4 Αυγούστου 2009

A book, a movie and an old record (31/52)

Φίλιπ Ροθ
Αμερικανικό Ειδύλλιο
Μυθιστόρημα
ΠΟΛΙΣ
1999














Θα το διατυπώσω λιτά και με την ανάλογη έμφαση που ταιριάζει στο πως αισθανόμουν διαβάζοντας την οργισμένη αφήγηση του Ροθ: το Αμερικανικό Ειδύλλιο είναι από τα σπουδαιότερα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα. Απορώ με τον εαυτό μου κάτι φορές, πως είναι δυνατόν να το απέφευγα τόσο καιρό; Απαράδεκτος (εντελώς όμως).




F.W. Murnau
Sunrise
Melodrama
1927














Μελόδραμα του βωβού από τον μάστορα Μουρνάου, στα 1927 - κάτσε να μετρήσω... η ταινία είναι 82 ετών! Τα μαθηματικά είναι απαραίτητα, γιατί μετά τα πρώτα λεπτά, τίποτα δεν δείχνει παλιομοδίτικο ή ξεπερασμένο. Η Αυγή θα πει την ιστορία ενός άντρα που βγαίνει από το φυσικό του περιβάλλον και γνωρίζει μία γυναίκα της πόλης: ένα λαϊκό-αστικό παραμύθι για τις μεγάλες αλλαγές που προμήνυε η επόμενη φάση της βιομηχανικής επανάστασης. Υπάρχουν σαφέστατες αλληγορίες, αλλά η ταινία διασώζεται τόσες δεκαετιές χάρη στην εκφραστική της δεινότητα, την ανεπανάληπτη φωτογραφία και την απλά κρυμμένη σοφία της. trivia: Κέρδισε το πρώτο βραβείο Όσκαρ που αποδόθηκε ποτέ, στην πρώτη απονομή του θεσμού.




Bjork
Medulla
Experimental, Art Pop, A cappella, Beatboxing, Progressive Pop, Inuit Throat Singing, Electronica...
One Little Indian
2004













Η έκπληξη ήταν τόσο μεγάλη ακόμα κι αν μιλούσαμε πάντα για την Bjork. Με το Medulla αποφασίζει να πάει το ταξίδι ακόμα παραπέρα, βασισμένη ολοκληρωτικά στη φωνή της, κάνοντας σχεδόν ό,τι είναι δυνατόν να μην την ακολουθήσει κανείς. Ένας πάντως όχι μόνο την ακολούθησε, αλλά την έβαλε να τραγουδήσει την Oceania μπροστά σε 4 δις ανθρώπους σ' εκείνη την τελετή έναρξης. "Τα τραγούδια μου ταιριάζουν σε σπηλιές, όχι σε στάδια" θα δηλώσει αργότερα το ξωτικό... αλλά έτσι ήταν πάντα: ακροβατούσε όχι στο μέσον, αλλά στα άκρα της μόδας και του πειραματισμού. Τέλος (κι αυτό συγκρατήστε το), ήταν ένας από τους 3 μόνον δίσκους των zeros που διάλεξε ο Μάκης Μηλάτος για τους 101 πιο χαρακτηριστικούς δίσκους της ποπ κουλτούρας.

2 σχόλια:

  1. είχες κάνει ένα παλαιότερο πόστ [δεν θυμάμαι ποιο] που με έκανε να πάω να πάρω τον τρυποκάρυδο του ρόμπινς.
    thank u so much.
    απίθανη λογοτεχνική εμπειρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με κάνεις να ντρέπομαι gilles! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή