζει πολλά από τα πειραματόζωα (δηλαδή μέλη της Dharma). Τότε η Dharma ισχυρίζεται ότι μπορεί να θεραπεύσει την ασθένεια (για την οποία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη φυσικά) με μία ειδική συσκευή, εννοώντας την χρονομηχανή. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι προφανές για τα πειραματόζωα -θέλουν απλά να θεραπευτούν και νομίζουν ότι η χρονομηχανή είναι ένα είδος πολύπλοκου εμβολιασμού. Όπως θα προέβλεπε η μοίρα, τα πειραματόζωα γυρίζουν πίσω στο χρόνο και θεραπεύονται από τον ιό, για να σκοτωθούν αργότερα από το τέρας του καπνού, καθώς το τέρας αυτό είναι η φυσική έκφραση (η "σωματοποιημένη", υλική οντότητα) μέσω της οποίας η μοίρα εκπληρώνει τον εαυτό της. Η Dharma, βλέποντας το τέρας καπνού για πρώτη φορά, είναι πλέον σίγουρη ότι η χρονομηχανή θα καταστεί παντελώς άχρηστη. Και αυτό το πείραμα αποτυγχάνει, γιατί η μοίρα έχει ισχυρά όπλα να υπερασπιστεί τον εαυτό της και πάντοτε εκπληρώνεται το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Η Dharma δεν κατορθώνει να αλλάξει το μέλλον. Το μόνο πράγμα που κατάφερε η Dharma ήταν να εξαφανίσει ένα μικρό μέρος της δύναμής της. Τα πειραματόζωα που δεν μολύνθηκαν αρχικώς με τον ιό γίνονται μια φατρία της Dharma, και στη συνέχεια θα αναφέρονται ως Οι Άλλοι / Hostiles• Ο Richard και ο Jacob είναι μεταξύ αυτής της ομάδας.
1970-1985
Η μητέρα του Ben (η οποία ήταν μηχανικός) προσλαμβάνεται από την Dharma για να έρθει στο νησί και να εργαστεί πάνω στη χρονομηχανή. Μετά από πολλά χρόνια δοκιμών, εγκαταλείπει κι αυτή τις προσπάθειές της μπροστά στις ικανότητες της μηχανής. Επίσης, συναντά τον Richard (τον ηγέτη των Άλλων), ο οποίος της μιλά για το φρικτό πείραμα που έκανε η Dharma στους ανθρώπους του και είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο πολλών φίλων του. Η μητέρα του Ben γρήγορα καταλήγει να μισεί την Dharma για την προθυμία της να παραβλέπει τους ηθικούς κανόνες στο όνομα της επιστήμης. Θεωρεί ότι είναι η μοίρα της να γκρεμίσει την Dharma για τον πόνο που προκάλεσε πάνω σε αθώους. Όμως, αποφασίζει να χτυπήσει μ' ένα σμπάρο δύο τρυγώνια: αντί να εγκαταλείψει το νησί και ενδεχομένως να καταγγείλει την Dharma σε κάποιο αρμόδιο οργανισμό, αποφασίζει να χρησιμοποιήσει την χρονομηχανή για να πάει πίσω στο χρόνο έως το σημείο στο οποίο ήρθε στο νησί. Έτσι, φεύγει από το νησί. Με αυτό τον τρόπο, θα φαινόταν στον έξω κόσμο ότι ποτέ δεν πήγε εκεί. Γυρίζει πίσω στο χρόνο για να ξανα-ζήσει 15 χρόνια της ζωής της, που έχασε κάνοντας δοκιμές στο νησί. Τέλειο!
1970
Η μητέρα του Ben έχει ταξιδέψει περίπου 15 χρόνια πίσω στο χρόνο, πίσω στο 1970, και βρίσκεται στο Όρεγκον. Γνωρίζει κάποιον, τον παντρεύεται και μένει έγκυος. Αλλά, όπως ξέρουμε, στο εναλλακτικό μέλλον που έζησε στο νησί ήταν άτεκνη! Δυστυχώς γι' αυτήν, η Dharma δεν είχε ακόμα ανακαλύψει τις συνδέσεις μεταξύ των παιδιών/μητέρων που πεθαίνουν και το ταξίδι στο χρόνο. (Θυμάστε όταν η Τζούλιετ βλέπει την ακτινογραφία της γυναίκας που ήταν μόλις 26 χρονών αλλά με μία μήτρα 70ντάχρονης;) Προφανώς, αυτή είναι μία μοναδική επίδραση του ταξιδιού στο χρόνο: η μήτρα των γυναικών γερνά κανονικά, αλλά αυτό δεν ισχύει για το υπόλοιπο σώμα.
Όταν έρχεται η ώρα για την μητέρα του Ben να γεννήσει, πεθαίνει, ωστόσο καταφέρνει να δώσει ζωή στο μωρό. Ο λόγος που συναίβει αυτό ήταν γιατί η μοίρα αυτοδιορθωνόταν, έτσι ώστε να την αντικαταστήσει με τον Μπεν. Κατά κάποιον τρόπο, ο Ben είναι η ενσάρκωση της, και έτσι ήταν επιλεγμένος να εκπληρώσει την κληρονομιά της ως την δυσαρεστημένη μηχανικό της Dharma, η οποία τελικά θα κατέστρεφε την σκοτεινή αυτή επιχείρηση. Είναι αρμοδιότητα του Ben να καταλάβει πως να δουλέψει με την μοίρα, και να βρει έναν τρόπο να κάνει την χρονομηχανή να δουλεύει χωρίς να χρησιμοποιεί τις μεθόδους της Dharma.
1980
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τον θάνατο της μητέρας του Ben και ο καλός τους φίλος Horace συνιστά στον πατέρα του Ben να πάνε στο νησί. Ο Horace προφανώς συνδέεται με την Dharma, και εστάλει για να ερευνήσει την μητέρα του Ben. Αφού πληροφορείται για τον θάνατό της, έστειλε τον σύζυγό της και τον Ben στο νησί, έτσι ώστε η Dharma να επιχειρήσει έναν πιθανό "λόξυγγα" στο χρόνο. Όταν ο Μπεν και ο πατέρας του πηγαίνουν στο νησί, μαθαίνουμε ότι ο πατέρας του Μπεν προοριζόταν απλώς να γίνει ένας εργάτης με ημερομίσθιο για την Dharma. Ο Ben ήταν ο πραγματικός λόγος που ήρθαν στο νησί: ήταν η κληρονομιά του Ben να εκπληρώσει τη μοίρα της μητέρας του. Δυστυχώς, ο Ben δεν το γνωρίζει αυτό για την ώρα. Προσπαθεί απλά να απολαύσει τον εαυτό του, και να βεβαιωθεί ότι ο πατέρας του δεν είναι και τόσο μεγάλος μαλάκας.
1981:
Μετά από μία μικρή ηρεμία στο νησί, ο Ben ακούει και βλέπει τη νεκρή μητέρα του έξω από το σπίτι του. Ο λόγος που την βλέπει είναι ότι σε ένα εναλλακτικό μέλλον, θα ήταν πραγματικά ζωντανή και θα δούλευε πάνω στο νησί για την Dharma. Εμφανίζεται νεκροζώντανη σ' αυτόν επειδή το πνεύμα της έχει αποστολή να βοηθήσει τον Ben να κατανοήσει την μοίρα του, έτσι ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Έτσι, το πνεύμα της είναι ο τρόπος της μοίρας για να αυτοδιορθώσει το μέλλον.
Λίγο ύστερα, ο Ben βλέπει τον Richard στη ζούγκλα, ο οποίος του λέει "Δεν είσαι έτοιμος". Ο Richard είναι ένας ταξιδιώτης του χρόνου - και ένας μισητός εχθρός της Dharma. Όταν ο Μπεν συναντά για πρώτη φορά τον Richard στη ζούγκλα, ο Richard έχει ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, Έτσι, όσο ο Ρίτσαρντ συνεργάζεται με τον Ben, ο Richard δεν γερνά. Γιατί ο Richard πήγε πίσω στο χρόνο; για να έρθει σε επαφή με τον Μπεν. Για να τον προσυλητίσει. Ο Richard γνώριζε την μητέρα του Ben στο εναλλακτικό μέλλον, επομένως ξέρει ότι ο Μπεν είναι μια ενσάρκωση της μητέρας του, και ότι είναι με κάποιον τρόπο καταλυτικός για το νησί (όπως στο τέλος της 4ης σεζόν το καταλαβαίνει για τον Λοκ). Από εκεί και έπειτα, Richard και Ben περνούν τα χρόνια τους σχεδιάζοντας τον τρόπο που τελικά θα καταστρέψουν την Dharma, και θα χρησιμοποιήσουν την χρονομηχανή για πειράματα που δεν θα συμπεριλαμβάνουν σκοτωμούς.
1988:
Το πλήρωμα της Rosseau ήταν μία αντίθετη δύναμη της Dharma. Δεν ήταν συνδεδεμένοι με τους Άλλους, ωστόσο πήγαιναν στο νησί για να διερευνήσουν τις σκοτεινές επιχειρηματικές πρακτικές που διεξάγονταν από την Dharma -Αυτές οι επιχειρηματικές πρακτικές ήταν η απελευθέρωση του ιού στους ντόπιους του νησιού. Δυστυχώς, εκείνη τη χρονική στιγμή, οι Άλλοι και ο Ben δεν είχαν σχεδιάσει ακόμη το τελικό τους σχέδιο για να νικήσουν την Dharma. Ωστόσο, δεν ήθελαν να εκθέσουν τα παιδιά στα πειράματα της Dharma. Μόλις η Rosseau έχασε το μωρό της, δημιούργησε ένα looping μήνυμα για έκκληση βοήθειας. Αυτό έτρεξε για χρόνια στο νησί, αλλά το σήμα παρεμποδιζόταν από την φούσκα που περιέβαλε το νησί.
1988-2007:
Ο Ben μεγαλώνει έως την ηλικία των 37, σχεδιάζοντας με τον Richard και τον Jacob το τελικό τους σχέδιο για να εξαλείψουν την Dharma (την Εκκαθάριση). Στο μεταξύ, η Dharma εξακολουθεί να δοκιμάζει άλλες μοναδικές ιδιότητες του νησιού, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την χρονομηχανή για κάποιον άλλο σκοπό. Στην διάρκεια αυτών των δοκιμών, η Dharma ανακαλύπτει τη μαγνητική ανωμαλία στο νησί μέσω του σταθμού SWAN. Αυτή η μαγνητική ανωμαλία είναι μια φούσκα που καλύπτει ολόκληρο το νησί. Δυστυχώς, η Dharma κάνει μόνο κάποια βασικά τεστ πάνω στην ανωμαλία, αφού στην πραγματικότητα δεν ξέρουν πως να την χρησιμοποιήσουν για οτιδήποτε. Σ΄αυτό το χρονικό διάστημα, τόσο η Dharma όσο και οι Άλλοι προσπαθούν να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την χρονομηχανή για το απώτερο καλό. Έχουμε φτάσει στο 2007, είναι όλοι ζωντανοί και το αεροπλάνο δεν έπεσε ποτέ.
Κατά τη διάρκεια των δοκιμών της χρονομηχανής, η Dharma και οι Άλλοι κάνουν τις εξής ανακαλύψεις σχετικά με το ταξίδι στο χρόνο. *** Σημειώστε ότι δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός του ταξιδιού στον χρόνο που να εφαρμόζεται στο Lost• το ταξίδι στο χρόνο απλώς χρησιμοποιείται ως κεντρικό θέμα στη σειρά και το περίεργο είναι ότι βλέπουμε συνήθως τον τρόπο με το οποίο η μοίρα αυτοδιορθώνει τα πράγματα, για να διατηρεί σε ισχύ αυτά που πρόκειται να συμβούν στο μέλλον. ***
  1. Όταν κάποιος μπαίνει στην χρονομηχανή, μπορεί να πάει μόνο πίσω στο χρόνο • και μόνο σε μία στιγμή όπου η μηχανή ήταν σε λειτουργία. Όσο πίσω θέλει, με αυτό το ανώτατο όριο. Πιο πίσω στο χρόνο είναι αδύνατον.
  2. Όταν πηγαίνεις πίσω στο χρόνο, δεν χάνεις και την ηλικία σου. Για παράδειγμα, εάν είσαι 50, και πας 10 χρόνια πίσω στο χρόνο, δεν θα έχεις το σώμα που είχες όταν ήσουν 40ντάρης. Ωστόσο, ενώ ξαναζείς 10 χρόνια από τη ζωή σου, το σώμα σου δεν θα γερνά μέχρις ότου να εξισωθεί με την εποχή κατά την οποία μπήκες στην χρονομηχανή.
  3. Όταν πηγαίνεις πίσω στο χρόνο, θα έχεις το τωρινό σου στυλ μαλλιών, τατουάζ, σωματικά οργάνα, και μνήμη. Ωστόσο, αν π.χ. ήσουν παράλυτος, η μοίρα θα χρειαστεί να κάνει κάποια αυτοδιόρθωση, για να σιγουρέψει ότι είσαι ακόμη σε θέση να διαδραματίσεις τον παρελθόντα ρόλο σου στη ζωή. Έτσι, το ταξίδι στο χρόνο μπορεί να σε θεραπεύσει ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ από οποιαδήποτε φυσική παθήση που μπορεί να είχες πριν από την είσοδό σου στην χρονομηχανή. Ωστόσο, η μοίρα θα βρει και πάλι έναν τρόπο να παραλύσεις μόλις ξαναπιάσεις τον τρέχων χρόνο. Πες ότι την πρώτη φορά που θα είχες παραλύσει, ήταν γιατί σε είχαν σπρώξει έξω από ένα παράθυρο. Επειδή το σύμπαν έχει ένα περίεργο τρόπο να αυτοδιορθώνεται, την δεύτερη φορά μπορεί να χτυπηθείς από ένα αυτοκίνητο.
  4. Όταν πηγαίνεις πίσω στο χρόνο, μπορείς να αλλάξεις μόνο πράγματα που δεν έχουν επιπτώσεις στο πεπρωμένο σου. Με άλλα λόγια, εάν πήγαινες στην εκκλησία κάποτε στο παρελθόν και στη συνέχεια πήγες πίσω στο χρόνο, δεν είναι σίγουρο ότι θα ξαναπηγαίνεις στο νέο χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, εάν την πρώτη φορά που πήγαινες στην εκκλησία αυτό σε έκανε να αλλάξεις μία αντίληψή σου, η μοίρα θα βρει έναν τρόπο να σε κατευθύνει προς αυτή την αντίληψη. Ίσως σου συμβεί μία μεταθανάτια εμπειρία, ή ίσως ένα μυστηριώδες πρόσωπο σε χαιρετίσει σε ένα κοσμηματοπωλείο και να σου πει ότι πρέπει να αλλάξεις τις αντιλήψεις σου ή, ακόμη, ίσως η μοίρα σε σκοτώσει, δεδομένου ότι δεν μπόρεσε να βρει έναν τρόπο να αλλάξει την πίστη σου.
  5. Αν πας πίσω στο χρόνο και πεθάνεις, δεν θα είσαι εντελώς νεκρός, επειδή υπάρχει ήδη μια παραλλαγή του σύμπαντος στην οποία είσαι ζωντανός στο μέλλον. Έτσι, θα είσαι ένας νεκροζώντανος μέχρι τη στιγμή που θα ξαναπιάσεις τον χαμένο χρόνο. Με άλλα λόγια, η παρουσία σου μπορεί να είναι αντιληπτή σε μερικούς ανθρώπους, αλλά όχι σε όλους. Η παρουσία σου θα γίνεται γνωστή όταν θα πρέπει να αλλάξεις κάτι για τη μοίρα.
  6. Αν δεν είχες παιδιά, δεν μπορείς να πάς πίσω στο χρόνο και να γεννήσεις. Η μοίρα δεν επιτρέπει μια νέα οντότητα να υπάρξει σε ένα παρελθόν που αρχικά δεν υπήρχε. Έτσι, η μοίρα είτε θα σκοτώσει τη μητέρα, είτε το μωρό, ή και τα δύο για να γίνει η απαραίτητη αυτοδιόρθωση. ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ, η μοίρα αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τη μητέρα ή το μωρό για να αντικαταστήσει κάποιον άλλο στο χρονοδιάγραμμα. Η τελική έκβαση του μέλλοντος όμως για το Σύμπαν θα παραμείνει η ίδια.
  7. Βασικά, οι κανόνες της χρονομηχανής δεν διέπονται από οποιονδήποτε φυσικό ορισμό του ταξιδίου στο χρόνο. Οι κανόνες, αν θέλετε, διέπονται από το πώς η ΜΟΙΡΑ αποφασίσει για τη διατήρηση του χρονοδιαγράμματος. Έτσι, εάν είσαι υποχρεωμένος να κάνεις κάτι σημαντικό σε ένα μελλοντικό χρονοδιάγραμμα, η μοίρα θα βρει κάθε δυνατό τρόπο να διατηρήσει το χρονοδιάγραμμα αυτό• έτσι εμφανίζονται φαντάσματα και τέρατα καπνού στα επεισόδια του Lost. Έτσι, σύμφωνα με τον ορισμό του ταξιδίου στο χρόνο που δίνει η σειρά, η μοίρα διαθέτει ένα αστείο τρόπο να διορθώνει τα πράγματα (χαχαχα!!!).
2007
Γεμάτοι μίσος, ο Ben, ο Richard και ο Jacob βρίσκουν έναν τρόπο για να αποκτήσουν έλεγχο πάνω στην χρονομηχανή και γυρίζουν πίσω στο έτος 1996 για να εξοντώσουν όλους τους ανθρώπους της Dharma στο νησί (Η Εκκαθάριση). Σημειώστε ότι στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του Ben, από τη γέννησή του έως το 2007, η πτήση 815 της δεν συνετρίβει ποτέ στο νησί και ο Ben δεν αρρώστησε ποτέ με καρκίνο. Το γεγονός ότι ο Ben, ο Richard και ορισμένοι άλλοι έζησαν μια ζωή έως το έτος 2007 τους κάνει να έχουν μοναδικές δυνάμεις: ξέρουν ότι τεχνικά θα παραμείνουν ζωντανοί μέχρι το 2007, ό,τι κι αν συμβεί (εκτός εάν η μοίρα κρίνει την επιβίωσή τους ως μη σημαντική για τη διαφύλαξει το αρχικό χρονοδιάγραμμα). Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Ben μπόρεσε να επιβιώσει μέσα σ΄ όλο τον αγώνα για την εξουσία στο νησί κατά την διάρκεια της 4ης σεζόν, αλλά και ο λόγος γιατί άντεχε όλους τους σοβαρούς ξυλοδαρμούς από τους κατοίκους του νησιού σχεδόν σε κάθε επεισόδιο (LOL!!!!!!!!!!!!!)

::::::::::Προσοχή::::::::::
Γυρίζουν (οι 3 τους) πίσω στο χρόνο μόνοι τους. Δεν γυρίζουν μόνο το νησί (όπως θα κάνουν αργότερα). Γυρίζουν απλά πίσω όπως έχουν κάνει πολλές φορές στο παρελθόν και μεταφέρονται σε ένα Σύμπαν που ζει όλο μαζί σε έναν χρόνο, στο 1996. Είναι δηλ. ένα "κλασικό" ταξίδι στο παρελθόν, όπου μεταφέρουν μαζί τους και όλο το υπόλοιπο Σύμπαν (π.χ. επιβάτες, αεροπλάνο, πτήση 815 κτλ.). Το τονίζω αυτό για να υπάρχει λογική αντιστοιχία με όσα ακολουθούν στην επόμενη παράγραφο).

1996 (νέο χρονοδιάγραμμα για το νησί):
Έχοντας πάει πίσω στο χρόνο, και συνειδητοποιώντας ότι η Dharma μπορεί να έχει ακόμα μια παρουσία στον έξω κόσμο, οι Άλλοι πρέπει γρήγορα να σκεφτούν κάτι που θα αποτρέψει την Dharma ή τον Wildmore να φθάσουν στο νησί. Έτσι, ο Μπεν σκέφτεται ένα τρόπο να θέσει ολόκληρο το νησί σε ένα χρονικό βρόγχο, ένα χρονικό loop. Αυτό το loop θα κρατήσει το νησί διαρκώς στο παρελθόν (στο έτος 1996) • αποτρέποντας έτσι τους ανθρώπους της Dharma από το να έρθουν στο νησί. Μόλις ο Richard και ο Ben ξεκίνησαν το loop, συγκέντρωσαν τους εναπομείναντες κατοίκους του νησιού• αυτοί οι άνθρωποι κατέληξαν τελικά να γίνουν η αντίθετη δύναμη στην Dharma, οι Άλλοι.
Για να δημιουργήσουν αυτό το loop, ο Ben, ο Richard και ο Μιχαήλ είναι σε θέση να συγχρονίσουν την χρονομηχανή στην Orchid με τη μαγνητική ανωμαλία η οποία περιλαμβάνει το νησί (όπως είπαμε στην αρχή, η Dharma δεν μπόρεσε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο -οι γνώσεις της πάνω στις ιδιότητες του νησίου παρέμειναν περιορισμένες)• με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα στους Άλλους να στείλουν ολόκληρο το νησί πίσω στο χρόνο! Στη συνέχεια ρυθμίζουν τον υπολογιστή που χρειάζεται το πατημα ενός κουμπιού κάθε 108 λεπτά. Αυτό το κουμπί που ενεργοποιείται κάθε 108 λεπτά είναι στην πραγματικότητα μία χρονομηχανή για όλο το νησί. Έτσι, για πάρα πολλά χρόνια, οι Άλλοι είναι σε θέση να παρατείνουν το χρόνο στο νησί, πατώντας το κουμπί κάθε 108 λεπτά. Μειονέκτημα: ο χρόνος στο νησί περιέχεται και αυτός μέσα στην μοναδική μαγνητική φούσκα που το περιβάλει• έτσι, ο χρόνος στον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζει να κυλά "κανονικά" (Όσον αφορά στο νέο χρονοδιάγραμμα, αφού πριν τονίσαμε ότι όλο το Σύμπαν γύρισε πίσω στο 1996, όπως γίνεται σε όλα τα κλασικά ταξίδια στο χρόνο). Ως εκ τούτου, το νησί παραμένει κολλημένο στο έτος 1996, όσο ο υπόλοιπος κόσμος φθάνει τελικά και στο σωτήριο έτος 2004, χρονιά κατά την οποία γίνεται το αεροπορικό δυστύχημα (Όσον αφορά στο νέο χρονοδιάγραμμα ξαναλέω και πάλι, αφού "κανονικά-κανονικά" έχουμε πει ότι το αεροπλάνο δεν έπεσε ποτέ). Ο μόνος τρόπος για να περάσει κάποιος από τον χρόνο του νησιού στον χρόνο του εξωτερικού κόσμου είναι να χρησιμοποιήσει τις ειδικές συντεταγμένες 3-0-5. Σημειώστε ότι στην 3η σεζόν, ο Μπεν κάνει ένα σχόλιο στον Richard λέγοντας "θυμάσε όταν γιορτάζαμε ακόμα γενέθλια;" Δεν υπήρχε λόγος να γιορτάσουν γενέθλια τώρα πιά, καθώς επαναλαμβάνουν το παρελθόν κάθε 108 λεπτά!
1996-1996 (8 έτη χρονικού loop στο νησί):
Ενώ ο χρόνος παραμένει σταθερός στο νησί, οι Άλλοι είναι σε θέση να συνεχίσουν τις δοκιμές τους με τα χρονοταξίδια. Οι Άλλοι θέλουν να δημιουργήσου μια ουτοπία πάνω το νησί. Θέλουν να κρατήσουν το νησί στο χρονικό του loop για πάντα. Πιστεύουν ότι με τον χρόνο σταματημένο στο νησί, οι νόμοι της μοίρας δεν ισχύουν. Ποιό είναι το μόνο πρόβλημα; Με τον χρόνο σε αναστολή, και το γεγονός ότι η μοίρα πάντα σκοτώνει τις μητέρες και τα βρέφη, οι άλλοι πρέπει να βρούν έναν τρόπο να προ-δημιουργούν στο νησί. Έτσι, προσλαμβάνουν την Τζουλιέτ να διερευνήσει το γνωστό θέμα της εγκυμοσύνης. Βρίσκουν επίσης ένα επιβλητικό αξιωματικό του στρατού (Kelvin) που θα πατάει συνεχώς το κουμπί, κάνοντάς τον να πιστεύει ότι σώζει τον κόσμο. Εν τω μεταξύ, κανείς τους δεν γερνά.
Επειδή το νησί είναι κρυμμένο από τον έξω κόσμο, ο Richard και ο Ben θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σε όσους αφήνουν να έρθουν και να φύγουν από το νησί. Επιπλέον, μπορούν να φύγουν (και να έρθουν) από το νησί μόνο μέσω της ειδικής πορείας που δημιούργησε το πλοίο Black Rock, πολλά χρόνια πριν. Αν δεν φύγουν μέσω αυτής της πορείας, θα καταλήξουν στον εξωτερικό κόσμο σε κάποιο παρελθόντα χρόνο (όσο πιο πολύ απομακρυνθούν από την πορεία 3-0-5, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το χρονικό χάσμα μεταξύ του νησιού και του εξωτερικού κόσμου)• Αυτό θα απαιτήσει να βρουν μία σταθερά μεταξύ των δύο διαφορετικών χρόνων για να επιβιώσουν. Αν βρουν κάτι που να ισχύει και στους 2 κόσμους, θα τα καταφέρουν, αν όχι θα πεθάνουν, αν όχι θα τρελαθούν και τελικά θα πεθάνουν). Το ίδιο ισχύει και για τις 2 κατευθύνσεις, από και προς το νησί.
Ο Jacob είναι επίσης ένας χρονοταξιδιώτης όπως ο Richard και ο Ben. Ωστόσο δεν τον έχουμε δει ποτέ ζωντανό. Σε κάποια χρονική στιγμή αφού πηγαίνει πίσω στο χρόνο μαζί με τους άλλους 2, ο Jacob πεθαίνει. Αφού όμως όπως έχουμε πει ο Jacob είναι ζωντανός το έτος 2007 σύμφωνα με το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, το πνεύμα του πρέπει να παραμείνει ζωντανό έτσι ώστε να βοηθήσει την εκπλήρωση του πεπρωμένου του Ben και του Ρίτσαρντ.
1996-2004 (Χρόνος εκτός νησιού):
Όσο το νησί είναι κολλημένο στο έτος 1996, όλοι οι βασικοί χαρακτήρες του LOST ζουν κανονικά (;) τις ζωές τους όπως τις γνωρίσαμε μέσω των flashbacks που δείχνει η σειρά. Παρακάτω θα δούμε όσα τους συμβαίνουν σε αυτό το διάστημα με μία δεύτερη ματιά...
Να θυμάστε πάντα ότι στο πρώτο χρονοδιάγραμμα του Μπεν, του Richard και του Jacob το αεροπλάνο δεν έπεσε ποτέ και δεν έγινε κανένα δυστύχημα στο νησί ως το 2007. Όσα βλέπουμε στα flashbacks γίνονται ενόσω στο νησί είναι σε εφαρμογή ο χρονικός βρόγχος του Μπεν• τα flashbacks έχουν σχεδιαστεί από τους σκηνοθέτες για να μας δείξουν πως άλλαξαν οι ζωές όλων των χαρακτήρων από την μοίρα, με απώτερο σκοπό όλοι να καταλήξουν στο νησί.
Για παράδειγμα, στο αρχικό χρονοδιάγραμμα του Jack, ο πατέρας του ήταν απόλυτα φυσιολογικός και δεν πέθαινε στην Αυστραλία. Ωστόσο, όταν ο Μπεν πήγε πίσω στο χρόνο, στην πορεία δημιουργήθηκαν μια σειρά γεγονότων, αλλαγών στο χρονοδιάγραμμα του Jack, το οποίο τελικά τον έφερε στο νησί. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους υπόλοιπους χαρακτήρες.
1996 (χρόνος νησιού - γύρω στο 2001 στον υπόλοιπο κόσμο):
Ο Richard και ο Ethan εγκαταλείπουν το νησί μέσω των ειδικών συντεταγμένων, για περίπου 5 χρόνια (ενώ την ίδια στιγμή το νησί βρίσκεται σε χρονικό βρόχο), για μία αποστολή εξεύρεσης. (Σημειώστε επίσης ότι Richard είχε ταξιδέψει πίσω στο χρόνο και στις αρχές του 1970 ή και νωρίτερα, για να ξεκινήσει επαφές με τον Locke, που τελικά ήρθε στο νησί). Ο Richard και ο Ethan εντοπίζουν την Τζουλιέτ για να διερευνήσει το θέμα των γεννήσεων στο νησί. Η Τζουλιέτ θα κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την αδερφή και καθώς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στο νησί, ο Μπεν χρησιμοποιεί την έλλειψη ενημέρωσής της για να την κρατήσει εκεί. Αφού ο Μπεν έρχεται από το μέλλον, ξέρει ότι ο σύζυγός της θα χτυπηθεί από λεωφορείο μια ορισμένη ημερομηνία, οπότε προγραμματίζει στρατηγικά την επίσκεψη του Ρίτσαρντ και του Ήθαν λίγες ημέρες πριν το ατύχημα, γνωρίζοντας ότι θα ήταν ένα έναυσμα για να έρθει η Juliet στο νησί. Επίσης, ο Ben γνώριζε ότι η αδελφή της τελικά θα θεραπευόταν τελικά από τον καρκίνο και θα γεννούσε ένα κορίτσι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Ben επιμένει συνεχώς ότι αν έρθει στο νησί, μπορεί να θεραπεύσει την αδελφή της. Ο Ben δεν είναι ψεύτης! (LOL)
1996 (χρόνος νησιού - γύρω στο 2001 στον υπόλοιπο κόσμο):
Ο Widmore ήταν ένα πρώην μέλος της Dharma, και είχε πολύ μεγάλη εμπειρία δουλεύοντας πάνω στα ταξίδια στο χρόνο. Είναι άπληστος και χρησιμοποίησε την χρονομηχανή για γυρίσει μερικά χρόνια πίσω και να κερδίσει χρήματα, παίζοντας στοιχήματα κτλ. - κάτι που τελικά τον έκανε εκατομμυριούχο. Ωστόσο, ήταν εκτός νησιού όταν ο Μπεν άρχισε το χρονικό λουπ και τώρα δεν μπορεί να βρει το νησί! Αποκτά το ημερολόγιο του πλοίου Black Rock σε έναν πλειστηριασμό, επειδή γνωρίζει ότι αυτό θα του δώσω τις συντεταγμένες για να επιστρέψει στο νησί.
Ο Wildmore προσλαμβάνει του σύζυγο της Λίμπι σε μία πρώτη του προσπάθεια να εντοπίσει το νησί. Του παραχορεί ένα σκάφο με προγραμματισμένες συντεταγμένες - κάτι που τελικά θα του επιτρέψει την μεταφορά του στο νησί. Ωστόσο, ο σύζυγος της Λίμπι πεθαίνει απροσδόκητα, και εκείνη δίνει το πλοίο στον Desmond που συναντά τυχαία. Είναι ασαφές εάν αυτό ήταν ή όχι και στις προθέσεις του ίδιου του Wildmore.
2004 (χρόνος εκτός νησιού):
Η πτήση Oceanic 815 συντρίβεται στο νησί επειδή ο Desmond σταμάτησε προσωρινά να πατάει το κουμπί που επαναφέρει το νησί πίσω στο χρόνο κάθε 108 λεπτά. Το μη πάτημα του κουμπιού είχε ως αποτέλεσμα η μηχανή να μην ασκεί την ισχύ της επί της χειραγώγησης της μαγνητικής φυσαλίδας που περιβάλει το νησί. Έτσι, δημιουργήθηκε ένα άνοιγμα πάνω από το νησί, το ακριβές εκείνο κλάσμα του δευτερολέπτου που η Oceanic 815 πετούσε από πάνω. Η χρονιά ήταν 2004 για τον εξωτερικό κόσμο, ενώ η φούσκα τράβηξε το αεροπλάνο στο δικό της χρόνο, στο 1996. Η δύναμη που δημιουργήθηκε από τη ροή του μαγνητικού πεδίου διέλυσε το αεροπλάνο στη μέση.
Εδώ φυσικά υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: ήταν τυχαίο το ότι το αεροπλάνο πετούσε από εκεί την συγκεκριμένη στιγμή, ήταν σαμποταρισμένο από εξωτερικούς ανθρώπους της Ντάρμα, ή η πτώση του ήταν και αυτή μία ενέργεια της μοίρας για να οδηγήσει τους χαρακτήρες μας στο νησί;
Μετά την συντριβή του αεροπλάνου, οι ήρωές μας υπάρχουν στο 1996. Έχουν την εξωτερική εμφάνιση του 2004, αλλά ο Λοκ και η Ροουζ θεραπεύονται από αρρώστειες που δεν είχαν αρχικά. Αν ποτέ φύγουν από το νησί με τις σωστές συντεταγμένες (όπως έκαναν στο τέλος του 4ου κύκλου), τότε θα επιστρέψουν στο 2004. Λογικό. Αλλά επειδή στο αρχικό χρονοδιάγραμμα το αεροπλάνο δεν έπεσε ποτέ, όλοι πρέπει με κάποιον τρόπο να ζήσουν ως το 2007. Λογικό κι αυτό.
1996 (χρόνος νησιού):
Συμβαίνουν όλα όσα βλέπουμε στις 2 πρώτες σεζόν της σειράς. Ανακαλύπτεται η καταπακτή και ο Λοκ καταλήγει στο να μην πατάει το κουμπί. Ο Ντεςσμοντ γυρίζει το κλειδί και αποσυνδέει τον Κύκνο από την χρονομηχανή. Αυτό έχει ένα κομβικό αποτέλεσμα: ο χρόνος αρχίζει να κυλάει ξανά στο νησί.
Όταν ο Ντεσμοντ γυρίζει το κλειδί, κατά κάποιον τρόπο "ξαναζεί" τη ζωή του ως το 2004 και έτσι θα μπορεί έπειτα να προβλέπει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Είναι ο μόνος στον οποίο συμβαίνει κάτι τέτοιο, προφανώς γιατί όπως αναφέρεται και στην 4η σεζόν, εκτέθηκε πάρα πολύ στην ακτινοβολία του νησιού. Ο Ντες είναι ο κεντρικός χαρακτήρας των ¨καλών¨!!!
2004 (χρόνος εκτός νησιού, μετά το αεροπορικό δυστύχημα):
O Wildmore τοποθετεί ένα ψεύτικο αεροπλάνο στον ωκεανό, αντιλαμβανόμενος ότι το πραγματικό έχει καταλήξει στο νησί. Ο ίδιος επιθυμεί να βρει το νησί για τους δικούς του σκοπούς και φυσικά δεν θέλει να τον προλάβουν οι σωστικές δυνάμεις.
Απο την άλλη, τα εναπομείναντα μέλη της Ντάρμα ανά τον κόσμο, θέλουν να βρουν κι αυτά το νησί, για να επαναφέρουν τον κόσμο στην αρχική του θέση, πριν αρχίσουν όλα όσα έγιναν τις τελευταίες δεκαετίες. Μόλις ανακαλύπτουν ότι ο Γουίλντμορ στέλνει δεύτερο πλοίο για να βρει το νησί, φροντίζουν να επιβιβαστούν σε αυτό οι δικοί τους κατάσκοποι: η Ναόμι, ο Φάραντει, ο Λεπίδης κα
Ο Μπεν, τέλος, φροντίζει να βρίσκεται σε αυτό το πλοίο και ο Μάικλ, με σκοπό να τους βγάλει όλους απ' τη μέση!
1996 (χρόνος νησιού):
Μετά τον θάνατο του Τσάρλι και την απενεργοποίηση του παρενοχλητικού μηνύματος, ο Τζακ επικοινωνεί με το πλοίο μέσω του τηλεφώνου της Ναόμι. Το τηλέφωνο αυτό χρησιμοποιεί ως δίαυλο επικοινωνίας τις συντεταγμένες 3-0-5 κι έτσι μπορεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του νησιού και του υπόλοιπου κόσμου, όπως ακριβώς ισχύει για τα πλοία. Με άλλα λόγια, είναι ένα τηλέφωνο μέσω του οποίου μιλάς με το μέλλον.
Ο Ντάνιελ επιχείρησε να κάνει ένα πείραμα πάνω στο νησί και είδε ότι το φορτίο του παραδόθηκε με 31 λεπτά διαφορά, δηλ. αρκετά κοντά στις συντεταγμένες, όπως και το πτώμα του γιατρού που έφτασε λίγες ώρες νωρίτερα από το κανονικό: ήταν αρκετά κοντά στις συντεταγμένες, αλλά όχι 100%.
Ο Ντάνιελ και οι υπόλοιποι είναι διαλλεγμένοι από την Ντάρμα και στρέφονται εναντίον του Μπεν, γιατί θέλουν να μάθουν πως η οργάνωση εξολοθρεύτηκε από το νησί. Ξέρουν αρκετά πράγματα, όπως -και δυστυχώς για τους ίδιους- ότι είναι αναλώσιμοι...
Αφού συμβούν όλα όσα βλέπουμε στα επόμενα επεισόδια, οι 6 βρίσκονται πάνω στο ελικόπτερο και ο Μπεν γυρίζει τον τροχό στον σταθμό Ορχιδέα. Είναι ένας ύστατος χρονοδιακόπτης, που χρησιμοποιεί όλη την μαγνητική δύναμη του νησιού για να λειτουργήσει πλήρως την χρονομηχανή, στέλνοντας με άλλα λόγια όλο το νησί πίσω στην εποχή που δημιουργήθηκε η χρονομηχανή, στην δεκαετία του 1960! Το γιατί το νησί δεν φαίνεται καθόλου από τους 6 πάνω στο ελικόπτερο εξηγείται στην μεθ-επόμενη παράγραφο.
2005 :
Όταν ο Μπεν γυρίζει τον τροχό στον σταθμό Ορχιδέα, η μοίρα τον τοποθετεί στο 2005, στην έρημο, με τελικό σκοπό να βρει τον Σαγίντ και να δουλέψουν μαζί. Ο Μπεν προσπαθεί τώρα να εξασφαλίσει ότι όλα θα πάνε καλά ως το 2007, ενώ ο Σαγίντ δελεάζεται με την προοπτική να επικρατήσει ο Μπεν επί του νησιού και ο ίδιος να γυρίσει πίσω στο χρόνο και να έχει μία δεύτερη ευκαιρία με την γυναίκα του. Για να το καταφέρει αυτό ο Μπεν, στρέφεται εναντίον της Νταρμα και καταδιώκει όλα τα μέλη της.
1960 (νέο χρονοδιάγραμμα για το νησί, με ηγέτη τον Locke):
Ο Locke τώρα έχει ταξιδέψει πίσω στο χρόνο πολλά χρόνια. Έχει γίνει ο ηγέτης των άλλων πάνω στο νησί. Έχει την ικανότητα να διαμορφώσει εκ νέου σχεδόν 50 χρόνια από το παρελθόν. Και τι συμβαίνει; Τίποτα! Όπως θα περίμενε κανείς, ο Λοκ δεν μπορεί να αλλάξει το παρελθόν. Μόλις ο χρόνος τελικά ξαναφτάνει στο 2003, η Dharma ξεκινά και πάλι να διεισδύει στο νησί. Ο Locke τελικά χάνει τον έλεγχο, και διαφεύγει από αυτό. Το νησί πέφτει στα χέρια της Ντάρμα μετά από καιρό και αυτή τελικά το καταστρέφει, περίπου στο έτος 2003! Γι' αυτό, εξαφανίζεται από τα μάτια των 6 πάνω στο ελικόπτερο - γιατί στο νέο χρονοδιάγραμμα που δημιουργήθηκε από τον Locke, το νησί δεν υφίσταται πλέον κατά το έτος 2004!
2007:
Ο Τζακ έχει ζήσει περίπου 3-4 χρόνια εκτός νησιού με την Κέιτ και τον Άαρων. Ο Λοκ κάνει επαφές με τους 6, γιατί πιστεύει ότι μπορεί με κάποιον τρόπο να τους πάει όλους πίσω στο χρόνο και στο νησί, και, όλοι μαζί να αποτρέψουν την καταστροφή του νησιού (αλλά και τον αφανισμό των υπολοίπων επιβατών του αεροπλάνου, οι οποίοι φυσικά δεν επιβίωσαν). Γιατί το πιστεύει αυτό αλλά και γιατί καταλήγει νεκρός σε ένα φέρετρο στο τελευταίο πλάνο του τελευταίου επεισοδίου μέχρι στιγμής δεν το γνωρίζουμε, αλλά, κάτι πρέπει να μας πουν και στους επόμενους 2 κύκλους!!!!!
Συμπεράσματα:
Το LOST πραγματεύεται την σύγκρουση μοίρας και ελεύθερης βούλησης. Εάν κάτι έχει λάβει χώρα στο παρελθόν, υπάρχει άραγε κάποιος τρόπος γυρνώντας πίσω στον χρόνο να αποτρέψω όσα πρόκειται να συμβούν; Μέχρι στιγμής, κανείς στην σειρά δεν κατάφερε να αλλάξει το πεπρωμένο. Ούτε ο Μπεν με τον χρονικό βρόγχο που δημιούργησε κάθε 108 λεπτά, ούτε ο Λοκ που γύρισε πίσω ολόκληρες δεκαετίες. Για κάποιον λόγο ωστόσο, αυτή τη φορά ο Λοκ ισχυρίζεται πως ανακάλυψε κάτι διαφορετικό. Θα το μάθουμε όλοι μαζί ως το καλοκαίρι του 2009 που τελειώνει η σειρά.

///p.s.
:(αύριο και μεθάυριο θα κάνω σίγουρα update στα παραπάνω, αλλά μιάς και είχα υποσχεθεί αυτό το πόστ σε oksikemia, filmlover και george, δεν μπορούσα να κρατηθώ μέχρι τότε!)

///update 23/1/2009: πρώτες σκέψεις μετά τα δύο πρώτα επεισόδια του 5ου κύκλου εδώ.

26 σχόλια:

  1. Δεν έχω το κουράγιο να διαβάσω όλο αυτό το θηρίο αλλά μόλις βρώ χρόνο θα το κάνω. Μου αρέσουν οι θεωρίες γύρω από την αγαπημένη μου σειρά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. I'll be waiting!
    Σίγουρα έχει λαθάκια τα οποία μπορούμε να εντοπίσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτό θα το βάλω στο blog μου
    δε γλυτώνει με τίποτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. σου έγραψα κι εκεί, περιμένω feedback!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γενικα τα περισσοτερα σημεια της θεωριας ειναι λογικα.
    ο καπνος ομως λεει πως εμφανιζεται για να αποκαταστησει τη μοιρα. στον τεταρτο κυκλο ομως ειδαμε τον Μπεν να τον καλει ο ιδιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το σκέφτηκα κι εγώ αυτό, αλλά δεν ξέρουμε ακριβώς ποιον κάλεσε ο Μπεν (ούτε σε ποιο χρόνο). Τέσπα, είναι απλά μία -ενδιαφέρουσα- θεωρία. Εξάλλου, 48 μέρες μείνανε (LOL!). filmlover δες και το νέο ποστ, θα ψηθείς ακόμη περισσότερο μου φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μολις το ειδα κ δεν μπορω να περιμενω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ουφ, το διάβασα κι εγω... Πολύ καλή θεωρία όντως. Υπάρχουν βέβαια πολλές λεπτομέρειες που δεν είνα και πολύ λογικές όπως με τον καπνό πολύ σωστά. Ας περιμένουμε την 5η σεζόν. Ελπίζω να τα διαψέυσει όλα για να μας τρελάνει ακόμη περισσότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαζί σου! Καλύτερα να μην ισχύει τίποτα απ'όλα αυτα! Αρκεί να μην μας πετάξουν καμία μπαρούφα επειδή δεν είχαν προετοιμάσει κάτι από την αρχή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Eπειδή έχω μπλέξει, δεν έχω κaθήσει να "μελετήσω" όπως θα ήθελα το πόστ...
    Όμως, έχεις δεί αυτό το blog??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όχι, δεν το ξέρω. Θα το κοιτάξω εν καιρώ και θα το ξανασυζητήσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. δεν αναφερεις πουθενα το νοημα των αριθμων και γιατι εμφανιζονται σε διαφορα σημεια στη σειρα, οπως στην λοταρια που κερδισε ο χερλι πριν την πτωση του αεροπλανου ή τα χιολιομετρα του αυτοκινητου του χερλι (μονο στον χερλι παντα) και φυσικα το οτι ειναι ο κωδικος για τα 108 λεπτα. εκτος κι αν υπαρχει επιτηδες συνδεση του συγκεκριμενου χαρακτηρα απο τους χρονοταξιδιωτες, καθως ο χερλι κατα ενα περιεργο τροπο μπορεσε και βρηκε την καλυβα, ενω ο λοκ οχι και εκανε αυτο εντυπωση και στον μπεν.

    πανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το οτι ειναι νεκρος ο λοκ, συμφωνα με την χρονο θεωρια που λες, αν γυρισουν στο νησι θα πρεπει να ζει, καθως γυριζει πισω στο χρονο μολις μπαινει στο πεδιο του νησιου. αλλα θα μεινει ζωντανος μεχρι τον καιρο που πεθανε, οταν και αν φτασει εκεινον τον καιρο το νησι. λογικο μου φαινεται. αλλωστε οταν επεσε το αεροπλανο στο νησι και γυρισαν πισω στο χρονο οι επιβατες, ο λοκ περπαταει γιατι ο χρονος του νησιου ειναι πριν την πτωση του απο την πολυκατοικια.

    πανος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. για τους αριθμούς υπάρχει η "απάντηση" που δίνεται στο βιντεοπαιχνίδι που έφτιαξαν οι παραγωγοί της σειράς και εξηγεί ότι είναι οι ρίζες μίας μαθηματικής εξίσωσης, η οποια δεδομένης μια αρχή στον χρόνο, δίνει την ημερομηνία καταστροφής του κόσμου.

    σήμερα θα δω τα 2 καινούργια επεισόδια του 5ου κύκλου, είμαι σίγουρος ότι θα αρχίσουν να μιλάνε ανοιχτά για ταξίδια στο χρόνο.

    γενικά, δεν μπορούν να κρυφτούν πάρα πολύ τώρα πιά οι συγγραφείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ή παραείναι πολύπλοκο για το μυαλό μου ή δουλεύω πολύ τελευταία :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. και εγω killah το εχω χασει εδω και καιρο. σιγα μην προβληματιζομαι και με το λοστ.. απλα το βλεπω και περναει ωραια η ωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. έτσι όπως το πάνε στον 5ο κύκλο, θα μας ξεφουρνίσουν το 80% από μόνοι τους... άσε που έχουν χάσει το αρχικό μυστήριο που περιέβαλε το κάθε νέο επεισόδιο. θα βγει μία συνεκτική θεωρία στο μεγαλύτερο κομμάτι της και θα αφήσουν ένα μικρό κομμάτι για να σκεφτεί και να συμπληρώσει ο καθένας τα δικά του. προσεχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. συμφωνω με τα συμπερασματα σου την σύγκρουση μοίρας και ελεύθερης βούλησης αλλα ριξε και μια ματια στα δικα μου απο μια πιο φιλοσοφικη πλευρα να μου πεις τη γνωμη σου...
    εδω:
    http://www.facebook.com/group.php?gid=53925253986&ref=mf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Η θεωρία δεν είναι δική μου, αλλά την ασπάζομαι σε μεγάλο βαθμό, γιατί από πολύ νωρίς είδε την συνολική εικόνα (μην κοιτάς τώρα που στον 5ο κύκλο τα πράγματα ξεκαθάρισαν αρκετά -η θεωρία αυτή είναι πολύ παλιά).

    Θα διαβάσω αυτά που αναφέρεις στην σελίδα σου και θα σου απαντήσω. Επειδή όμως με facebook δεν έχω ασχοληθεί, δεν ξέρω πως ακριβώς [επιτρέπει σχόλια από μη χρήστες? είμαι άσχετος! :( ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. asto facebook kai gw ksenerwsa kai vghka apthn malakia..eftiaksa kai gw block omws des to edw kai pes mou
    http://lostisart.blogspot.com/search?q=

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. poios kathise kai skeftike olo ayto?
    sketos ponokefalos einai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πες τα ανώνυμε! και εγώ πλεον βλέπβ λοστ μόνο για να περνάει η ώρα, να βλέπω τη φύση, το νησί, τη θάλασσα, την κέητ! :ρ πονοκέφαλος δε λες τπτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Βασικά, δεν είναι τίποτα σπουδαίο, απλά το λέει με πολλά λόγια. Μία ιστορία χρονοταξιδιού, με υπόβαθρο τη σ΄θυγκρουση μοίρας-ανθρώπινης βούλησης. That's all.

    Τώρα, πάνω σ'αυτό, κάνει αναφορές στη θρησκεία, στη φιλοσοφία, στη λογοτεχνία και αλλού (δες π.χ. τα ονόματα φιλοσόφων που δίνει σε χαρακτήρες της σειράς, τα βιβλία που αναφέρουν ότι διαβάζουν κ.α.) και αναπτύσσει ξεχωριστά 6-7 κεντρικούς ήρωες. Ο σπουδαιότερος κανόνας μίας τηλεοπτικής σειράς είναι να έχει ανεπτυγμένους σε ανάλυση ήρωες και υπο-ήρωες.

    Αν σε κάποιον δεν αρέσουν όλα αυτά, μάλλον προτιμά τα βίντεο κλιπ ή τις straight forwarding ελληνικές/χολυγουντιανές ταινίες και φυσικά δεν περιμένει το Lost για να αλλάξει γούστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Το lost εχει γινει κατι σαν εθισμος για μενα. Ειμαι μεγαλη φαν της σειρας και το γνωριζεις inverted_a. επιτρεψε μου ομως να διαφωνησω με το τελευταιο σου σχολιο. Δε σημαινει πως σε οποιον δεν αρεσει η σειρα ειναι φαν των ευπεπτων χολυγουντιανων ταινιων και γενικα της ευκολης διασκεδασης η και το αντιστροφο, οποιος παθαινει πλακα με τη σειρα, κατατασσεται αυτοματα στους "ψαγμενους".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. το lost εχει αξια να το βλεπει κανεις για ακομα ενα λογο νομιζω. ειναι οτι πιο updated σχετικα με την εποχη μας, ειναι ενα κοινωνικο φαινομενο. σε δεκα χρονια θα ανηκεις σε μια απο τις δυο κατηγοριες: αυτους που θα θυμουνται οτι εβλεπαν λοστ και σε αυτους που θα μετανιωνουν που δεν εβλεπαν τοτε (δλδ τωρα) λοστ. καλως η κακως αυτο ειναι ενα απτα χαρακτηριστικα της ποπ κουλτουρας της δεκαετιας οπυ τελειωνει. οποτε, διαλέγουμε ομαδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @ filmlover: δεν το εξήγησα καλά και παρεξηγήθηκα. είναι ικανή αλλά ΜΗ ΑΝΑΓΚΑΙΑ συνθήκη.

    @ oksikemia: έχεις δίκιο, αφήνει ήδη εποχή, όπως παλιά π.χ. τα X-Files και πιο παλιά το Twin Peaks, αλλά καμιά φορά, η ποπ κουλτούρα είναι απλά ποπ (μύρια όσα παραδείγματα)... χωρίς να θεωρώ το Lost καμία καλλιτεχνική υπεραξία (ουάου!), νομίζω ότι έχει και κάποια χαρακτηριστικά πέραν αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή