27 Φεβρουαρίου 2009

ιάννης ξενάκης

Αφιέρωμα στη μνήμη του Γιάννη Ξενάκη (1922-2001) διοργανώνει από σήμερα το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ερευνας Μουσικής και Ακουστικής (ΙΕΜΑ).
Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 7 μ.μ. (σσ χθές) στον χώρο νέων μέσων του μουσείου (Βασ. Γεωργίου 17 - είσοδος επί της οδού Ρηγίλλης), με ομιλητές τον Κώστα Μόσχο και τον Ανάργυρο Δενιόζο.

Χρησιμοποιώντας διαφάνειες αλλά και ηχητικά αποσπάσματα, ο κ. Μόσχος θα μιλήσει για την «Ιδιαιτερότητα και σημαντικότητα του έργου του Ξενάκη» και ο κ. Δενιόζος για «Τα μαθηματικά και τις άλλες επιστήμες στο έργο του Ξενάκη».

Οσο θα διαρκέσει το αφιέρωμα (μέχρι τις 29 Ιουνίου) θα υπάρχουν στον χώρο του μουσείου, μόνιμα εγκατεστημένοι, σταθμοί ακρόασης (audio lounge) με συνθέσεις του Ξενάκη, αναγνωστήριο με σημαντικά συγγράμματα για το έργο του, βιντεο-οθόνες όπου θα προβάλλονται αφιερώματα, προθήκη με παρτιτούρες και σχέδια του συνθέτη και εγκατάσταση με το διαδραστικό σύστημα μουσικής σύνθεσης UPIC του Ξενάκη, σε νέα ψηφιακή υλοποίηση.

Από τους πρωτοπόρους της μουσικής δημιουργίας του 20ού αιώνα ο μαθηματικός, αρχιτέκτονας και συνθέτης Γιάννης (Ιάνης) Ξενάκης ήταν διεθνώς γνωστός για τις πρωτοποριακές μουσικές μεθόδους που ανέπτυξε συσχετίζοντας τη μουσική και την αρχιτεκτονική με τα μαθηματικά και τη φυσική, μέσω της χρησιμοποίησης μοντέλων από τη Θεωρία των Συνόλων, τη Θεωρία των Πιθανοτήτων, τη Θερμοδυναμική, την ακολουθία Φιμπονάτσι κ.ά. Εφάρμοσε, δηλαδή, μαθηματικές θεωρίες και τύπους της φυσικής στο συνθετικό του έργο και συνέδεσε το ηχητικό αποτέλεσμα με γραφικές απεικονίσεις. Παράλληλα, οι φιλοσοφικές του ιδέες για τη μουσική έθεσαν καίρια το αίτημα για την ενότητα φιλοσοφίας, επιστήμης και τέχνης.
[via]

5 σχόλια:

  1. Μμμ.. Ωραία.. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω - πολύ σημαντική προσωπικότητα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δεν ξερω πολλα για τον ξενακη και εχω ακουσει λιγη απο τη μουσικη του. ωστοσο τον σεβομαι παρα πολυ και ειμαι σιγουρος οτι καποια στιγμη θα ασχοληθω εντατικα μαζι του. και απο την εκθεση θα περασω μια βολτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλο λέω να γράψω κάτι σχετικά για το έργο του αλλά φοβάμαι το αποτέλεσμα (είναι λογικός φόβος!).

    Κύριε Δούκα, θα ήταν καλή ιδέα ένα ποστ με την γνώμη που σχηματίσατε γι' αυτόν. Δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλές αναφορές σχετικά με το τι άνθρωπος ήταν, τι απόψεις είχε κτλ. Θα ήταν χρήσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι, ίσως αγαπητέ, αν και τον επισκέφθηκα μόνο ένα απόγευμα - πριν από 20 χρόνια - στο Παρίσι, όταν έψαχνα να βρω μεταπτυχιακά που να συνδυάζουν ηλεκτρονικά και μουσική. Και γω δεν έχω καθόλου συνολική γνώση του έργου του... Προκόπη και στον ενικό, please.. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προκοπη ή μηπως πάκη;; αστειεύομαι προφανώς!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή