5 Μαΐου 2010

gerald early | one nation under a groove (university of michican press)

μόλις τελείωσα το one nation under a groove, ένα βιβλίο που εξετάζει συνοπτικά τη σχέση της motown με τη μαύρη και ποπ κουλτούρα της αμερικής. ο συγγραφέας του βιβλίου gerald early είναι ακαδημαικός που ασχολείται (και) με αφρο-αμερικανικά θέματα. όπως εξηγεί στην εισαγωγή, δεν είχε σκοπό να γράψει αυτό το βιβλίο ορμώμενος από την αγάπη του για τη μουσική, αλλά περισσότερο θεωρεί το πόνημά του σα μια εισαγωγή σε ένα έργο που ενδεχομένως γράψει στο μέλλον, στο οποίο θα προσπαθήσει να αναδείξει πτυχές της αφρο-αμερικανικής κουλτούρας των δεκαετιών 50 έως 70 που δεν έχουν τονιστεί.

έχοντας το παραπάνω στο μυαλό, δε θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση στον αναγνώστη το γεγονός ότι πράγματι, περισσότερο για τις κοινωνικές συνθήκες μέσα από τις οποίες αναδύθηκε η σπουδαία εταιρία από το ντιτρόιτ μιλάει το βιβλίο, παρά για τη μουσική και την εταιρία την ίδια. προσωπικά κουράστηκα λίγο, αλλά από την άλλη είναι μόλις 140 οι σελίδες και ένα σαββατοκύριακο αρκεί για την ανάγνωση. κάποιος που έχει διαβάσει ήδη άλλο βιβλίο για τη motown, δε νομίζω ότι θα πάρει πολλές νέες πληροφορίες, ένας begginer όμως θα εγκλιματιστεί καλά.

εξίσου ενδιαφέρουσες με το κείμενο, είναι οι συνεντεύξεις που έδωσαν σε billboard και sepia τέσσερα πολύ σημαντικά πρόσωπα της motown (berry gordy, diana ross, stevie wonder, marvin gaye), και οι οποίες παρατίθενται στο τέλος. πάλι, δε μαθαίνει ο αναγνώστης κάτι νέο, αλλά όπως πάντα η εκ των έσω εξιστόρηση των γεγονότων παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου