17 Ιουλίου 2008

Monika | Avatar




















No, no, no don't call me nasty baby...


Η απίστευτη συζήτηση που έχει ξεκινήσει γύρω από την Μόνικα το τελευταίο διάστημα και η άνευ όρων παράδοση σύσσωμης σχεδόν της δισκοκριτικής κοινότητας στο ντεμπούτο της -πολύ πριν κυκλοφορήσει- δείχνει πόσο αμήχανοι στεκόμαστε απέναντι σε ένα γνήσιο ταλέντο του underground που είναι ικανό να σπάσει όλα τα όρια και να κατακτήσει τους ακροατές του, όπου και αν βρίσκονται. Μία ακρόαση του Over the hill αρκεί, άλλωστε. Η αλτερνατίβα αδυνατεί να διαχειριστεί την επιτυχία και απλά αγχώνεται μήπως το γνήσιο τέκνο της αλλάξει στέκια και συνήθειες, καταλήγοντας να κάνει ντουέτα με την Αλεξίου ή την Γαλάνη σε λίγα χρόνια. Μαζί μ' αυτούς και 'γω!...
Όταν πρωτοάκουσα το Over the hill (πρέπει να ήταν πριν από δύο χρόνια περίπου) ένιωσα να με κατακλυζει ένα αίσθημα ευφορίας και μελαγχολίας μαζί, τέτοιο που μόνο τα πραγματικά σπουδαία κομμάτια μπορούν να σου χαρίσουν. Ήθελα να γράψω αυτό το άγνωστο κομμάτι σε κασσέτες και να το στείλω σε όλους τους φίλους και γνωστούς. Η χαρμολύπη αυτή φαίνεται πως βρήκε πολλούς θαυμαστές, και έτσι σύντομα οι επισκέψεις στο monikarides πολλαπλασιάστηκαν, ενώ η συζήτηση γύρω από το όνομα της νεαρής φοιτήτριας του Μαθηματικού φούντωναν μετά από κάθε νέο κομμάτι που έκανε upload, κάθε live εμφάνιση ή κάποιο single.
Τι είναι αυτό που κάνει την Μόνικα τόσο ξεχωριστή και τα τραγούδια της τόσο αγαπημένα από τον κόσμο; Σίγουρα, πρόκειται για πολύ ωραία τραγούδια -όλοι το λένε εξάλλου!- αλλά μήπως η περίφημη νέα ενναλλακτική "σκηνή" δεν έχει άλλες μπάντες με ωραία τραγούδια για να επιδείξει στο κοινό; Την απάντηση νομίζω την δίνει η ίδια η Μόνικα σε πρόσφατη συνέντευξή της στο sonik:
Με ενοχλεί και αυτή η ροκιά, σκισμένο τζιν-δύο κιθάρες-μπάσο-τύμπανο, αυτό το βλέπουμε 40 χρόνια. Πολλή ροκιά βρε παιδί μου... λες και δεν μπορούμε να ακούσουμε κάτι άλλο, Χατζιδάκι ή να πάμε στο Μέγαρο Μουσικής, μόνο Sex Pistols και Franz Ferdinand.
Η κοπέλα χτύπησε φλέβα. Των υποψιασμένων και όσων δεν το παραδέχονται ακόμα. Και μέσα στο καθαρά μπαλαντικίζων αίσθημα περί μουσικής που κυριαρχεί στην Ελλάδα από καταβολής κόσμου, η επιτυχία της μοιάζει προφανής. Και δίκαιη. Γιατί στο Avatar δεν υπάρχει ούτε ένα μέτριο τραγούδι το οποίο θα μπορούσε να αγνοήσει κανείς, ούτε ένα όμως.
Σίγουρα όλους εμάς που οι demo εκτελέσεις του Over the hill και του I'm not young in my youth (εντελώς προβοκατορικός τίτλος, ε;) φαίνονταν αναντικατάστατες μας ξένισε λίγο η τελική μορφή που πήραν τα τραγούδια με την κάπως φορτωμένη παραγωγή και ενορχήστρωση (αυτό το σχόλιο θα γίνει μόνιμη επωδός στις κριτικές του άλμπουμ), αλλά από την άλλη θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι το studio έκανε καλή δουλειά και το αποτέλεσμα άξιζε την αναμονή. Μπορεί ο δίσκος να κυκλοφόρησε με έναν χρόνο καθυστέρηση, αλλά σίγουρα δεν θα ήθελα να ακούσω ένα cd με 13 demo. Υπήρξε εξέλιξη πίσω από το μικρόφωνο και αυτή καταγράφτηκε (και έκλεισε αρκετά στόματα, που περίμεναν ακριβώς το ανάποδο).
Για όλους τους παραπάνω λόγους λόγους ο δίσκος θα χαρακτηρίσει μουσικά την δεκαετία περισσότερο από το 2 των Abbie Gale ή την Φτηνή Ποπ για την Ελίτ των Κόρε.Ύδρο. ή το Silent Disco από τις Ρόδες (για να δώσω μερικά πρόσφατα παραδείγματα από άλλους πραγματικά όμορφους δίσκους). Όλα δείχνουν ότι η Μόνικα ήρθε για να μείνει, και μακάρι να ΜΗΝ διαψευστούμε. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε και ο Αργύρης Ζήλος, σε κερδίζει επειδή είναι αληθινά ευγενής, τόσο που... σε κάνει ν' ανησυχείς!

5/5
(από μένα, που μ' αρέσει ο Χατζιδάκις, και η PJ Harvey, και o Jeff Buckley, και πάω και στο Μέγαρο(!), τι να περιμένει κανείς;)

Αγαπημένο: Fraud

το Over the hill δεν προσμετράται:

33 σχόλια:

  1. einai poly kalh, alla yparxoun kai poly melwdikotera group pou exoun megalyteri istoria (kai melwdies), alla "kryvontai"

    Leme twra:
    http://www.myspace.com/commonsense2
    http://www.myspace.com/velloleaf
    http://www.myspace.com/transistorgreece

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μακαρι να υπηρχαν και αλλα τετοια παιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η καρδια σου τρεμει η ψυχη σου ηρεμει το μυαλο σου ταξιδευει ακουγοντας το over the hill.Nα εχεις παντα τη υγεια σου .

    flashpacker

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μπραβο στη λεμονια (δηλ. Μονικα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παοκ ρε!
    Μονικα sold out στην Τούμπα!
    (Σχετικά με την Μονίκ:
    Πρόκειται για αμετανόητο Παόκι
    όπως και για undercover ελοχίμ, το
    οποίο με τις μελωδίες του θα οδηγήσει
    και πάλι το δικέφαλο στην κορυφή).

    Μπραβο κοπελάραμ - τα σπας!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Just kidding παραπάνω...(υπερβολική έκθεση
    σε ραδιοφΟνικες και τηλεοπτικές συχνότητες
    της συμπρωτευούσας, i suppose...)

    Απλά στηρίξτε αυτό το κορίτσι(-θαύμα)
    και ξεκολλάτε με τη μαστίχα του
    ξεκατινιάσματος και της επικριτικόαποδομητικής
    κριτικής , των εγχώριων και εν δυνάμει εξαγώγιμων
    ταλέντων μας...Αμαρτιά, φτάνει πια.

    Monika should be Massive!
    Monika I.O.U Love!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. zζλαταν αλανι, γ@^^@ το λιμανι!

    μονικα ρεεεεεε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό το πόστ θα έχει σχόλια για πολλούς μήνες ακόμα μου φαίνεται... Όσο κι αν σε κάποιους φαίνεται παρωχημένη η μουσική ή οι στίχοι της [έχουν ένα δίκιο], άλλο τόσο μας αρέσει. Το σχήμα "γυναίκα-τραγουδοποιός-με-κιθάρα-και-εύθραστη-φωνή" έκανε 15 χρόνια να έρθει στην Ελλάδα, αλλά είχε επιτυχία. Αυτές οι συνεντεύξεις τις να λείπανε μόνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. καθολου παρωχημενη δεν ειναι η μουσικη της μονικα, ασε δε που και διεθνως παρατηρειται ανθιση γυναικων τραγουδοποιων βλεπε feist, joahna newsom και δεκαδες ακομα.

    οσο για τη συνεντευξη, οκ ειπε καποιες μαλακιες. εκανε ενα λαθος, δεν ειμαστε τηλεοραση για να αρχισουμε κατα ομαδες την αποκαθηλωση. λιγη επιεικεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. oksi, είμαστε τουλάχιστον 10 χρόνια πίσω.
    μη σου πω 15.
    γι' αυτό εξάλλου δύσκολα θα κάνει καριέρα έξω, κι ας είναι καλός δίσκος. τα έχουν ξανακούσει αυτά έξω.

    η joahna newsom είναι έτη φωτός μακρυά... ξέχνα την. δεν την πιάνει καμία. μοναδική περίπτωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. inverted_A ημαστε δεκα χρονια πισω, μια χαρα συγχρονισμενοι ειμαστε. τι ξεπερασμενο εχει ο ηχος της μονικας; το γιατι (μαλλον)δε θα κανει διεθνη καριερα οφειλεται σε εξωμουσικους παραγοντες 100%.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. γυναίκα ευαίσθητη τραγουδάει μπαλάντες (με μέτριους συναισθηματικούς) στίχους, συνοδεία κιθάρας... αρχές δεκαετίας 90.

    καθάρα μουσικά μιλάω, τα υπόλοιπα δεν με ενδιαφέρουν.

    υποθέτω κάπου στο 2016 θα ακούμε όλοι dubstep...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ολα κυκλους κανουν, αυτο που περιγραφεις ξεκινησε στα 60s. και στο γυναικα/τραγουδοποιος αυτο που μετραει ειναι να εχεις ωραια τραγουδια, δυνατες συνθεσεις και καλους στιχους. η μονικα τα εχει ολα αυτα! αν ολα κρινονταν απο τη μουσικη και μονο, δε βλεπω το λογο γιατι η μονικα να μην εκανε επιτυχια. η feist καλυτερη ειναι που φαγωθηκαν ολοι; δε νομιζω. οσο για το dubstep, ο χρονος θα δειξει. προσωπικη εκτιμηση ειναι οτι δε θα ξεφυγει απο το underground και σε δυο τρια χρονια το πολυ θα εχει πεθανει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. διαφωνώ και στα 2, ειδικά το dubstep ήδη δείχνει την επιρροή του και σε άλλα είδη, αλλά anyway, μόνος κριτής ο χρόνος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. διορθωση απο inverted_a: δεν υπάρχει έκφραση "πυροβολούμε κατά ομάδες" πυρ ομαδών λέγεται.
    thnx

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. • FBR09: The Fiction Issue
    Διαβάζοντας την τελευταία σελίδα του περιοδικού Free (γιατί αυτό κάνω στον ελεύθερο χρόνο μου, διαβάζω περιοδικά που μου λένε τι θα είναι hot τις 15 επόμενες ημέρες για να ξέρω πως να κινηθώ), παρατήρησα πως υπάρχει τουλάχιστον ένας συντάκτης, κάποιος Κωνσταντίνος Μένεγος, που ασχολείται ακόμα με τη συνέντευξη της Μόνικα, δύο μήνες μετά τη δημοσιοποίησή της. Έλλειψη θεμάτων anyone; Σε μια 'σουρεάλ' παραλλαγή του τηλεπαιχνιδιού 'Η στιγμή της αλήθειας', ρωτάει τη Δήμητρα Γαλάνη:

    Είνα αλήθεια πως τον τελευταίο καιρό έχετε τρελάνει στα τηλεφωνήματα τη Μόνικα για να συνεργαστείτε μαζί της;
    - Είναι ψέματα. Την έπαιρναν εκ μέρους μου από κάποιο μουσικό site για να κάνουν μετά συνέντευξη – επιτυχία!
    - Αυτό που απάντησες είναι αλήθεια..

    Παρέλειψα τις παρενθέσεις γιατί το χιούμορ που προσπαθούσε να κάνει ήταν θλιβερό. Ο συντάκτης όμως μου έδωσε μια ιδέα. Φανταστικές συνεντεύξεις.

    «απόσπασμα συνέντευξης της Δήμητρας Γαλάνη στο
    Y MAGAZINE όπου αναφέρεται και στη Monika (πρόσφατα)»

    Ερώτηση δημοσιογράφου: "Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό τραγούδι;

    Δήμητρα Γαλάνη:

    …Γι' αυτό και, πάντα θα εξακολουθούν να βγαίνουν σημαντικά ταλέντα και μουσικοί με ήθος και ποιότητα. Να, πρόσφατα μια Μόνικα ας πούμε έτσι για παράδειγμα. Ένα νέο κορίτσι με πραγματικά μεγάλο ταλέντο.
    Ο δίσκος της «Avatar» είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι, το soundtrack μου για ένα μήνα. Τον άκουγα συνέχεια και να την έχει ο Θεός καλά, να πορεύεται έτσι...




    ΤΑΝΙΑ ΤΣΑΝΑΚΛΙΔΟΥ, EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 08.02.09

    Φύλλο Κυριακής
    08-- ΟΧΙ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ: «Αγόρασα πρόσφατα τη Μόνικα και πολύ με συγκίνησε αυτό το πλάσμα που σκίζει με τραγούδια που έγραψε η ίδια. Αν δεν ξεφύγουν οι τραγουδιστές από τη λογική «κάνω ένα δίσκο για να έχω μεροκάματο το βράδυ», δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα».2 - 2009
    Φύλλο Κυριακής


    Ο Φοίβος Δεληβοριάς, 01.02.09, Καθημερινή

    Το τραγούδι ατόνησε. Σε ορισμένα του σκέλη, όμως, υπάρχει δημιουργικότητα. Αυτό δείχνει ο δίσκος της Μόνικα. Νέο πρόσωπο, με ταλέντο και ωραία μουσική, που συναντιέται με παλιότερα ωραία πράγματα, τη μουσική του Χατζιδάκι αλλά και το σήμερα. Πέσανε όλοι πάνω της και μπορεί να είχε επιπτώσεις. Να την άγχωσε. Να την έκανε να νιώσει ότι χάνει την μπάλα. Αλλά δεν παύει να είναι ένα χαρμόσυνο γεγονός. Το υπόλοιπο τραγούδι περνάει έτσι κι αλλιώς κρίση.


    Ελλη Πασπαλά, 15.02.09, LIFO
    Ποιον νέο δημιουργό ξεχωρίζετε;
    Μου αρέσει πάρα πολύ η Μόνικα. Μου άρεσε πάρα πολύ όπως βγήκε στην επιφάνεια και ξαφνικά ο κόσμος την αγάπησε, την συμπάθησε και στήριξε αυτό που έκανε. Μ΄ αρέσει που δεν είναι επιτηδευμένο, που δεν στήθηκε. Τη θεωρώ μια πολύ προσωπική φωνή που είτε σου κάνει, είτε δεν σου κάνει.
    Ακούς κάποιο δίσκο αυτές τις μέρες; (Ποντίκι)
    Ε.Π.: Πήρα τον δίσκο της Μόνικας. Έχει ψυχή και μ’ αρέσει. Έχει ιδιαίτερη φωνή, κάτι αγνό και ωμό, της ηλικίας της, λίγο τσαλακωμένο. Και ταυτίζεσαι. Μου άρεσε ο ψυχισμός της, ο κόσμος της. Οι μουσικές της αναφορές είναι πολλές, αλλά το αποτέλεσμα δικό της.


    Κωστή Μαραβέγιας, MusicHeaven, 05-01- 2009
    πόσους συγγενείς μουσικά αισθάνεσαι ότι έχεις στην Ελλάδα;
    Τα Μακρινά Ξαδέρφια! Αφού είναι μακρινά..! (γέλια). Μου άρεσε επίσης η Monica με το Over the Hill. Έκανε μια αγγλόφωνη παραγωγή. Ενθουσιάστηκα πολύ, έχει κάτι δικό της, ενώ δεν είμαι οπαδός του αγγλόφωνου ελληνικού ροκ. Το έχει δουλέψει πολύ καλά αυτή η κοπέλα και νομίζω θα πάει καλά.

    Πρόσφατα δόθηκε έκταση σε μια ανταλλαγή απόψεων- έστω και σε έντονο ύφος- μεταξύ του Χρήστου Θηβαίου και του Θάνου Μικρούτσικου από τη μια και του Μάνου Ελευθερίου από την άλλη, ο οποίος έσπευσε να «υπερασπιστεί» την Πέγκυ Ζήνα. Κάτι που άνοιξε συζήτηση περί των δύο πλευρών του τραγουδιού...

    «Το έχω πει εδώ και 15 χρόνια, αυτό είπα και τώρα: Από το ΄50 μέχρι τις μέρες μας τρέχουν παράλληλα δύο διαφορετικά είδη τραγουδιού» λέει ο Θάνος Μικρούτσικος. «Το ένα από τον Τσιτσάνη μέχρι τους σύγχρονους τραγουδοποιούς και τη Μόνικα ακουμπάει στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό, εκεί μέσα είναι και ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Κραουνάκης.

    Το άλλο τραγούδι είναι το “ελαφρό”. Ο Μίκης σοφά είχε πει: το λαϊκό μας τραγούδι σε κάνει να θυμάσαι και το ελαφρό μας κάνει να ξεχνάμε. Είναι το ίδιο τραγούδι που επί χούντας και μετά ακουμπούσε στην κουλτούρα του μίνι ευδαιμονισμού («Ο Γιώργος είναι πονηρός κι αυτά που λέει μην τα τρως...») για να καταλήξει στο λαϊκοπόπ τραγούδι, που προβάλλεται σήμερα ασφυκτικά από τα ηλεκτρονικά μέσα. Σε αυτό το είδος του τυποποιημένου ελαφρολαϊκού μπορεί να υπάρχουν καλές φωνές και στον άλλο χώρο κακές, αλλά οι δύο χώροι είναι ασύμβατοι.

    TZON KONBERTINO ( CALEXICO), Culture / O Kόσμος του Επενδυτή, 17 Ιαν. 2009, συνέντευξη Νίκος Ράλλης
    …η Μόνικα μας έστειλε μερικά από τα τραγούδια της, και μας άρεσαν πολύ. Προσωπικά, λάτρεψα τη φωνή της, τα τραγούδια της, αλλά και την ίδια, όταν ήρθαμε στην Ελλάδα και την γνωρίσαμε από κοντά.
    Ήταν το support στη συναυλία μας. Είναι μια σπουδαία καλλιτέχνις και ελπίζω να την ξανασυντήσουμε στην Ελλάδα. Η Μόνικα ήταν «Guest» στην συναυλία τους στο “Fuzz” στις 31 Ιαν. 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Mήπως οι μουσικοί του έντεχνου, indie κ.λ.π. τα έχουν βρει μεταξύ τους, και ξέρουν τι γίνεται με τις κακόβουλες και προκατασκευασμένες συνεντεύξεις…? Πάντως εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για την Μόνικα, αρκετούς μήνες μετά την περιβόητη συνέντευξη, τόσο η Δήμητρα Γαλάνη όσο και ο Μαραβέγιας που την θεωρούν φίλη τους. Δεν φαίνεται πουθενά να νοιώθουν ότι έχουν θιγεί. Γιατί κόπτονται τόσοι άλλοι; Μήπως κάτι άλλο συμβαίνει και αυτό αφορά κάποιους «έξυπνους» δημοσιογράφους; Μήπως πίσω κρύβονται συμφέροντα; Σε άλλες συνεντεύξεις η Μόνικα όχι μόνο φαίνεται ότι είναι πανέξυπνη, ετοιμόλογη, παράλληλα όμως και αυθόρμητη, αλλά τονίζει ότι έχει χόμπυ την μουσική και αν αποδεχθεί ότι τελικά όλο αυτό που γίνεται μαζί της είναι φούσκα είναι έτοιμη να το δεχθεί. Δείχνει αυτό ότι είναι ψωνισμένη ή αρκετά προσγειωμένη σε αυτό που κάνει;
    Αν της έβαλαν κακόβουλα για να την εκθέσουν κρυφή ηχογράφηση ενώ παράλληλα την οδήγησαν σε μια χαλαρή φιλική υποτίθεται συζήτηση με κακόβουλες ερωτήσεις που οδηγούσαν σίγουρα σε παγιδευμένες απαντήσεις δεν νομίζω ότι φταίει τόσο πολύ η Μόνικα.

    Είναι καλοπροαίρετη η ερώτηση "Θέλουμε να μας δώσεις τον λόγο σου πως δεν θα πουληθείς σε κανέναν έντεχνο"…;
    Αυτό το έχουν νοιώσει και άλλοι μουσικοί στο παρελθόν γι’ αυτό και δεν δίνουν σημασία στην συνέντευξη αλλά σε αυτό που η Μόνικα είναι πραγματικά, πιθανώς να γνωρίζουν και την εκτίμηση που πραγματικά νοιώθει η Μόνικα για αυτούς. Η Μόνικα δεν είναι ούτε ψώνιο ούτε εγωϊστρια, για όσους έτυχε να την γνωρίσουν από ότι λένε είναι αυτό που πρέπει να είναι, αρκετά ευαίσθητη και με αρκετά ενδιαφέροντα για ότι συμβαίνει γύρω της. Μακάρι να είχαμε και άλλους σαν και αυτήν. Γιατί τόσο καιρό δεν γίνεται από τον δημοσιογράφο ερώτηση στην Δήμητρα Γαλάνη και στον Μαραβέγια για το πώς νοιώθουν για την Μόνικα και τι ακριβώς πιστεύουν σχετικά με την συνέντευξη; Γιατί τόσο καιρό συνεχώς μιλούν άλλοι ως υπερασπιστές τους εκ μέρους των και δεν ακούν πως οι ίδιοι εκφράζονται για την Μόνικα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμε, υποθέτω πως είσαι το ίδιο άτομο που άφησε το σχεδόν το ίδιο σχόλιο και εδώ:
    http://popoculture.blogspot.com/2009/03/h.html
    If that's so, θα ήταν πιο ενδιαφέρον να μας πεις προς τι αυτή η "εκστρατεία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εγώ θα πω κάτι άσχετο. Ούτε πυρ ομαδών είναι. Πυρ ομαδόν γράφουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Of course, M, :)
    Good Morning!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. χμ και από πού βγαίνει αυτό;; δεν καταλαβαίνω την ετυμολογία.. (οκ, μπορεί να ξανάκανα λάθος στην έκφραση. καταλάβατε τι θέλω να πω!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Οksikemia είναι επίρρημα και όχι γενική πληθυντικού της ομάδας (αν και πάλι νομίζω θα γραφόταν ομάδων και όχι ομαδών). Στην ίδια κατηγορία (με κατάληξη σε -δον) ανήκουν επιρρήματα όπως σωρηδόν, αναφανδόν κ.λπ. Αρκετά από αυτά δεν χρησιμοποιούνται, εξάλλου είναι παλαιότεροι τύποι. Το ομαδόν από ό,τι καταλαβαίνω χρησιμοποιείται κυρίως σε αυτή τη στερεότυπη φράση, πυρ ομαδόν.

    Υ.Γ. Ελπίζω να καταλάβατε για ποιο λόγο έγινε η παρατήρηση, έτσι; (Εκτός του ότι είμαι λίγο ψυχάκι ούτως ή άλλως.) ;-) Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. χεχε! θνξ! καλα κάνεις και διορθώνεις, γιατί οκ να δεχτώ ότι είμαστε λίγο αγράμματοι οι συντάκτες, αλλά και οι αναγνώστες?!?!?!?!?!?!??! δεν το δέχομαι αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Οι αναγνώστες είναι απασχολημένοι με το να παίρνουν θέση για τη Μόνικα. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βρε, μη λέτε "πυρ ομαδόν", "οκλαδόν", κλπ... Έχετε κάποιους αναγνώστες φαντάρους, χεχε. Χαιρετισμούς από το ...γραφικό (sic) Σουφλί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. τους χαιρετισμούς μας στο όμορφο σουφλί και σε όλες τις μαγευτικές περιοχές της ελλάδας που διαβάζουν seagazing! :ppppp υπομονή, κάτι μήνες πρέπει να μείνανε (για να είσαι ακόμα εκεί πάνω!!!!) :ppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppppp

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ο ανώνυμος απο πάνω έχει γράψει τα ίδια πράγματα,
    σε τουλάχιστον 10 site που έχω μπεί...(αυτά με τις συνεντεύξεις).Μάλλον το αδερφάκι της Μονικα είναι ή η ίδια προσπαθώντας να τα μπαλώσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. λές να διαβάζει η μόνικα seagazing? ¨)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. tsekarete kai auto....
    manamu.mybrute.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Παιδιά το cd της Monika μου θύμησε ενα φαινόμενο που ειχε χρόνια να μου συμβεί. Ακούω λοιπόν - το πιο γνωριμο (hit πλέον over the hill)τραγούδι ενω τα υπόλοιπα δεν ειναι αυτά που θα σε "κερδίσουν με την πρώτη". σε δευτερο και τρίτο άκουσμα- όμως - ενα μαγικό συναίσθημα σε προκαλεί να ανακαλυψεις βαθύτερα τη μουσική της - για μενα αυτο ειναι δείγμα ίσως - αδόκιμο - μιας ποιότητας της μουσικής της. Ας μην βιαστεί να μας ξαφνιασει ευχαριστα με 2ο cd αντέχουμε - γιατι αξιζει η μουσική της να μεινει στα αυτιά μας περισσότερο χρόνο απο τους λιγους μηνες που μας εκπαιδευουν να ζηταμε νεα αλλά ριχά ακουσματα. Μπραβο βρε Μονικα...
    Τασσος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συμφωνώ με τον προηγούμενο, αντέχω ν΄ακούω και να ξανακούω το Avatar αλλα και περιμένω μ΄ενδιαφέρον και αγωνία(?) το επόμενο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. για όποιον ενδιαφέρεται, οι ηχογραφήσεις για τον 2ο δίσκο έχουν ξεκινήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή