1 Νοεμβρίου 2009

ελευθεροτυπία

σοβαρή ενημέρωση από μια σοβαρή εφημερίδα.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ο Κ. Καραμανλής έφθανε με την οικογένειά του και την οικογένεια της αδελφής της συζύγου του στο χωριό Δολό, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Ο Κων. Καραμανλής απολάμβανε τις τοπικές διαδρομές, μια και οδηγούσε ο ίδιος το αυτοκίνητό του. Στο Καλπάκι, μάλιστα, σ' ένα βενζινάδικο που σταμάτησε να «φουλάρει», ξάφνιασε τον βενζινά.
Πρώτη φορά ύστερα από χρόνια πέρασε τις αργίες της 28ης Οκτωβρίου μακριά από δοξολογίες και παρελάσεις, ξεκαθαρίζοντας σ' όλους πως δεν θέλει κουβέντα για όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ. ή για όσα συνέβησαν στα χρόνια της πρωθυπουργίας του.

*Πράγματι, τις πέντε μέρες που έμεινε στην Ηπειρο, ο τέως πρωθυπουργός, σε κάθε πολιτική αναφορά της παρέας γύριζε το κεφάλι του αλλού. Και τη μοναδική φορά που μίλησε, παραδέχθηκε ότι «δεν μπορείς να κάνεις πολλά, όταν δεν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους», διατυπώνοντας το μεγάλο του παράπονο πως δεν αποδόθηκαν ευθύνες ούτε για τις πυρκαγιές της Ηλείας, παρ' ότι διαμορφώθηκε γι' αυτές ένας ογκωδέστατος φάκελος.

*Στο φθινοπωρινό τοπίο του Πωγωνίου, ο Κ. Καραμανλής οδηγούσε ο ίδιος το αυτοκίνητό του απολαμβάνοντας τις διαδρομές και κρατώντας σε διακριτική απόσταση τη συνοδεία του. Γι' αυτό και ο βενζινοπώλης στο Καλπάκι έμεινε άγαλμα όταν διαπίστωσε ποιος ήταν ο περαστικός που του ζήτησε να φουλάρει το ρεζερβουάρ...

*Η οικογένεια Καραμανλή κατέλυσε στον ξενώνα του Χρ. Κωσταρά, τον οποίο έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν, τις μέρες του Πάσχα. Πρόκειται για στέκι και του προέδρου της δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, ο οποίος κατάγεται από το διπλανό χωριό, όμως ο Κ. Καραμανλής γνώριζε τον Φόρη (έτσι αποκαλούν οι φίλοι του τον ιδιοκτήτη) από παλιά, όταν είχε ταβέρνα στον Μαραθώνα, πριν τα παρατήσει κι εγκατασταθεί στο Δολό, φτιάχνοντας τον ξενώνα και το αγρόκτημα όπου βόσκει και το μικρό κοπάδι του Κ. Παπούλια. Με τα αρνάκια του προέδρου έπαιξαν τα παιδιά του τέως πρωθυπουργού...

*Ο Κ. Καραμανλής και η οικογένειά του πέρασαν τον περισσότερο χρόνο τους στο αγρόκτημα, κάνοντας κάποιες εξορμήσεις σε μέρη της περιοχής. Το μεσημεριανό μενού περιελάμβανε συχνά το αγαπημένο του φαγητό -κόκορα με μακαρόνια- και τα απογεύματα κυλούσαν με μικρούς περιπάτους στο χωριό. Τα παιδιά έπαιζαν στην αυλή του ξενώνα παρατηρώντας τα ζώα του αγροκτήματος και, όταν ο καιρός άνοιγε, οργανώνονταν μίνι εκδρομές στην Κόνιτσα και τον ποταμό Αώο, στο Καλπάκι, στο Δελβινάκι και στη χαράδρα Κουβαρά. Λεπτομέρειες;

*Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, οδηγώντας πάντα ο ίδιος το αυτοκίνητό του και παρά την καταρρακτώδη βροχή, πήγε στη γραφική Αετομηλίτσα, ψηλά στην Πίνδο. Στο καφενείο του χωριού έγινε σούσουρο με την απρόσμενη επίσκεψη, ακολούθησε λίγη κουβέντα για θέματα που απασχολούσαν τους ντόπιους, ένα κερασμένο τσίπουρο και... επιστροφή στο Δολό.

*Την Κυριακή το μεσημέρι ο Κ. Καραμανλής έκανε έναν σύντομο περίπατο μέχρι την τοπική εκκλησία του Αϊ-Δημήτρη και μετά συναντήθηκε με τον πρώην κοινοτάρχη Πωγωνιανής, Π. Τσέβη και τη σύζυγό του, οι οποίοι του προσέφεραν καλάθι με παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.

*Το πρωί της Δευτέρας η οικογένεια πήγε στο Στρατιωτικό Μουσείο του Καλπακίου. Μικροί και μεγάλοι ξεναγήθηκαν λεπτομερώς από τους στρατιώτες και παρακολούθησαν ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ για τη μάχη του Καλπακίου. Ενα «ζωντανό μάθημα ιστορίας» για τα δίδυμα του Κ. Καραμανλή, σχετικά με το έπος του '40.

*Την Τρίτη, το τελευταίο βράδυ, στο δείπνο που έγινε στο Δολό με φιλική συντροφιά, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι πέρασε ωραία, ότι ηρέμησε κι ότι σύντομα θα επαναλάβει την επίσκεψη. Οι εκδρομείς επέστρεψαν στην Αθήνα την Τετάρτη το απόγευμα. Τι έφεραν από την Ηπειρο εκτός από ωραίες εικόνες; Γαλακτοκομικά και αμέτρητα κυδώνια...

http://www.enet.gr/?=issue.el.home&date=01/11/2009&id=97294

9 σχόλια:

  1. Σαν έκθεση στο δημοτικό είναι, "Πως πέρασα το Σ/Κ"... Η ελληνική δημοσιογραφία σε νέα ύψη. Τα νέα κατορθώματα του Β(λ)ήματος και του proktikou τα διάβασες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χέστηκε η φοράδα στ'αλώνι που λένε και στο (ορεινό) χωριό μου.Ωραίο blog btw ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βήμα

    http://les-malakies.blogspot.com/2009/10/blog-post_223.html

    Τρωκτικό1
    http://les-malakies.blogspot.com/2009/10/star-wars.html

    Τρωκτικό2
    http://les-malakies.blogspot.com/2009/10/blog-post_31.html

    και διάφορα άλλα, που αν δεις το σχετικό μπλογκ του έχει μεγάλη "αγάπη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. οκ το τρωκτικό, για μενα δεν ειναι τπτ. και τι εγινε δλδ; ενα κακο μπλογκ που γραφει μαλακιες οπως τοσα αλλα.

    το θεμα ειναι με τις εφημεριδες οπως το βημα και η ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά, αν και δεν ξέρουμε ποιος έχει το τρωκτικό, άσε δε που το διαβάζουν πολλοί περισσότεροι απόσους αγοράζουν εφημερίδες.

    Κάθε πρωι στη δουλειά όλοι διαβάζουν το τρωκτικό. Όλοι! Και σου λένε και πως, "το έγραψε το τρωκτικό"----έλεος δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ρε εδω ο μουζουρακης οπυ πηγα να τον συμπαθησω, εγραψε απαντηση στο τρωκτικο! τι μου λες τωρα;

    αλλα το τι διαβαζει ο κοσμος ειναι αλλο θεμα. εμεις συζηταμε τι γραφουν τα μεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ε, κι εγώ τι φταίω που τους έγραψε; Πάντως, μέσο το ένα, μέσο και το άλλο. Κι η λάσπη, ως γνωστόν, όσο περισσότερη πετάς, πιο εύκολα θα κολλήσει [γενικά].

    Τέλος πάντων, θέλω να πω ότι ο πολύς κόσμος δεν ξέρει πού πατά και πού πηγαίνει. Διαβάζει ό,τι νάναι και στο νετ και στα έντυπα και νομίζει πως είναι η Αλήθεια.

    Καλά, θα μου πεις, εδώ πιστεύουν στα ζώδια, την Σκόντα Ξάνθη, τον ευαγγελισμό της παρθένου και κοσμογονία των 7 ημερών, τέλος πάντων.

    Υποψιάζομαι πως για όλα φταίει η εμμονή των ανθρώπων να πιστέψουν με ευκολία οτιδήποτε είναι γραμμένο σε ένα βιβλίο [όπου βιβλίο, βάλε ό,τι θες].

    ΑπάντησηΔιαγραφή