22 Μαΐου 2009

A book, a movie and an old record (20/52)

Τζίμης Πανούσης
Μικροαστική Καταστροφή
Ποιήματα και Ψηφιακές Ζωγραφιές
OPERA
2005













Παρόλο που η επιστήμη σηκώνει τα χέρια, ο ποιητής είναι σίγουρος ότι το ρίγος που αισθάνονται πολλοί κατά την έπαρση και την υποστολή της σημαίας είναι η αιτία του καρκίνου. /// Ο Δούρειος Ίππος δεν είχε τίποτα μέσα. Δεν υπήρξε καν Δούρειος Ίππος. Ενώ η κόκα-κόλα υπάρχει εδώ μπροστά μου στο μπουκάλι και την απολαμβάνω γουλιά γουλιά. /// Όταν με σταμάτησε κοντά, στην Ομόνοια και με ρώτησε η δημοσιογράφος να πω τη γνώμη μου για την αντισύλληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό, χαμογέλασα αμήχανα. Δεν μπορούσα, βέβαια, να πω απ' την τηλεόραση ότι τη βρίσκουμε και οι δύο να σε χύνω στη μούρη. /// Γύφτοι δημοκράτες, αν δεν υπήρχαν οι βασιλείς, ο Βασιλικός Κήπος θα είχε γίνει πολυκατοικίες. /// Να μη τις λες τις στροφές όσο κι αν επιμένουν οι πέστροφες. /// ολόκληρος ο πρόλογος του βιβλίου /// Οι παρλάτες του Πανούση είναι γνωστές από τις ζωντανές του παραστάσεις και κυρίως από τις ραδιοφωνικές του εκπομπές (αλήθεια, τι έπαθε αυτή την εβδομάδα και εξαφανίστηκε;), ωστόσο πολλά από τα αντισυνθήματά έχουν καταγραφεί και στα βιβλία του. Το αποτέλεσμα ξενίζει λίγο, όχι τόσο γιατί τα έχεις ξανακούσει, αλλά κυρίως γιατί ακριβώς σου αρέσει να τα ακούς. Ο Τζιπάκος έχει εκπληκτικό λόγο και τονίζει ακριβώς τις λέξεις εκείνες που θέλεις να προσέξεις, μετατρέποντας στιχάκια πέντε σειρών σε ολοκληρωμένη ανάλυση. Προτείνω live DVD και καθημερινή ακρόαση στους 99,5 κάθε μέρα 12:00-12:30 σαν αντιβίωση. Φιδάκια.



Clark Gregg
Choke
Μαύρη Κωμωδία
2008














Το Choke βασίστηκε στο ομώνυμο τέταρτο βιβλίο του Chuck Palahniuk -ή, με άλλα λόγια, του ανθρώπου που έγραψε το Fight Club. Θα βρείτε ομοιότητες ανάμεσα στα δύο, αλλά τεράστια απόσταση στο τελικό αποτέλεσμα, κάτι που χρεώνεται σε μέγαλο βαθμό στο γεγονός ότι το Choke είναι το πρώτο και μέχρι στιγμής τελευταίο σκηνοθέτικό βήμα του ηθοποιού κατά τ' άλλα Clark Gregg. Ο κεντρικός ήρωας είναι sex maniac και πηγαίνει σε κέντρο απεξάρτησης από το σεξ (πού σκατά υπάρχουν τέτοια κέντρα;), ενώ για να πληρώνει τη νοσηλεία της ηλικιωμένης (και σαλεμένης) μητέρας του δουλεύει σε ένα ράντζο ιστορικών αναπαραστάσεων(;) παρέα με τον κολλητό του, εξίσου μανιακού εραστή. Όταν η υγεία της χειροτερεύει, μία γιατρός από την κλινική (που υποδύεται η Kelly Macdonald, η οποία αν θυμάστε ήταν εκείνο το κοριτσάκι στο Trainspotting -τότε στον πρώτο της ρόλο σε ταινία) του προτείνει να κάνουν σεξ για να μείνει έγκυος και να πάρουν κύτταρα από το νεογέννητο με το DND του και να τα χρησιμοποιήσουν για να σώσουν τη γιαγιά του... Το υλικό υπάρχει και πιστεύω πως το βιβλίο θα είναι καλογραμμένο, ωστόσο η ταινία δεν γίνεται ποτέ ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, οπότε καταλαβαίνετε τι έχετε να κάνετε...




Opeth
Damnation
Progressive Rock
2003














Είχα ξαναγράψει γι' αυτό τον δίσκο πρίν από 2 χρόνια και κάτι μέρες... Στον Damnation οι Opeth περνούν από το Progressive Metal στο Progressive Rock και ξαφνιάζουν τους οπαδούς τους, κερδίζουν όμως τις εντυπώσεις. Τα 8 τραγούδια του ακούγονται μελωδικά και σχεδόν στοιχειωμένα. Πονάει αυτός ο δίσκος και αυτό δεν συγχωρείται εύκολα απ' όλα τα ακροατήρια. Γι έναν περίεργο λόγο έχω τον έχω συνδέσει με την δισκάρα The Night των Morphine (κολλητός μου, με κλασική παιδεία και 1200 cd με metal σπίτι του, επιμένει πως είναι από τους καλύτερους δίσκους που έχει ακούσει στη ζωή του), το The Sky Moves Sideways των Porcupine Tree και το Perfect Element I των Pain of Salvation. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου