17 Φεβρουαρίου 2010

last night a DJ saved my life: the history of the Disc Jockey

οι bill brewster και frank broughton είναι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την dance κουλτούρα. ο πρώτος μάλιστα τρέχει το δικό του label και ενίοτε κάνει το dj. ως εκ τούτων και χωρίς να το ψάξω και πολύ, τους θεωρώ μάλλον έγκυρες υπογραφές για ένα βιβλίο σαν αυτό.

στο βιβλίο παρουσιάζεται η ιστορία της χορευτικής μουσικής με επίκεντρο πάντοτε τον dj. ξεκινάει από πολύ παλιά, από τους ανθρώπους που πειραματίζονταν με το broadcasting, πριν ακόμα δημιουργηθεί το ραδιόφωνο και φτάνει -η ανανεωμένη έκδοση του 2006, η πρώτη κυκλοφόρησε το 1999- στην εποχή της ψηφιακής διάθεσης της μουσικής.

τα κεφάλαια/ είδη μουσικής που αναλύει είναι τα κάτωθι: northern soul, reggae, disco roots, disco, hi energy, hip hop roots, hip hop, us garage, house, techno, balearic, acid house, uk sounds. η ανάλυση γίνεται -ορθώς- λαμβάνοντας υπόψη το μέρος και τις κοινωνικές συνθήκες που κάθε ιδίωμα ξεκίνησε, ζητούμενο έτσι και αλλιώς στα μουσικά βιβλία. δε φτάνει η παράθεση ονομάτων και η περιγραφή των ήχων, σημασία έχει ο αναγνώστης να μαθαίνει ποιές ήταν οι αιτίες για τη δημιουργία κάθε μουσικής, ή καλύτερα ποιες συνθήκες ευνόησαν τη γέννησή τους. προσωπικά, τώρα πια βλέπω τη disco με άλλο μάτι, παρόλο που σαν άκουσμα -προφανώς- εξακολουθεί να με κουράζει.

στα πλαίσια της έρευνας οι συγγραφείς μίλησαν με dj και παραγωγούς, ενδεικτικά αναφέρω τους dj shadow, sasha, tiesto, frankie knuckles και κυριολεκτικά δεκάδες άλλους. καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει μεγάλη σημασία, είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον να διαβάζεις για παράδειγμα τις απόψεις των bellevile 3 για την ανάπτυξη του detroit techno.

το μειονέκτημα του βιβλίου, αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοιο, είναι το μέγεθός του. οι 552 σελίδες της ανανεωμένης έκδοσης είναι πραγματικά πολλές. πάντως, εάν κάποιος  θέλει να το αγοράσει, πρέπει οπωσδήποτε να πάρει τη δεύτερη έκδοση καθώς τα κεφάλαια acid house, uk sounds, hi energy και balearic δεν υπάρχουν στην πρώτη.

σαν τελευταία σημείωση να αναφέρω ότι μέσα από το βιβλίο γίνεται ακόμα μια φορά σαφές το πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε η μαύρη μουσική στη διαμόρφωση της ποπ κουλτούρας. είτε λέγεται soul, είτε disco, είτε techno (και αυτή μαύρη μουσική ήταν). δεν είναι τυχαίο ότι το εξώφυλλο του βιβλίου κοσμούν βινύλια των curtis mayfield, sly stone, james brown!

7 σχόλια:

  1. ok, i'm sold. που το πουλάνε να πάω να αγοράσω 5-6 αντίτυπα? :Ρ

    (σοβαρά τώρα, ξέρεις αν το φέρνει η πολιτεία ή κανένα άλλο βιβλιοπωλείο?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παλιοτερα το ειχα ψαξει στο κεντρο κι δεν το εφερναν. δε θυμαμαι σιγουρα για πολιτεια αλλα ειχα ρωτησει ελευθερουδακη.

    checkαρε και fnac, απο εκει ειχα παραγγειλει ενα αλλο προσφατα. αλλιως amazon. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. παρακαλω, υπαρχει παντα και το ενδεχομενο να το νοικιασεις. 10 ευρακια το μηνα κανει! :ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. παίζει βέβαια και το ενδεχόμενο να στο καβατζώσω κρυφά και να μην πληρώσω τίποτα :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. να στο φερω αυριο kode9, σαββατο στο psycho η κυριακη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δουλεύω χάρντκορ ωράρια αυτό το π/σ/κ, οπότε ίσως εμφανιστώ την κυριακή, αλλά κι αυτό με κάθε επιφύλαξη. thanx πάντως! θα μιλήσουμε ξανά μέχρι την κυριακή. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή