2 Ιανουαρίου 2009

A book, a movie and an old record (1/52)

Αύγουστος Κορτώ
Αυτοκτονώντας Ασύστολα
Μυθιστόρημα, 2005
Καστανιώτης
σελ. 271, €14
















Ο Αύγουστος Κορτώ είναι 29 ετών (=σχεδόν στην ηλικία μου) και έχει γράψει 10 βιβλία (μεταξύ άλλων). //Διόρθωση:20 βιβλία, 13 για "μεγάλους" + 7 παιδικά βιβλία// Είναι εμφανές ότι ο άνθρωπος είναι εργατικός. Τον πρωτοάκουσα το 2002 αν θυμάμαι καλά, όταν είχε κάνει κάποιες δηλώσεις για τον Καζαντζάκη τότε, ότι τα βιβλία του είναι μαλακίες κτλ. (αργότερα δήλωσε ότι είχε υπερβάλει λιγουλάκι).

Νέος, προκλητικός, προβοκατορικός, μποέμ και αναμφίβολα ταλαντούχος, ο συγγραφέας μας έδωσε μία σειρά από έργα τα επόμενα χρόνια, με πιο γνωστό τον Δαιμονιστή (στον οποιο θα αναφερθούμε σε μελλοντικό ποστ), αλλά και την εμφάνισή του στην τελευταία σκηνή της Τεστοστερόνης (ταινία που προσπαθώ ακόμα να ξεχάσω). Το Αυτοκτονώντας Ασύστολα είναι ένα παλαιότερο βιβλίο του, το οποιο γράφτηκε όπως λέει ο ίδιος σχεδόν εξ ολοκλήρου σε καμπίνες πλοίων που ταξίδευαν από/προς την Κρήτη.
Το θέμα του αποκαλύπτεται στον τίτλο και περιγράφεται πλήρως στο οπισθόφυλλο: η ιστορία μιας γυναίκας που έκανε πάντα ό,τι ήθελε με τους άντρες και όταν τα έβρισκε σκούρα απειλούσε πως θα αυτοκτονήσει, ώσπου μια μέρα βρήκε τον μάστορά της και αναγκάστηκε να κοιταχθεί στον καθρέφτη. Η Ρόζα μιλά σε πρώτο πρόσωπο, καθώς στο βιβλίο αυτό μας αφηγείται την περίεργη ζωής της, χωρισμένη σε 100 κεφάλαια και μας διευκρινίζει: αυτή τη φορά, θα αυτοκτονήσει στ’ αλήθεια!
Το βιβλίο στην αρχή μοιάζει αστείο, μετά επαναλαμβανόμενο και στο τέλος συναρπαστικό. Μου θύμισε λίγο ταινίες του Πολάνσκι. Αλλά περισσότερο απ’ όλα μου άρεσε που ο συγγραφέας είναι άντρας και γράφει για μία παθιασμένη ηρωίδα, θαυμάζοντας και ειρωνεύοντας ταυτόχρονα το άλλο φύλο. Προσθέστε έξυπνες (και εξυπνακίστικες) ατάκες, μία δόση Θεσσαλονίκης (παρότι ο συγγραφέας δηλώνει πλέον μόνιμος κάτοικος εξαρχείων) και πολλές ιδέες αυτοκτονίας και έχετε μία πλήρη εικόνα για το βιβλίο!
Αν υπάρχει κάτι που να με ενοχλεί στην σύγχρονη λογοτεχνία γενικότερα, αυτό είναι το ότι τα βιβλία συνήθως καταπιάνονται με ένα μόνο θέμα από την αρχή ως το τέλος. Έχω μεγαλώσει με βιβλία 700 σελίδων βλέπετε και τα υπόλοιπα μου φαίνονται αυτοτελή επεισόδια. Όταν ξεπερνάω αυτό το κόμπλεξ, απολαμβάνω βιβλία σαν το παραπάνω κι ας μην είναι ο Οδυσσέας του Τζόις.




Carl Theodor Dreyer
Ordet (Ο Λόγος)
Δράμα, 1955
125 λεπτά
Ασπρόμαυρη
















Ο Λόγος του Ντράγιερ θεωρείται μία από τις 10-20 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και, όπως διαπίστωσα ανήμερα Χριστούγεννα που την είδα πρώτη φορά, όχι άδικα... Μπορώ να πω ότι αυτή είναι η ταινία με την μεγαλύτερη πνευματικότητα που έχω δει ποτέ μου. Και αν το λέει αυτό κάποιος που τα λιβάνια του προκαλούν αναφυλαξία, νομίζω ότι ο γερό-Ντράγιερ μπορεί να χαμογελάει άφοβα: έφτιαξε μία ταινία που μπορούν να λατρέψουν όλοι, άγιοι και κολασμένοι.

Ο Ντράγιερ λέει περισσότερο με την σιωπή παρά με τα λόγια. Οι ήρωες είναι ζωντανοί περισσότερο όταν δεν κινούνται. Αυτή την πλαστικότητα την είχα παρατηρήσει κι όταν είχα δει παλιότερα το πάθος της Ζαν Ντ’ Άρκ, αλλά εδώ όλα είναι στο σχέδιο του σκηνοθέτη και γίνονται με τελειότητα.
Η ιστορία τώρα εξελίσσεται σε διάφορα επίπεδα. Ξεκινώντας από τις διαφορές 3 γιών μιας αγροτικής οικογένειας στην Δανία του ‘20 (ο μικρότερος πιστεύει αγνά στον θεό, ο μεγαλύτερος είναι αγνωστικιστής και ο μεσαίος μετά τις σπουδές στον Σοπενχάουερ τρελάθηκε και γυρίζει στα χωράφια πιστεύοντας ότι είναι ο Ιησούς Χριστός), μας συστήνει την γυναικεία σοφία της συζύγου του μεγαλύτερου γιού και την ωριμότητα του πατέρα του, κεφαλή της οικογένειας. Ο τελευταίος δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τον πατέρα της επίδοξης γυναίκας του μικρότερού του γιού, καθώς εκείνος, μέλος θρησκόληπτης χριστιανικής ομάδας, δεν θεωρεί την οικογένειά τους αρκετά πιστή για να ενωθεί με την δική του κάτω από τον λόγο του θεού (η αντιπαράθεση επιχειρημάτων και μη των δυό τους είναι εκπληκτική).
Σε αυτό το σημείο, η -έγκυος- νύφη του πεθαίνει και περίλυποι οι ήρωές μας μαζεύονται γύρω από το προσκεφάλι της για την κηδεία. Όλοι είναι συγκλονισμένοι και τότε εμφανίζεται ο μεσαίος αδερφός (ο οποίος είχε φύγει από το σπίτι προς στιγμήν, και επέστρεψε πλέον με σώας τα φρένας) κάνοντας την κομβική ερώτηση της ταινίας: αφού αγαπάτε όλοι σας τον θεό, γιατί δεν ζητάτε από Αυτόν εκείνο που πραγματικά αισθάνεστε;
(...)
Δεν θέλω να σας αποκαλύψω περισσότερα, αν πρέπει να χαρακτηρίσω αυτή την ταινία με μία λέξη, θα έλεγα πως είναι “μαγική“ και πως όλοι πρέπει να βιώσουν την εμπειρία του να την παρακολουθήσουν. Δεν έχω λόγια. Δείτε την.





Max Richter
The Blue Notebooks
Σύγχρονοι Κλασικοί
Fat Cat, 2004












Δειλά-δειλά έχουν αρχίσει να γράφονται απόψεις για το Blue Notebooks, δεύτερο δίσκο του Γερμανού συνθέτη Max Richter, που τον τοποθετούν στους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας των 00s, δηλαδή στην θέση που του αξίζει.
Στην αρχή τοποθετήθηκε κάτω από την (αχανέστερη όλων!) ταμπέλα της κινηματογραφικής μουσικής χωρίς ταινία, ενώ οι αναγνώσεις της Tilda Winton από το έργο The Blue Octavo Notebooks του Κάφκα θεωρήθηκαν γραφικές. Γρήγορα όμως έγινε αντιληπτό ότι τα 40 λεπτά που διαρκούν τα 11 συνολικά κομμάτια για πιάνο του Richter αποτελούν ένα αδιάσπαστο μουσικό ποίημα, καταδικασμένο να ακούγεται ξανά και ξανά.
Το έργο ακούγεται λυρικό, συναισθηματικό, κλασικό και σύγχρονο, μελωδικό και εφιαλτικό ταυτόχρονα, οικείο, αλλά ποτέ προσπελάσιμο, όσες φορές κι αν το ακούσεις.

/\
*ξεκινάω σήμερα μία σειρά από ποστ που θα γράφονται σε εβδομαδιαία βάση για όλο το νέο χρόνο, ενώ σάββατα θα γράφω δίσκους που άκουσα την προηγούμενη εβδομάδα και κυριακή θα σχολιάζουμε ότι μας κίνησε περισσότερο την περιέργια το ίδιο διάστημα. αν δεν έχω προλάβει να τελειώσω κάποιο βιβλίο μέσα στην εβδομάδα (γιατί έχω το κακό συνήθειο να διαβάζω πολλά πράγματα παράλληλα), θα ανασύρω κάποιο παλαιότερο από την βιβλιοθήκη μου!

20 σχόλια:

  1. Ο Κορτώ είναι φοβερός γραφιάς, το κακό κατά τη γνώμη μου είναι ότι το ξέρει... Πάντως για το συγκεκριμένο είχε βγει μια βρώμα ότι είναι αντιγραφή από ένα γαλλικό μυθιστόρημα, κι ότι από άλλο βιβλίο της ίδιας Γαλλίδας είχε κλέψει και το εξώφυλλο... Εγώ δεν το έχω διαβάσει, αρχικά είχα κατενθουσιαστεί με το συγγραφέα (όταν διάβασα τη Λύσσα) και μετά ξενέρωσα ασύστολα (λόγω του υπερ-βαρετού κατά τη γνώμη μου Τετραγώνου)... Από τότε φοβάμαι να ξανανοίξω βιβλίο του αν και είμαι σίγουρη ότι είναι από τους καλύτερους γραφιάδες μας (και φυσικά πολύ καλός και σαν μεταφραστής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τη ταινια του Ντραγιερ πρεπει να τη δω, απο το 90 μου ελεγε ενας φιλος μου οτι ειναι εφαμιλος του Μπερκμαν, παρα πολυ ωραιο ολο το ποστ.
    @oksikemia αν σου πω οτι δεν προκειται ουτε και φετος να παω στο Coachella Valley Music Festival, εξακολουθεις να πιστευεις οτι ειναι δικο μου το λαχειο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. μάλλον δε είσαι εσύ λοιπόν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @M: Συμφωνώ, το ξέρει σίγουρα! Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό για το Γαλλικό βιβλίο, πάντως πιστεύω ότι έχουμε κι άλλα πράγματα να δούμε από αυτόν.

    @paraffine: Μπέργκμαν τις έχω δει σχεδόν όλες, ενώ Ντράγιερ μόνο 2, θα έλεγα ότι διαφέρουν αρκετά, ωστόσο ο Λόγος είναι το κάτι άλλο!

    Τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχίσουμε με παρόμοια ή και νεότερα έργα. Ο κύριος σκοπός αυτών των ποστ είναι να γίνονται προτάσεις - οπότε αν έχουμε κάτι σχετικό ή κάτι καλύτερο να προτείνουμε, ακόμα καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το concept της ταινίας του Ντράγιερ μου θυμίζει λίγο (ως αφετηρία έστω) αδερφούς Καραμάζοφ ή μου φαίνεται; :) Πρέπει να πάρει προτεραιότητα για προβολή!

    Το Blue Notebooks δισκάρα.

    Με τους σύγχρονους έλληνες συγγραφείς δεν τα πάω καλά λόγω κομπλεξ, αλλά ίσως πρέπει να ασχοληθώ λίγο (απλά όταν υπάρχουν τόσοι κλασσικοί και τόσος λίγος χρόνος...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εχμ... όχι, σε καμία περίπτωση δεν είναι όσο πολύπλοκο είναι οι Καραμαζώφ. Αλλά οι Καραμαζώφ είναι σε άλλη σφαίρα επιροής, έτσι; Είναι κάτι σαν τον Όμηρο ή τον Δάντη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. καλα αν ηταν τόσο πολύπλοκο θα ήταν 12ωρο και βάλε :)
    απίστευτο αριστουργημα οι καραμαζωφ. πρέπει να διαβάσω τους δαιμονισμένους άμεσα μου φαίνεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. δεν τους εχεις διαβάσει???
    θα είναι το βιβλίο της επόμενης εβδομάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. οχι γμτ, ντοστογιεβσκη εχω διαβάσει καραμαζωφ, ηλιθιο και έγκλημα και τιμωρία... οι δαιμονισμένοι λείπουν. η μετάφραση του ίνδικτου είναι καλή ρε συ ή να προτιμήσω αρη αλεξάνδρου (classic);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. είχα το ίδιο δίλημμα, το είχα διαβάσει μικρός από άρη αλεξάνδρου και τώρα, που ξαναφτιάχνω την βιβλιοθήκη μου δεν ήξερα τι να επιλέξω. τελικά πήρα την καινούργια μετάφραση της μπακοπούλου (που είναι πολύ καλή) και το ξαναδιάβασα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το θέμα της αντιγραφής το είχε σκαλίσει ο Κούρτοβικ με ένα σχόλιο κάποτε (εντυπωσιακά μικρό και κομψά διατυπωμένο αν το συγκρίνεις για παράδειγμα με την φετινή κόντρα του με τον Αλέξη Σταμάτη). Θυμάμαι ότι ένας φίλος μου είχε επικοινωνήσει με τον Κορτώ σχετικά και είχε -φυσικά- αρνηθεί τις κατηγορίες, αν και δεν είχε φανεί πάρα πολύ πειστικός - μια και δεν διαβάζω από τα γαλλικά πάντως δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω.

    Προσωπικά θα συμφωνούσα σε αυτό που λες, ότι θα δούμε κι άλλα πράγματα από αυτόν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις όμως που είναι μεγάλη συζήτηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ναι, το βρήκα στο blog http://diavazo.blogspot.com/

    Επισυνάπτω το δημοσίευμα, στο πρωτότυπο υπάρχουν και οι εκπληκτικά όμοιες φωτογραφίες των δύο εξωφύλλων(οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου και όχι του Κούρτοβικ):
    ’’Λέγεται Lolita Pille, είναι Γαλλίδα, νεαρότατη (γεννήθηκε το 1982) κι έβγαλε στα εικοσί της το πρώτο της μυθιστόρημα που είχε τίτλο Hell και εισέπραξε εγκωμιαστικές κριτικές από μια δύο γνωστές στη Γαλλία πένες. Το βιβλίο αυτό έφτασε πρόσφατα στα χέρια μου, μαζί με το επόμενο της νεαρής Λολίτας το Bubble Gum (δημοσιευμένο το 2004). Διαβάζοντας το Hell, ξαφνιάστηκα από τις εντυπωσιακές ομοιότητες του με το πρόσφατο μυθιστόρημα ενός δικού μας νεαρού συγγραφέα, το Αυτοκτονώντας ασύστολα του Αύγουστου Κορτώ (έκδοση του 2005) για το οποίο μάλιστα -πως να το κρύψω- είχα μιλήσει επαινετικά πριν από λίγο καιρό. Και στα δύο βιβλία μια νέα κοπέλα που ζει μόνο για καταναλώνει με τα λεφτά του πλούσιου μπαμπά της μιλάει για τη ζωή της με το ίδιο ελαφροκυνικό ύφος. Η έκπληξη μου έγινε μεγαλύτερη, όταν διαπίστωσα ότι το εξώφυλλο του δεύτερου βιβλίου της Λολίτας, του Bubble Gum, είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το εξώφυλλο του Αυτοκτονώντας ασύστολα. Ξέρω βέβαια ότι ο κ.Κορτώ διαβάζει μετά μανίας ξένη λογοτεχνία, ιδιαίτερα γαλλική, αλλά δεν πάει ο νους μου στο κακό. Απεναντίας, λέω να συγκινηθώ βλέποντας πόσο μοιάζουν οι νέοι συγγραφείς και οια γωνίες τους στον σημερινό κόσμο''....

    με το γάντι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αργότερα, για τον Δαμονιστή έγραψε εδώ

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=19&artid=50689&enthDate=04012008

    Ο νεαρός, αλλά πολυγραφότατος και πολυμήχανος Αύγουστος Κορτώ προσέγγισε, στο Ο δαιμονιστής, το επίσης μεγάλο θέμα της δισυπόστατης επιθυμίας για ένωση με τον Άλλο και εκμηδένισή του, καταπλακώθηκε όμως, ως συνήθως, από την υπερβολή και την εντυπωσιοθηρία του.

    με το γάντι και πάλι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ευτυχώς που το site των νέων έχει τα πάντα!
    βρήκα το αρχικό άρθρο για το βιβλίο του Κούρτοβικ, στο οποίο στρέφει τα βέλη του εναντίον μίας ιδιαίτερης "ομάδας" νέων συγγραφέων [Σωτάκης, Χειμωνάς, Σταμάτης, Λαμπροπούλου, Κορτώ] και μιλά μεταξύ άλλων για το Αυτοκτονώντας Ασύστολα:

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ταλαντούχος. Το μυθιστόρημά του Αυτοκτονώντας ασύστολα (Καστανιώτης, 14,60 ευρώ) δεν φαίνεται ν' άρεσε στην κριτική, εμένα όμως με κέρδισε. Είναι γραμμένο με το σπαρταριστό, ανευλαβές, ελαφρώς σκατολογικό χιούμορ που χαρακτηρίζει τα βιβλία πολλών νέων συγγραφέων, αλλά, σε αντίθεση με ό, τι ισχύει για τους περισσότερους άλλους, υποδηλώνει μια κριτική απόσταση από την κυρίαρχη σήμερα κουλτούρα, μια αισθητική, αν όχι και ηθική αποδοκιμασία της μέσα από τη διακωμώδησή της.

    H Ρόζα, η ηρωίδα του βιβλίου, είναι παραδειγματικό προϊόν της μεταμοντέρνας συνθήκης, απεικονισμένο με επιτρεπτή γελοιογραφική υπερβολή. Βουλιμική καταναλώτρια, εκμεταλλεύεται τις ενοχές του χήρου πατέρα της για να του αποσπά χρήματα, με τα οποία αγοράζει οτιδήποτε της γυαλίσει και ζει πλουσιοπάροχα σε δυτικές πρωτεύουσες, όπου υποτίθεται ότι σπουδάζει. Σεξουαλικά υπερδραστήρια, δεν έχει ίχνος σεξουαλικού πάθους (για ερωτικό ούτε λόγος). Μίμος αισθημάτων, είναι στην πραγματικότητα αναίσθητη. Αστοιχείωτη και αποχαυνωμένη, έχει στο κεφάλι της έναν πολτό από θραύσματα ασυνάρτητων πληροφοριών, κατά κανόνα τηλεοπτικής προέλευσης, που τα μπερδεύει και τα χρησιμοποιεί με καταγέλαστο τρόπο. Όταν π. χ. ο Ρώσος εραστής της τής μιλάει για το Σιδηρούν Παραπέτασμα, εκείνη απορεί, γιατί θυμάται που είδε στην τηλεόραση να το ρίχνουν και ήταν πέτρινο! Υπάρχει κάτι το ανατριχιαστικό σ' αυτές τις «πατάτες» που πετάει η Ρόζα: υπογραμμίζουν τη μεταμοντέρνα αποκοπή από την ιστορική και πολιτισμική μνήμη, ακόμα και από το πρόσφατο παρελθόν. Στο πρόσωπο της Ρόζας ο Αύγουστος Κορτώ καυτηριάζει το ήθος της δικής του γενιάς. Αυτή η στάση όμως δεν είναι, όπως βλέπουμε, και τόσο συχνή στους Μηλίτες. Ούτε είναι ορατή στους περισσότερους κάποια άλλη εμπεδωμένη στάση, πέρα από τον συγγραφικό αυτοθαυμασμό τους. Ο μηλίτης οίνος τους δεν πρέπει μόνο να παλιώσει για να γίνει αληθινά ποιοτικός. Πρέπει και να πάψουν να τον νερώνουν.

    λέει δηλαδή ότι ξεχωρίζει λίγο από τους υπόλοιπους της ομάδας...

    όλο το άρ8ρο εδώ:
    http://digital.tanea.gr/Default.aspx?d=20051112&nid=4415951

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. βρήκα και την ειρωνική απάντηση των συγγραφέων στον Κούρτοβικ, καθώς και το περιοδικό τους, το οποιο πάντως στο τελευταίο του τεύχος εγκατέλειψε την ιδέα των άρθρων από κλειστό κύκλο συγγραφέων...

    η υπόθεση μου θυμίζει αυτά που λέγαμε περί ημιμάθεια πριν από μερικούς μήνες. κάποιοι πιστεύουν ότι η λογοτεχνεία [η ποίηση, ο κινηματογράφος, η ροκ μουσική] ξεκίνησε το 1990!

    ο νέος είναι ωραίος, αλλά πρέπει να αποδείξει την αξία του, αλλιώς θα βυθιστεί στον αυτοθαυμασμό του και στους πρόσκαιρους θαυμαστές του (διανοητικά σε ακόμη χειρότερο επίπεδο συνήθως). δεν αρκεί το να είσαι προκλητικός, ούτε μποέμ, ούτε τίποτα. μόνο το έργο σου μετράει. και το πραγματικό σπουδαίο έργο δεν χάνεται ποτέ. σε όλους τους τομείς. τα υπόλοιπα [συγγραφικές λέσχες, ειρωνίες κτλ.] είναι αστεία...

    τώρα που το σκέφτομαι, το ίδιο θα μπορούσα να γράψω για μουσική, κινηματογράφο, bloggers, κόμματα.... τις περισσότερες φορές οι κριτικοί έχουν δίκιο! αλλά οι κριτικοί δεν παίρνουν ποτέ αποφάσεις, ούτε χαράζουν δρόμους (καλύτερα), οι κρινόμενοι το κάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Έχω και κάποιες άλλες πληροφορίες αλλά αυτά όχι φάτσα φόρα στο διαδίκτυο... ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το σχόλιο πήγαινε για τα προηγούμενα περί Κούρτοβικ και Κορτώ - για το τελευταίο σου σχόλιο inverted_a έχω μόνο να πω ότι σηκώνει πολλή συζήτηση. Εγώ δεν θα έδινα τόσο εύκολα το δίκιο στους κριτικούς γενικώς, χωρίς να σημαίνει ότι υποβαθμίζω την κριτική. Κάθε άλλο. Ένας σοβαρός λόγος που έχει πρόβλημα η λογοτεχνία στην Ελλάδα είναι ακριβώς ότι δεν γίνεται λογοτεχνική κριτική αλλά ανταλλαγή κολακειών και εξυπηρετήσεων. Αλλά τεσπα, μη μιλάω κι εγώ γιατί σε λίγο θα μου λένε για σχοινιά και κρεμασμένους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Σωστά. Άσε που όπως έχω ξαναπεί, αυτές οι συζητήσεις χρειάζονται και λίγο καλό κρασί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχεις δίκιο, βέβαια μπορεί να χρειάζονται και περισσότερο καλό κρασί. Α, και btw δεν ξέρω αν έπεσε στην αντίληψή σου αυτό. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή