28 Απριλίου 2009

A book, a movie and an old record (του πάσχα)

Βασίλης Αλεξάκης
μ.Χ.
Ιστορικό Μυθιστόρημα
ΕΞΑΝΤΑΣ
2007








"Δεν αμφισβητώ ότι οι πατέρες της Εκκλησίας δανείστηκαν κάποια ρητορικά σχήματα από τους αρχαίους συγγραφείς, απάντησε ο Βεζιρτζής. Υπήρξαν ωστόσο θανάσιμοι εχθροί της κλασικής παιδείας και του πολιτισμού των αρχαίων. [...] Ο διασυρμός του ελληνισμού από την Εκκλησία υπήρξε τόσο συστηματικός ώστε οι Έλληνες αναγκάστηκαν ν' αλλάξουν όνομα, να μετονομαστούν σε Ρωμαίους, Ρωμιούς ή Γραικούς. Σε ορισμένες τοιχογραφίες του Αγίου Όρους απεικονίζονται μαζί με τους αγίους και τους αγγέλους διάφοροι φιλόσοφοι, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Πυθαγόρας. Όλοι φορούν στέμμα, έχουν μακριές γενειάδες και είναι ντυμένοι σαν Βυζαντινοί πρίγκιπες. Βαστούν ο καθένας τους έναν πάπυρο όπου είναι γραμμένη μια πλασματική φράση, που διακηρύσσει, για παράδειγμα, την τρισυπόστατη φύση του Θεού. Είναι γνωστό ότι η Εκκλησία επιδίωξε να προσεταιριστεί τους αρχαίους σοφούς, αυτούς τουλάχιστον που δεν κατάφερε να θάψει, παραποιώντας τη σκέψη τους. Αυτό άλλωστε δεν διδάσκονται οι μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ότι η αρχαιότητα παρέδωσε τη σκυτάλη του πολιτισμού στο Βυζάντιο; Ο χριστιανισμός, αγαπητέ μου φίλε, δεν συνεχίζει την αρχαιότητα, απλά την ακολουθεί όπως η νύχτα ακολουθεί τη μέρα. Η θεολογία αναιρεί τη φιλοσοφία. Η πρώτη απαντά σε όλα, ενώ η δεύτερη ξέρει κυρίως να ρωτά." (
πηγή) Βραβευμένο βιβλίο, καυτό θέμα -αν και ταυτόχρονα πολυσυζητημένο-, μέτριο το αποτέλεσμα, αν και συμφωνούμε σε όλα. Δεν με πειράζει το επιφανειακό μυθιστορηματικό πέπλο (ένας φοιτητής κάνει την χάρη στην ηλικιωμένη σπιτονοκοκοιρά του και μαζεύει πληροφορίες για το άγιο όρος), όσο η αναπαραγωγή κάποιων κλισέ. Εντάξει, δεν περίμενα να γράψει και τον Αντίχριστο του Νίτσε (btw, έτσι ονομάζεται η νέα προβοκατόρικη ταινία του Τρίερ που διχάζει τους πάντες), αλλά θα μπορούσε να είναι πιο δυνατό το αποτέλεσμα. Ίσως έτσι βέβαια πέσει πιο εύκολα σε χέρια "νοικοκυραίων"... Μακάρι.

συνέντευξη




Robert Zemeckis
Contact
Επιστ. Φαντασίας
1997














Ποίηση! Έπρεπε να στείλουν έναν ποιητή...
(Eleanor Arroway)

Είμαι μάλλον από τους λίγους που εξακολουθούν να συγκινούνται από ταινίες επιστημονικής φαντασίας (τι να σου πει το Star Trek όταν έχεις στην τσέπη σου ένα iPhone;), αλλά αυτή η αμερικανία του 1997 καταφέρνει μέσα από την απλοϊκή της ιστορία να μιλήσει για μεγάλα θέματα (και μάλιστα χωρίς να υπερβάλει στο επιστημονικό της υπόβαθρο). Την ξαναείδα μεγαλοβδοματιάτικα και δεν το μετάνιωσα (όλο το υπόλοιπο διάστημα η τηλεόραση του χωριού ήταν ερμητικά κλειστή).





Antonio Carlos Jobim
Stone Flower
Bossa Nova, Jazz
1970














Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί ακούω καινούργια μουσική όταν έχουν ηχογραφηθεί τέτοιοι δίσκοι δεκαετίες πίσω. Ξέρω, ξέρω, υπερβολές των ημερών...


4 σχόλια:

  1. "Μερικές φορές αναρωτιέμαι γιατί ακούω καινούργια μουσική όταν έχουν ηχογραφηθεί τέτοιοι δίσκοι δεκαετίες πίσω. Ξέρω, ξέρω, υπερβολές των ημερών..."

    Εκπληκτική απορία.
    Και εγώ το ίδιο αναρωτιέμαι εδώ και κανένα μισάωρο έχοντας "κολλήσει" πολύ άγρια με το πανέμορφο "Piano, Strings, and Bossa Nova" του Αργεντίνου (για να υπάρχει και λίγο κοντρίτσα, με σελεσάο χτυπάς εσύ με μπιανκοσελέστε ανταποδίδω :p) Lalo Schifrin...

    Απο την άλλη το βρίσκω υπερβολικά διασκεδαστικό να ακούς καινούργια πράγματα τα οποία "μας" τα έχουνε πεί και άλλοι πριν πολλά χρόνια...
    Λίγο καλή μνήμη αν έχεις η ακρόαση ενός "καινούργιου" δίσκου μπορεί να σου προσφέρει άπειρες στιγμές γέλιου (δυστυχώς μεγάλο μέρος σημερινών "μουσικόφιλων" και "μουσικοκριτικών" διακατέχεται απο μνήμη αμοιβάδας)
    Τους δικαιολογώ όμως απόλυτα.
    Τόσο για την ασθενή μνήμη τους(για τους παλιούς) όσο και για την άγνοιά τους(για τα καινούργια μουσικά σπασικλάκια (ναι σε αυτούς τους ψευτο-ελιτιστές αναγνώστες του pitchfork αναφέρομαι και στους άλλους που όλη μέρα μαλακίζονται κατεβάζοντας καμιά 100αριά άλμπουμς την εβδομάδα απο το bolachas) :P

    Δυστυχώς έχω σιχαθεί πλέον το τρισάθλιο τρόπο που 'καταναλώνεται' η μουσική...

    Υπερ-κατανάλωση, υπερ-πληροφόρηση, υπερ-συσσώρευση (γενικά όλα στο μέγιστο βαθμό) και εν τέλει μια γενική μετριότητα που κάποιοι εκμεταλλέυονται και συντηρούν με πολύ κομψό τρόπο.

    Τελικά μήπως έτσι χάνεται η πραγματική απόλαυση της ακρόασης ενός δίσκου?

    Έχεις αναρωτηθεί πόσους δίσκους απο πέρυσι έβαλες εφέτος να ακούσεις?
    (την απάντηση που θα πάρεις απο τους περισσότερους είναι ότι δε προλαβαίνουνε γιατί ο χρόνος τρέχει γρήγορα και πρέπει να είναι παρόν στις εξελίξεις του μήνα...χαχα)
    Γιατί αλλιώς θα χάσουνε την αυθεντιά της πρωτιάς...
    Πλέον υπάρχουν δίσκοι του μήνα(για να μη πω της εβδομάδας), τον επόμενο μήνα(ή εβδομάδα) κανείς δε θυμάται τι άκουσε το προηγούμενο...

    Α, επίσης υπάρχει και μια ακόμη τάξη μουσικόφιλων "τα αρρωστημένα μυαλά" (που η μουσική δε τους έχει καμία απολύτως ανάγκη και εδώ που τα λέμε ούτε οι ίδιοι έχουνε ανάγκη τη μουσική)
    Είναι αυτοί (καμιά πενηνταριά καραγκιοζάκια) που έχουν στην σκληροδισκοθήκη τους 'ψαγμένα' ep's...
    Όταν αυτό τα μάθουνε και άλλοι τότε αυτό μετατρέπεται το σούπερ που θαυμάζανε μετατρέπεται σε σούπα και το αποδοκιμάζουν...:p

    Κωμικές καταστάσεις.
    Πόσο τους λυπάμαι όλους αυτούς τους ψευτο-μουσικάντηδες της δεκάρας...(και δυστυχώς υπάρχουν τόσοι πολλοί εδώ γύρω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι μεγάλη η συζήτηση και κομβικής σημασίας. Θα έλεγα προκαταβολικά ότι είμαστε σε μία μεταβατική εποχή και το πράγμα θα ξεκαθαρίσει σε καμιά δεκαετία από τώρα για την "παραγωγή" και "κατανάλωση" μουσικής.

    Από 'κεί και πέρα, κοίταξε να δεις, την "αρρώστια" να ακούω καθημερινά σχεδόν μουσική την έχω από μικρός, οπότε παρακολουθώ τις εξελίξεις αρκετά. Δεν τους απολαμβάνω όμως τους περισσότερους νέους δίσκους το ίδιο με τους παλιούς, για τους λόγους που αναφέρεις, αλλά και άλλους (π.χ. η ηλικία παίζει ένα ρόλο).

    Κάποιες κορυφές έχουν πιαστεί τόσο καλά τόσο καιρό πριν, που η σύγκριση είναι άδικη για τους νεότερους. Δεν θα πρέπει να τα αποκλείουμε όλα, γιατί έτσι θα χάσουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε κάτι μεγάλο στην ακμή του (αν το αφήσουμε να ακμάσει).

    "Δίσκους της εβδομάδας" σημειώνω και 'γώ εδώ στο μπλογκ, όχι για να πειστώ και να πείσω ότι είναι σπουδαίοι, αλλά για να προσπαθήσω να ανιχνεύσω νέες προσπάθειες. Στο τέλος πιστεύω ότι το καλό πράγμα θα βρει τον τρόπο και θα εντυπωθεί στην μουσική μας μνήμη. Καμιά φορά φαίνεται λίγο ματαιόδοξο, ωστόσο η ενασχόλησή μου με νέους δίσκους μέσω του μπλογκ με βοηθάει να ξεχωρίσω τα πράγματα στις νέες μουσικές.

    Απολαμβάνω το ίδιο ένα καινούργιο με έναν παλιό δίσκο; Όχι. Κυρίως γιατί ο παλιός είναι ανωτέρου επιπέδου. Απλά. Δεν θα σταματήσουμε να ακούμε νέα πράγματα όμως (κυριώς γιατί δεν μπορούμε να αρνηθούμε τον πειρασμό!).

    Περί μουσικόφιλων και ακροατών τι να πω... δεν ξέρω. Απλά μου αρέσει να ακούω μουσική και μιλάω γι' αυτήν συχνά. Κι αν επιμένω καμία φορά είναι όπως επιμένεις στην παρέα σου ότι ο Μαραντόνα είναι καλύτερος από τον Πελέ, όχι γιατί κατέχω καμία επίσημη αλήθεια.

    Πάω να ακούσω λίγη Amália Rodrigues τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1. κλείστε όλα τα dl site και blog!

    2. να δώ πώς θα ακούω μουσική τότε, μου έχει χαλάσει το στερεοφωνικό. κλαψ. ζητώ να μου χαρίσουν ένα.

    3. δε θυμάμαι πού το διάβασα, ίσως και εδώ. η κρίση είναι σημαντικότερη από τη μνήμη! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πώς ακούγαμε μικροί; Έχω ακόμα κάποιες κασέτες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή