18 Μαΐου 2009

Albums of the Week (20/52)

Leonard Cohen
Live in London
Singer/Songwriter

2009











Αν ο Ντύλαν υπερασπίστηκε με την ποίησή του ότι η ροκ μπορεί (και πρέπει;) να είναι έξυπνη, ο Κοέν την προσέγγισε με την πιο μελωδική της μορφή, σταμάτησε να γράφει ποιητικές συλλογές και ξεκίνησε να φτιάχνει τραγούδια. Έχω την αίσθηση ότι εκείνο που τον ενδιέφερε πρωτίστως ήταν να μιλήσει για τις γυναίκες που αγάπησε. Τα πάντα γύρω από την τραγουδοποιία του περιστρέφονται γύρω από τις μούσες του. Και σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε ήδη τα παραπάνω, αυτό είναι το καλύτερο live αλμπουμ που έχει κυκλοφορήσει στην καριέρα του (και, μεταξύ μας, μάλλον είναι και το καλύτερο live που έχει κυκλοφορήσει γενικά μετά το How the West Was Won των Zeppelin. Αν είχε και το Famous Blue Raincoat θα ήταν το καλύτερο).


4,5/5

Αγαπημένα: Bird on the Wire, I Tried to Leave you (κι όλα τα υπόλοιπα)




Neil Young
Fork in the Road
Country Rock

2009












Αν κάποιος πιστεύει ότι αυτό που κάνει ο Ντύλαν με τους τελευταίους του δίσκους είναι εύκολο, δεν έχει παρά να ακούσει το Fork in the Road του Neil Young για να πειστεί για το αντίθετο. Τα Prairie Wind και Living With War ήταν αξιοπρεπέστατα, αλλά από αυτή την κυκλοφορία δεν θα μείνει τίποτα. Σε (πολύ-)παλιοροκάδες μπορεί να φανεί λίγο ρετρό, αλλά από σεβασμό στον δημιουργό του καλύτερα να το σκεπάσουμε με λήθη. Και μιλώντας πάντοτε προσωπικά, ο Young σταμάτησε να βελτιώνεται κάπου μετά το soundtrack εκείνου του αριστουργήματος του Τζάρμους από το 1996.


2/5

Αγαπημένο: Light a Candle




Maximo Park
Quicken the Heart
Indie Rock

2009













Ο τρίτος δίσκος των Maximo Park είναι χωρίς αμφιβολία και ο χειρότερός τους, πλήρως παραδομένος στην αμηχανία του, από τον τίτλο και το εξώφυλλό του ως τις ανέπνευστες συνθέσεις του. Αν δεν τον υποστηρίξουν λίγο στο ζωντανό κομμάτι (κάτι μπορεί να γίνει εκεί) κινδυνεύουν με πρόωρο αποκλεισμό. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα αντέξουν με άλλον έναν δίσκο σαν κι αυτόν...

2/5

Αγαπημένο: The Kids are Sick Again




Rachael
I Bet you Like Drugs Instead of Sex (EP)
indie/garage/psych
FREE DOWNLOAD
2009













Respect για τον τίτλο καταρχήν! Από τους καλύτερους που έχω δει φέτος. Πρόκειται για το ντεμπούτο EP 5 τραγουδιών αυτής της μπάντας από την Πολωνία, που δίνεται μάλιστα δωρεάν μέσω του myspace τους (δες link πιο πάνω). Το αποτέλεσμα είναι ενδιαφέρον, αλλά χάνει στις λεπτομέρειες όπως λογικά θα περίμενε κανείς. Έχουν όμως έναν μυστήριο χαρακτήρα τα τραγούδια τους που μου αρέσει (ειδικά το τελευταίο). Ελπίζω να μην το χάσουν αυτό σε επόμενες κυκλοφορίες.


2,5/5

Αγαπημένο: All you Need is Lead

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου