3 Μαΐου 2010

Paradise Lost


Η γενιά των πατεράδων μας θα πρέπει να ξύπνησε μουδιασμένη σήμερα. Δεν είναι και λίγο πράμα να μεγαλώνεις τα παιδιά σου 20 χρόνια (κάν' το 30 γιατί οι περισσότεροι μένουν ακόμα παρέα) με το απόλυτο ιδανικό του να γλύφεις την πασοκονεοδημοκρατία (ο όρος είναι του Πορτοσάλτε νομίζω) για να διοριστείς κάποια στιγμή στο δημόσιο και να έρχεται μια Κυριακή να σου παίρνει 2 ολόκληρους μισθούς (κι άλλον 1 τουλάχιστον σε φόρους). Το greek dream ολοκληρωνόταν με 3άρι στα προάστια, γερμανικό αυτοκίνητο, νύφη που ενέκρινε η μητέρα και τραπέζι το βράδυ της πρωτοχρονιάς στην Βανδή... αλλά όλα αυτά είναι γραφικά και τα λέμε τόσο καιρό και δεν έχουν κανένα νόημα και δεν λένε κι όλη την αλήθεια. Σημασία έχει πως όταν ζορίζουν τα πράγματα την πληρώνουμε όλοι μαζί, θύτες και θύματα. Κι αλίμονο, είμαστε ακόμα στην αρχή -ανά πάσα στιγμή μπορούν να παρθούν νέα μέτρα, να κόψουν μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα, να απολύσουν δημοσίους υπαλλήλους κ.α.

Τις τελευταίες ημέρες σχηματίστηκαν δύο διαφορετικές ομάδες σκέψης πάνω στην κατάσταση της χώρας και στην αντιμετώπιση του προβλήματος (και ήδη έχουν αρχίσει οι αναλύσεις περί των διαφορών τους). Η μία ομάδα υποστηρίζει πως για την κατάρρευση ευθυνόμαστε όλοι συνολικά σαν κοινωνία και επομένως πρέπει να πληρώσουμε, ακόμη κι αν αυτό δεν είναι δίκαιο για όσους δεν έκλεψαν, ενώ η δεύτερη ομάδα ετοιμάζεται για πόλεμο με τις σκοτεινές διεθνείς δυνάμεις που έβαλαν στο στόχαστρό τους την Ελλάδα και διακυρήττουν ότι δεν χρωστάμε τίποτα και δεν πρέπει να πληρώσουμε για τίποτα. Σίγουρα θα έχετε διαβάσει αυτό το διάστημα δεκάδες άρθρα που υιοθετούν και τις δύο [είχα ταχθεί υπέρ της μίας σε προηγούμενη ανάρτηση και είχα αιτιολογήσει την σκέψη μου ακόμη καλύτερα στα σχόλια που έγιναν]. Ως έναν βαθμό, και οι δύο σχολές έχουν δίκιο, ενώ καμία δεν αποφεύγει τις υπερβολές και τα λογικά κενά (ok, η δεύτερη σε πολλά περισσότερα κατά την γνώμη μου). Πολύ φοβάμαι όμως πως ούτε όλα αυτά έχουν μεγάλη σημασία πια.

Είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα. Το θέμα δεν είναι αν τα μέτρα είναι δίκαια (δεν είναι). Το θέμα είναι αν θα υλοποιηθούν και κυρίως αν θα αποδώσουν και μάλιστα άμεσα. Αυτό σκοντάφτει σε δύο ρητορικά ερωτήματα: α. εάν το δντ ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη της χώρας και β. εάν οι Έλληνες ενδιαφέρονται για οτιδήποτε άλλο εκτός από την πάρτη τους. Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες γρήγορα, και η όποια κυβέρνηση να κινηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης, διαφορετικά η χρεωκοπία θα έρθει λίγο αργότερα αλλά με επιπλέον 110 δις στο κεφάλι μας. Εντάξει, δεν είναι και σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, αν κάποιος έπρεπε να στοιχηματίσει, θα έλεγε όχι και στα δύο. Αλλά μερικές φορές και τα πιο σίγουρα στοιχήματα δεν βγαίνουν.

Θα καταλάβετε αν την βγάζουμε καθαρή όταν αρχίσουν να αναδεικνύονται δίπλα μας άνθρωποι που δεν συμμετείχαν στο πάρτυ και δεν έχουν ποτιστεί από τη σαπίλα της νεοπλουτιστικής αηδίας που λέγεται μεταπολίτευση και γεννά συνεχώς καινούργια κεφάλια μέσα στα σκατά του εύκολου χρήματος, της εξουσίας, της αμορφωσιάς και της ελληνικής μαγκιάς (στο περιθώριο, και της επανάστασης). Υπάρχουν αρκετοί, είμαι σίγουρος, κι ας μην έχουν μιλήσει ακόμη, κι ας μην τους πετυχαίνουμε στα blogs και το facebook. Αν αρχίσετε να τους βλέπετε σιγά - σιγά, να ξέρετε ότι βαδίζουμε σε σωστό δρόμο. Αν όχι, βρείτε αεροπλάνο και φύγετε.

54 σχόλια:

  1. Πλάκα κάνεις; φυσικά και πάμε για πτώχευση ότι ψέματα και αν λένε. Οι 300 που κλέβανε μέχρι χθες σήμερα θα σταματήσουν να κλέβουν σε μια μέρα και θα γίνουν οι νέοι αρχιτέκτονες της παγκόσμιας οικονομίας; Απλά θα φάνε και τα καινούργια δανεικά και μετά θα κυρήξουν πτώχευση καθώς 'δεν θα υπάρχει άλλος δρόμος'. Σε ποιο οικονομικό βιβλίο διαβάσανε ότι κόβωντας τη σύνταξη έχεις ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα;

    Όσο για το 'όλοι φταίμε'...αυτό είναι το καλύτερο άλλοθι των κλεφτών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει άλλος δρόμος θέλω να πιστεύω, αν τους αναγκάσουμε να μην κλέψουν και ό,τι έχει απομείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το αναδημοσιευω... i hope its ok with you...δεν θα μπορουσα παρα μοναχα να συμφωνησω μαζι σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ΄ευχαριστώ για την αναφορά g glann.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειλικρινά θέλω πολύ να πιστέψω στις καλές προθέσεις τους, και θα ήμουν διατεθειμένος να κάνω όσες θυσίες απαιτούνται, αν δεν είχα δει ποτέ μου το "γκέτο" της Πολιτείας. inv, αν δεν το έχεις δει, πήγαινε μια βόλτα. it's a life-altering experience.

    κατά τα άλλα, τα είπαμε: διαβατήριο θεωρημένο και 500 ευρώ καβάτζα για το εισιτήριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 500 € καβάτζα κάτω απ' το στρώμα, αλλά εγώ θα φύγω τελευταίος. Να έρθετε να με πάρετε από τ' αεροδρόμιο, ε; Σε 'σας θα βασιστώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. πουστιά! μας αφήνεις να φύγουμε πρώτοι για να τα βρεις όλα έτοιμα όταν θα έρθεις! :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Inverted_a υπάρχει και η τρίτη άποψη. Φταίνε κυρίως οι πολιτικοί στην εξουσία. Σίγουρα αν την επεκτείνεις σαν λογική οδηγούμαστε στην πρώτη από τις δύο θεωρίες (απο ΕΜΑΣ προέρχονται, ΕΜΕΙΣ τους ψηφίζουμε, ΕΜΕΙΣ τους ανεχόμαστε) αν και δεν έχω απορρίψει τελείως στο μυαλό μου και την δεύτερη θεωρία ως πιθανή (ας την αφήσουμε όμως προς το παρόν).

    Το να εντάξουμε όμως αυτή την προσσέγιση (της ευθύνης των πολιτικών) στην πρώτη θεωρία μας κάνει να παραβλέψουμε κάποια πράγματα. Είναι ΠΙΟ διεφθαρμένοι απο μας, με Χειρότερη νοοτροπία και ΠΙΟ άχρηστοι στα καθηκοντά τους. Το κομματικό σύστημα στην Ελλάδα έχει φέρει ανάξιους ανθρώπους στην εξουσία οι οποίοι δεν έχουν δοκιμαστεί πουθενά. Μπορεί να σου φαίνεται μη κύριο το ζήτημα που θίγω και να μου πείς ότι με μια ΠΙο γενική σκέψη καταλήγουμε στην πρώτη θεωρία. Όμως έτσι όπως το βλέπω αυτή τη στιγμή ΑΥΤΟ το συγκεκριμένο σήμειο (η αναποτελεσματικότητα εως και απατεωνιά των πολιτικών) είναι το μόνο ικανό να προκαλέσει κάποια αντίδραση που θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή στη χώρα.
    Δηλαδή συμφωνώ με όσα λές αλλά πιστεύω ότι το συγκεκριμένο σημείο πρέπει να τονιστεί γιατί είναι και πιο αμεσα εφικτό απο όλα τα υπολοίπα. Όπως λες "Πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες γρήγορα, και η όποια κυβέρνηση να κινηθεί στο δρόμο της ανάπτυξης" και συμφωνώ απόλυτα, αλλά αυτό το ΟΠΟΙΑ έχει τεράστια σημασία και κρύβει πολλά πράγματα απο πίσω. Ελπίζω να έγινα κατανοητός γιατί γράφω και λίγο βιαστικά.

    Θέλω να σου κάνω και μια παρατήρηση. Επειδή λες "ανά πάσα στιγμή μπορούν να παρθούν νέα μέτρα, να κόψουν μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα", θέλω να διαβάσεις αυτό το λινκ
    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=157913 και να μου το σχολιάσεις. Κολλάει και με όσα λέω πιο πάνω. Γιατί οι άνθρωποι γύρω μου παρατηρώ να αλλάζουν την νοοτροπία τους έστω και ελάχιστο και να προβληματίζονται τώρα με την κρίση (κάτι είναι κ αυτό), οι άλλοι στα έδρανα δεν βλέπω να βάζουν μυαλό (με την ΑΣΥΛΙΑ που τους παρέχουμε βέβαια και για ΟΣΟ ακόμα θα τους την παρέχουμε...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμφωνώ και με αυτά που λέει ο River Phoenix στο σχόλιό του, ειδικά εκεί που λέει: "Όσο για το 'όλοι φταίμε'...αυτό είναι το καλύτερο άλλοθι των κλεφτών"
    Όπως λες "Υπάρχει άλλος δρόμος θέλω να πιστεύω, αν τους αναγκάσουμε να μην κλέψουν και ό,τι έχει απομείνει". ΠΡΕΠΕΙ να τους αναγκάσουμε όμως. Μην έχεις την ευαισθησία ότι μπορεί να το αντιληφθούν μόνοι τους. Είναι απαραίτητο βήμα αν θέλουμε να διορθωθεί κάτι.

    Όσο για την αφίσα που έβαλλες για να αποτυπώσεις το μέλλον της χώρας, νομίζω η ταινία The Road είναι πιο ταιριαστή για το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πρώτα απ'ολα τι εννοείτε πάμε για πτώχευση?Ουσιαστικά έχουμε πτωχεύσει από την στιγμή που αποφασίσαμε να μπουμε στον μηχανισμό,καθώς δεν μπορούσαμε να δανειστούμε ούτε ευρώ και θα δηλώναμε στάση πληρωμών.Απο κει και πέρα τώρα το να κατηγορούμε ΜΟΝΟ τους πολιτικούς για αυτό το χάλι,το θεώρω ολίγον τι ανόητο.Αλλά οκ καταλαβαίνω ότι ειναι το πιο εύκολο..Η κοινωνία με την πολιτική ειναι αλληλένδετες έννοιες και θεωρώ οτι οι ευθύνες ειναι στο 50-50.Βέβαια ανάξιοι άνθρωποι που έτυχε να είναι από μεγάλα πολιτικά τζάκια χειρότερεψαν την κατάσταση ακόμα περισσότερο.Αλλα δεν φταίνε μόνο τα κομματα εξουσίας. Ο απύθμενος λαϊκισμός της αριστεράς που επηρεασε και εν τέλει ενσωματώθηκε στην πολιτική των δύο κομμάτων έπαιξε και αυτό τον ρόλο του.Σήμερα ακουγα τον Κωνσταντόπουλο να λέει πως πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης (τύπου κυβέρνηση εθνικής ενότητας 74) και πως τα σημερινά κόμματα με αυτή την μορφή που έχουν πρέπει να διαλυθούν και να δημιουργηθούν νέοι κομματικοί σχηματισμοί.Δεν ξέρω αν θα ταν αυτή μια λύση,αλλα στα δικά μου μάτια μοιάζει σαν μια σωστή κατεύθυνση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μάλλον δεν έγινα κατανοητός όπως φοβόμουν. Δεν κατηγόρησα ΜΟΝΟ τους πολιτικούς αν αναφέρεσαι σε μένα. Απλά η απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς μου μοιάζει σαν μια εφικτή λύση με λαϊκό αντίκρυσμα αυτή τη στιγμή και ενα βήμα προς την σωστή κατέυθυνση(μη σου πω και απαραίτητο γιατί κρίνονται πάρα πολλά απο το ΠΟΙΟΣ θα μας κυβερνήσει στο ΑΜΕΣΟ μέλλον).
    Αν η κατάσταση μείνει ως έχει ακόμη και με τους πολιτικούς που αποδεδειγμένα παρανόμησαν στο απυρόβλητο δεν θα γίνει ποτέ αυτό που λες: "τα σημερινά κόμματα με αυτή την μορφή που έχουν πρέπει να διαλυθούν και να δημιουργηθούν νέοι κομματικοί σχηματισμοί" στο οποίο συμφωνώ απόλυτα. Ούτε καν θα καταφέρουν να εφαρμόσουν τα μέτρα που πήραν αποτελεσματικά.
    Θα συνεχίσουν να ασχολούνται με επικοινωνιακά κολπάκια (http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=157913) και όταν θέλουν να "τσιμπήσουν" κάτι απο το δημόσιο χρήμα θα ξανατσιμπήσουν. Μην έχεις αμφιβολία. Απλά γιατί κανένας δεν τους χτύπησε το χεράκι ότι δεν πρέπει. Η κοινωνία δείχνει να προχωράει(?) κι αυτοί έχουν μείνει πίσω. Η πλειοψηφία δεν τους εμπιστεύεται ούτε για τα πιο απλά. ΟΙ ρυθμοί είναι γρήγοροι, η στροφή της κοινωνίας πιστεύω θα αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές (αν υπάρξουν).
    Εγώ πρώτος το είπα ότι είναι απλοποίηση απλά προτιμώ ενα ελάχιστο και συμβολικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση απο το να μείνουμε στην συζήτηση γενικοτήτων και την απραξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. παιδιά δεν φταίνε οι πολιτικοί, εμείς φταίμε. είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε αλλά έτσι είναι ο λαός μας. έχουμε και τα καλά μας αλλά είμαστε και κλέφτες και κοιτάζουμε την πάρτη μας.
    αν δίναμε θέση βουλευτή σε αυτούς που κράζουν τους πολιτικούς επειδή κλέβουν, το 90% από την πρώτη βουλευτική μέρα θα προσπαθούσε να βγάλει χρήματα και να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. δεν κατηγορώ λοιπόν τους κλέφτες πολιτικούς που τα κάνανε σκατά. οι περισσότεροι έλληνες το ίδιο θα κάνανε.
    και μη γελιέστε. οι πολιτικοί πιόνια είναι. οι πραγματικοί υπέυθυνοι αυτής της κατάστασης που ποτέ δεν θα τελειώσει[...] είναι οι επιχειρηματίες και οι μεγαλοεκδωτοκαναλάρχες που τους κρατάνε από τα αρχίδια και τους ανεβοκατεβάζουν όποτε θέλουν.
    επίσης πάντα έτσι ήταν η πολιτική ζωή στην ελλάδα και η κοινωνική ανοχή στη διαφθορά. από το 1927 μέχρι σήμερα. πάντα. δεν ζούμε κάτι καινούριο απλά δεν έχουμε μνήμη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. με την επιτηρηση του δντ και των λοιπων, ποσο ευκολο ειναι οι πολιτικοι να κανουν οτι εκαναν τοσα χρονια; εχω την αισθηση οτι οι ελληνες πολιτικοι στην παρουσα συγκυρια δε μπορουν να κανουν πολλα πραγματα (και θεωρω οτι αυτο ειναι καλο). επισης, παραλληλα με τον καταλογισμο ευθυνων και την απαιτηση μας για αυτοκριτικη απο το μερος τους, θεωρω αυτονοητο να κανουμε το ιδιο. αυτοκριτικη.

    ωστοσο, εχω την αισθηση οτι ελαχιστοι πολιτες το κανουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για μισό λεπτό, πως είναι δυνατόν να διορθωθούν αν υπάρχει ατιμωρησία; απο μόνοι τους; Αυτό νομίζω λέει παραπάνω στα σχόλια ο King mob. Πολύ καλό και το λινκ που δεν ειδα να σχολιάζεται απο κανέναν
    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=157913

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο Λοβέρδος το διέψευσε και μεταξύ του ΔΝΤ και του υπουργού, για λόγους αρχής θα πιστέψω τον υπουργό.

    Πρέπει να υπάρξει κοινωνική δικαιοσύνη, αν όχι τόσο στο να κρεμάσουμε τους πολιτικούς που έκλεψαν (δείτε λίγο την ίδια συζήτηση που κάναμε στο ποστ πριν λίγες μέρες, μην τα γράφουμε όλα 2 φορές), τουλάχιστον στο ποιους θα επιβαρύνουν τα μέτρα που θα λαμβάνονται κάθε φορά. Γιατί αυτά που ανακοινώθηκαν χθες πλήττουν κυρίως τις χαμηλές τάξεις χωρίς καμία διάκριση.

    Όσο για το περίφημο "ποιός φταίει;" που τόσο πολύ ενδιαφέρει τον κόσμο, πέραν του ότι είναι προφανές ότι σπάει σε 1002 κομματάκια από κάτω διαφορετικών βαρών, εκείνο που αισθάνομαι εγώ είναι ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

    Ιστορικά θέλετε να το συζητήσουμε, φιλοσοφικά; Να στήσουμε νέα δίκη των 6; Τι θα μας πάει μπροστά; Εδώ έχω πρόβλημα άμεσο, και είναι οικονομικό. Ας αρχίσουμε να το διορθώνουμε σιγά-σιγά και μετά να πάρουμε όλους τους υπουργούς από το 1974 έναν-έναν, καμία αντίρρηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να διευκρινίσω
    @gilles:"αν δίναμε θέση βουλευτή σε αυτούς που κράζουν τους πολιτικούς επειδή κλέβουν, το 90% από την πρώτη βουλευτική μέρα θα προσπαθούσε να βγάλει χρήματα και να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους."
    Μα συμφωνώ απόλυτα και έχω τονίσει και στα παλιά μου κόμμεντς(στο παλιό ποστ) ότι είναι ζήτημα νοοτροπίας. Αλλά σημαίνει αυτό ότι πρέπει να συνεχίσουμε έτσι? Η άρση της ασυλίας και η ποινική δίωξη των πολιτικών δεν είναι ένα εφικτό και επίκαιρο μέτρο που θα δώσει και κάποιο παράδειγμα? Πιστεύω ότι άμα λειτουργήσουν οι θεσμοί και το λαμόγιο θα το σκεφτεί καλύτερα πριν κλέψει. Και πιστεύω ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό γιατί..
    @Oksikemia: αντίθετως με τον Oksikemia έχω την εντύπωση ότι υπο οποιεσδήποτε συνθήκες θα συνεχίσουν να κλέβουν. Τα επικοινωνιακά κολπάκια είναι απλά μια ένδειξη των προτεραιοτήτων τους. Αυτή νομίζω είναι και η ουσιαστική μας διαφωνία. Για την αυτοκριτική του λαού συμφωνώ αλλά καλό είναι να υπάρξει και ένα άμεσο παράδειγμα(θετικό εννοώ).Το να λέμε ότι όλοι πρέπει να αλλάξουμε είναι ίσως η πιο σωστή συμβουλή αλλά για μεγάλο βάθος χρόνου.Δεν πρέπει να βρεθεί και κάτι πιο άμεσο?
    @Ιnverted_a:Συμφωνώ με την δεύτερη παράγραφο περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Συμφωνώ ότι το άμεσο πρόβλημα είναι οικονομικό. Αλλά ΔΕΝ γίνεται κατ εμέ να αρχίσουμε να το διορθώνουμε σιγά σιγά με αυτούς! Λέω ακριβώς ότι λέει στο εύστοχο πρώτο σχόλιο ο River:"Οι 300 που κλέβανε μέχρι χθες σήμερα θα σταματήσουν να κλέβουν σε μια μέρα και θα γίνουν οι νέοι αρχιτέκτονες της παγκόσμιας οικονομίας;".ΔΕΝ γίνεται με αυτούς ρε παιδί μου! Είναι οι ΙΔΙΟΙ(Ο Παπακωνσταντίνου που πλασάρεται σαν νέο πρόσωπο ήταν δεξί χέρι του Σημίτη και πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα που δεν είναι της στιγμής). Είναι βασική διαφορά στην αντίληψη μας inverted. Και μόνο ότι εμπιστέυεσαι τον Λοβέρδο απο το ΔΝΤ που δήλωσε επίσημα και με επιχειρήματα γιατί δεν τους ενδιαφέρει ο μισθός στον ιδιωτικό τομέα δείχνει ότι είμαστε σε εντελώς αντιδιαμετρικές γνώμες. Να προσθέσω πάντως ότι σε καμμία χώρα απο όσες παρενέβει δεν έχει πειράξει μισθούς ιδιωτικού τομέα το ΔΝΤ. Ούτε εισπράττει άμεσα απο μια τέτοια κίνηση ούτε χρειάζεται να το κάνει για να τονίσει την ανταγωνιστικότητα της ελεύθερης αγοράς. Αυτό το ρυθμίζει με απελευθέρωση απολύσεων και αποζημιώσεις (όπως και έκανε).Απορώ με το κουράγιο σου να δείχνεις ακόμη μια φορά εμπιστοσύνη σε πρόσωπα και πολιτικές που μας φτάσαν μέχρι εδώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καταλαβαίνω απόλυτα αυτό που λες και φοβάμαι κι εγώ όσο κι εσύ (στο προηγούμενο ποστ είχα τονίσει περισσότερο ότι δύσκολα θα μας βγάλουν στο φως αυτοί που κυβερνούν).

    Πάμε στα ωραία λοιπόν: έχουμε άλλους; Δεν αντέχω να ξαναπάμε σε εκλογές, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Παλαντζάρεις μεταξύ νεοφιλελευθερισμού και Μικυθεοδωρακισμου, εξ' ου και οι δύο δήθεν αντικρουόμενες "ομάδες" που αναφέρεις στο άρθρο σου που κατ' ουσίαν είναι το ένα και το αυτό.

    Επίσης πάω στοίχημα πως δεν κατάλαβες μία από το άρθρο του Δερβενιώτη που αναδημοσιεύσατε και αν κατάλαβες παριστάνεις πως δεν.

    Αλλά σε τέτοιους καιρούς φίλε μου όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει έχει ήδη πάρει θέση.Λυπάμαι μόνο και μόνο επειδή είσαι νέο παιδί.

    Ξυλοκαίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πήγαινε. Δεν έχω χάσει ποτέ στοίχημα.

    (τα nicknames σου γίνονται όλο και καλύτερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. δυο βιβλια που πρεπει να διαβασουν ολοι:

    http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/267378

    http://www.protoporia.gr/product_info.php/products_id/155002

    και τα ξαναλεμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. fb, νομίζω είχες ποστάρει Κώστας Βεργόπουλο και παλιότερα, σωστά;

    Δεν αντιλέγω, ούτε θα γίνω απολογητής του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος μετά το Bretton Woods, αλίμονο. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει βιώσιμη λύση μέσα στα όρια που ξέρουμε λίγο - πολύ όλοι (γιατί φοβάμαι ότι εκτός ορίων θα είναι χειρότερα).

    Μπορεί να μην υπάρχει, ή να μην φτάσουμε ούτε ως τα μισά. Μένει να το δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Στο 'φταίμε όλοι' αναφέρομε και σε εμάς τους λίγους που εδώ και 14 χρόνια που ψηφίζω ποτέ δεν τους ψήφισα και εδώ και 10 χρόνια που δουλεύω ποτέ δεν έκλεψα ή δεν πλήρωσα φόρο...μπορεί το ποσοστό αυτό να είναι μικρό στην Ελλάδα, αλλά δεν τους δίνει κανένα δικαίωμα να μας βάζουν στο ίδιο καζάνι με αυτούς (τους ίδιους εννοώ) που κλέβουν

    Επίσης, το άρθρο περί του 'σικέ η διαπραγμάτευση για τον 13ο κ 14ο στον ιδιωτικό' αποδεικνύει αυτό που έλεγα...εδώ λένε ψέματα όταν διαπραγματεύονται υποτίθεται την εξυγίανση, δεν θα πούνε ψέματα και θα κλέψουν τώρα που θα τους ξαναδώσουν λεφτά;

    Άλλο παράδειγμα: http://www.newstrap.gr/m-oikonomia/m-ellada/1456-den-kobontai-o-15os-kai-o-16os-misthos-ton-ypallilon-tis-boylis.html
    Παραθυράκι μέσα σε 2 ώρες από την ανακοίνωση των μέτρων και διατηρούν και πάλι τον 15ο και 16ο μισθό τους!

    Το μόνο που θα συμφωνήσω είναι να μην τους επιτρέψουμε να ξανακλέψουν. Όχι όμως με την ελπίδα ότι θα αλλάξουν...αλλά με το να τους στείλουμε στο αγύριστο με όποιο τρόπο μπορούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ok, καταλαβαίνω, όμως ρωτάω 2 πράγματα:

    α) να ακολουθήσουμε κάποιο πρόγραμμα ή να πτωχεύσουμε τώρα;

    β) ποιος θα υλοποιήσει την τελική μας απόφαση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Εδώ λεπτομέρειες για το θέμα Λοβέρδου-ΔΝΤ:

    http://buzz.reality-tape.com/story.php?title=%CE%A3%CE%B9%CE%BA%CE%AD-%CE%B7-%C2%AB%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%C2%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-13%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-14%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8C-|-%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B1

    (θα έλεγα είναι εμφανές πια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. River Phoenix δε βλέπω λοιπόν με ποιο τρόπο φταίμε αν ανήκουμε στους ανθρώπους που προαναφέρεις. Και δε θέλω να ακούσω ότι δε φωνάξαμε αρκετά, γιατί αυτό δεν είναι αρκετό.

    Εγώ βλέπω γύρω μου ανθρώπους που δουλεύουν πολύ και αναγκάζονται να υπομένουν όλες τις περικοπές και τις ελλείψεις μιας χώρας που χολαίνει.

    Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είναι μια ανακούφιση μπροστά στην κρισιμότητα της κατάστηασης. Το σκέφτονται όντως σοβαρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Μπα... εδώ ούτε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για τα μάτια του κόσμου δεν μπορούν να κάνουν.

    Εξάλλου δεν νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι ουσιαστικό. Βασικά ένας ανασχηματισμός μπορεί να ήταν πιο αποτελεσματικός.

    Πρέπει να μειωθούν τα ελλείμματα, όχι από νέες μειώσεις μισθών, αλλά από τις πασίγνωστες ελληνικές μαύρες τρύπες του δημοσίου (τι ψάχνουν οι άχρηστοι εκεί στο CERN, εδώ έχουμε τις καλύτερες). Εάν γίνει αυτό, αν καταφέρει και το κάνει όποιος κυβερνά, μετά το 2013 μπορεί να καλυτερεύσει το πράγμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ναι όντως ούτε αυτό.
    ολόκληρο το σύμπαν στο τσεπάκι του συστήματος όπως λες.

    Κλείνεις τα σχόλιά σου με έναν τόνο αισιοδοξίας. Ας το αφήσω κι εγώ εδώ, αφού δεν έχω κάτι καινούριο να προσθέσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. νεύρα, πολλά νεύρα...

    χθες μίλησα με οικονομολόγο, και μου είπε λίγο-πολύ τα παρακάτω:
    η χώρα πληρώνει κάθε χρόνο 42 δις σε τοκοχρεωλύσια. κυρήσσοντας ΠΑΥΣΗ (κι όχι σταση) πληρωμών, αυτά τα χρήματα δεν θα δίνονταν σε τόκους, αλλά στα τρέχοντα έξοδα του κράτους. 42δις*3χρόνια=126δις -για φαντάσου, περισσότερα από το πακέτο βοήθειας! σε συνδυασμό με τα ήδη παρθέντα μέτρα, θα ήταν παραπάνω από αρκετά για να μπορέσουμε να κινηθούμε για ένα διάστημα, και αργότερα να ξεκινήσουμε διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους. πρόκειται για μέθοδο που έχουν ακολουθήσει γύρω στα 40 κράτη από τη δεκαετία του 80 και μετά, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις. οπότε, να η εναλλακτική λύση, για την οποία όλοι ρωτάνε.
    σύμφωνα δε με τον οικονομολόγο, το πακέτο που λάβαμε είναι χειρότερη δυνατή λύση, καθώς έχει σαν πρώτη μέριμνα την σταθεροποίηση του χρέους. σκεφτείτε το ως εξής: όταν έχεις πιστωτική κάρτα, μπορείς να αγοράζεις ότι θέλεις πληρώνοντας την ελάχιστη δόση, αρκεί να μην ξεπεράσεις το πιστωτικό όριο. οι τράπεζες με αυτό τον τρόπο, εισπράττουν τόκους, δλδ αέρα κοπανιστό. αν όμως το χέσεις το θέμα, αρχίζουν τα τηλέφωνα για να πληρώσεις όσο χρειάζεται έτσι ώστε να πέσει το ποσό κάτω από το όριο. σε αντιστοιχία, αυτό συμβαίνει με την οικονομία μας: θέλουν να σταθεροποιηθεί το χρέος, έτσι ώστε οι δανειστές μας να συνεχίσουν να εισπράττουν τους τόκους (=money for nothing), χωρίς τον κίνδυνο να βαρέσουμε κανόνι. απλά πράγματα.

    όσο για τα κίνητρα των κυβερνώντων, είμαι ο μόνος που διακρίνει στον παπακων/νου έναν επικίνδυνο χαρτογιακά καριερίστα οικονομολόγο, που θέλει να δουλέψει στο μεγαλύτερο μαγαζί (ευρωπαϊκή ένωση/τράπεζα/whatevah) και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να το πετύχει; ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να κινηθεί ενάντια στο συμφέρον μιας κυβέρνησης την οποία υποτίθεται οτι υπηρετεί; για τον γαπ δεν το συζητώ: απατεώνας ή βλαξ, μικρή σημασία έχει. χθες ο προβόπουλος τον άδειασε στους φακέλους, λέγοντας οτι γνώριζε την κατάσταση της οικονομίας πριν τις εκλογές -τότε που διατυμπάνιζε οτι "λεφτά υπάρχουν". αν έλεγε ψέματα τότε, γιατί να τον πιστέψουμε τώρα;

    η αθήνα θα καεί ξανά. αυτή τη στιγμή ο το πόπολο θέλει αίμα, κι όσο η κυβέρνηση δεν του το δίνει, τόσο το χειρότερο για όλους μας. οι εξοπλιστικές δαπάνες ΔΕΝ μειώθηκαν, η εκκλησία παρέμεινε αλώβητη, παρόλαυτά ο πατέρας μου θα πάρει τα αρχίδια του. ήδη, οι βουλευτές (μετά τις "μειώσεις" στις απολαβές τους) πήραν εργολαβία τις επιτροπές -255 ευρώ η κάθε παρουσία σε επιτροπή, do the math.

    ως εδώ λοιπόν. φωτιά και τσεκούρι. στις καργιόλες τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Σου είπε τι θα πάθουν οι ελληνικές τράπεζες μετά από την παύση πληρωμών; Τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται το δημόσιο; Και σε κάθε περίπτωση, πώς μπορείς να εφαρμόσεις οποιαδήποτε λύση όταν επί 40 χρόνια όπως λες έχεις ελλειμματικούς προϋπολογισμούς (κοινώς, χαλάς περισσότερα απ' όσα παράγεις) και για κάθε 1 που παίρνει σύνταξη (στα 53 κατά μέσο όρο στην Ελλάδα, όταν ο μ.ο. στην Ευρώπη είναι 60-65) εσύ προσλαμβάνεις 2;

    υγ. Το πόμολο θέλει Παπαρίζου, Καραγκούνη και Τζούλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΠΕΣ ΤΑ SPIRAL! ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΣΧΟΛΙΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. Με πρόλλαβες. Ρε σεις είμαστε ήδη στον πάτο και έχουμε ήδη φτωχεύσει, μην σας πείθουν για μονόδρονο ΔΝΤ.
    inverted says "Να ακολουθήσουμε κάποιο δρόμο ή να πτωχεύσουμε τώρα?". OSO απίθανο κι αν σου φαίνεται ΚΑΜΜΙΑ διαφορά δεν θα υπάρξει στις τσέπες μας. Μόνο ζημιά για τράπεζες μπορεί. Βάλλαν πάλι μέτρα με κανένα διαχωρισμό των κοινωνικών τάξεων. Το 70% του πληθυσμού δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ να χάσει σε περίπτωση αναταραχής. Μην συντηρείτε σάπιο σύστημα και πρόσωπα.Ούτε την ύστατη στιγμή δεν δείχνουν σοβαρότητα. Μια μεγάλη απώλεια της κρίσης είναι ο ΗΘΙΚΟΣ τομέας. Γι αυτό προσωπικά θα κατέβω στους δρόμους με ελπίδα να αλλάζει κάπως η κατάσταση. Πρέπει να υπάρξει όραμα και ελπίδα. Διώχτε τα σαπάκια και να δείτε μια άλλη Ελλάδα θα αναδειχτεί. Υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι στη χώρα και μην υποτιμάται άλλο τον κόσμο ότι ασχολείται μόνο με Τζούλιες και μην κάνετε άλλο ΠΛΑΤΕΣ σε πασόκ-νδ (έλεος πια με τον Λοβέρδο, ΚΑΝΕΝΑ επιχείρημα δεν έχεις inverted,εκτός αν σέβεσαι τον προσωπικό του λόγο΄-χαχαχα).Τι έχουμε να χάσουμε>? Θα χαλάσουμε την εφαρμογή του προγράμματος με το οποίο θα μας σώσει ο Γιωργάκης? Αμαν με τους σοβαροφανείς και ψύχραιμους αναλυτές που υποτιμάνε τον κόσμο. Έχουμε χάσει την αξιοπρέπεια μας. ΑΝ η μόνη σας ελπίδα είναι το ΠΑΣΟΚ καθίστε και υποστηρίξτε το. Οι υπόλοιποι θα είμαστε στους δρόμους με ψηλά το κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Αύριο τα λέμε και στην πορεία. Αλλά όχι, δεν θέλω να πτωχεύσει η χώρα μεθαύριο, έχω πειστεί ότι αυτό δεν είναι η ελπίδα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. EXei ptwxwfsei HDH ayto soy lew. ΌΤι θα τραβήξεις χωρίς υποστήριξη το ΙΔΙΟ θα τραβήξεις με ΔΝΤ και Γιωργάκη. Α όχι ακριβώς, στην πρώτη περίπτωση υπάρχει και μια ελπίδα να προκύψουν φρέσκιες λύσεις και τίμια πρόσωπα που θα υπερασπιστούν την αξιοπρεπειά μας. Τα έχουμε χάσει ΟΛΑ. Μην νομίζουμε ότι αν έχουμε 5000Eyro στην τράπεζα κάτι τρέχει στα γύφτικα και ευνοούμαστε αν διατηρηθεί το υπάρχον σύστημα.Σου δίνουν ένα ψίχουλο και βλέπεις τον άλλο που πεινάει και νιώθεις βολεμένος και ανώτερος (όχι εσύ, γενικά), και επικροτείς το σύστημα. Αυτό φταίει για ΟΛΗ την κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. «Ναι» στο ευρώ λέει η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων (77,5%), που σε έρευνα της Κάπα Research

    Το 55,5% πιστεύει ότι η συμφωνία στήριξης θα είναι επαρκής και το 32,5% εκτιμά ότι θα φθάσουμε στη χρεοκοπία και στη στάση πληρωμών.

    Η πλειοψηφία (56,7%) είναι κατηγορηματικά αντίθετη στις προτάσεις των κομμάτων της Αριστεράς για στάση πληρωμών και επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ενώ «μάλλον όχι» απαντά το 8,5%, «ναι» δηλώνει το 19,1% και «μάλλον ναι» το 7,8%.

    http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1132904&lngDtrID=244

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. @ανώνυμος

    Τα πράγματα σε μία χρεοκωπία μπορεί να γίνουν ΠΟΛΥΥΥ χειρότερα...

    Συμφωνώ απόλυτα ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. wtf, το λέμε 20 χρόνια αυτό. Αλλά πώς θα γίνει αυτό;

    Άσε που σκέφτομαι πάντα ότι μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Δήλωση ΔΝΤ για τον ιδιωτικό τομέα:

    Λέει: "¨Οταν έχεις ένα προγραμμα σαν κι αυτό συζητάς όλα τα θέματα. Συζητήσαμε για τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Η κυβέρνηση είπε ότι δεν είναι απαραίτητο να κοπούν. Διότι πιστεύει ότι το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διαρθρωτική ακαμψία του οικονομικού συστήματος..."

    Και το κερασάκι:

    "Δεν νομίζουμε ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα θα είναι πρόβλημα στο ΕΓΓΥΣ ΜΕΛΛΟΝ..."

    from: http://buzz.reality-tape.com/story.php?title=%CE%A3%CE%B9%CE%BA%CE%AD-%CE%B7-%C2%AB%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7%C2%BB-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CE%BD-13%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-14%CE%BF-%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B8%CF%8C-|-%CE%95%CE%BB%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%84%CF%85%CF%80%CE%AF%CE%B1#wholecomment35016

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Κάτσε ρε συ, μου παρουσιάζεις γκάλοπ που δημοσιεύτηκε στο ΒΗΜΑ? Αν είναι πες μου είμαι μέλος οπότε να μην συνεχίσω την κουβέντα. Αντί να κρίνεις το κόσμο ως κατώτερο των περιστάσεων κρίνε λίγο τα ΜΜΕ. Υπάρχει προπαγάνδα ή οχι? Το ότι ΜΟΝΟ το 56% είναι αντίθετοι στις προτάσεις της αριστεράς και πάλι καλά να λές. Πως καλύπτονται οι απόψεις αυτές απο τα μέσα και πως οι κυβερνητικές. Που βάζει επίτηδες ερώτηση πως βλέπει ο κόσμος την "κακιά" Μέρκελ? Τι νόημα έχει αυτή η ερώτηση? Μόνο προπαγάνδα. Έχω πολλά άλλα να πώ για το γκάλοπ αλλά πιστεύεις ότι η ενημέρωση είναι αντικειμενική και ανεξάρτητη απο συμφέροντα ώστε να το σχολιάσουμε παραπάνω? Για τον Λοβέρδο τί να πώ? Χτές εγώ είδα τον Δανό στο ΣΚΑι να το αρνείται ΠΑΛΙ! Γιατί να λέει ψέμματα? Ψάχνει ψήφους? Τόσα ψέμματα μας έχουν πεί τόσα χρόνια. Μόνο τους τελευταίους μήνες μέτρα τα-Υπάρχουν λεφτά,αποκλείεται να πάμε ΔΝΤ, ΔΕν θα παρθούν άλλα μέτρα΄. ΓΙΑΤΙ εθελοτυφλείς και επιλέγεις να τους πιστέψεις? Άλλο το να μην βλέπεις άλλη λύση καλύτερη και άλλο να μας κοροιδεύουν και να τα τρώμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Λέω ότι ο κόσμος δεν θέλει χρεωκοπία, με ή χωρίς προπαγάνδα.

    Αλλά καταλαβαίνω ότι εσείς προτείνετε ότι η χρεωκοπία είναι η καλύτερη λύση γιατί προφανώς ελπίζετε ότι μετά την χρεωκοπία θα καταρρεύσει όλο το σάπιο σύστημα και θα αρχίσουμε από την αρχή.

    Εγώ φοβάμαι ότι μετά την χρεωκοπία μάλλον θα είναι χειρότερα τα πράγματα.

    Συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Ο χρόνος θα δείξει λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Εμείς είμαστε ο εξής ένας->εγώ. Δεν εκπροσωπώ κάποιον. Ας κρατήσουμε λοιπόν αυτό που συμφωνούμε.
    "Συμφωνώ απόλυτα ότι το πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. wtf, το λέμε 20 χρόνια αυτό. Αλλά πώς θα γίνει αυτό; "---> ΜΟΝΟ με αντίδραση ίσως? φτάσαμε σε μια συμφωνία και πρακτική απάντηση? Και μόνο αν δείξουμε ότι δεν είμαστε πρόβατα (κάτι που δεν δείχνουν αυτά τα γκάλοπ) πάρα πολλά μπορούν να γίνουν.Από να ξαναρχίσουμε απο την αρχή μέχρι ακόμη και οι ίδιοι τώρα να σοβαρευτούν λίγο και να αλλάξουν τα μέτρα να αλαφρύνουμε λίγο και να είναι λίγο εις βάρος των πλουσίων (το ελάχιστο δυνατό). Σε αυτό συμφωνούμε? Οι πορείες αν και απαξιώνονται βρίσκω ότι είναι ενα καλό βήμα.Σίγουρα όχι το μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ναι, συμφωνούμε, γι' αυτό και συμμετέχουμε στις πορείες και κριτικάρουμε τα μέτρα, και λέμε ότι πρέπει να κοπούν προνόμια των βουλευτών, να μειωθεί ο αριθμός τους, να φορολογηθεί η εκκλησία, να σπάσουν τα καρτέλ που πουλάνε πανάκριβα τα ίδια προϊόντα στην Ελλάδα, να φορολογηθούν περισσότερο οι εργοδότες κ.α.

    Τονίζω όμως ότι δομικό πρόβλημα της κατάστασής μας είναι οι συνεχόμενοι ελλειματικοί προϋπολογισμοί. Και στα παύση πληρωμών να διαλλέξουμε, και το πολιτικό σύστημα να αναγκάσουμε σε παραίτηση, ό,τι και να κάνουμε, πρέπει να σοβαρευτούμε και το κράτος να μηδενίσει τα ελλείμματά του που δεν προσφέρουν κανένα κοινωνικό όφελος.

    Ας το κάνει αυτό κάποιος κι εγώ μαζί του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Εκεί που διαφωνούμε τελικά είναι ότι πιστεύεις ότι αυτός ο κάποιος θα είναι ΠΑΛΙ απο το ΠΑΣΟΚ (ή τη ΝΔ). Όλοι φοβόμαστε την αλλαγή και το καινούργιο αλλά είναι τέτοια η κατάσταση που αξίζει να το δοκιμάσουμε. Θα μου πείς δεν βλέπεις κάτι νέο στον ορίζοντα. Όσο επικρατεί ολοκληρωτικά αυτο το κατεστημένο με απόλυτο έλεγχο στα μέσα δεν θα το δείς. Και να αξίζει κάποιος δεν μπορεί να επιβιώσει στο σύστημα αυτό να εφαρμόσει φρέσκιες ιδέες. Αν το δείς να κλονίζεται (κάτι που τελικά θα γίνει αλλά ελπίζω να γίνει πριν αναγκαστούμε να ψάχνουμε στα σκουπίδια για τροφή) είμαι σίγουρος ότι όλο και κάτι θα ξεφυτρώσει. Αυτή είναι η πορεία της ιστορίας. Μου λές δηλαδή ότι αν χάσουμε το πασοκ και την νδ μας ΔΕν θα καταφέρει να κυβερνηθεί αυτή η χώρα? Ή η ιστορία της Αργεντινής, ή η ιστορία της Ουγγαρίας ή η ιστορία της αντίστασης Χούντας μην σου πώ θα επαναληφθεί.Ναι θεωρητικά υπάρχει η περίπτωση να μην προκύψει κάτι καλό. Το υπάρχον σύστημα όμως δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ ελπίδα και οδηγεί σε καταστροφή. Καθήκον μας εφόσον δεν κυβερνάμε εμείς είναι να μην συμβιβαζόμαστε με την σαπίλλα. Ας στηθούμε φύλακες πίσω απο κάποια διαχρονικά ιδανικά. Και όχι δεν θα στα υπερασπίσει με την καμμία αυτά τα ιδανικά το πασοκ. 30 χρόνια τους δοκιμάζουμε, πόσο ακόμη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Μακάρι να οδηγηθεί στη καταστροφή γρήγορα, αύριο.

    Δεν θα ήθελα το πολιτικό σύστημα να πάρει μαζί του στον πάτο και την χρεωκοπία της χώρας. Ας το αναγκάσουμε σε απόσυρση χωρίς να τα διαλύσει όλα.

    btw, αν είχα 5000e στην τράπεζα, παντρευόμουνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=157891&page=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ο Τετράδης είναι τρα.γι.κος... Αν τα βάζουμε με το Βήμα πριν, φαντάσου τι πρέπει να πούμε εδώ.

    Και ξαναλέω: πες ότι κάνουμε στάση πληρωμών και αναδιαπραγμάτευση του χρέους.

    1) Ποιός θα πλήρωσει ας πούμε τα 260 δις που θα καταλήξουμε να χρωστάμε; (μπορεί να καταλήξουμε και στα 299,9)

    2) Ποιός θα αντέξει να ζει με 3-4 μισθούς και συντάξεις το χρόνο (γιατί τοσα αντέχει να πληρώσει τώρα η χώρα μόνη της χωρίς μαζικές απολύσεις)

    3) Ποιός αντέχει να αρχίσουν όλες οι ελληνικές τράπεζες να δανείζονται από τις ευρωπαϊκές με 30% επιτόκιο;

    Ποιός θα κρατήσει 10 χρόνια (ή και παραπάνω) με αυτές τις συνθήκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Παιδιά ΑΚΥΡΟ για την πορεία...Θυμώνει ο καγκελάριος της Αυστρίας
    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_04/05/2010_335894

    "Όταν βλέπουμε τα κινήματα διαμαρτυρίας στην Ελλάδα, η υπομονή μας, η δική μου και της υπόλοιπης Ευρώπης, σχεδόν εξαντλείται»

    Και ρωτάω. Αν δεν είναι ΑΥΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ??
    ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ! ΜΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΤΕ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Είναι απίστευτα θλιβερό αλλά προσωπικά πιστεύω οτι η μοναδική ελπίδα να υπάρξει πρόοδος απο τη συγκεκριμένη πολιτική σκηνή (κυβέρνηση και αντιπολίτευση) είναι μέσω των ελέγχων του ΔΝΤ το οποίο θα θέλει μια στοιχειώδη ανάπτυξη της χώρας προκειμένου να πάρει πίσω τα λεφτά του (με τους τόκους φυσικά).

    Βέβαια το ΔΝΤ δεν το νοιάζει πώς ακριβώς θα πάρει πίσω τα λεφτά, ούτε εαν η ανάπτυξη θα είναι μακροπρόθεσμη.

    Πάντως δεν πιστεύω πως μπορούν να μας βγάλουν απο την κρίση αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι μας έβαλαν σε αυτή. Δεν έχω κανέναν μα κανέναν λόγο να πιστεύω οτι για κάποιο λόγο είτε αυξήθηκαν οι ικανότητές τους είτε άλλαξαν τα θέλω τους (συνδυασμός ανικανότητας/λαμογιάς).

    Μακάρι να έβγαινε μπροστά μια ομάδα ανθρώπων "κοινής αποδοχής" (να το θέσω έτσι) - ανθρώπων που ουδεμία σχέση με την πολιτική είχαν ως τώρα. Αλλά αυτό είναι όνειρο θερινής (ανοιξιάτικης, έστω) νυκτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Green, κάπου διάβασα χαρακτηρισμούς για πιθανή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ως 'εθνική χούντα' των μεγαλών κομμάτων... θέλω να πω ότι αυτός που θέλει αίμα, δεν τον νοιάζει, και τον Αϊνστάιν να του φέρουνε πρωθυπουργό, θα λέει πως είναι υπάλληλος του κεφαλαίου κτλ. Και καλά να το λέει κάποιος που έχασε τη δουλειά του, που το κόψανε το μισθό, να το λένε κάποιοι που δεν δούλεψαν ποτέ για να μην γίνουν 'σκλάβοι του κεφαλαίου', δεν το καταλαβαίνω...

    Πιέζουμε για να μην είναι κοινωνικά άδικα τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε, και αξιολογούμε τα πάντα σε κάθε βήμα. Αύριο έχει πορεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Green Onion σε καταλαβαίνω τι εννοείς. Γι΄αυτό όπως λέει ο Inverted κατεβαίνουμε στο δρόμο αύριο για κοινωνική δικαιοσύνη στα μέτρα αλλά και για άρση της βουλευτικής ασυλίας,μείωση του μισθού τους και μείωση τους αριθμούς τους. ΤΙ τους χρειαζόμαστε?άλλοι αποφασίζουν. Ας τους δείξουμε επιτέλους κοινωνική συνοχή σαν λαός. Τόσα χρόνια μας γαμάνε με το διαίρει και βασίλευε. Τουλάχιστον όταν απελευθερωθούμε σαν χώρα και αν να έχουμε κάποια αξιόλογη ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Έχεις δίκιο inverted γι' αυτούς που θέλουν αίμα. Θέλω να πιστεύω οτι είναι μια μειοψηφία, αλλά απο την άλλη φοβάμαι τα ξεσπάσματα τυφλής βίας που είναι σχεδόν σίγουρο οτι τα υπάρξουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. 2 παρατηρησεις και απο εμενα, τωρα που επιτελους τα διαβασα ολα.

    1. ριβερ, στη βαση της αποψης σου συμφωνουμε. ξενχας ομως κατι βασικο. και "πριν την κριση", τα ιδια συνεβαιναν. παλι καποιοι σε εκλεβαν. ζουμε σε οργανωμενες κοινωνιες και λειτουργουν με ενα συγκεκριμενο τροπο, αδικο συνηθως. το να θεωρεις τον εαυτο σου "εκτος συστηματος" ειναι -κατα την αποψη μου- λαθος. ο μονος τροπος να το κανεις αυτο ειναι να πας να ζησεις στο βουνο μονος σου. ουτε φοροι, ουτε δανεια ουτε τπτ. αυτα τα εκτος συστηματος μου θυμιζουν την εξωκοινοβουλευτικη αριστερα, που ξεχασε να θυμηθει οτι για καθε 3% κομματων που μενει εκτος βουλης, πεφτει μιση μοναδα το ποσοστο αυτοδυναμιας που απαιτειται απο το πρωτο κομμα για αυτοδυναμια. κλεινοντας, οσο συνωμοσιολογος και κκε ακουστω, ζουμε μεσα σε ενα συστημα και καλο ειναι να το συνειδητοποιησουμε γρηγορα ολοι.

    2. οκ, ας τους αντικαταστησουμε. α) με ποιους και β) με ποιο τροπο? με εκλογες; (οι ιδιοι δε θα εβγαιναν;) με επανασταση? με χουντα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. oksi ας είχαμε απάντηση στο "με ποιούς" και πίστεψέ με, θα βρίσκαμε πως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Οι πιο διεφθαρμενοι ειμαστε εμεις, που διναμε ψηφο σε ανταλλαγμα οταν αυτος που θα βγει στην εξουσια να μας βολεψει.. Το οτι κανεις απο αυτους που μας κυβερνησαν 30 χρονια τωρα και αυτους που έμειναν 30 χρονια αντιπολιτευση δεν ενδιαφερθηκε για την Ελλαδα δεν αποτελει δικαιολογια για κρυφτουμε πισω απο το δακτυλο μας.. Διαβασα σε σχολια για κοινωνικη δικαιοσυνη .. Ειναι λυπηρο και καταντια να κατεβαινουν οι δημοσιοι υπαλληλοι σε διαμαρτυρια και να ζηταν κοινωνικη δικαιοσυνη.. Οταν πληρωνοντουσαν υπερογκα για την προσφορα τους ή βολευοντουσαν σε (ανυπαρκτες) θεσεις στο δημοσιο, τοτε δεν ηθελαν κοινωνικη διακιοσυνη?
    Για να αλλαξει κατι πρεπει σιγουρα να βγουμε στους δρομους, να πιεσουμε, να ζητησουμε το λογο απο τους ανικανους που ειναι στη Βουλη, αλλα ειναι νωρις ακομα.. Και εξηγουμε, ειναι τετοια η νοοτροπια του Ελληνα, που με το θα κερδισει μια μικρη μαχη και θα βολευτει (για λιγο ακομα) θα τα ξεχασει ολα.. Πρεπει να πονεσει ακομα ο ελληνικος λαος για να του ριζωθει βαθεια μεσα του η εννοια της κοινωνικης δικαιοσυνης και να επιλεγει με βαση το κοινο συμφερον (που σε βαθος χρονου θα ειναι και συμφερον των παιδιων του) και οχι για την παρτυ του.. Καποτε ενας φιλος, παντρεμενος τοτε αλλα χωρις παιδι, οταν του ελεγα οτι ο τροπος ζωης του (ψηφος για μικροκομματικα συμφεροντα, για ενα βολεμα απο την εφορια κλπ, δανεια σε τραπεζες για ακριβο αυτοκινητο, εξοχικο κλπ) καποια στιγμη θα γυρισει μπουμερανγκ, μου απαντησε "εμενα με νοιαζει που το ψυγειο μου οταν το ανοιγω ειναι γεματο". Τωρα εχει παιδι, και προχθες που μιλησαμε μου ειπε "οτι ανυσηχω και δε ξερω τι να κανω για το μελλον του παιδιου μου". Αυτη ειναι η νοοτροπια του μεσου Ελληνα.. (δε βγαζω τον εαυτο μου απο εξω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή