5 Απριλίου 2009

Shortnotes of the Week (14/52)

The Old Guitarist
Pablo Picasso
Oil On Panel, 1903


  • Ο Πικάσο δεν ήταν κυβιστής. Ο Πικάσο μπορούσε να κάνει τα πάντα.
  • Άκουγα μια πρόσφατη εκπομπή του πιτσιρίκου στον Σκάι με καλεσμένο τον socos (ο οποίος κυκλοφόρησε ακόμη έναν ενδιαφέρον δίσκο - περισσότερα μόλις τον αγοράσω) και μου έκαναν εντύπωση δύο σχόλια, τα εξής: ο πιτσιρίκος -ούτε λίγο, ούτε πολύ- είπε πως δεν μπορείς να κρίνεις κάτι άμα δεν το έχεις δοκιμάσει και ότι οι περισσότεροι κριτικοί π.χ. μουσικής είναι αποτυχημένοι μουσικοί που βγάζουν το άχτι τους. Ο socos από την άλλη είπε ότι δεν του αρέσει η προσφώνηση "δημιουργός", γιατί θεωρεί πως το ανθρώπινο είδος δεν είναι ικανό να δημιουργήσει έργο.
  • Μάλιστα. Αυτά στο 2009 τώρα. Θέματα τα οποία έχουν ξεπεραστεί εδώ και δεκαετίες. Και καλά το φιλοσοφικό σχόλιο του socos περί δημιουργίας (άσχετα του ότι οι περισσότεροι φιλόσοφοι ισχυρίζονται παθιασμένα πως η τέχνη είναι ίσως και η μόνη πράξη που ανυψώνει τον άνθρωπο από την άβυσσο), το θεωρώ μία έκφραση μετριοφροσύνης, εκείνο για την κριτική του πιτσιρίκου πως να το εκλάβει κανείς; Δεν λέω κακή κουβέντα, τα συμπεράσματα δικά σας.
  • Πάντως και το blog του πιτσιρίκου το παρακολουθώ χρόνια και τους δίσκους του socos, είναι και οι δύο πολύ καλοί σ' αυτό που κάνουν (το pitsirikos.blogspot μάλιστα έκλεισε την Παρασκευή 4 χρόνια παρουσίας και μας χάρισε αυτό το απολαυστικό σχόλιο).
  • Μία ιστορία γεμάτη παραλογισμό: γιός βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου συμμετέχει σε ληστεία τράπεζας με λεία 23.000 ευρώ. Συλλαμβάνεται και αφού προφυλακιστεί στο ανώτατο όριο, γίνεται η δίκη του, στην οποία δηλώνει πως δεν είχε ανάγκη τα χρήματα, αλλά η πράξη του ήταν συμβολική(!). Η μητέρα του δηλώνει στον δικαστή πως η πράξη του παιδιού του δεν ήταν ληστεία, γιατί τα λεφτά των τραπεζών είναι ήδη κλεμμένα. Ο τελευταίος κάνει την ερώτηση κλειδί: "και γιατί δεν ξεκινούσε την απαλλοτρίωση από την δική σας περιουσία;" (!!!) και ο κατηγορούμενος καταδικάζεται σε 8 χρόνια φυλακή χωρίς ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή του και χωρίς να του αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του έντιμου βίου και της καλής συνεργασίας με τις αρχές μετά την σύλληψή του. Ομάδες αναρχικών προκαλούν εκτεταμένες ζημιές πριν μέρες και πετούν φυλλάδια υπέρ της αποφυλάκισης του κατηγορούμενου. Ο τελευταίος οδηγείται στις φυλακές.
  • Παραλογισμός, ιδέες που πήραν λαθεμένο δρόμο, αστείες ερωτήσεις, γελοίες απαντήσεις, βλαμμένος αριστερός λόγος, αδικαιολόγητη αυστηρότητα στις ποινές, σπασμωδικές αντιδράσεις βίας, όλα σε ένα. Αυτή η χώρα έχει πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά της για να βγει από τα σημερινά της αδιέξοδα. Δεν ξέρω καν αν θα προλάβουμε να δούμε το φως στις μέρες μας όλοι εμείς που συζητάμε τώρα.
  • 2 χρόνια υπερβολές, ορθογραφικά λάθη και ξυπνητζίδικα αστεία. 2 χρόνια ακραία μουσικά φαινόμενα!
  • πώς να (μην) λες έντεχνο (μέρος β’)
  • Πανέμορφες φωτογραφίες (πριν και μετά) από την Earth Hour 2009
  • Α.πί.στευ.τη.ξε.φτί.λα.
  • Ο τραγουδιστής Θεοδωράκης (μπορεί κανείς να πει την Ρωμιοσύνη καλύτερα;)
  • Πόσο βλάκες είναι αυτοί εκεί στο Pitchfork; πείτε μου
  • Ο Μάλαμας τραγουδά το Θολωμένο μου μυαλό του Άκη Πάνου σε μία συναυλία και ένας σχολιάζει στο youtube: o kazantzidis to tragoudouse tzampa oxi me 25 euro.... Κι επειδή το μέγιστο αυτό τραγούδι έχει 40 δευτερόλεπτα εκπληκτικής εισαγωγής, ακούστε το εδώ στην κανονική του εκτέλεση (ποιος Dylan θα έγραφε τέτοιο κομμάτι και πού στον κόσμο θα έβρισκε τέτοιο τραγουδιστή να το τραγουδήσει, πλάκα μου κάνετε τώρα... Είναι πολύ μίζερο που στην Ελλάδα τραγουδάμε τα ίδια τραγούδια κοντά έναν αιώνα τώρα, γι' αυτό και 'μεις προσπαθούμε να ανιχνεύσουμε νέους ήχους απ' όλες τις γωνιές του πλανήτη, αλλά ρε φίλε, τι να πεις μπροστά σε τέτοιες ερμηνείες;......)

8 σχόλια:

  1. Αυτό για το ότι το ανθρώπινο είδος δεν είναι ικανό να δημιουργήσει έργο είναι ό,τι πιο αστείο και επιτηδευμένα νιχιλιστικό έχω ακούσει τελευταία. Αυτό του πιτσιρίκου ακούγεται γενικά, μερικές φορές είναι αληθές, αλλά ως το μεγαλύτερο πρόβλημα των κριτικών θεωρώ την ασχετοσύνη και όχι το κόμπλεξ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. btw μιας και είμαστε 2 κι εμείς πλέον δεν βάζετε mezzanine σαν λινκ αντί για green onion; :)
    ωραία η ανανεωμένη εμφάνιση του blog πάντως, μεγειά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ναι ρε έχεις απόλυτο δίκιο για το λινκ, το έφτιαξα! (sorry winton :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπάρχουν διαφόρων ειδών κριτικοί.
    πρώτο είδος οι κριτικοί ταινιών που θεωρώ πως τιμούν το επάγγελμα τους. δεύτερο, οι μουσικοκριτικοί που τις περισσότερες φορές είναι υποχείρια των εκδοτών τους που για να πουλήσουν κανένα φύλλο παραπάνω θεοποιούν τα πάντα και φτιάχνουν γελοίες καινούριες λίστες ''best of all times'' κάθε μήνα. και τελευταίο και χειρότερο είδος οι κριτικοί βιβλίων, που για να χρησιμοποιήσω την ατάκα του γούντι άλεν από το deconstructing harry, την ώρα που κατεβαίνει στην κόλαση με το ανσανσέρ μια φωνή τον ξεναγεί ''πέμπτος όροφος: βιαστές, κατα συρροήν δολοφόνοι και κριτικοί βιβλίων...''

    - ο πικάσο δεν ήταν κυβιστής. ήταν ο θεός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. πανεμορφη η νεα εμφανιση,μεγειες!!!
    χαιρομαι και για το twitter που προσθεσατε,εχει αρχισει να με κερδιζει ολοενα και περισσοτερο,
    εγω τωρα τι να σας λεω,....
    την περασμενη Δευτερα αποκτησα την πρωτη μου κορη,τι κορη,ΚΟΡΑΚΛΑ θα ελεγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. «Η μητέρα του δηλώνει στον δικαστή πως η πράξη του παιδιού του δεν ήταν ληστεία»... αυτό δεν είναι ακριβές, τουλάχιστον στο ρεπορτάζ που διάβασα. Νομίζω ότι οι γονείς είπαν στις καταθέσεις τους, χωρίς προσπάθεια να δικαιολογήσουν ηθικά την πράξη του γιού τους, ότι η επιλογή της ληστείας δεν έγινε για βιοποριστικούς λόγους (αφού δεν υπήρχε τέτοιο πρόβλημα), αλλά ιδεολογικούς, όσο στρεβλούς ή ακατανόητους κι αν τους θεωρεί κανείς.

    Το Pitchfork είναι πολύ συχνά τόσο σνομπ που μοιάζει να ακολουθεί έναν αλγόριθμο σύμφωνα με τον οποίο αφαιρείς βαθμούς από μπάντες που έχουν πολύ καιρό στην πιάτσα και είναι γνωστές σε περισσότερους από x αριθμό ακροατών. Εδώ νομίζω ότι μάλλον κάνουν περισσότερο κριτική στο bonus material της επανέκδοσης παρά στον πρωτότυπο δίσκο...

    Α, με γεια και το νέο look! (Τα γράμματα είναι λίγο μικρά, αλλά γι’ αυτό υπάρχει και το Ctrl+)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. είπες μεταξύ άλλων (στα οποία θα απαντήσει ο ινβερτεντ) τη σωστή κουβέντα. να πω εγώ με τη σειρά μου ότι το μπλογκ είναι best viewed (!!) με firefox. ή opera ή chrome ή safari, οτιδήποτε εκτός από ie δλδ! και ναι, αυτό το ctrl + το χρειάζεται. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Νιχιλιστικό" - Ουάου! Mezzanine, μόνο εμείς οι δύο χρησιμοποιούμε τέτοιο λεξιλόγιο σχεδόν!

    Gilles, συμφωνούμε σε όλα (ωραία έμπνευση η ατάκα του Άλεν).

    Koolthinks, [...] κόρη;; [...] Συγχαρητήρια! Να την χαίρεσαι dear.

    Head Charge, έχεις δίκιο, δεν το διατύπωσα σωστά, οι γονείς δεν ισχυρίστηκαν πως δεν ήταν ληστεία, αλλά ανέφεραν ότι «υπάρχει η αντίληψη ότι η πράξη αυτή δεν είναι ληστεία, αλλά απαλλοτρίωση». Δηλ. δεν το καταθέτουν ως άποψή τους, αλλά το αναφέρουν, ότι είναι μία από τις απόψεις που κυκλοφορούν. Το παλιό κλασικό θέμα ότι η ιδιοκτησία είναι κλοπή δηλαδή, βαθιά ποτισμένο στον ελληνικό λαό (ο οποίος συνήθως κάνει τα πάντα για να μεγαλώσει την ιδιοκτησία του συνήθως και νόμιμα και ηθικά).

    Φλυαρώ για άλλη μία φορά, νομίζω ότι οι άνθρωποι ψάχνουν να βρουν γιατί ο γιος τους έκανε μία λάθος επιλογή κι αυτό το καταλαβαίνω. Ίσως λίγο καθυστερημένα βέβαια, αλλά είναι κατανοητοί. Φρονώ πως το δικαστήριο θα μπορούσε να εκτιμήσει την ειλικρίνεια του κατηγορούμενου, ακόμα και για κοινωνικούς λόγους, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Προσωπικά θέλω να εφαρμόζονται οι νόμοι, αλλά πάντα μου κάνει εντύπωση πως οι μικροί καταλήγουν στις φυλακές ενώ όσοι ξεπουλάνε ακόμα και λίμνες κυκλοφορούν με καγιέν και σωματοφύλακες (που τους πληρώνουμε όλοι εμείς). Δύσμοιρη χώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή