24 Φεβρουαρίου 2009

A book, a movie and an old record (7/52*)

John Derbyshire
Υπόθεση Ρίμαν
[Η εμμονή με τους πρώτους αριθμούς]
Μαθηματικά
ΤΡΑΥΛΟΣ 2006













Αν σου αρέσουν έστω και λίγο τα μαθηματικά, δεν είναι καθόλου δύσκολο να σου δημιουργηθεί μία αγάπη και μία ατμόσφαιρα μυστηρίου γύρω από τους πρώτους. Το βιβλιαράκι αυτό (543 σελ!) προσπαθεί να εξηγήσει "εκλαϊκευμένα" (την μισώ αυτή τη λέξη) το πιο περίφημο μαθηματικό πρόβλημα της εποχής μας, τον τρόπο "δημιουργίας" (πιο σωστά: κατανομής) των πρώτων αριθμών, των δομικών στοιχείων με άλλα λόγια όλων των αριθμών. Το βιβλίο δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις: ένας απόφοιτος λυκείου το διαβάζει άνετα, ένας πρωτοετής φοιτητής θετικών επιστημών το διαβάζει για να περάσει την ώρα του. Ο συγγραφέας προσπαθεί να χωρίσει το υλικό του σε δύο θεματικές, με τα κεφάλαια που έχουν μονό αριθμό να ασχολούνται με τα μαθηματικά και εκείνα με αριθμό να καλύπτουν την ιστορία πίσω από τους ανθρώπους που έδωσαν ζωή στα θεωρήματα. Δεν το καταφέρνει απόλυτα, αλλά του αναγνωρίζουμε την προσπάθεια. Άτυπα, το βιβλίο αποτελεί ιδανική συνέχεια της Μουσικής των Πρώτων Αριθμών, ένα εξαιρετικό βιβλίο που είχε εκδοθεί ένα χρόνο νωρίτερα, αλλά έπιανε την ιστορία από το μηδέν και ουσιαστικά σταματούσε μόλις μίλαγε για τον Ρίμαν. Αξίζουν τον κόπο.



Nacho Vigalondo
Timecrimes
Θρίλερ Επιστημονικής Φαντασίας
2007














Βλέπω κάτι ταινίες σαν το Los Cronocrímenes του νεαρού ισπανού σκηνοθέτη Nacho Vigalondo και τρελαίνομαι με όσους λένε ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να κάνουμε τέτοια πράγματα γιατί δεν υπάρχει χρηματοδότηση. Δείτε εδώ ένα καθηλωτικό φιλμ που στοιχίζει το 1/20 των Σειρήνων στο Αιγαίο/Ι4/Ι5 κτλ... αλλά συναρπάζει! Πρόκειται για μία καταπληκτική ταινία, που βασίζεται (καλύτερα: παίζει με τον θεατή πάνω) σε μία απλή ιδέα ενός άντρα που κάνει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και αρχίζουν τα προβλήματα. Κρατάει μιάμιση ώρα ακριβώς, δεν έχει εισαγωγές και τέτοια, με τη μία στο ψητό και -προσοχή: η παραμικρή λεπτομέρεια έχει προβλεφθεί. Νομίζεις πως είσαι πιο έξυπνος από τον σκηνοθέτη ή των ήρωά του; Δεν είσαι.

[σεξιστική υποσημείωση:είναι τόσο κούκλα...]



Bob Dylan
The Bootleg Series Vol. 8: Tell Tale Signs
Rare and Unreleased 1989-2006
Rock, Folk, bla, bla, bla... Bob Dylan.
2008











Μπορείς να πεις "old record" έναν δίσκο που βγήκε πριν μερικούς μήνες; Τέλος πάντων, ο 8ος (και τελευταίος) δίσκος της επίσημης σειράς με ακυκλοφόρητα τραγούδια του Ντύλαν (γιατί υπάρχουν κι άλλες σειρές, με ανεπίσημες κυκλοφορίες, μιλάμε για δεκάδες δίσκους!!!) ξεκίνησε άλλη μία γκρίνια πέρσι, γιατί βάζετε 5 αστεράκια στον γέρο, πάλι αυτόν θα βλέπουμε στα εξώφυλλα κτλ. κτλ. Τόπο στα νιάτα! και 'γω μαζί σας, αλλά να κάνω πρώτα μία μικρή παρατήρηση: His Bobness είναι η μεγαλύτερη μορφή που έβγαλε ποτέ η Ροκ και με την ολοκλήρωση των Bootleg Series έγινε σαφές ότι το Anthology των Beatles μπροστά τους μοιάζει με πρόβα για παιδικό πάρτι.

27 σχόλια:

  1. ε αυτό παραπάει! πάρε πίσω αυτό που είπες για τους beatles!

    όσο για το βιβλίο σχετικά με το ριμαν, τα κεφάλαια με μονό αριθμό δεν είναι και τόσο εύκολα. μπορεί να μην είναι δύσκολα, αλλά απαιτεί την προσοχή ακόμα και κάποιου που ασχολείται με θετικές επιστήμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα! Σπουδαίος, τεράστιος ο Dylan αλλά δε νομίζω ότι χρειάζεται συγκρίσεις με τους Beatles. Ακόμα και το κείμενο στο οποίο οδηγεί το λινκ σου, άλλο πράγμα λέει. Anyway, το τελευταίο μπούτλεγκ δεν το έχω ακούσει ακόμα αν και αφορά την τελευταία, αγαπημένη περίοδο του Bob.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όντως, δεν χρειάζεται. Αφού ο Λένον έχει παραδεχτεί ότι προσπαθούσε να τον αντιγράψει -ανεπιτυχώς. Τέλος πάντων, υποκειμενικά είναι αυτά [και σωστό δεν υπάρχει όπως μου έγραφε για άλλο θέμα ο m.hulot], και το κείμενο ειρωνικά το έδωσα. Απλά ο Ντύλαν είχε πάντα πολλά περισσότερα πράγματα να μου πει, ακόμα κι αν το έκανε με λιγότερο πρωτότυπο τρόπο. Απ'όσο μπορώ να διακρίνω, είχε περισσότερα πράγματα να πει σε όλους μας, αλλά αυτή είναι μία συζήτηση που δεν θα καταλήξει ποτέ.

    υ.γ: Είχε δίκιο εκείνος ο αμερικάνος κριτικός που έγραψε ότι ο μόνος για τον οποίο δεν θα διαφωνήσουμε ποτέ ηταν ο Έλβις. Από 'κει και έπειτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πάρε πίσω αυτό που είπες για τους beatles!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. θα ιεροσυλίσω μάλλον, αλλά ο ντύλαν ποτέ δεν μου άρεσε. όλα τα τραγούδια του με εξαίρεση 2-3, μου φαίνονται ίδια. ο ίδιος βαρετός ρυθμός και η φωνή του ντύλαν από επάνω να τραγουδά μονότονα και χωρίς μελωδία...
    οι μπήτλς ήταν ότι καλύτερο συνέβη στη μουσική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ δηλαδή που λατρεύω και Beatles και Dylan είμαι ιατρικό αξιοπερίεργο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εσύ βρε Μ λατρεύεις και τους tindersticks....

    [αστειάκι]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ε, εντάξει, γενικά έχω πολλά θεματάκια, το παλεύουμε με τον ψυχαναλυτή μου, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία...

    [αυτοσαρκασμός]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τς τς τς... Μ μα επαγγελματιας ψυχολογος και να θεωρεις σαρκαστικη μια επισκεψη σε ψυχαναλυτη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτό το επαγγελματίας ψυχολόγος όταν το λες για μένα να το συνοδεύεις με ένα ROFLMAO, oksikemia! Ευτυχώς που δεν το ασκώ το επάγγελμα γιατί θα ήμουν η ζωντανή του δυσφήμιση!

    Δεν είμαι καλά, ψυχολόγε μου. Αισθάνομαι ότι δεν αξίζω.

    Δίκιο έχεις. Δεν αξίζεις μία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. inverted a 45 εκατομύρια δολλάρια πουλήθηκε ο ματίς χθες και 24 ο μοντριάν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. - Τα έμαθα για τον Ματίς και χάρηκα! (αν και πάντα είναι περίεργο τόσα λεφτά να δίνονται για να "αγοράσεις" τέχνη κτλ... πάντως είναι εκπληκτικός)

    - Χωρίς τα Σκαθάρια η μουσική δεν θα ήταν όπως την ξέρουμε. Αυτονόητα πράγματα. Από 'κει και πέρα, εμένα τα τραγούδια (και η προσωπικότητα) του Ντύλαν με συναρπάζουν 100 φορές περισσότερο, έχουν πολλά πράγματα να μου πουν και με ξαφνιάζουν συνεχώς. Τον θεωρώ πιο έξυπνο, πιο πολύπλοκο, πιο κουλ και πιο μάγκα από τους "4", πώς να το κάνουμε; Αυτά. [αιώνες να συζητάμε, δεν θα βγάλουμε συμπέρασμα, αυτά είναι πάθη. και τα πάθη πρέπει να γίνονται σεβαστά]

    - Παρόμοια συζήτηση κάναμε στο chat του mindradio για τον Morrissey. Μιλάμε για άτομα που είναι στην πιάτσα δεκαετίες. Το ότι δεν μας πολυκαίγεται καρφί για κανέναν καινούργιο τραγουδιστή πρέπει να μας ανησυχεί ή όχι;

    - Το Cronocrímenes το είδε κανένας;

    [για τους ψυχολόγους είδατε, δεν έγραψα τίποτα, ε;]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ωραίος ο ντυλαν, και καταλαβαίνω γιατί μπορεί να είναι κόλλημα για κάποιους (για μένα όχι, αν και δεν το αποκλείω να γίνει), αλλά οι beatles μουσικά είναι σε δική τους κατηγορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. οι beatles ειναι απειρως πολυπλοκοτεροι απο το dylan. ολα τα αλλα ινβερτεντ μπορω να τα καταλαβω (αν και δε συμφωνω).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπάρχει ένα σκίτσο του Αρκά στην "Ζωή Μετά" όπου είναι 2 φιλόσοφοι στον παράδεισο και διαφωνούν για ένα ζήτημα από την αρχαιότητα ως σήμερα. Κι ένώ στην αρχή η κουβέντα ήταν μία ανταλλαγή στοιβαρών επιχειρημάτων, μετά από τόσους αιώνες ο διάλογος πήγαινε κάπως έτσι:
    -Πάρ' τα!
    -Στα μούτρα σου!

    [...]
    Αυτά έχουν οι διπολικές καταστάσεις και η πόλωση, γι' αυτό ας μην διαφωνήσουμε άλλο. Πιστεύω αυτό που είπα στο απόλυτο. Οι Μπιτλς για μένα είναι όχι μία, δύο σκάλες πιο κάτω. Μπορώ εδώ να αρχίσω να αντιπαραθέτω δίσκους, τραγούδια, στίχους κτλ. αλλά στο τέλος αυτές οι διαφωνίες ενισχύονται ακόμη περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ξεκινα τα επιχειρηματα σου και για καθενα, οοοοολη η μπλογκοσφαιρα θα σου απαντα με δυο! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Όταν συζητά κάτι "όλη η μπλογκόσφαιρα" το 60-70% των σχολίων είναι υβριστικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. btw Νίκο, μία φορά που άκουσα το καινούργιο των u2 δεν μου άρεσε και πολύ. δώσε κι άλλα hints για τον δίσκο, ποια σου άρεσαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. το fez being born ξεχωρισα πρωτο που θυμιζει radiohead, το cedars of lebanon και το i'll go crazy.. ακουγεται σαν ενα 100% u2 τραγουδι. αλλα πρεπει να το ακουσω παλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. κι αυτός ο στίχος στο single που πάει κάπως "you look so beautiful tonight..." είναι πολύ u2, ε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ποιο ειπαμε ειναι το single;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. οι beach boys τι θέση έχουν inverted; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ε, δεν τρελαίνομαι κιόλας! Να φανταστείς, είναι από τα λίγα πασίγνωστα συγκροτήματα που δεν έχω ακούσει όλα-όλα τα άλμπουμ τους και δεν πρόκειται και να τα ακούσω ποτέ.
    Είναι γνωστό ότι επιρρέασαν και επιρρεάστηκαν από τους Μπιτλς για να φτιάξουν ο καθένας από 1 από τα πιο γνωστά δισκάκια του πλανήτη και γενικότερα ασχολήθηκαν με... την θεμελίωση της ποπ μουσικής όπως την ξέρουμε (π.χ. οι φετινοί animal collective έχουν αναμείξει ήχο αλά Beach Boys με άλλα πράγματα), αλλά δεν δέθηκα ποτέ μ' αυτό το συγκρότημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Χεκτορ 3 ή Χεκτορ 1,καταπληκτικη η ταινια Timecrimes,με αυτη την αναποδη χρονικη εξελιξη,λιγο μου θυμισε το Memento,μπραβο σου που την ανακαλυψες.
    (a small request:stirring renamed to koolthinks)
    Ok τωρα καταλαβα,ειμαι ο Χεκτορ 2...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Καλημέρα, σου 'χω καλύτερη, σαν το π του αρονόφσκι ένα πράγμα: primer λέγεται, θα γράψω περισσότερα το απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. koolthinks μας έχεις μπερδέψει με τα μπλοοοοοοοοογκξ!!!! θα το αλλάξω το απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή