2 Αυγούστου 2009

Shortnotes of the week (31/52)

Far and Close
Uriy Lavrentev, 1999
(click to enlarge)

  • Οι Έλληνες φτιάχνουν τα κυκλωματα αλλά την ιστορία τη γράφουν οι παρέες. (δείτε το βίντεο στο οποίο αναφέρεται)
  • Υπάρχει αυτό που αποκαλούμε «ιστορική συνείδηση»; Όχι. Απόδειξη αυτό το «κάθε πέρυσι και καλύτερα» που μουρμουρίζουν διαρκώς διάφοροι κλαψομούνηδες. Όποιος έχει ζήσει όχι την Κατοχή, που πέθαινε ο κόσμος στους δρόμους, αλλά την ένδεια της ελληνικής υπαίθρου και τη φτώχια σε αθηναϊκές συνοικίες όπως το Αιγάλεω και τα Λιόσια μέχρι τη δεκαετία του '80 έχει συνείδηση της προόδου που έχει συντέλεστει. Χάρη στις επιλογές του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, η Ελλάδα απέκτησε μια τεράστια, ανθούσα μεσαία τάξη. Μία μεσαία τάξη, η οποία, στο κατώφλι του 2000, είχε δύο αυτοκίνητα σε κάθε σπίτι, πήγαινε διακοπές και εκδρομές στο εξωτερικό αγόραζε σινιέ ρούχα αλλά και βιβλία. Και που τώρα βλέπει την ευημερία της να απειλείται σοβαρότατα... Ο κ. Χωμενίδης δίνει καταπληκτικές συνεντεύξεις, χθες αγόρασα το τελευταίο του βιβλίο, Λόγια Φτερά, κι ελπίζω να είναι όσο όμορφο αναμένεται.
  • Για την Οργουελική αφαίρεση ενός ebook από τους σκληρούς δίσκους οι απόψεις διίστανται. Εγώ είμαι πάντοτε της άποψης που λέει Never loan a book. Ή το χαρίζεις ή τίποτα.
  • Η αισθητική της σιωπής 1 /// 2
  • Ίσως και να είχαν πετύχει το στόχο τους αν δεν έπαιζαν καθοριστικό ρόλο αστάθμητοι παράγοντες. Ένα όχημα που μετέφερε το βαρύ οπλισμό, μπλόκαρε ανάμεσα στο συγκεντρωμένο για το καρναβάλι πλήθος, και δεν έφτασε στην ώρα του. Κάποιοι άλλοι χάσανε το δρόμο, ενώ ένα αυτοκίνητο έμεινε στο δρόμο από λάστιχο!
  • Ο ορισμός που δίνω στον ανδρισμό δεν έχει να κάνει με την ύπαρξη ή μη ανδρικών γεννητικών οργάνων σε ένα ανθρώπινο σώμα, ούτε με τη λειτουργικότητά τους.
  • Φτωχολογιά, για σένα κάθε μου τραγούδι...
  • Η Νορβηγία με απόφαση της Επιτροπής Προσφύγων της Υπηρεσίας Μετανάστευσης απαγόρευσε στους πρόσφυγες που πρέπει να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα να επιστρέψουν στη χώρα μας, διότι όπως επισημαίνεται «δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τον σεβασμό των δικαιωμάτων τους»! «Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες για πιθανή παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων που αιτούνται άσυλο στην Ελλάδα, η Επιτροπή απαγορεύει στους πρόσφυγες που θέλουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου να πάνε στην Ελλάδα», καταγράφει στην έκθεσή της η νορβηγική υπηρεσία, που περιέχει και τις μαρτυρίες προσφύγων οι οποίοι καταγγέλλουν βασανισμούς ακόμη και με ηλεκτροσόκ από Έλληνες αστυνομικούς!
  • Firefox to hit 1 billion downloads
  • Τέρμα το διάλειμμα!
  • Η ποίησή μου είναι μια συνεχής αυτοβιογραφία. Μοιάζει και πρέπει να διαβάζεται σαν ένα είδος υποσυνείδητου ημερολογίου της ζωής μου ως σήμερα. Τα ποιήματά μου δεν είναι σκληρά – απαισιόδοξα. Απεναντίας είναι σαν τα ξόρκια. Ξορκίζουν το κακό…
>Καλή ξεκούραση σε όσους έφυγαν, θα ακολουθήσουμε την επόμενη εβδομάδα (αν όλα πάνε καλά δηλαδή...)

2 σχόλια: