1 Νοεμβρίου 2009

Moon


Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μία ταινία επιστημονικής φαντασίας να σταθεί στα πόδια της τον 21ο αιώνα. Ο φουτουρισμός έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου, με τι κουράγιο να πας να σκηνοθετήσεις μία τέτοια ταινία μετά το 2001: Οδύσσεια του διαστήματος (η οποία btw, γυρίστηκε ΠΡΙΝ ο άνθρωπος πάει στο φεγγάρι, ΠΡΙΝ αποκτήσει υπολογιστές με ΤΝ κ.ο.κ.), μετά το Σολάρις, το Μπλέιντ Ράννερ και το Άλιεν; Πρέπει είτε α) να είσαι λίγο τρελός ή β) να έχεις χαμηλές προσδοκίες. Όπως και το Sunshine λοιπόν του Μπόιλ το 2007, έτσι και το Moon του υιού Μπάουϊ φέτος, κάνουν την ευχάριστη έκπληξη στις ταινίες της χρονιάς, χωρίς σε καμία περίπτωση να διεκδικούν πρωτεία ή βραβεία μετεξέλιξης του είδους. Το τελευταίο, στηρίζει τα πάντα στην ερμηνεία του Sam Rockwell (και λιγουλάκι στην πανέμορφη_για_άλλη_μία_φορά μουσική του Clint Mansel), παρουσιάζοντας μια συγκινητική ιστορία στην σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, με σαφή αλληγορική και προλεταριακή(!) άποψη. Κερδίζει το κοινό, όχι την αιωνιότητα. Χρειάζονται και τέτοιες ταινίες όμως (όπως π.χ. το Slumdog πέρσι)---δεν μπορείς να βλέπεις και διαρκώς αριστουργήματα, πώς να το κάνουμε.


σημ: παρατήρησα τώρα (μετά από χρόνια) τις βαθμολογίες που δίνει ο Δανίκας στις ταινίες που παίζονται αυτές τις μέρες (τα τελευταία χρόνια εμπιστεύομαι αποκλειστικά και μόνο το αθηνόραμα) και βλέπω ότι συμφωνώ μαζί του σε όλες: The White Ribbon (10 με τόνο), Κυνόδοντας 8/10, Moon 6/10, Ψυχή Βαθιά 4/10, Ακαδημία Πλάτωνος 7/10 (εδώ μου τα χάλασε λίγο, θα 'βαζα κάτι παρακάτω, αλλά προμοτάρει την αντίθεση στους ελληναράδες, οπότε δεν πειράζει). Χμ, θα τον διαβάζω καμία φορά μετά το "α".

12 σχόλια:

  1. εμένα πάντως με χάλασε πολύ η κριτική του μήτση στον αντίχριστο. χωρίς επιχειρήματα, χωρίς κινηματογραφικό κριτήριο, μόνο απωθημένα... κατά τα άλλα συμφωνώ κι εγώ μαζί του στα περισσότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Αντίχριστος νομίζω θα συμφωνήσουμε πως είναι μία ταινία που σου προκαλεί συναισθήματα, οπότε εάν ένας κριτικός δεν πειστεί για την καλλιτεχνική της αρτιότητα, είναι μικρός ο δρόμος για να την θάψει... Εγώ την ταινία την βρήκα ενδιαφέρουσα, αλλά σίγουρα όχι άρτια. Θέλω να πω δηλαδή πως τελικά υπερνικά σ' αυτές τις περιπτώσεις το υποκειμενικό στοιχείο, δεν περίμενα μία κριτική για να υπερασπιστεί την ταινία, αλλά ούτε και το ανάποδο.

    σημ:
    Πάντως, για να είμαι ειλικρινής, μία στο τόσο μ' αρέσει κι ένας κριτικός να παίρνει θέση και να πιάνει το φτυάρι---να διακινδυνεύει λιγάκι δηλαδή την φήμη του. Στους 300 για παράδειγμα, έβαλε το απόλυτο μηδέν, χωρίς ελαφρυντικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι πραγματικά ο αντίχριστος σου προκαλεί αισθήματα και απορίες (όχι απαραίτητα καλές)... Είμαι πολύ περίεργη να δω αυτή την ταινία, μου δίνει την εντύπωση ότι η συγκεκριμένη θα μας γυρίσει στις παραδοσιακές ταινίες επιστημονικής φαντασίας επαναφέροντας κάποιες σταθερές αξίες (όπως η μη χρήση CGI, η κατασκευή αληθινών σκηνικών, ο τρόμος - φόβος για το μέλλον που πλησιάζει κ.α)

    ο Σαμ Ροκγουελ πιστεύω ότι μπορεί να σηκώσει μια ταινία ολόκληρη στα χέρια του... το έχει αποδείξει κλέβοντας πάντα την παράσταση απο τους πρωταγωνιστές σε όποια ταινία έχει παίξει...Αν ωστόσο έγραφα εγώ μια ταινία γι αυτόν θα ήταν σίγουρα κωμωδία και όχι σοβαρή ταινία όπως η παρούσα.

    thanks for all the fish.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. με ενόχλησε που τα έβαλε με το χαρακτήρα του τρίερ και όχι με τη δουλειά του. έβγαζε δλδ μια εμπάθεια.

    πάντως ναι, κι εμένα μ' αρέσουν οι κριτικοί που δεν κάνουν δημόσιες σχέσεις με το αναγνωστικό κοινό τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Erisabetsu-chan : ο Ροκγουελ είναι πράγματι πολύ καλός, βάζει και 2-3 πινελιές χιούμορ όπου μπορεί // και έχεις δίκιο σ' αυτό που λες, δηλ. είχαν κατά νου την αισθητική των sci-fi παλαιότερων ετών (πίξε μια ματιά και στην συνέντευξη στο mftm).

    @spiral : μπορεί ο καθένας να ξεφύγει καμιά φορά (μία στις τόσες), αλλά στην συνολική του πορεία το "α" έχει αποδείξει νομίζω το αντίθετο (ενώ π.χ. ο Δανίκας συχνά πέφτει θύμα του μανιχαϊσμού του---βάζει δεκάρια ή μηδενικά κατά βούληση---μπορεί να κάναμε καλή παρέα, αλλά η κατ' επάγγελμα κριτική θέλει μια πιο ισορροπημένη στάση, φρονώ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν ξέρω σε ποιά ανάρτηση να το γράψω και αποφάσισα εδώ καθώς είναι το τελευταίο πόστ που αναφέρεται σε ταινία.
    Στο http://gone4sure.wordpress.com/ διοργανώνεται μια λίστα με τους δίσκους της δεκαετίας. Το ξέρεις ήδη αυτό καθώς απ' ότι είδα δηλώσατε συμμετοχή.
    Επειδή έχω διαβάσει την ανάρτησή σου με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και την βρήκα καταπληκτική και με καλό γούστο, σου προτείνω να διοργανώσεις κάτι αντίστοιχο για τις ταινίες της δεκαετίας(Top 25/top 20 whatever). What do you say? Ψήνεστε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα King Mob,

    Όμορφη ιδέα, προσωπικά έχω έτοιμη τη δική μου λίστα με τις αγαπημένες μου ταινίες και ήθελα να κάνω ένα ποστ γι΄αυτές.

    Δεν ξέρω αν υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλα blogs... μακάρι να συνέβαινε κάτι τέτοιο, με χαρά θα το οργανώναμε.

    Σκέφτομαι ότι αν γίνει, θα ήταν καλύτερο να στέλναμε τις λίστες κατευθείαν, όχι 1 την ημέρα, για να μην γεμίσουμε ποστς (υπολόγισε τα εκατοντάδες για τους δίσκους από όσους λάβουν μέρος φέτος).

    Χμ, ένα ποστ με όλο το Τοπ-20 και θα αναρτηθεί νωρίς σχετικά, να μην μπερδευτούμε και με τους δίσκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ναι,συμφωνώ με το φορμάτ όλες σε ένα πόστ. Είναι προτιμότερο. Κι εγώ έχω σχεδόν έτοιμη λίστα για να αναρτήσω γι αυτό ρώτησα. Θα είχε πλάκα πάντως και οι ταινίες είναι αρκετά εμπορικό μέσο για να γίνει τέτοια λίστα. Δλδ, ποιός δεν θα μπορεί να καταλήξει σε 20-25 ταινίες από την δεκαετία?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ότι μπορεί να γίνει, είναι σίγουρο. Μήπως κουράσει φοβάμαι, γι΄αυτό καλύτερα 1 ποστ ο καθένας. Να το "ανακοινώσουμε" λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι, καταλήξτε σε τρόπο βαθμολογίας (δεν έχει και πολύ σημασία), δημοσίευση όλες σε ένα πόστ και ανακοινώστε το! ΝΑΙ! Πιστεύω θα μαζευτεί κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. κι εγώ μέσα είμαι. όταν είσαι έτοιμος δώσε το σήμα για να ξεκινήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΟΚ λοιπόν, θα ποστάρω ένα τρόπο βαθμολογίας το απόγευμα και τα ξαναλέμε εκεί. Ετοιμαστείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή