16 Μαΐου 2009

A book, a movie and an old record (19/52)

Μαρκήσιος De Sade
Διάλογος Ανάμεσα σε έναν Ιερωμένο και έναν Ετοιμοθάνατο

ΑΓΡΑ 2006













Φίλε, μου φαίνεται ότι η διαλεκτική σου είναι εξίσου φαύλη με το πνεύμα σου. Θα ήθελα να συλλογίζεσαι πιο ορθά, ειδάλλως άφησέ με να πεθάνω εν ειρήνη. Τι αποκαλείς δημιουργό και τι διεφθαρμένη φύση;
Όλη η ανθρώπινη ηθική περικλείεται σε αυτή τη φράση: κάνε τους άλλους τόσο ευτυχείς όσο επιθυμείς να είσαι και μην τους κάνεις ποτέ περισσότερο κακό από εκείνο που θα ήθελες να σου κάνουν. Αυτές, φίλε μου, είναι οι μοναδικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθούμε και δεν χρειάζεται ούτε θρησκεία ούτε θεός για να το απολαύσει και να το αποδεχτεί κανείς: χρειάζεται μονάχα καλή καρδιά.
Νοιώθω ότι αποδυναμώνομαι, κληρικέ. Άφησε τις προκαταλήψεις σου, γίνε άντρας, γίνε ανθρώπινος, δίχως φόβο και προσδοκία· άφησε έξω τους θεούς και τις θρησκείες σου: όλα αυτά είναι για να οπλίζουν το χέρι των ανθρώπων· και μόνο στο όνομα αυτών των φρικαλεοτήτων χύθηκε περισσότερο αίμα στη γη από όλους τους άλλους πολέμους και τις μάστιγες μαζί.
Απαρνήσου την ιδέα ενός άλλου κόσμου, δεν υπάρχει· μην απαρνηθείς όμως την απόλαυση της ευτυχίας και την υλοποίησή της. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που σου προσφέρει η φύση για να ζευγαρώσεις την ύπαρξή σου ή να την εξαπλώσεις... Φίλε μου, η ηδονή υπήρξε πάντοτε το πολυτιμότερο αγαθό μου· σε όλη μου τη ζωή της άναβα καντήλι, τώρα θέλω εγώ να σβήσω στα χέρια της...

more




J.J. Abrams
Star Trek
Sci-Fi
2009













Είναι ο Άμπραμς ο νέος Σπίλμπεργκ; Είναι το Star Trek η περιπέτεια της χρονιάς; Είναι καλύτερη από τις 10 προηγούμενες ταινίες της σειράς; Κλωνοποίησαν τον Σποκ σε νεαρή ηλικία και του μοιάζει τόσο πολύ; Θα βγουν κι άλλα prequel; Τι να σας πω... μάλλον ΝΑΙ σε όλα. Κι ας μην είχε στην ουσία καμία σχέση με τη μυθολογία του είδους.

live long and prosper.

ΥΓ: Στο αθηνόραμα κάποιος άφησε το ακόλουθο -αξεπέραστο- σχόλιο:
Klasiki tainia tu idous me laser , diastimoplia, exogiinous kai genikotera pragmata pu den iparhun kai den prosferun apolitos tipota. Pragmatika lipame pu tosa leuta xodeutikan gia kati pu den mporei na agiksi ena epipedo. Genikotera h tainia protinete gia fantasiosis aprosarmoston kinonika stihion. H sira me ton karaflo itan poli kali parola auta
Συμφωνώ. Εκείνος ο καράφλας ήταν πολύ καλός.




Arvo Part
Tabula Rasa
Minimalism, Modern Classical
1984













Έχω ακούσει περισσότερο Bach στη ζωή μου παρά Nirvana (επί παραδείγματι) κι ας μοιάζει λίγο οξύμωρο που στο blog σχολιάζω συνήθως νέες κυκλοφορίες, pop/rock/alternative/underground/whatever. Είναι ηθελημένη απόφαση. Γιατί κάθε εποχή έχει την μουσική (όπως και κάθε τι άλλο) που την εκφράζει. Αλλά... Αλλά μπροστά στα μεγάλα έργα ο χρόνος και τα είδη καταργούνται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα. Ένας από τους καλύτερους δίσκους του 20στού αιώνα. Ανακαλύψτε κι άλλους.

2 σχόλια:

  1. το '91 που ζουσα σε τζαζ χωροχρονο αγορασα το Miserere του Arvo Part και θυμαμαι πως με εκανε να νιωσω την υπαρξη του Θεου.καταπληκτικη δουλεια.το Tabula Rasa το εχεις μηπως σε mp3(;) και μετα να ψαξω να το αγορασω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλάκα - πλάκα, αν αντί για θρησκευτικά μας έκαναν κλασική μουσική στο σχολείο, εγώ δεν είχα αυτά τα προβλήματα ασυμβατότητας που έχω τώρα στην θεοσεβούμενη πολιτεία μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή