26 Ιουλίου 2009

sweet soul summer




































long hot summer λοιπόν και τι καλύτερο από καυτή, ολοκαίνουρια soul; 4 δίσκοι για το καλοκαίρι του 2009 που για τους δικούς του λόγους καθένας έρχεται στη επικαιρότητα. όλοι κοιτάζουν στο κοντινό ή μακρινό παρελθόν και το αποτέλεσμα άλλοτε ακούγεται ρετρό, άλλοτε "τώρα" και άλλοτε "αύριο"!

πρώτος ο κύριος shawn lee, λευκός παρακαλώ που μετά από μια σειρά από πολλές και διαφορετικές κυκλοφορίες, φαίνεται ότι ήρθε η σειρά του. το soul in the hole (ubiquity records) συζητιέται πολύ και δίκαια. ένας παλιομοδίτικος εξαιρετικός deep soul δίσκος που άνετα θα μπορούσε να έχει κυκλοφορήσει στα 60s, με πολλές συμμετοχές/φωνάρες (βλέπε την αγαπημένη nicole willis) και που σε σημεία του υφέρπει ένα groove αλά sly stone!

πολύ κοντά στον ήχο του shawn lee, ο lee (και αυτός για να μας μπερδεύει) fields με τους expressions. παλιομοδίτης αλλά με λόγο, χρόνια στη funk σκηνή πλάι στον james brown κυκλοφόρησε το πάρα πολύ καλό my world (truth and soul) που θυμίζει τον αξεπέραστο godfather. μερικά τραγούδια, όπως για παράδειγμα το ladies, είναι καταπληκτικά.

τρίτος κύριος που κοιτάζει στο παρελθόν, ο maxwell. με το BLACKsummers'night (columbia). βέβαια αυτός συνεχίζει την παράδοση της neo soul όπως δημιουργήθηκε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας από ονόματα όπως ο d'angelo, r kelly αλλά και ο ίδιος. γλυκιά soul με "πολύ τώρα" τραγούδια σαν το loveyou να μην ξεκολλάνε από τον player.

last but not least οι καλιφορνέζοι sa ra creative partners και το debut τους nuclear revolution: the age of love (ubiquity records). κατά τη γνώμη μου ένας αριστουργηματικός δίσκος που πάει τη μαύρη μουσική μπροστά. αυτό βέβαια το υποψιάζεσαι όταν έχεις να κάνεις με τέσσερις παραγωγούς που με τον ένα ή άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί με dr dre, kanye, erykah, max roach, yusef lateef, mob deep. ψυχεδέλεια, hip hop, smooth beats, sly stone (και εδώ), funk, nu soul και οι αναφορές δεν έχουν τελειωμό. ο δίσκος είναι διπλός και ίσως αρχικά κουράσει, μετά από πολλές ακροάσεις όμως φαίνεται το καλλιτεχνικό βάθος αυτού του αριστουργήματος. συνιστάται ανεπιφύλακτα όχι μόνο στους φίλους της μαύρης μουσικής αλλά σε όλους τους μουσικόφιλους που θέλουν να έχουν επαφή με τους σύγχρονους ήχους! αδιαμφισβήτητα στους δίσκους της χρονιάς!

1 σχόλιο:

  1. χμ, πολλές ομοιότητες βλέπω. και το έχουν κάνει το ποστ πριν από εμένα! δεν αντέγραψα, αλήθεια! :)

    http://rockandrollcircus.wordpress.com/2009/07/20/%ce%b6%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b7/

    ΑπάντησηΔιαγραφή