29 Απριλίου 2009

Albums of the Week (17/52)

Bat for Lashes
Two Suns
Art Pop
Astralwerks
2009












Τα 'πε σωστά ο oksikemia: "φέτος όμως είναι η χρονιά της, ο δεύτερος δίσκος της στην astralwerks παίρνει καλές κριτικές και είναι σίγουρο ότι αυτή τη φορά δε θα περάσει απαρατήρητος. θα έλεγα ότι η μουσική της είναι ποπ. η natasha παίζει μπάλα στο μουσικό γήπεδο της τραγουδοποιίας στο οποίο γήπεδο περιμένουμε να δούμε μεγάλη μπάλα τα επόμενα χρόνια. πρωτίστως μελωδίες και τραγούδια με ταυτότητα και ιδέες τα οποία στηρίζει -αλλά δεν καπελώνει- η παραγωγή" και συμπληρώνει κι ο ne pas avaler: "τόσο ο Thom Yorke όσο και η M.I.A. είπαν κολακευτικά λόγια για σένα και η Bjork εθεάθη στα πρώτα σου gigs. Που σημαίνει ρε παιδάκι, μου πως το feedback όχι μόνο από τον Τύπο αλλά και από τους συναδέλφους σου ήταν καλό. Πολύ καλό θα έλεγα. Ακόμα, δε θεωρώ μαλακία το γεγονός πως έχασες το Mercury Prize από τους Κlaxons το 2007, για το καλύτερο ντεμπούτο πρωτοεμφανιζόμενου τη χρονιά εκείνη. Στοιχηματίζω βέβαια, πως αν είχες βγάλει τότε το Two Suns και ουχί τον προηγούμενο μήνα, θα το έπαιρνες χαλαρά, από τα αποδυτήρια που λένε. [...] Σου ζητώ, μετανιωμένος, συγνώμη που σε θεωρούσα αδιάφορη. Με διέψευσες περίτρανα".

4/5

Αγαπημένα: Siren Song, The Big Sleep




65daysofstatic
Escape From New York
Math Rock, Post Rock
Monotreme
2009












Live CD και DVD, κυκλοφόρησε λίγες μέρες μετά την άλωση του gagarin (η ηχογράφηση δεν είναι από εκεί, δυστυχώς): Οι 65daysofstatic είναι τόσο νευρικοί και γεμάτη ενέργεια επί σκηνής όπως και τα κομμάτια τους. Επί τη μία ώρα που κράτησε το live δεν σταμάτησαν να κουνιούνται δεξιά αριστερά και να δίνουν tempo για παλαμάκια στο κοινό. Ποτέ τους δεν ήταν του μιλητού , ίσως αναγκάστηκαν να λένε και μερικές κουβέντες παραπάνω λόγω της εμπειρίας των support εμφανίσεών τους στα live των Cure. “We’re 65daysofstatic from England.” Ο “frontman” σα να δίστασε λιγάκι να θυμηθεί ότι η χώρα που βρίσκεται είναι η Ελλάδα , αλλά ποιος νοιάζεται? Ένας ατελείωτος ακουστικός οργασμός από breakbeats , κιθαριστικές ριφιές και ιδρώτα αρκούσε ώστε τίποτα να μη χρειάζεται να ειπωθεί περαιτέρω. Απλά παίξτε (back to mono). Οι οπαδοί τους νομίζω θα ξετρελαθούν. Αν ισχύει αυτό που λένε ότι οι μπάντες θα κρίνονται πλέον από τα live τους (ισχύει), τότε οι 65dos δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα.

3,5/5

Αγαπημένα: Retreat!Retreat!, Primer





Art Brut
Art Brut vs Satan
Post Punk, Indie Rock
Cooking Vinyl
2009












Από τους 14+1 λόγους να ακούσεις τον δίσκο που απαρίθμησε ο φαντασμένιος(*): // Πιστεύει ότι το μόνο που μπορεί να σώσει την μουσική υπόσταση των U2 την τελευταία δεκαετία είναι η λοβοτομή // Μετά από τις βραδυνές κραιπάλες ξυπνάει με μυστήριες μελανιές σε μέρη που ο ήλιος δεν βλέπει // Πιστεύει ότι τα 90ς ήταν η καλύτερη δεκαετία μέχρι που ήρθαν οι γαμιόληδες οι Mogwai και τα κατέστρεψαν όλα // Για να φλερτάρει γυναίκα πρέπει το αλκοτέστ να τον στέλνει αυτόφωρο // Δεν μου άρεσε ιδιαίτερα, αν κι εδώ που τα λέμε, οι τύποι βγάλανε τέτοιο ντεμπούτο πριν 4 χρόνια που η μετέπειτα πτώση τους ήταν σχεδόν σίγουρη. Όπως εξηγεί και το σχετικό ποστ βέβαια, υπάρχουν πάντα τρόποι να σε κερδίσει ο ήχος τους.

(*) απαραίτητη διόρθωση: το ποστ έγραψε ο fieldmoon (δες και σχόλια)

3/5

Αγαπημένο: Demon Out!





Jonathan Johansson
En Hand I Himlen
Synth Pop
Hybris
2009












Θα μπορούσε να περιμένει λίγο ακόμα για το album του, να νιώσει πέντε αλήθειες της προκοπής πριν ηχογραφήσει μαζικά στο στούντιο… Ο Jonathan Johansson είναι μεγαλύτερος από το δίσκο του σε εκτόπισμα αλλά μικρότερος σε καταλληλότητα δράσης… Δεν έχει τραγούδια καθόλου στα χέρια του και σπαταλιέται του σε ασκήσεις ύφους. Μια αναιμική παραγωγή, μια άτολμη διάθεση “μη σπάσει τα αυγά”, ένα νωχελικό, απαθές τίποτα αργοκυλάει στο album του… Αν δεν είχε προηγηθεί εκείνο το single “En Hand I Himlen”, δεν θα αξίωνα τίποτα από τον Jonathan… Ξέρω όμως ότι “το’χει”. Kαι αυτό το album - χασμωδία δεν έχει τίποτα που να ανταποκρίνεται σε εκείνο το αίσθημα. Διασκευάζει και το “Everybody Wants To Rule The World” των Tears For Fears προσθέτοντας ακόμα περισσότερο στο αχρείαστο αποτέλεσμα. Πρόωρη επένδυση.Άγουρο αποτέλεσμα. Μεταξεταστέος. (all gone)

2,5/5

Αγαπημένο: το καταπληπτικό ομώνυμο single (από τα indie hits της χρονιάς)

2 σχόλια:

  1. για την ιστορία το ποστ έγραψε ο φίλος fieldmoon. βεβαίως βεβαίως το ποστ εκφράζει εκατό τα εκατό και τον φαντασμένιο. ο δίσκος των art brut δύσκολα θα βγει από το mp3...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουπς! Συγνώμη για το λάθος, το διόρθωσα μόλις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή