25 Απριλίου 2009

σιγά την ταινία

Synecdoche, New York

Πάντα έβρισκα φλύαρο τον Κάουφμαν, αλλά τώρα το παράκανε. Είναι αξιόλογος γραφιάς, αλλά η σκηνοθεσία είναι άλλο πράγμα. Το κακό ξεκίνησε με την "αναγνώριση" της Αιώνιας Λιακάδας (==μία από τις πιο υπερεκτιμημένες ταινίες όλων των εποχών) και φέτος ολοκληρώνεται με την Συνεκδοχή. Για το Adaptation ας μην μιλήσω καλύτερα.

Υποτίθεται ότι είναι κάτι ανάμεσα σε Λίντς και Φελλίνι. Αλίμονο! Δεν είναι καθόλου έτσι. Όχι μόνο γιατί ό,τι είναι και καλά "ονειρικό" δεν πρέπει να συνδέεται με τον Λίντς και όποια ταινία έχει μεσήλικα σκηνοθέτη σε κρίση ηλικίας δεν πρέπει να αναφέρεται στο 8 1/2, αλλά κυρίως γιατί ο Κάουφμαν δεν είναι σκηνοθέτης. Κάποιος πρέπει να δίνει συνοχή στο ασυγκράτητο σενάριο. Κάποιος ταλαντούχος, γιατί INLAND EMPIRE δεν γυρίζονται κάθε μέρα.

*Χαίρομαι πάρα πολύ που συμφωνώ με το Αθηνόραμα (για 1.200.007ή φορά), που πρόσφατα αναφώνησε μπροστά στην αξία του Let The Right One In και τώρα αποδίδει σε αυτή την καταθλιπτική και άστοχη ταινία τα αστεράκια που της αξίζουν (2/5).

6 σχόλια:

  1. Θα ήταν τρομακτικό να συμφωνούν όλοι με όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις απόλυτο δίκιο...
    Καλημέρες :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χμμ , μου κέντρισες την περιέργεια , θα τη δω σήμερα .

    σημειώνω όμως οτι διαφωνώ για την "αιώνια λιακάδα..." , η οποία μου έχει αφήσει ένα άρωμα "cocteau twins", και αυτό απο μόνο του φτάνει για να μ' αρέσει.

    cheers
    cats

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλησπέρα

    από το συγκρεκριμένο σκηνοθέτη αγάπησα μόνο την αιώνια λιακάδα... ίσως για τις ερμηνείες του Κάρεϋ και της Γουίνσλετ και επειδή ήταν "ρομαντικό" κατά μία έννοια.
    το "στο μυαλό του Τζων Μάλκοβιτς" με έφερε στα όρια της παράνοιας (αυτό μάλλον στόχευε)
    θα το δω ωστόσο...από περιέργεια

    χαίρομαι που συμφωνούμε για το let the right one in. από τις καλύτερες ταινίες που είδα φέτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συνήθως οι κριτικοι στην χωρα μας σηκώνουν τα χέρια σε καθε τι παράξενο.
    Η συγκεκριμένη ταινία εκτος απο ανουσια ειναι
    και βαρετή και καλο θα ήταν ο καουφμαν να αφήσει την καρέκλα του σκηνοθέτη για καναν αλλον.
    Αν εξαιρέσεις μερικές καλές ιδεες η ταινια απλά δεν βλέπεται.Οχι με Φελίνι και Λιντς αλλα το addaptation φαντάζει αριστουργημα μπροστα στην συνεκδοχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στο adaptation ειδικά νόμιζα ότι ήμουν στο σινεμά 9,5 ώρες... τρελή κούραση.

    Μιας και θυμηθήκαμε τον Λιντς, είδα πρόσφατα τις κομμένες σκηνές από το INLAND EMPIRE, στις οποιες φαίνονται ο Phantom και η Lost Girl που λέγαμε πρόπερσι.

    Βέβαια, πρέπει να είμαστε 10 άτομα όλοι κι όλοι που την αναφέρουμε καν αυτή τη ταινία, αλλά θα επανέλθω συμπληρωματικά στο σεντόνι που έγραφα τότε (lol!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή