28 Ιουλίου 2009

A book, a movie and an old record (30/52)

Φερνάντο Πεσσόα/Μπερνάρντο Σοάρες
Το βιβλίο της ανησυχίας
Ημερολόγιο/Μυθιστόρημα
ΕΞΑΝΤΑΣ
2004















Ο Μπερνάρντο Σοάρες λέγεται πως είναι αυτός από τους ετερώνυμους του Πεσσόα που είναι πιο κοντά στην πραγματική του φύση. Αυτό δεν το ξέρω. Μπορώ όμως να σας πω στοιχεία από την ψευτοβιογραφία του και να αποφασίσετε μόνοι. Είναι ένας άντρας γύρω στα τριάντα, βοηθός λογιστή, μένει μόνος και στον ελεύθερο χρόνο του γράφει το ημερολόγιο του, και αποφασίζει να το εμπιστευτεί στον Πεσσόα. Είναι συνάμα ο ήρωας, ο αφηγητής και ο συγγραφέας του βιβλίου. Επίσης είναι ανύπαρκτος. Και γράφει ένα βιβλίο τόσο εκπληκτικό που αν το διαβάσεις αλλάζει όχι μόνο την πρόσκαιρη διάθεσή σου, μα και τον τρόπο που σκέφτεσαι τα πράγματα. diavazontas




Ron Howard
Angels & Demons
Drama, Mystery
2009
















Δεν ξέρω γιατί το είδα -και μάλιστα μετά την έξοδό του στις αίθουσες. Ίσως για την ίδια περίεργια που είχα δει πριν άπειρα χρόνια και το Harry Potter #1. Ήταν ακριβώς όπως το περίμενα: πιο μαζεμένο, περισσότερη δράση, πολύ τουριστική φωτογραφία, πολύ άνευρες ερμηνείες, 138 ολόκληρα χαμένα λεπτά. Κι ο χρόνος σιγά-σιγά γίνεται πολύτιμος (πάντα ήταν βλάκα, απλά εσύ ήσουν μικρός και προλάβαινες να το σκεφτείς).




Erik Satie
After the Rain
piano: Pascal Roge
Classical
Decca
1995














The Soft Sounds of Erik Satie... Μερικά απ' τα καλύτερα και περισσότερο γνωστά κομμάτια για πιάνο του Μέγιστου Γάλλου συνθέτη, μία καλή και "ασφαλής" εισαγωγή στο έργο του για νέους ακροατές. Είναι αξιοθαύμαστη η σιγουριά και η ακρίβεια με την οποία οι συνθέσεις του αναπτύσσονται στο χώρο. Και δεν μαρτυρούν στιγμή την ηλικία τους. Ο Σατί μπορεί να γεννήθηκε το 1866, αλλά φαντάζει πολύ πιο σύγχρονος από τους μισούς συνθέτες που ακούμε σήμερα. Κι αν κάποιες Gymnopedies/Gnossiennes σας θυμίσουν Μάνο Χατζιδάκι ή/και Nino Rota, μην ανησυχήσετε, δεν είναι... καθόλου τυχαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου